АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Змістовний модуль 1 – Господарське процесуальне право, як галузь права

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. III. КРИТЕРИИ ДОПУСКА К СДАЧЕ ИТОГОВОГО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЯ (ЭКЗАМЕНА).
  3. Арабское население халифата: религия, право, отношения с христианами.
  4. Безпека праці, як галузь практичної діяльності
  5. Блок (модуль) 1.
  6. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела
  7. Бюджетное право как подотрасль финансового права.
  8. В Трудовом кодексе найдите примеры (не менее 10), иллюстрирующие реализацию принципов трудового права. Подберите решения Конституционного суда РФ, основанные на этих принципах.
  9. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України
  10. Виды источников уголовно-исполнительного права. Система уголовно-исполнительного законодательства.
  11. Г) виконання підсумкових письмових модульних (контрольних) завдань
  12. Галузь “Будівництво” та її техніко-економічні особливості. Господарський та підрядний методи будівництва. Види капіталів у будівництві.

Методичні вказівки

з організації самостійної роботи студентів

Господарське процесуальне право

Напрям підготовки: 8.03040101 «Правознавство»

Юридичний факультет

 

 

Суми 2013

 

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Дисципліна «Господарське процесуальне право» складається з двох змістовних модулів.

Змістовний модуль 1 – Господарське процесуальне право, як галузь права.

Тема 1. Організаційно-правові засади господарського судочинства

Правова природа господарських судів та їх місце в системі судової влади в Україні. Завдання господарського суду. Місцеві господарські суди. Апеляційні господарські суди. Вищий господарський суд України. Верховний суд України. Структура господарських судів.

Правовий статус судді господарського суду. Вимоги до кандидатів на посаду судді господарського суду. Правовий статус судді господарського суду. Незалежність судці господарського суду. Звільнення з посади судді господарського суду.

Тема 2. Введення в господарське процесуальне право

Предмет і метод господарського процесуального права. Господарський процес. Принципи господарського судочинства. Організаційні принципи. Функціональні принципи.

Джерела господарського процесуального права. Конституція України. Закон України “Про господарські суди”. Господарський процесуальний кодекс України. Інші акти.

Джерела господарського процесуального права. Господарське процесуальне право як наука і навчальна дисципліна

Тема 3. Досудове врегулювання господарських спорів

Значення досудового (претензійного) врегулювання спорів. Основні положення досудового врегулювання господарського спору. Порядок пред’явлення претензій. Реквізити претензій. Порядок і спори розгляду претензій. Повідомлення заявника про результати розгляду претензій. Відповідальність за порушення строків розгляду претензії. Особливості врегулювання розбіжностей, що виникають при укладанні, зміні та розірванні господарських договорів.

Тема 4. Окремі питання судового (господарського) процесу

Поняття осіб, що приймають участь у справі, їх права та обов’язки. Склад учасників судового процесу. Суддя - посадова особа господарського суду. Відповідальність судді. Сторони в судовому процесі. Участь у справі позивачів і відповідачів. Залучення до участі в справі іншого відповідача. Зміна неналежного відповідача. Процесуальне правонаступництво. Треті особи. Представники сторін. Участь у судовому процесі прокурора. Участь у процесі посадових осіб. Участь у судовому процесі судового експерта.

Поняття, компетенції господарського суду. Справи, підвідомчі господарським судам. Суб’єкти спорів, які підвідомчі господарським судам.

Територіальна підсудність справ. Родова підсудність. Виключна підсудність справ. Передача матеріалів справи або справи за підсудністю і розгляд розбіжностей, що виникають при цьому.

Поняття та види судових витрат. Судовий збір. Сплата судового збору. Повернення судового збору. Розподіл судових витрат між сторонами.

Поняття процесуальних строків, їх встановлення та обчислення. Види строків. Закінчення процесуальних строків. Зупинення процесуальних строків. Відновлення та проводження процесуальних строків.

Тема 5. Докази і доказування у господарському процесі.

Поняття доказів. Види доказів. Засоби, підстави та процес доказування як елементи впливу на свідомість судді. Фактичні данні. Джерела фактичних даних. Факт реальної дійсності. Відомості про факти. Ознаки судових доказів. Достовірність доказів. Класифікація доказів за способом формування, за характером зв’язку, за джерелом отримання. Засоби доказування.

Обов’язок доказування і подання доказів. Належність і допустимість доказів. Підстави звільнення від доказів. Письмові докази. Речові докази. Витребування доказів. Огляд та дослідження доказів. Повернення доказів. Призначення і проведення судової експертизи. Висновок судового експерта. Оцінка доказів.

Доказування у господарському судочинстві. Логічна та практична сторони доказування. Підстави звільнення від доказування. Обставини, що мають значення до справи. Оцінка доказів. Предмет доказування.

Запобіжні заходи. Підстави застосування запобіжних заходів. Види запобіжних заходів. Заява для вжиття запобіжних заходів. Додатки до заяви. Строк подання заяви. Ухвала про вжиття запобіжних заходів. Припинення запобіжних заходів.

Тема 6. Позов у господарському процесі

Поняття та елементи позову. Предмет позову. Підстава позову. Зміст позову. Форма і зміст позовної заяви. Порядок подання позовної заяви. Додатки до позовної заяви. Ціна позову, склад ціни. Надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів. Об’єднання позовних вимог. Відзив на позовну заяву. Подання зустрічного позову. Підстави забезпечення позову. Способи забезпечення позову. Відміна забезпечення позову.

Відмова у прийнятті та повернення позовної заяви, їх підстави.

Тема 7. Вирішення господарських спорів у першій інстанції.

Строк вирішення спору. Порядок ведення засідання. Вирішення спору при неподанні відзиву на позовну заяву і витребуваних господарським судом матеріалів. Відкладення розгляду справи, перерва в засіданні. Відмова позивача від позову. Зменшення або збільшення розміру позовних вимог. Визнання позову відповідачем. Мирова угода сторін. Зупинення провадження у справі та його поновлення. Припинення провадження у справі. Залишення позову без розгляду. Протоколи. Прийняття рішення. Права господарського суду щодо прийняття рішення. Зміст рішення. Оголошення рішення та набрання ним законної сили. Винесення ухвали та її зміст. Розсилання рішень та ухвал. Додаткове рішення (ухвала). Роз’яснення і відправлення рішення, ухвали. Окрема ухвала. Повідомлення господарського суду.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)