АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дослідження абсолютних значень показників

Читайте также:
  1. III.Результати дослідження
  2. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  3. Аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставки продукції та показників результативності збутової діяльності
  4. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження
  5. Аналіз узагальнюючих показників якості продукції
  6. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  7. АУДИТОРСЬКІ ПРОЦЕДУРИ ВІДНОСНО ДОСТОВІРНОСТІ ПОКАЗНИКІВ ЗВІТНОСТІ
  8. Бактеріоскопічне дослідження харкотиння – метод виявлення туберкульозу
  9. Бібліографічний апарат наукового дослідження
  10. В практиці існує кілька визначень місткості ринку.
  11. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  12. Вагові коефіцієнти показників оцінки інвестиційної привабливості галузі (ВЕД) 1 (2, 3) _________

ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ЧАСТИНИ

Теоретична частина контрольної роботи виконується у вигляді реферату. Бажано пов'язувати тему роботи з питаннями, що виникають у студента в процесі виробничої діяльності. Тему контрольної роботи і її зміст студент погоджує з викладачем.

Реферат повинен містити опис окремих питань методики і організації економічного аналізу. Рекомендується використовувати чинні законодавчі і нормативні акти, а також інструктивні і методичні документи з обов’язковим посиланням на використані джерела. Крім того, в роботі необхідно давати розшифровку основних термінів, що стосується теми, яка розглядається в контрольній роботі.

Робота повинна містити:

Ø вступ – до однієї сторінки. В ньому формується мета роботи, обґрунтовується її актуальність, рівень теоретичної розробки, практична значущість. Також проводиться короткий огляд вивченої літератури;

Ø основна частина – 10-12 сторінок.

Ø заключення – до однієї сторінки. В ньому приводяться короткі висновки, зроблені в процесі написання роботи;

Ø список використаної літератури (зокрема законодавчі і нормативні акти) – до однієї сторінки. Список необхідно оформляти відповідно до вимог вищої школи (див. зразок в даних методичних вказівках).

Загальний обсяг контрольної роботи – 15-20 сторінок машинописного тексту. Термін здачі роботи вказується при видачі завдання. Захист роботи проводиться по окремому розкладу, погодженому з викладачем, але обов'язково до здачі іспиту.

АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА

 

У результаті аналізу виробництва представляється можливим визначити ефективно або неефективно здійснювалися витрати у кожному кварталі досліджуваного року t у порівнянні з досягнутим рівнем ефективності виробництва в році 0.

Вихідними даними до другого розділу служать показники обсягу товарної продукції, а також дані калькуляції собівартості по статтях витрат. Базовими (нормативними) значеннями приймаються середньоквартальні дані показників року 0: t0. Аналізовані значення показників являють собою дані за кожен квартал року t: t1, t2, t3, t4.

Таблиця 2.1

Вихідні дані

N Найменування показників Середньо-квартальні значення за рік0 Значення показників року t за квартал, тис.грн:
t0 t1 t2 t3 t4
1. Товарна продукція*          
2. Витрати (В), у т.ч.          
2.1 матеріали (М)          
2.2 енерговитрати (Е)          
2.3 заробітна плата (ЗП)          
2.4 утримання і експлуатація обладнання (УЕО)          
2.5 цехові і заводські витрати (ЦЗВ)          
3. Результат (прибуток або збиток)          

 

*товарна продукція – це виручка від реалізованої продукції з відрахуванням ПДВ

 


Дослідження абсолютних значень показників

 

З метою наочного зображення динаміки змін основних показників, що характеризують діяльність підприємства, для основних вихідних показників (Товарна продукція і Прибуток) необхідно побудувати графіки, розрахувати статистичні характеристики (індекси, середній індекс, середнє значення показника, середньоквадратичне відхилення, коефіцієнт варіації) і зробити висновки.

Таблиця 2.2

Статистичні характеристики товарної продукції

Дата Значення, тис.грн (ТП) Індекс (IТП) Середнє значення _ (ТП) Середній індекс _ (IТП) Середньо- квадратичне відхилення (d) Коефіцієнт варіації (s)
t0   1,000   1,106   d/2 = 1556.5 0,271
t1   0,962
t2   1,442
t3   1,252
t4   0,769

 

Індекс:

(1.1)

 

Середній індекс:

(1.2)

 

Середнє значення показника:

 

 

(1.3)

 

Середньоквадратичне відхилення:

 

(1.4)

 

Коефіцієнт варіації:

 

(1.5)

 

 
 

 

Рис. 1. Динаміка товарної продукції у періоді t0-t4, тис.грн

Висновок: Товарна продукція в кварталі t1 знизалася на 3.8%, у другому кварталі обсяг виробництва виріс на 44.2%, у кварталі t3 - на 25.2%, а в четвертому кварталі спостерігалося максимальне зниження на 23.1% у порівнянні з базовим кварталом t0. У цілому за рік випуск товарної продукції збільшився на 10.6%. Середнє значення за поточний квартал – 11506 грн. Відхилення від середнього значення – 1556.5 грн., що складає 13.6%. Дана величина є резервом росту товарної продукції.

Таблиця 2.3

Статистичні характеристики прибутку

 

Дата Значення, тис.грн (П) Індекс (IП) Середнє значення _ (П) Середній індекс _ (IП) Середньо- квадратичне відхилення (dП) Коефіцієнт варіації (sП)
t0   1,000 907,25 1,186   175,8 s/2 = 87,9 0,194
t1   1,392
t2   1,307
t3   0,868
t4   1,176

 

Формули розрахунку статистичних характеристик прибутку є аналогічними формулам 1.1-1.5.

На основі рис.2 можна зробити наступні висновки: прибуток в кварталі t1 виріс на 39,2%, у другому кварталі виріс - на 30,7%, у кварталі t3 знизився - на 13,2%, а в четвертому кварталі відбулося зростання на 17,6% у порівнянні з базовим кварталом t0. У цілому за рік прибуток збільшився на 18.6%. Середнє значення прибутку – 907,25 грн. Відхилення від середнього значення – 87,9 грн., що складає 9,7%. Дана величина є резервом росту прибутку.

 

Рис. 2. Динаміка прибутку у періоді t0-t4, тис.грн

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)