АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Допоміжні інформаційні системи

Читайте также:
  1. SUP: Допоміжні процеси
  2. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  3. VІ. Література та інформаційні ресурси
  4. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  5. Б. Політичні та економічні системи країн
  6. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  7. В якій відповіді названа характерна риса Особливої частини кримінального законодавства держав, право яких належить до англосаксонської системи?
  8. Вентилятор системи охолодження дsодного моста
  9. Вибір системи виробничого навчання
  10. Визначення параметрів і вибір обладнання системи ППТ
  11. Вимоги для системи контролю доступу
  12. Виродження системи квантових частинок

 

Зразки предметів, матеріалів, речовин, сліди яких найчастіше виявляються на місцях подій, становлять професійний інтерес для криміналістів. До числа таких об’єктів можна віднести (об’єкти допоміжних інформаційних систем):

- вогнепальну і холодну зброю, боєприпаси;

- типові знаряддя злому й інструменти, використовувані при вчиненні злочинів;

- деталі, частини виробів (підошви взуття, фарне скло, протектори шин автотранспортних засобів і т.п.);

- матеріали і речовини (у тому числі наркотичні, отруйні, вибухові, паливно-мастильні, лакофарбові, зразки паперу, тканин, волосся, волокон, ґрунту, рослин і т.п.);

- атласи спектрів, хроматограм, рентгенограм.

Сукупності індивідуальних ознак, що характеризують перераховані вище об’єкти допоміжних інформаційних систем, дають можливість встановлювати цілий ряд важливих, особливо для цілей розшукової діяльності, обставин.

Так, колекції слідів знарядь злому дозволяють з’ясувати:

- яким знаряддям міг бути залишений слід на місці події;

- чи не залишений цей слід знаряддям даного виду;

- чи не залишений слід знаряддям, яке раніше використовувалося для вчинення злочину.

Ознаки виробів і інструментів, що відображаються в слідах злочинів, можуть свідчити про зовнішній вигляд цих предметів, їхні конструктивні особливості, що при наявності колекцій дозволяє виявити і наочно уявити аналог знаряддя злочину або інших предметів, пов’язаних з особою, яка вчинила злочин.

Довідкові колекції зброї і боєприпасів дають можливість визначати за наявними зразками систему і модель зброї. Крім того, деталі зброї з такої колекції можуть використовуватися при проведенні експериментальної стрільби з досліджуваної зброї, якщо аналогічні деталі в ній відсутні або несправні.

Натурні колекції різних речовин і матеріалів використовуються для встановлення природи цих об’єктів при порівняльних дослідженнях, а також для класифікації об’єктів за зовнішнім виглядом. Вони можуть служити також джерелом еталонів для кількісних методів аналізу.

Застосування в криміналістичних дослідженнях сучасних методів аналізу речовин і матеріалів, таких, як хроматографія, атомна і молекулярна спектроскопія, рентгенографія і рентгеноскопія і т.п., неможливе без використання спеціальних атласів спектрів, хроматограмм, рентгенограм тощо. Ці каталоги складаються за об’єктами експертного дослідження. При аналізі здійснюється порівняльне дослідження спектра або рентгенограми невідомої речовини і відповідного матеріалу атласу. Наприклад, атлас дифрактограм наркотичних речовин дозволяє шляхом зіставлення з ними дифрактограм речовин невідомої природи визначати, чи є останні наркотичними, їхній фазовий склад, спосіб, а іноді час і місце виготовлення. Як допоміжні інформаційні системи можуть використовуватися також каталоги якісного і кількісного складу речовин і матеріалів у залежності від різних параметрів, отриманих при дослідженні, наприклад каталоги фазового складу речовин.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)