АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Робота в групах

Читайте также:
  1. Архітектура та робота ОС Windows Linux
  2. АУДИТОРНА РОБОТА
  3. АУДИТОРНА РОБОТА
  4. Геодезичний контроль за будівельними роботами
  5. Диференціація в групах ї колективах
  6. Енергія та робота річок
  7. Завдання 3 Робота в середовищі текстового процесора WordPad
  8. Завдання 5. Робота з електронною поштою у поштовому клієнті Opera Mail
  9. І. Робота над поняттями (дефініціями).
  10. ІІ. Робота з класом.
  11. Індивідуальна робота
  12. Індивідуальна робота ЗФН - 49 годин

1. Укажіть основні періоди (етапи) формування політичної карти світу, на­ведіть приклади держав (регіонів), переважаючу форму державного прав­ління й типи країн (за зразком).

Назва та часовий проміжок періоду Приклади держав та історико-географічних регіонів Переважаюча форма державного управління Тип країн
Стародавній, IV тис. до н. е.— кінець IV ст. н. е. Месопотамія, Єгипет (Південно-Західна Азія, Південна Африка). Потім формуються наймогутніші держави давнини: Давня Греція, Давній Рим, Китай, давньоіндійські держави (Західна Європа, Східна Азія, Південна Азія) Абсолютні монар­хії (з'являються республіки)   Аграрні
Середньовічний, початок V — середина XVII ст. Візантія, Київська Русь, Священна Римська імпе­рія, Іспанія, Португалія, Англія (Східна Європа, Західна Європа) Абсолютні монархії Аграрні

2. Використовуючи статистичні дані, охарактеризуйте географію найбільш економічно потужних країн світу (статистичні дані для кожної групи по­даються на окремому аркуші).

Найбільші економіки світу

 

Місце у світі Країна (територія) ВВП, розрахований за паритетом купівельної спро­можності
        млрд дол. Частка у світі, % на душу населення, тис. дол.
  США   20,0 43,1
  Китай   15,3 7,5
  Японія   6,4 32,4
  Індія   6,4 3,7
  Німеччина   3,9 31,0
  Велика Британія   3,3 35,2
  Франція   3,0 31,5
  Італія 1 791 2,8 30,1
  Росія   2,6 11,8
  Бразилія   2,6 8,9
  Іспанія   1,9 27,0
  Канада 1 164 1,8 35,9
  Мексика   1,7 10,6
  Південна Корея   1,6 20,8
  Індонезія   1,6 4,7
  о. Тайвань   1,0 29,2
  Австралія   1,0 31,6
  Туреччина   0,9 8,0
  ПАР   0,9 12,2
  Іран   0,9 8,5
  Разом   80,6  

2. XX ст. стало століттям катастрофічних в історії людства військових конфліктів. Тому питання безпеки призвели до появи утворення міжнародних організацій. Найавторитетнішою у світі організацією є ООН - Організація Об’єднаних Націй, (утворена у 1945 р. з метою підтримки миру, безпеки та розвитку і співпраці між країнами. У 1999 р. до складу ООН входило вже 188 держав. Такі підрозділи ООН як, ЮНЕСКО (комітет з питань освіти, науки і культури – штаб-квартира у Парижі), МВФ (Міжнародний валютний фонд: впорядковує валютно-фінансові відносини між країнами, надає кредитну допомог), Міжнародний банк реконструкції та розвитку (надає довготривалі кредити), Рада Безпеки (найважливіший орган ООН, що відповідає за підтримку миру та безпеки). Штаб - квартира ООН знаходиться у Нью-Йорці (США).

Наступна організація НАТО - у 1949 р. внаслідок підписання Північноатлантичного договору. Цей союз утворюють США, Велика Британія, Бельгію, Нідерланди, Люксембург, Канада, Італія, Португалія, Норвегія, Данія, Ісландія, з 1952 р. - Туреччина и Грецію (пішла за складу у 1974 р. і повепнулась у 1980 р.), з 1955 р. - ФРН, з 1982 р. - Іспанія (не
бере участі у військових справах), з 1999 р.- Польща, Угорщина,
Чехія. У 1996 р. із складу військової організації пішла - Франція. Статут НАТО передбачає забезпечення свободи і безпеки всіх її членів за допомогою військових і політичних засобів, які відповідають принципам ООН. Штаб-квартира НАТО знаходиться в Брюсселі (Бельгія).

У 1949 р. була заснована і Рада Європи (РЄ), націлена на досягнення більшої інтеграції в області прав людини. Для цього РЄ уніфікує законодавства різних країн, проводить експертизу рівня прав особи в конкретній країні. Штаб-квартира РЄ знаходиться в Страсбурзі (Франція).

У 1992 р. європейське співтовариство підписало в Маастріхте (Нідерланди) договір про створення Європейського Союзу (ЄС), який об'єднав 12 країн (Бельгія, Великобританія, Німеччина, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Франція). У 1994 р. в ЄС ввійшли Австрія, Норвегія, Фінляндія і Швеція. У 2004 р. - Естонія, Латвії, Литва, Кіпр, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина, Чехія. Метою ЄС є створення "Європи без меж", що передбачає формування політичного, економічного і валютного союзу (грошова одиниця - євро), завершення формування єдиного внутрішнього ринку – усунення всіх перешкод на шляху вільного переміщення товарів, послуг, капіталів і людей (єдине європейське громадянство).

Найбільшим міжнародним об'єднанням на постсоціалістичному просторі є СНД – Співдружність незалежних держав, в яку спочатку (8 грудня 1991 р.) входили Росія, Україна і Білорусь. Метою створення СНД був розвиток співпраці країн – колишніх республік СРСР, зв'язаних багаторічними традиціями і інтеграцією. За два тижні, 21 грудня 1991 р. до договору приєднався Азербайджан, Вірменія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан. Сферами співпраці СНД є: забезпечення прав і свобод людини, координація із зовнішньополітичної діяльності, формування загального економічного простору, розвиток систем транспорту і зв'язку, охорона здоров'я населення і навколишнього середовища, соціальна і міграційна політика, боротьба з організованою злочинністю, охорона зовнішніх меж. Орган СНД, що постійно діє, - координаційно-консультаційний комітет – знаходиться в Мінську (Білорусь).

Авторитет в світі має і такі міжнародні організації як ОПЕК (Організація країн - експортерів нафти), АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії), ОАЄ (Організація африканської єдности) і ін.

НАЙВАЖЛИВІШІ МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ОРГАНІЗАЦІЇ.

Розширення економічних зв'язків між окремими країнами і регіонами світу викликало в другій половині XX ст. посилений розвиток міжнародної економічної інтеграції — процесу взаємного зближення і взаємодоповнення господарств країн світу. Унаслідок цього у світі виникли численні міжна­родні економічні організації. Однією з найважливіших є Світова організація торгівлі (СОТ). Її членами є понад 150 країн світу (серед них і Україна). Най­важливішими завданнями СОТ є:

а) розвиток міжнародної торгівлі на основі справедливої і чесної конкуренції;

б) сприяння зростанню виробництва та обміну товарами і послугами між
країнами світу;

в) створення у світі більшої кількості робочих місць.

Завдяки діяльності СОТ на сьогодні 95 % світової торгівлі регулюється правилами цієї організації.

Приклад успішної діяльності ЄС викликав появу економічних інтеграцій­них об'єднань в інших регіонах світу. Так у 1992 р. була створена Північно­американська асоціація вільної торгівлі (НАФТА), до складу якої увійшли і США, Канада і Мексика; у 1991 р. був створений Південноамериканський спільний ринок (МЕРКОСУР), до якого увійшли Бразилія, Аргентина, Уругвай, Парагвай та ін.

Запитання та завдання

1. Дайте оцінку економіко-географічному положенню однієї з країн за планом: а) у якому історико-географічному районі розташована; б) яке по­ложення — центральне чи периферійне — займає в регіоні; в) із якими країнами межує; рівень їх розвитку; г) до яких морів має вихід; д) розташування щодо найважливіших світових економічних центрів — США, Західної Європи та Східної Азії; е) розташування щодо найважливіших транспортних коридорів.

2. На прикладі України покажіть позитивні й негативні наслідки вступу до
СОТ (один із варіантів поданий у таблиці).

Позитивні наслідки Негативні наслідки
Усунення бар'єрів у торгівлі з більшістю країн світу і як наслідок — здобуття рівних прав у міжнародній торгівлі. Збільшення ринку збуту виробленої в Україні продукції. Більш широкий доступ до прогресивних технологій. Забезпечення передбачуваності та послідовності державної політики через дотримання зобов'язань, узятих під час вступу до СОТ. Українські споживачі отримають більше можливостей для придбання якісних товарів. Покращання привабливості України для внутрішніх та зовнішніх інвесторів   Скорочення державних програм підтримки сільського господар­ства. Широкий доступ товарів інозем­ного виробництва може привести до того, що деякі місцеві підпри­ємства не витримають високого рівня конкуренції. Буде відбуватися перерозподіл ресурсів на користь великих під­приємств. На економіку країни будуть впливати несприятливі явища, які періодично відбуваються у світовому господарстві (наприклад, глобальна фінансова криза)  

 

Проблемні запитання

1. Пригадайте з курсу «Економічна й соціальна географія України», з яки­ми країнами Україна має найбільш тісні зовнішньоекономічні зв'язки. Чи вважаєте ви, що саме на ці держави повинні бути зорієнтовані осно­вні вектори зовнішньої політики України? Чи відповідає ваша точка зору існуючому стану речей? Висловите свою думку щодо основних напрямків зовнішньої політики України.

2. Жителі однієї з найуспішніших країн Європи — Норвегії — не дали зго­ди на вступ до ЄС. Назвіть можливі причини цього рішення.

3. Протягом останніх п'ятдесяти років у розвитку міжнародної економічної інтеграції відбувається рух від простих форм об'єднання, наприклад утво­рення зон вільної торгівлі, коли знижуються або скасовуються мита, до більш складних, наприклад, загальний ринок, коли через кордон вільно переміщаються не тільки товари, але й послуги, люди й капітали. Це ство­рює рівні умови для розвитку, скасовує економічні бар'єри між країнами.

4. Найвища на сьогоднішній день форма інтеграції — економічний і валют­ний союз. По суті ми спостерігаємо своєрідну еволюцію форм економічної інтеграції. Подібні процеси відбуваються і в живій природі, коли різні форми життя постійно розвиваються, удосконалюються й виживають най­більш пристосовані.

5. Ми порівняли розвиток й удосконалення форм міжнародної інтеграції з еволюцією органічного миру. Знайдіть сильні й слабкі сторони цього порів­няння. У якій мірі для розвитку міжнародної економічної інтеграції можна застосувати такі слова: спадковість, мінливість, боротьба за існування, при­родний добір?


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)