АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1. Предмет, об’єкт і завдання економічного аналізу

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

МІНІСТЕРСТВО освіти і науки УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

 

ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

 

Навчально-методичний посібник

для студентів заочної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр»

за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»,

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці»,

6.030504 «Економіка підприємства»

 

 

Дніпропетровськ – 2014


ББК 65.053

  П 32   Економічний аналіз: навчально-методичний посібник для студентів заочної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», 6030504 «Економіка підприємства», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці». Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2014. – 85 с.

 

Посібник містить матеріали з усіх тем курсу, що допоможе оволодіти необхідним обсягом знань та отримати практичні навички із проведення аналітичного дослідження. В ньому представлені методичні рекомендації та завдання до практичної, самостійної та індивідуальної роботи, список рекомендованої літератури для засвоєння дисципліни, контрольні заходи.

 

 

Автор-укладач: Н.Ю. Пікуліна кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку та економічного аналізу Дніпропетровської державної фінансової академії
       
Рецензенти: Н.І. Шевченко кандидат наук державного управління, доцент кафедри фінансів підприємств та банківської справи Дніпропетровської державної фінансової академії
  Л.Б. Бараник     – доктор економічних наук, доцент кафедри фінансів та державного управління Дніпропетровської державної фінансової академії
Відповідальний за випуск: К.С. Жадько   – доктор економічних наук, доцент, завідувач кафедри обліку та економічного аналізу Дніпропетровської державної фінансової академії    

Розглянуто та схвалено

науково-методичною комісією

фінансового факультету

Протокол № 6 від 19.06.2014 р.

 

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри обліку та економічного аналізу

Протокол № 12 від 16.06.2014 р.


ЗМІСТ

 

Передмова  
1. Програма навчальної дисципліни  
2. Завдання та методичні рекомендації до самостійної роботи  
3. Завдання та методичні рекомендації до практичних занять  
4. Індивідуальні завдання та методичні рекомендації до їх виконання  
5. Контрольні заходи  
6. Література  
   

 

 


передмова

 

Дисципліна «Економічний аналіз» є вибірковою дисципліною циклу професійної та практичної підготовки для студентів заочної форми навчання за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямами підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці».

Вивчення дисципліни «Економічний аналіз» передбачає:

- опанування компетенціями щодо використання методів та прийомів дослідження умов функціонування підприємств;

- набуття системи знань, умінь та навичок для вирішення завдань сучасної практики управління на основі реального інформаційного забезпечення потреб користувачів.

Предметом навчальної дисципліни є: взаємозв’язки економічних явищ та процесів, що відбуваються на рівні підприємства.

Основними завданнями навчальної дисципліни є: здобуття майбутніми фахівцями знань і практичних навичок застосування принципів організації аналітичного дослідження та методик розрахунків аналітичних характеристик господарської діяльності.

Реалізація цих завдань здійснюється через такі форми організації навчального процесу:

1) самостійна робота, в ході якої студенти під методичним керівництвом викладача, засвоює навчальний матеріал у час, вільний від обов’язкових навчальних занять; матеріал, що вивчається самостійно, виноситься на підсумковий контроль поряд з тим матеріалом, який опрацьовується при проведенні навчальних занять;

2) практичні заняття, під час яких студенти набувають професійні навички та вміння;

3) індивідуальна робота, що спрямована на виявлення і розвиток індивідуальних особливостей студентів.

Засвоєння матеріалу з дисципліни «Економічний аналіз» базується на фундаментальних знаннях, сформованих при вивченні дисциплін: «Мікроекономіка», «Статистика», «Економіка підприємства», «Бухгалтерський облік», «Фінанси», «Гроші та кредит» та є елементом бази для сприйняття подальших навчальних дисциплін, таких як «Фінансовий аналіз», «Аудит», «Податкова система», «Фінансовий менеджмент».


1. Програма навчальної дисципліни

 

Предмет: взаємозв’язки економічних явищ та процесів, що відбуваються на рівні підприємства.

Мета: формування вміння оцінювати результати функціонування підприємств для визначення рівня їх діяльності, доцільності використання ресурсів, досягнутого рівня ефективності виробництва й пошуку резервів її підвищення.

Завдання: здобуття майбутніми фахівцями знань і практичних навичок застосування принципів організації аналітичного дослідження та методик розрахунків аналітичних характеристик господарської діяльності.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення навчальної дисципліни «Економічний аналіз»:

 

Інструментальні:

- здатність демонструвати набуті знання і навички, придбані під час навчання;

- здатність узагальнювати результати виконаного аналітичного дослідження та робити висновки для прийняття оптимальних управлінських рішень.

 

Міжособистісні:

- здатність до критики і самокритики;

- здатність працювати в команді.

 

Системні:

- уміння працювати з нормативно-правовими документами;

- здатність до навчання та постійного підвищення рівня професійних знань.

 

 

Спеціальні:

- володіння навичками роботи з програмними продуктами, які використовуються у економічному аналізу;

- здатність вивчати методи й прийоми прогнозування особливостей розвитку підприємства;

- здатність будувати систему показників, визначати методи і прийоми аналізу умов функціонування та показників діяльності підприємства;

- знання методології і методики оброблення та аналізу інформації з урахуванням досягнень науки і практики;

- розуміння змісту аналітичної інформації, вміння здійснювати її систематизацію з побудовою групувань і класифікацій;

- уміння чітко формувати мету і завдання аналітичного дослідження результатів діяльності підприємства та його підрозділів;

- уміння збирати інформацію про умови функціонування підприємства та показники його діяльності.

Засвоєння матеріалу з дисципліни «Економічний аналіз» базується на фундаментальних знаннях, сформованих при вивченні дисциплін: «Мікроекономіка», «Статистика», «Економіка підприємства», «Бухгалтерський облік», «Фінанси», «Гроші та кредит» та є елементом бази для сприйняття подальших навчальних дисциплін, таких як «Фінансовий аналіз», «Аудит», «Податкова система», «Фінансовий менеджмент».

Студенти, які виявили нахил до науково-дослідної діяльності з метою поглиблення знань можуть виконувати завдання творчого характеру.

Основними формами організації навчання є: навчальні заняття (лекції та практичні заняття), виконання індивідуальних завдань, самостійна робота студентів і контрольні заходи.

Формою підсумкового контролю при вивченні дисципліни «Економічний аналіз» є поточний модульний контроль (ПМК).

 


1.2. інформаційний обсяг навчальної дисципліни

«Економічний аналіз»

 

Модуль 1. Аналіз фінансового – виробничого стану підприємства

 

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи економічного аналізу

 

Тема 1. Предмет, об’єкт і завдання економічного аналізу

Економічний аналіз як галузь економічної науки. Основні етапи розвитку економічного аналізу. Його роль в управлінні господарством і підвищенні ефективності виробництва. Економічний аналіз в умовах ринкової економіки.

Господарська діяльність як предмет економічного аналізу. Об’єкти та суб’єкти аналізу. Зміст аналізу. Умови, які спонукали розвиток аналізу на підприємствах. Використання в економічному аналізі системи показників.

Основні категорії економічного аналізу. Ресурси, фактори (чинники), резерви виробництва, їх класифікація.

Завдання економічного аналізу. Оцінка результатів господарської діяльності. Сприяння управлінню та контролю виробництва. Пошук і виявлення резервів, заходи для їх реалізації з метою підвищення ефективності виробництва.

Місце економічного аналізу господарської діяльності в системі наук. Його зв’язок з політичною економією, галузевими економіками, маркетингом, організацією виробництва та управління, фінансуванням, банківською справою, статистикою, бухгалтерським обліком, аудитом тощо.

 

Тема 2. Метод і методичні прийоми економічного аналізу

Визначення методу. Класифікація методів. Метод економічного аналізу. Аналітичний метод і принципи аналітичного дослідження. Деталізація звітних показників.

Елімінування як метод розрахунку впливу факторів. Способи елімінування: ланцюгових підстановок, абсолютних і відносних різниць та перерахунків.

Порівняння та його застосування в аналізі. Види порівнянь. Вимоги, які висуваються до забезпечення порівнянності даних. Прийоми нейтралізації цінового фактора, обсягу виробництва, структури та асортименту тощо.

Моделювання. Види моделей. Використання моделювання в економічному аналізі.

Балансові зіставлення. Застосування цього методу для перевірки узгодженості та вірогідності звітних даних. Використання балансових розрахунків для вилучення величини невідомих показників і факторів. Сальдовий прийом, можливості використання його в аналізі.

Статистичні методи, застосовувані в аналізі. Табличний метод. Особливості побудови аналітичної таблиці. Використання табличного методу в аналізі. Прийоми групувань і вибірки. Динамічні ряди. Обчислення середніх і відносних величин. Графічні методи.

Економіко-математичні методи, застосовувані в економічному аналізі, їх класифікація. Лінійне й динамічне програмування, теорія масового обслуговування, сітьові графіки, транспортна задача та ін. Особливості їх використання в аналізі господарської діяльності та сфери застосування.

Соціологічні та інші методи, застосовувані в економічному аналізі. Анкетний метод дослідження. Опитування суб’єктів аналізу. Проведення експерименту.

 

Тема 3. Види аналізу та його інформаційне забезпечення.

Види та напрями економічного аналізу. Оперативний аналіз. Перспективний аналіз. Техніко-економічний і фінансово-економічний аналіз. Порівняльний аналіз. Функціонально-вартісний аналіз. Системний аналіз.

Зміст і поняття інформації. Інформація як важливий ресурс сучасної ринкової економіки. Гласність і секретність інформації. Комерційна таємниця, її межі та значення для суб’єктів господарської діяльності. Організація та контроль потоків інформаційного забезпечення виробництва.

Характеристика і класифікація найважливіших видів інформації на підприємстві. Система техніко-економічних показників як база економічного аналізу. Вимоги, яким має відповідати система обліку та звітності.

Накопичення, обробка, систематизація зберігання та використання аналітичної інформації.

Використання ПК в економічному аналізі. Розробка і класифікація аналітичних задач. Створення автоматизованого банку даних для розв’язування аналітичних задач.

Перевірка вірогідності джерел інформації, використовуваних в аналізі. Перевірка за зовнішніми прикметами (за формою) і за змістом. Методи перевірки якості звіту підприємства. Використання аудиту для перевірки якості бухгалтерських даних і звітів.

Форми та методи організації аналітичної роботи. Особливості організації проведення аналізу статистичними, фінансово-кредитними і керівними організаціями. Планування, виконання і контроль окремих робіт і аналізу в цілому. Залучення виконавців аналізу, узгодження їх дій та заохочення.

Основні етапи і послідовність проведення аналізу господарської діяльності. Принципи складання програм аналізу. Добір, перевірка та аналітична обробка економічної інформації. Узагальнення, оцінка та письмове оформлення результатів аналізу. Формування пропозицій за результатами аналізу та контроль за їх реалізацією.

 

Змістовий модуль 2. Фінансово-економічний аналіз

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)