АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік випуску готової продукції, виконання робіт та послуг

Читайте также:
  1. IX. Перепишіть і зробіть письмовий переклад українською мовою наступного тексту.
  2. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. Алгоритм виконання роботи
  5. Алгоритми виконання команд
  6. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  7. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  8. Аналіз ритмічності випуску продукції
  9. Аналіз чинників і резервів збільшення випуску і реалізації продукції.
  10. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів
  11. Безробіття
  12. Безробіття циклічне Берк Джеймс

Тема 3.4. ОБЛІК ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ПОСЛУГ

1. Облік випуску готової продукції, виконання робіт та послуг.

2. Облік реалізації продукції, робіт та послуг.

 

Облік випуску готової продукції, виконання робіт та послуг.

Основним результатом діяльності промислового підприємства, який визначає ефективність його діяльності є готова (товарна) продукція.

Під продукцією слід розуміти об’єкти промислового виробництва (вироби), які призначені для подальшого використання у сфері виробництва, експлуатації або споживання підприємствами, організаціями та громадянами.

Для цілей бухгалтерського обліку, виготовлені вироби слід вважати готовою продукцією тільки тоді, якщо вони пройшли усі стадії обробки, передбачені технологічним процесом їх виготовлення, повністю укомплектовані і відповідають вимогам державних стандартів або технічних умов чи іншої технічної документації (наприклад, креслень) та передані на склад готової продукції і забезпечені сертифікатом якості.

Якщо договірними умовами передбачено здійснювати продаж продукції у присутності замовника, то вироби вважаються готовими тільки тоді, коли вони прийняті замовником і оформлені відповідними актами приймання (наприклад, літаки, комбайни, електровози, тепловози, військова техніка і ін.).

Виготовлена в цехах продукція підлягає, зазвичай, передачі на склад готової продукції підприємства. З цією метою оформляють приймально-здавальні документи або інші документи. На відміну від виробничих запасів, для обліку готової продукції центральними органами держави не затверджені типові форми документів. Тому підприємства, залежно від специфіки продукції, можуть застосовувати приймально-здавальні відомості, приймально-здавальні накладні, план-карти, приймально-здавальні акти і ін.

Приклад приймально-здавальної накладної на оформлення випуску продукції і її передачі на склад показано на рис. 1.1.

Оформляють документи на випуск продукції відповідальні працівники цехів (майстри, заступники начальника цеху, працівники планово-розподільчого бюро цеху або інші працівники) у двох примірниках.

В цих документах вказують назву виробу, його номенклатурний номер, одиниці виміру, кількість, ціну, вартість і ін. реквізити.

 

ВАТ “Володимирцукор”   Форма № ГП-1
Назва підприємства   Затверджена наказом по підприємству від 25 липня 2000 р. № 95
Цех-виробник Склад-отримувач Номенклатурний номер
Пакувальний Склад цукру 261001
  ПРИЙМАЛЬНО-ЗДАВАЛЬНА НАКЛАДНА НА ЦУКОР № 165
За першу зміну 30 грудня 2007 р.
Сорт перший Колір білий
Вид тари мішки Шифр тари 204005
Кількість місць 12615 Дванадцять тисяч шістсот п’ятнадцять штук
  цифрами прописом
Показники лічильника: На початок зміни 00123065
На кінець зміни 00135680
  Назва показників Обсяг
брутто тари нетто
Маса одиниці тари (кг) 50,110 0,110 50,0
Загальна маса (тн) 632,138 1,388 630,750
Маса нетто Шістсот тридцять тн. сімсот пятдесят кг.
  прописом
Продукцію здав   Нач. цеху   Поліщук   Поліщук А. В.
Продукцію прийняв   посада Зав. складом   підпис Солоденька   прізвище та ініціали Солоденька В. Д.
Працівник ВТК   Посада Контролер   підпис Бідна   прізвище та ініціали Бідна С. М.
    посада   підпис   прізвище та ініціали
                               

 

Рис. 1.1. Форма приймально-здавальної накладної на випуск цукру

 

Перед передачею на склад, виготовлена продукція підлягає прийманню працівником відділу технічного контролю, щодо відповідності фактичної якості встановленим технічним документам. Факт приймання продукції по якості контролер засвідчує своїм підписом і індивідуальним штампом на приймально-здавальних документах, на виробах і в сертифікаті якості.

На приймально-здавальних документах ставлять свої підписи начальних цеху, який здає продукцію на склад та завідувач складом, що її приймає. Перший примірник приймально-здавального документа, разом із готовою продукцією, залишається на складі, а другий - зберігається в цеху.

Облік готової продукції на складі ведуть матеріально відповідальні особи аналогічно як і облік матеріалів (виробничих запасів). Тобто, для обліку руху готової продукції на складі використовують картки складського обліку матеріалів типової форми М-12 (рис. 1.2.) або аналогічні картки обліку готової продукції, бланки яких затверджує керівник підприємства.

Для обліку кожного виду продукції відкривають окрему картку, у якій вказують видові ознаки виробу (назву, тип, сорт, артикул або марку, номенклатурний номер, одиницю виміру, облікову ціну) і норму запасу та іншу постійну інформацію, а в основній частині картки реєструють кожну операцію про надходження та вибуття продукції і визначають її залишок.

У встановлені терміни працівник складу передає первинні документи на виготовлену продукцію у бухгалтерію. Перед отриманням документів працівник бухгалтерії у присутності матеріально відповідальної особи складу здійснює контроль правильності записів з обліку руху готової продукції на складі підприємства. Бухгалтер перевіряє кожен документ і кожен запис в картці складського обліку і, зокрема, виведені обліковцем залишки у кожній строці картки.

У процесі перевірки обліковець складу готової продукції складає реєстр приймання-здавання документів типової форми М-13. Реєстр заповнюється під копірку або за допомогою принтера у двох примірниках. Перший примірник разом із первинними документами отримує бухгалтер, а другий - залишається на складі і підшивається в окрему папку і зберігається у металевій шафі не менше трьох років. Зразок заповнення реєстру приймання-здавання складом готової продукції бухгалтеру підприємства первинних документів наведено на рис. 1.2.

ВАТ “Володимирцукор   Типова форма М-13
(підприємство, організація)   Затверджена наказом Мінстату України
Ідентифікаційний код ЄДРПОУ   21. 06. 1996 р. № 193
    Код за УКУД  
 
РЕЄСТР № 125  
  ПРИЙМАННЯ-ЗДАВАННЯ ДОКУМЕНТІВ
  Прибуток (надходження)      
  (прибуток або видаток) від 30 грудня 2007 р.
 
Номер групи матеріалу або номенклатурний номер Кількість документів Номери первинних документів
     
261001    
261001    
261001    
261001    
Разом прийнято документів   П’ять
    (прописом)
Здав   Солоденька   Солоденька В. Д.
    (підпис)   (прізвище та ініціали)
Прийняв   Брикайло   Брикайло В. І.
    (підпис)   (прізвище та ініціали)
                                 

 

Рис.1.2. Форма реєстру приймання-здавання документів

 

В бухгалтерії підприємства ведуть як аналітичний так і синтетичний облік виготовленої продукції на рахунку 26 “Готова продукція”.

Аналітичний облік готової продукції бухгалтерія веде окремо за кожним видом (найменуванням, номенклатурним номером) виготовленої продукції як у кількісному вираження так і за обліковими цінами (зазвичай, використовують ціни продажу), а також фактичною собівартістю.

Для аналітичного обліку готової продукції на підприємствах, переважно, використовують оборотні відомості. В них вказують назву продукції, її номенклатурний номер, облікову ціну, кількість та вартість отриманої продукції із виробництва та кількість і вартість продукції, яка відвантажена за місяць покупцям. Приклад оборотної відомості обліку готової продукції наведено на рис. 1.3.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)