АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція 5. Правовий режим окремих видів цінних паперів (1 год.)

Читайте также:
  1. II Национальные акты, определяющие режим допуска и осуществления инвестиций на территории данного государства.
  2. IX Федерально-Державне становище окремих Земель У.Н.Р.
  3. Russian/ China/ Org/ Cn – Режим доступа:http://russian.china.org.cn/exclusive/txt/2011-10/18/content_23658835.htm
  4. XI. Требования к режиму дня
  5. АВАРИЙНЫЙ РЕЖИМ РАБОТЫ ТЯГОВЫХ ДВИГАТЕЛЕЙ
  6. Автономія в Україні. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим
  7. Авторитарный политический режим.
  8. Авторитарный режим.
  9. Административно-правовые режимы.
  10. Адміністративний, судовий, цивільно-правовий порядок
  11. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  12. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ОДИНИЦІ ОКРЕМИХ ВИРОБІВ

8. Правовий режим похідних цінних паперів.

9. Правовий режим сертифікатів фонду операцій з нерухомістю.

10. Правовий режим іпотечних цінних паперів.

11. Момент виникнення и переходу права власності на цінні папери.

 

Практичне заняття 3. Правовий режим окремих видів цінних паперів (4 год.)

Теоретичні питання:

1. Поняття, ознаки, види акцій.

2. Порядок випуску (емісії) акцій, реєстрація випуску (емісії) акцій в НКЦПФР.

3. Поняття, ознаки, види облігацій.

4. Правовий режим державних облігацій.

5. Правовий режим облігацій місцевих позик.

6. Правовий режим облігацій підприємств.

Контрольні запитання та завдання

Завдання для самостійної роботи:

Задача 1

ПрАТ “РТП” звернулося в суд з позовом до групи акціонерів (250 осіб) про визнання недійсними угод щодо відчуження акціонерами своїх акцій. 10% акцій ПрАТ “РТП” були продані акціонерами ПуАТ “А”, яке не є акціонером ПрАТ “РТП”. Позивач вважав, що порушене його переважне право на купівлю акцій, адже у разі продажу акцій третім особам, акціонери ПрАТ зобов’язані запропонувати спочатку свої акції самому ПрАТ або іншим його акціонерам і лише у разі їх відмови мають право відчужувати їх третім особам.

Проаналізуйте ситуацію, що склалась? Яке рішення має винести суд?

 

Задача 2

В місцевий суд м. №. звернувся з позовною вимогою один із засновників ПрАТ про спонукання товариства зареєструвати випуск акцій і видати йому сертифікат акції.

З обставин справи слідує, що ПрАТ подало документи для реєстрації випуску акцій в територіальне управління НКЦПФР за місцем знаходження, але в реєстрації було відмовлено через невідповідність поданих документів вимогам законодавства. Територіальне управління НКЦПФР було притягнуто до участі у справі як третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог.

Проаналізуйте ситуацію. Яка роль територіального управління у розгляді справи?

Вирішить спір.

 

Задача 3

Акціонерне товариство "Х" має оплачений статутний фонд 100 тис. грн., поділений на прості (50%) та привілейовані акцій (50%). Рішенням загальних зборів від 1.04.2013 р. товариство прийняло рішення (за 100% голосів акціонерів) про публічне розміщення облігацій підприємства з невизначеним строком обігу номінальною вартістю 100 грн. в кількості 10000 шт. на загальну суму 1000 тис. грн. З 2 по 14.04.2013 р. випуск облігацій було розміщено серед інвесторів. 15.04.2013р. в типографії було замовлено друк бланків сертифікатів і видано їх облігаціонерам до 1.05.2013 р.

Чи відповідає зазначений випуск облігацій АТ "Х" вимогам чинного законодавства України?

Які порушення були допущені?

Які санкції може бути застосовано до порушника? Хто є уповноваженим органом (особою) розглядати справи про порушення законодавства на ринку цінних паперів? Чим регулюється процедура розгляду зазначеної категорії справ?

Обґрунтуйте свої відповіді, посилаючись на норми чинного законодавства України.

 

Задача 4

Газета "Комерсантъ" 11 лютого 1997 р. розмістила повідомлення "Облігації під заставу павуків з Марсу". В ньому йшла мова про те, що співак і композитор Девід Боуі випустив та успішно розмістив облігації загальною номінальною вартістю 55 млн. долл. із строком обігу 10 років та річним купоном 7,9%, забезпечені авторськими відрахуваннями за тиражування його старих дисків та гонорарами за випуск нових записів. Покупцями цих облігацій стали великі страхові компанії США.

Проаналізуйте цей випуск облігацій керуючись нормами чинного законодавства України. Чи є випущені облігації цінними паперами за законодавством України.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)