АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 6. Аналіз фінансового стану підприємства

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А. Макроаналіз по виду зламів.
  6. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  7. Алонж аналіз
  8. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  9. Аналіз алгоритмів
  10. Аналіз асортименту і структури продукції.
  11. Аналіз беззбитковості
  12. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ

Взаємозв’язок фінансового стану підприємства і результатів його виробничої і збутової діяльності. Характеристика бухгалтерського балансу як основного джерела інформації для оцінки фінансового стану підприємства: зміст, оцінка та аналітичне значення окремих статей балансу. Аналітичне групування статей.

Визначення фінансового стану підприємства. Визначення платоспроможності підприємства за балансом та іншими джерелами інформації. Поточна та очікувана платоспроможність. Фактори, що впливають на фінансовий стан організації. Основні заходи для стабілізації фінансового стану підприємства.

Аналіз майна підприємства та джерел його покриття. Аналіз змін у складі та структурі активів балансу на конкретну дату та у динаміці. Оцінка співвідношення основного та оборотного капіталу. Аналіз структури основних і оборотних активів. Оцінка причин змін, які сталися в структурі активів, та їх впливу на платоспроможність і фінансову стійкість підприємства.

Аналіз матеріальних оборотних активів, виявлення надлишкових і непотрібних запасів, визначення шляхів їх скорочення. Аналіз дебіторської заборгованості: за обсягом, складом, структурою та строками її виникнення (за даними аналітичного обліку).

Аналіз пасивів підприємства. Склад і співвідношення власного та позичкового капіталу на конкретну дату та у динаміці. Оцінка впливу змін у структурі джерел коштів на фінансовий стан підприємства. Аналіз причин зміни окремих джерел формування власного капіталу. Визначення за балансом власних оборотних коштів. Аналіз залучених коштів за строками їх погашення.

Аналіз фінансової стійкості та ліквідності підприємства. Відносні показники фінансової стійкості, методи їх визначення та оцінка досягнутого рівня. Узагальнюючі та проміжні показники ліквідності, методи обчислення, оцінка їх відповідності оптимальним значенням.

Аналіз оборотності оборотних активів і причин її зміни. Визначення суми ефекту від її зміни.

Узагальнення результатів аналізу фінансового стану підприємства та визначення шляхів його фінансового оздоровлення.

Тема 7. Аналіз прибутку і рентабельності

Поняття фінансового результату діяльності підприємства. Місце прибутку в системі узагальнюючих вартісних показників, його значення в оцінці й стимулюванні економічної ефективності підприємства.

Чистий дохід від реалізації продукції (робіт, послуг). Аналіз операційних доходів і збитків. Аналіз результатів інвестиційної діяльності. Аналіз сум надзвичайних доходів і витрат. Оцінка можливостей збільшення прибутку.

Чистий прибуток. Вплив окремих груп фінансових результатів і витрат на розмір чистого прибутку. Фактори, які впливають на розмір чистого прибутку: їх класифікація на залежні й незалежні від діяльності підприємства.

Аналіз розподілу прибутку. Визначення суми чистого прибутку, який залишається у розпорядженні підприємства. Аналіз та обґрунтування доцільності основних напрямів використання прибутку.

Аналіз показників рентабельності: загальної рентабельності виробництва, реалізованої продукції, окремих виробів. Фактори зміни рентабельності, резерви зростання.

 

Тема 8. Аналіз виробництва продукції, робіт, послуг

Значення та завдання аналізу виробництва продукції, робіт і послуг. Загальна схема і послідовність проведення аналізу. Система показників продукції та обсягів виробництва. Фактори виробництва продукції. Інформаційна база аналізу.

Аналіз обсягу виробництва продукції в натуральному та вартісному вимірі. Аналіз динаміки обсягу виробництва продукції. Вимірювачі, які використовуються для обчислення динаміки показників. Аналіз впливу екстенсивних та інтенсивних факторів на динаміку показників, методика їх розрахунку.

Аналіз асортименту і структури випуску продукції Комплексний аналіз впливу асортименту і структурних зрушень на економічні показники роботи підприємства. Методика розрахунку впливу цього фактора на обсяг виробництва та інші показники підприємства.

Аналіз якості продукції і робіт. Показники якості. Сортність і методика її аналізу. Аналіз впливу зміни якості на економічні показники роботи підприємства. Аналіз виробничого браку підприємства. Аналіз комплектності та ритмічності роботи підприємства. Пошук резервів збільшення обсягів випуску продукції.

 

 

Модуль 2. Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ)

 


2. ЗАВДАННЯ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

 

Відповідно до навчального плану підготовки студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці», 6.030504 «Економіка підприємства» з дисципліни «Економічний аналіз» передбачено проведення різних видів занять – лекційні, практичні, індивідуальна та самостійна робота.

На самостійне вивчення виносяться всі теми курсу. Студенти опрацьовують теоретичний матеріал, оглядають ключові категорії і терміни, відповідають на контрольні питання і тести, розв’язують задачі та ситуаційні вправи, аналізують одержані результати, складають висновки.

Основою для самостійної роботи з програми курсу є рекомендована література. Список рекомендованих до вивчення підручників та навчальних посібників наведено в кінці навчально-методичного посібника. Крім рекомендованих, можна використовувати підручники та навчальні посібники інших авторів, електроні джерела інформації, у тому числі через мережу Інтернет.

Самостійна робота сприяє:

· поглибленню знань, отриманих на лекціях, практичних заняттях;

· формуванню зацікавленості у пізнавальній діяльності, яка розвивається при творчому підході до цієї роботи;

· оволодінню різноманітними прийомами процесу пізнання;

· розвитку пізнавальних здібностей, які в кінцевому результаті прияють формуванню особистості фахівця з вищою освітою.

Тому, в умовах ринкової економіки, коли існує ринок праці, де мають отримати роботу тільки спеціалісти, які швидко адаптуються до нових умов, самостійна робота набуває суттєвого значення і виступає головним резервом підвищення якості підготовки фахівців.

Метою самостійної роботи є:

· закріплення теоретичного матеріалу за темами дисципліни;

· оволодіння методичними прийомами здійснення економічного аналізу при вирішенні ситуаційних завдань, визначених факторів, що спричинили вплив на результати діяльності підприємства;

· виявлення невикористаних резервів та внесення пропозицій, спрямованих на підвищення ефективності господарювання.

 

 

Модуль 1. Аналіз фінансового – виробничого стану підприємства

 

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи економічного аналізу

 

Тема 1. Предмет, об’єкт і завдання економічного аналізу

 

 

План вивчення теми

 

1. Значення економічного налізу, його зміст та наукові основи.

2. Функції та завдання економічного аналізу.

3. Предмет, об’єкти та суб’єкти економічного аналізу.

4. Спеціальні категорії економічного аналізу.

5. Принципи економічного аналізу.

 

Навчальні цілі

 

Засвоєння, поглиблення та систематизація знань про сутність, значення та теоретичні засади економічного аналізу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)