АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи словникової роботи

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. Антикорупційні принципи
  4. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  5. Бюджетна система та принципи міжбюджетних відносин
  6. Вибори, виборче право, принципи виборчого права України
  7. Види (типи) виробництва і характеристика їх технологічних процесів. Організаційні форми роботи.
  8. Вимоги безпеки під час виконання роботи.
  9. Вимоги до оформлення дипломної(бакалаврської) та курсової роботи.
  10. Вимоги до працівників певних категорій і порядок допуску їх до роботи.
  11. Вимоги охорони праці після закінчення роботи.
  12. Головні принципи регіональної політики.

Вагомий внесок у розробку принципів здійснення словникової роботи зробила Є.І.Тихєєва. Вона наголошувала, що провідним є принцип розвитку словника в процесі активного діяльнісного пізнання світу. В підручниках та методичних посібниках з проблем мовленнєвого розвитку дошкільників висвітлюються різні авторські формулювання принципів лексичної роботи, смисл яких зводиться до кількох основних об'єктивних положень, вимог щодо організації роботи з формування словника. Сучасна дошкільна лінгводидактика визначає низку принципів словникової роботи на етапі дошкільного дитинства.

Принцип єдності розвитку словника з розвитком сприймання, мислення передбачає єдність факту і слова, що позначають явища дійсності. Цей принцип може реалізовуватися лише за умови опертя на активне й діяльнісне пізнання навколишнього світу. При цьому словникова робота поступово ускладнюватиметься відповідно до зростаючих можливостей дітей щодо пізнання світу, розвитку розумової діяльності.

Принцип взаємозв'язку слова і попереднього уявлення конкретизує принцип використання наочності як основи для організації пізнавальної й мовленнєвої активності, про який свого часу говорив корифей вітчизняної педагогічної науки К. Ушинський. Саме завдяки наочності дитина може легко, без напруження запам'ятовувати до 20 слів. За словами великого педагога, без використання наочного матеріалу можливості дитини зменшуються у чотири рази.

Наступний принцип пов'язаний з необхідністю забезпечити взаємозв'язок усіх завдань словникової роботи на кожному занятті та здійснення активної словникової роботи під час виконання усіх розділів програми як на заняттях, так і під час режимних моментів. Помилковою є думка, що завдання лексичного розвитку можна реалізувати лише на заняттях з розвитку мовлення. Лексичній роботі слід приділяти увагу і в повсякденному житті дітей. Тільки за таких умов можна реалізувати усі попередні принципи і забезпечити достатній лексичний та мовленнєвий розвиток дітей.

У літературі з лінгводидактики висвітлюються також принципи сенсорно-лінгвістичного розвитку, активної пізнавальної діяльності дітей у засвоєнні слова, національної спрямованості словникової роботи (А. Богуш, Н. Кирста, Н. Лудан, І. Непомняща, Є. Струніна).

В основі словникової роботи лежать чуттєвий досвід дитини, процеси відчуття й сприймання. Відчуття є первинною формою відображення об'єктивної дійсності в мозку людини, це відправний пункт пізнання. Відчуття і сприймання є єдиним джерелом наших знань про навколишній світ. Для того щоб засвоїти значення слова, дитина повинна відчути якості, властивості, ознаки, побачити їх, «покуштувати», «доторкнутись».

Основним принципом словникової роботи є встановлення в свідомості дитини зв'язку між фактом дійсності і словом, що означає цей факт.

Виходячи з основного принципу словникової роботи, дитина повинна засвоювати нове слово в такій послідовності: а) відчуття окремих властивостей та якостей предмета чи явища.

Принцип словникової роботи — введення нових слів на основі активної пізнавальної діяльності. Центральне місце у дошкільному віці займає ігрова та продуктивні види діяльності.

У молодшій та середній групах діти пізнають зміст праці переважно під час виконання окремих доручень.

У старшому дошкільному віці зміст праці досить різноманітний і його можна використати для збагачення мови дітей новими словами та розвитку зв'язного мовлення без додаткової затрати навчального часу.

У ході образотворчої діяльності діти знайомляться з властивостями глини, фарб, пластеліну, матерії, паперу, засвоюють назви процесів (малювати, ліпити, вирізувати, вишивати, наклеювати).

Наступний принцип — комплексне розв'язання всіх завдань словникової роботи в єдності: збагачення, уточнення та активізація словника на кожному занятті.

Останній принцип словникової роботи — єдність навчальних, виховних та завдань словникової роботи в ході виконання програмних вимог з усіх розділів програми як на заняттях, так і в повсякденному житті.

Висновок. Принцип словникової роботи — введення нових слів на основі активної пізнавальної діяльності.

(10 хв.)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)