АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація засобів профілактики карієсу за О.В.Удовицькою

Читайте также:
  1. CRT-тест – тест резистентності до карієсу (caries resistance test)
  2. E. Використання антисептичних засобів
  3. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  4. II. Класифікація основних засобів
  5. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  6. V. Облік амортизації основних засобів
  7. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  8. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  9. VIII. Облік вибуття основних засобів
  10. АКТ на списання основних засобів
  11. Амортизація основних засобів.
  12. Аналіз можливих шляхів підвищення метрологічної надійності засобів електричних вимірювань

1. Ендогенна:

а) безлікарська:

- профілактика токсикозів вагітності;

- грудне вигодовування дитини;

- раціональне харчування дітей;

- профілактика соматичних захворювань дітей;

-підвищення загальної резистентності організму.

б) лікарська:

- фторування питної води, або вживання фторованої солі, молока;

- препарати кальцію для внутрішнього споживання;

- адаптогени;

- антитоксиканти.

2. Екзогенна:

а) безлікарська:

- раціональна гігієна порожнини рота;

- обмежене вживання простих вуглеводів;

- вживання твердої їжі.

б) лікарська:

- засоби мінералізації (розчини солей Са, Р, F);

- фторлак, фторвмісні гелі;

- герметики;

- засоби підвищення місцевого імунітету.

 

 

Тема 4. Фізіолого-гігієнічне значення основних нутрієнтів харчового раціону. Склад та властивості харчових продуктів

Актуальність теми

Якість та склад продуктів харчування мають провідне значення для здоров’я. Для нормальної життєдіяльності людини необхідний повноцінний набір продуктів харчування з урахуванням її індивідуальних особливостей, характеру і інтенсивності роботи та умов проживання. Цей набір повинен включати в оптимальному співвідношенні всі необхідні для людини компоненти: білки рослинного та тваринного походження, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини тощо. Недостатня чи надмірна кількість продуктів харчування, які споживає людина, значне порушення необхідного співвідношення нутрієнтів та зловживання деякими продуктами харчування призводить до порушення стану здоров’я людини.

Навчальні цілі

Оволодіти знаннями про роль основних нутрієнтів у харчуванні людини.

Засвоїти значення у харчуванні людини основних продуктів харчування рослинного і тваринного походження, їх склад та властивості.

Знати харчову і біологічну цінність продуктів рослинного і тваринного походження, у т.ч. продуктів моря.

 

Базові знання та вміння

Знати фізіологію, біохімію травлення, фізіолого-гігієнічне значення білків, жирів вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин у харчуванні здорової людини, рекомендовані величини потреб в енергії і харчових речовинах для різних груп населення України (1999 р.) (фізіологія, біохімія, гігієна та екологія).

Зміст теми

Фізіолого-гігієнічне значення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин у харчуванні здорової людини. Наукове обгрунтування потреб організму в основних нутрієнтах. Показники якості основних нутрієнтів, джерела надходження. Значення нутрієнтів для розвитку зубів. Мікро- та макроелементози, їх прояви і профілактика. Значення різних видів продуктів рослинного і тваринного походження для людини. Харчова і біологічна цінність основних продуктів харчування тваринного походження (молока, молочних продуктів, м’яса та м’ясних продуктів, риби, нерибних продуктів моря, яєць та яйцепродуктів). Харчова і біологічна цінність основних продуктів харчування рослинного походження (хліба, хлібобулочних, круп’яних виробів, бобових та інших продуктів перероблення зерна, овочів, фруктів, ягід).

 

Рекомендована література:

Основна:

1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 2004. – С. 322-358.

2. Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник; у 2 кн. – Кн. 1 / Т.І. Аністратенко, Т.М. Білко, О.В. Благодарова та ін.,; За ред. проф. В.І.Ципріяна. – К.: Медицина, 2007. – С. 94-136, 327-478.

Додаткова:

1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко -Львів: Світ, 2001. – С. 147-158.

2. Даценко І.І. Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С.322-358.

3. Гігієна харчування з основами нутриціології / За ред. В.І. Ципріяна. – К.: Здоров'я, 1999. – С. 199-302.

4. Азбука харчування. Раціональне харчування / За ред. Г.І. Столмакової, І. О. Мартинюка. – Львів, Світ, 1991. – С. 4-29, 96-176.

Матеріали для самоконтролю та самостійної роботи студентів

Контрольні питання:

1. Фізіолого-гігієнічне значення білків, жирів, вуглеводів у харчуванні, добова потреба в залежності від віку, основні джерела надходження.

2. Фізіолого-гігієнічне значення вітамінів та мінеральних речовин у харчуванні, добова потреба в залежності від віку, основні джерела надходження.

3. Мікро- та макроелементози, їх прояви і профілактика.

4. Групи харчових продуктів. Речовини, що визначають біологічну та харчову цінність продукту.

5. Гігієнічна та нутриціологічна характеристика основних продуктів харчування.

6. Середній хімічний склад основних продуктів харчування рослинного і тваринного походження.

7. Харчова і біологічна цінність основних продуктів харчування тваринного походження (молока, молочних продуктів, м’яса та м’ясних продуктів, яєць та яйцепродуктів).

8. Харчова і біологічна цінність гідробіонтів (риби та морепродуктів).

9. Харчова і біологічна цінність основних продуктів харчування рослинного походження (хліба, хлібобулочних, круп’яних виробів, бобових та інших продуктів переробки зерна).

10. Харчова і біологічна цінність овочів, фруктів, ягід.

 

Контрольні тести:

1. У зернобобових найбільше міститься:

а) білків; б) жирів; в) вуглеводів; г) харчових волокон; д) вітамінів.

2. Енергоцінність овочів і фруктів у середньому становить (ккал):

а) 300-350; б) 250-300; в) 100-120; г) 50-70; д) 10-20.

3. У яких продуктах харчування міститься найбільша кількість йоду?

а) у прісноводній рибі; б) у морській капусті; в) у м’ясі; г) у молоці; д) у сирі.

4. Для ремінералізації зубної емалі у раціон людини необхідно передусім включати харчові продукти, які містять: а) залізо; б) кальцій; в) цинк; г) мідь; д) срібло.

5. Безпосередню участь в процесах мінералізації емалі приймає участь: а) вітамінн РР; б) вітамін К; в) біотин; г) фолієва кислота; д) оротова кислота.

6. Зв’язування іонів Ca з органічним матриксом гальмує недостатність: а) вітаміну РР; б) вітаміну К; в) біотину; г) фолієвої кислоти; д) оротової кислоти.

7. Сприяють включенню і утриманню кальцію і фтору в емалі і гальмують продукцію кислот зубним нальотом такі мікроелементи: а) алюміній; б) мідь і цинк; в) олово; г) залізо; д) марганець.

8. Зуби стають більш чутливими відносно негативної дії фтору внаслідок: а) недостатності в раціоні кальцію та фосфору; б) надлишку в раціоні кальцію та фосфору; в) недостатності в раціоні олова; г) недостатності в раціоні заліза; д) недостатності в раціоні марганцю.

9. Властивість акумулювати фториди мають такі харчові продукти: а) цукор; б) сіль; в) чай; г) горох; д) капуста.

10. Найбільше виникненню карієсу сприяють такі харчові продукти: а) цукерки з липучими властивостями; б) тістечка; в) торти; г) крупи; д) овочі.

11. Найбільше виникненню карієсу сприяють такі напої: а) кока-кола; б) газована солодка вода; в) солодкі соки; г) кава; д) мінеральна вода.

12. До продуктів які очищають ротову порожнину відносяться: а) яблука; б) ріпа; в) редька; г) морква; д) огірки.

13. На розвиток зубощелепної системи позитивно впливає вживання: а) сухарів; б) сухої ковбаси; в) тортів; г) сухої риби; д) картопляного пюре.

14. Тверді сири є важливим джерелом:

а) кальцію; б) рибофлавіну; в) ретинолу; г) холекальциферолу; д) ніацину.

Тестові завдання

1. При аналізі харчового раціону 19-річних студенток стоматологічного факультету встановлено, що з добовим раціоном вони отримують таку кількість мінеральних речовин (мг): Са – 1100, Р – 1200, Mg – 350, Fe – 11, Zn – 12. Якої мінеральної речовини недостатньо у харчовому раціоні студенток?

А. Са, В. Р, С. Mg, D. Fe, Е. Zn

2. При вивченні харчування 18-річних юнаків було встановлено, що їхній харчовий раціон містить 1,6 мг тіаміну, 20 мг ніацину, 15 мг токоферолу, 2,5 мкг холекальциферолу, 80 мг вітаміну С. Якого вітаміну недостатньо у харчовому раціоні юнаків?

А. Тіаміну, В. Ніацину,

С. Токоферолу, D. Холекальциферолу, Е. Вітаміну С.

3. З метою зменшення шкідливого впливу токсичних парів важких металів на організм робітників гальванічного цеху їм було запропоновано збільшити споживання продуктів харчування, що містять пектини, зокрема: моркву, сливи, картоплю, яблука, гарбузи. Споживання якого із перелічених продуктів у даному випадку є найбільш доцільним?

А. Моркви, В. Слив, С. Картоплі,

D. Яблук, Е. Гарбузів

4. У підлітка 13 років виявлено захворювання пародонту. Продукти із якими вітамінами необхідно вживати у цьому випадку?

А. Вітаміном С, В. вітаміном А, С. вітаміном Е,

D. Вітамінами групи В, Е. вітаміном РР.

5. Для профілактики С-гіповітамінозу у дітей однієї із дошкільних установ, було вирішено готувати їм на третю страву – компот із свіжих ягід. Які ягоди найбільш доцільно використовувати з цією метою?

А. Вишні, В. Черешні, С. Порічки,

D. Чорну смородину, Е. Агрус.

Контрольні задачі

Задача 1. Визначте, скільки білків, жирів, мінеральних речовин (Са, Р, Fe) одержить доросла людина за добу, споживаючи 150 г сиру голандського, 200 г риби «Минтай», 180 г капусти білокачанної.

Задача 2. Визначте, скільки білків, жирів, мінеральних речовин (Са, Р) та лактози надійде в організм дитини шкільного віку при споживанні протягом доби 300 мл коров’ячого молока, 50 творогу жирного, 120 мл кефіру жирного, 80 г морозива вершкового, 60 г печива здобного.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)