АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4. ПОЛІТИЧНА ВЛАДА. ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ ТА ГРОМАДСЬКО–ПОЛІТИЧНІ ОБ’ЄДНАННЯ. ПАРТІЙНІ СИСТЕМИ

Читайте также:
  1. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  2. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  3. Б. Політичні та економічні системи країн
  4. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  5. В якій відповіді названа характерна риса Особливої частини кримінального законодавства держав, право яких належить до англосаксонської системи?
  6. Вентилятор системи охолодження дsодного моста
  7. Вибір системи виробничого навчання
  8. Визначення параметрів і вибір обладнання системи ППТ
  9. Вимоги для системи контролю доступу
  10. Виродження системи квантових частинок
  11. Влада як системоутворюючий чинник політичної системи
  12. Воєнно-політичні події 1649—1653 pp. Національно-визвольні війни

Поняття влади як соціального феномена і суспільного явища. Влада і управління, влада і авторитет, соціальне призначення влади. Основні сфери прояву влади: економічна, соціальна, політична, ідеологічна. Влада як інституалізована форма суспільної могутності.

Необхідність влади в системі політичних відносин. Сутність, основні ознаки і форми прояву влади і владних відносин. Проблема забезпечення легітимності влади. Джерела влади та її ресурси, типологія влади. Розподіл влади на законодавчу, виконавчу і судову, на політичну і державну, характер їх взаємовідносин. Реальна сила влади і поняття «сильної влади» у суспільстві. Функції політичної влади та їх характеристика. Влада і забезпечення державної безпеки. Громадянське суспільство і влада: проблеми взаємодії.

Соціальні інтереси і потреби - основа механізму функціонування влади і владних відносин. Стратегія і технологія влади. Форми, методи і принципи здійснення влади в суспільстві. Політичний режим як система методів здійснення державної влади і як спосіб функціонування політичної системи. Характеристика функціонування тоталітарної, авторитарної і демократичної влади. Демократія і диктатура. Криза влади і шляхи виходу з нього.

Партії та партійні системи як складові політичної системи суспільства. Походження і сутність партій. Ознаки політичної партії. Функції політичних партій.

Класифікація політичних партій.

Поняття партійних систем. Класифікація за кількістю партій: однопартійна, двопартійна та багатопартійна.

Політичні партії як особливі суспільні інституції. М.Дюверже про головні детермінанти утворення політичних партій. М.Вебер про основні етапи розвитку політичних партій. Сутність, типи, особливості політичних партій, їх роль у політичному процесі. Багатоманітність підходів щодо класифікації політичних партій. Функції політичних партій в суспільстві. Поняття та типи партійних систем. Феномен політичної опозиції.

Суспільно-політичні організації та рухи як масові добровільні політичні об`єднання людей: релігійні, професійні, молодіжні, жіночі, пацифістські, альтернативного способу життя, антивоєнні, на захист прав людини тощо. Політико-правовий стан, ідейна орієнтація і соціальна база добровільних об`єднань людей, проблеми їх політизації.

Становлення багатопартійності в Україні. Класифікація українських політичних партій.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. СОЦІАЛЬНИЙ ТА ІНСТИТУЦІОНАЛЬНИЙ ВИМІР ПОЛІТИКИ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)