АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Контрольні завдання. 1. Накреслити схему заходів з охорони атмосферного повітря, водних об’єктів, ґрунту

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

1. Накреслити схему заходів з охорони атмосферного повітря, водних об’єктів, ґрунту.

2. Скласти структурно-логічну схему інфекційних, вірусних та паразитарних захворювань, які можуть передаватися через ґрунт.

Тема 2. Методика гігієнічної оцінки клімато-погодних умов та їх впливу на здоров’я людини. Акліматизація

Актуальність теми

Особливості впливу різних типів клімату на здоров’я, гігієнічні умови життя та праці зумовлені рівнем теплового навантаження на організм людини, напруженням всіх ланок пристосувально-захисних механізмів терморегуляції. Профілактика патологічних станів, що виникають унаслідок впливу клімато-погодних факторів має важливе значення для оптимізації умов перебування людини в різних кліматичних районах, збереження здоров’я, підвищення працездатності і сприяння акліматизації.

 

Навчальні цілі

Знати особливості впливу клімато-погодних умов на здоров’я, умови життя та працездатність населення. Оволодіти методикою гігієнічної оцінки клімато-погодних факторів з метою запобігання їхнього негативного впливу на організм людини.

 

Базові знання, вміння та навички

Знати шляхи тепловіддачі, механізми та методи оцінки терморегуляції в умовах нагрівного та охолоджувального мікрокліматів, методи гігієнічної оцінки параметрів мікроклімату. Барометричний тиск та його вплив на здоров’я (нормальна фізіологія, загальна гігієна з екологією).

Зміст теми

Атмосфера, її структура та властивості. Природний хімічний склад атмосферного повітря та гігієнічне значення окремих його складових. Атмосферний тиск та його вплив на організм. Погода, погодоформуючі та погодохарактеризуючі фактори. Клімат, гігієнічне значення, класифікація. Кліматоформуючі та кліматохарактеризуючі фактори і показники. Кліматичні зони України. Курортотерапія та кліматотерапія. Акліматизація, як складний соціально-гігієнічний процес. Види атмосферної циркуляції: антициклони, циклони, атмосферні фронти. Медичні класифікації погоди. Вплив погоди на здоров`я людини (прямий і опосередкований). Методика гігієнічної оцінки прямого та опосередкованого впливу погоди і клімату на здоров`я людини. Геліометеотропні реакції та геліометеотропні захворювання, їхня профілактика.

 

Рекомендована література

Основна:

1. Бардов В.Г. Гігієна та екологія / Бардов В.Г., Москаленко В.Ф., Омельчук С.Т., Яворовський О.П. [та ін.] // В.: Нова Книга, 2006. – С. 106-122.

2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 2004. – С.75-98, 124-141.

Додаткова:

1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять/За ред. І.І. Даценко. – Львів, Світ, 2001. – С.40-48.

2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С.70-96, 124-135.

3. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни/За ред. Є.І. Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. – С. 157-192.

 

Матеріали для самоконтролю та самостійної роботи студентів

Контрольні питання

1. Атмосфера, її структура та властивості. Природний хімічний склад атмосферного повітря та гігієнічне значення окремих його складових.

2. Атмосферний тиск та його вплив на організм.

3. Погода, погодоформуючі та погодохарактеризуючі фактори.

4. Клімат, гігієнічне значення, класифікація. Кліматоформуючі та кліматохарактеризуючі фактори і показники.

5. Кліматичні зони України. Курортотерапія та кліматотерапія.

6. Поняття про акліматизацію, її фази.

7. Види атмосферної циркуляції: антициклони, циклони, атмосферні фронти.

8. Медичні класифікації погоди.

9. Вплив погоди на здоров’я людини (прямий і опосередкований).

10. Методика гігієнічної оцінки прямого та опосередкованого впливу погоди і клімату на здоров`я людини.

11. Геліометеотропні реакції та геліометеотропні захворювання, їхня профілактика.

 

Контрольні тести:

1. Метеотропні реакції - це реакції, що загострюються:

а) у різні пори року; б) у весняно – осінній період; в) за сонячної погоди;
г) у дощову погоду; д) при різких змінах погоди.

2. Метеотропні реакції виникають у:

а) різні пори року в здорових, але метеочутливих людей; б) пацієнтів з хворобами шлунково-кишкового тракту; в) пацієнтів з хворобами нервової системи; г) пацієнтів з хворобами ендокринних органів; д) практично здорових людей; е) пацієнтів з хворобами серцево-судинної системи.

3. До сприятливої з погляду медицини погоди відноситься:

а) сонячна погода; б) дощова погода; в) вітряна погода; г) нестійка погода; д) стійка погода.

4. Клімат, для якого притаманна середньомісячна температура холодної пори року – 0оС, найтеплішої – +22+28оС, сухе і жарке літо з вітрами з Північної Африки називається…….:

а) середземноморським; б) кліматом саван; в) субтропічним; г) тропічним; д) кліматом вологого тропічного лісу.

5. В якому з регіонів України розташовується гірськолижний курорт Славсько Львівської області?

а) західний; б) північний; в) центральний; г) східний; д) південний.

6. При оцінці біотропності погоди за В.Ф. Овчаровою лікарю кардіологічного відділення необхідно спрогнозувати метеотропні захворювання у пацієнтів. Які ступені мінливості погоди будуть оцінені ним як несприятливі?

а) спастичного та гіпоксичного типу; б) стійкого індеферентного типу; в) усіх типів; г) нестійкого індеферентного типу; д) спастичного типу.

7. Патологія людини, що пов’язана з низьким барометричним тиском:

а) гіпотонія; б) гіпертонічна хвороба; в) кесонна хвороба; г) гірська хвороба; д) висотна хвороба.

8. Патологія людини, що пов’язана з різким переходом від високого барометричного тиску до нормального: а) гіпотонія; б) гіпертонічна хвороба; в) кесонна хвороба; г) гірська хвороба; д) висотна хвороба.

9. З метою оцінки комплексу факторів навколишнього середовища оцінюється багаторічний режим погоди, що систематично повторюється в даній місцевості. Що оцінюється в даному випадку?

а) клімат; б) погода; в) мінливість погоди; г) фізичні властивості атмосфери; д) стійкість погоди.

 

Контрольні задачі:

Задача 1. Дайте медичний прогноз погоди на найближчі дні для хворого на ішемічну хворобу серця при умові, що погода характеризується віддаленням холодного фронту, наближенням циклону з різко вираженим ступенем міждобової мінливості елементів.

Задача 2. Протягом 10 днів з 10 по 20 лютого над м. Львів знаходиться малорухливий антициклон, що зумовлює стійку без опадів погоду. Метеорологічні показники о 13. 00 год. 15 лютого: атм. тиск 760 мм рт. ст, перепад тиску за добу 5 мм, температура повітря - 12°С, добовий перепад t -10°С, вологість повітря 60 %, вміст кисню 320 мг/л, шв. руху повітря 2 м/с. Згідно прогнозу метеобюро погода зміниться 23 лютого у зв’язку з наближенням циклону. Очікується дощова хмарна погода з атм. тиском 732 мм рт. ст., t + 6°С, відносною вологістю – 100%, насиченням кисню 250 мг/л, швидкістю руху повітря 10 м/с.

1. Визначте яка погода згідно з медичною класифікацією спостерігалась 15 лютого та очікується на 23 лютого.

2. Яка біотропність погоди в першому та другому випадку.

3. Дайте рекомендації особам з хворобами серцево-судинної системи щодо профілактики метеотропних захворювань.

 

Тестові завдання:

1. При прогнозуванні виникнення у пацієнтів метеотропних захворювань слід визначити ступінь біотропності погоди з урахуванням міждобової мінливості метеоелементів. Які з них є найбільш сприятливими?

А. Індеферентний, слабкий; В. Помірний виражений;

С. Виражений; D. Виражений і слабкий;

Е. Виражений та різко виражений.

2. Лікар оцінює погодоформуючі фактори місцевості з метою розроблення профілактичних заходів щодо метеотропних захворювань. Який погодоформуючий фактор обрано правильно?

А. Географічна широта; В. Тип поверхні;

С. Висота над рівнем моря та рельєф місцевості;

D. Близькість моря, океану;

Е. Атмосферна циркуляція (циклони, антициклони).

3. У середині січня над територією Львівської області відмічено зону високого тиску діаметром 500 км з горизонтальною циркуляцією повітряних потоків, спрямованих за годинниковою стрілкою, з ясною погодою і низькою температурою. Яке погодне явище в даному випадку можна констатувати?

А. Антициклон; В. Циклон; С. Фронт оклюзії;

D. Полярний фронт; Е. Бора.

4. При переїзді в інший кліматичний пояс у метеочутливого пацієнта відмічається: дезадаптаційні метеоневрози, метеорологічна артралгія, міальгія, невралгії, зниження загального тонусу і працездатності. Яку фазу адаптації характеризують ці прояви?

А. Початкову; В. Перебудови динамічного стереотипу;

С. Стійкої акліматизації; D. Зриву адаптації;

Е. Вираженої судинної аритмії.

5. Студент 20 років відмічає зв’язок несприятливої погоди із погіршенням самопочуття, порушенням сну, почуттям тривоги, запамороченням, зниженням працездатності, втомлюваності, коливаннями артеріального тиску. До якого типу патології слід віднести ці скарги?

А. Сезонні захворювання;

В. Геліометеотропні реакції;

С. Гострі респіраторні захворювання;

D. Вегето-судинна дистонія;

Е. Геліометеотропні захворювання.

Тема 3. Вплив забрудненого атмосферного повітря, води та харчування на стоматологічну захворюваність населення. Аліментарна профілактика основних стоматологічних захворювань

Актуальність теми

Антропогенне забруднення навколишнього середовища негативно впливає на стан здоров’я населення. Тривалий та інтенсивний вплив несприятливих факторів довкілля на організм людини призводить до виснаження його адаптаційних можливостей і, як наслідок, до зростання захворювань, у тому числі і стоматологічних, особливо серед дитячого населення. Організм дитини, зокрема й тканини порожнини рота у дітей, дуже чутливі до дії шкідливих хімічних речовин, які можуть впливати на ураженість зубів карієсом, розвиток гінгівітів тощо. Недостатнє і нераціональне харчування, надмірне споживання легкозасвоюваних вуглеводів також сприяє зростанню стоматологічних захворювань. Здійснення профілактичних заходів, зокрема, аліментарних, є дієвим засобом зниження стоматологічної захворюваності.

Навчальні цілі

Ознайомитися із основними забруднювачами навколишнього середовища та оволодіти знаннями про їхню роль у виникненні та розвитку стоматологічних захворювань.

Інтерпретувати вплив харчування на стоматологічне здоров’я.

Засвоїти гігієнічне значення харчових речовин (білків, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів), продуктів харчування у профілактиці стоматологічних захворювань; поняття про біологічно активні добавки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)