АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система оцінки і інтерпретація результатів

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. B) Електромагнітна система.
  4. C) Електродинамічна система.
  5. Cтрахування в логістичних системах
  6. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  7. DNS — доменная система имен
  8. E) Індукційна система.
  9. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  10. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  11. IV. Центральна нервова система. Черепні нерви. Органи чуття.
  12. IV. Ямайская валютная система

При загальній оцінці результатів обстеження мислення дітей необ­ходимо враховувати стан всіх структурних компонентів їх мыс­лительной діяльності, а також позитивних і негативних причин і умов її порушення. Продуктивною є комплексна оцен­ка по наступних критеріях:

розуміння і прийняття завдання;

розуміння інструкції;

способи виконання завдань;

результативність виконання завдання і можливості корекції помилок.

Розкриємо їх детальніше.

Розуміння і прийняття завдання

Цей параметр оцінки змістовно характеризує початковий мо­мент виконання будь-якого завдання. В першу чергу враховується і оцінюється, чи розуміє дитя завдання і чи згоден він виконати її. Для дослідника також має значення оцінка того, яка мо­тивация діяльності приймається дитям: ігрова або учбова. В разі незгоди виконувати завдання необхідно з'ясувати при­чины, в числі яких можуть бути:

негативне відношення дитяти до ситуації обстеження (труд­ности контакту, які необхідно здолати, перш ніж про­водить обстеження);

завищення вимог до дитяти з боку дослідника: ре­бенку пропонується завдання з учбовим мотивуванням, тоді як він може його виконувати лише на невербальному рівні в про­цессе ігри. Зміна мотивування і спрощення експериментального матеріалу, що пред'являється дитяті, послужить умовою вы­полнения завдання при сформованості досліджуваного вигляду дея­тельности;

неадекватна оцінка дитям міри трудності завдання як не­
выполнимого (спостерігається у дітей із заниженою самооцінкою и
может бути скоректована стимулюючою допомогою — под­бадриванием дитяти);

* адекватне прогнозування труднощів виконання задания
и небажання їх демонструвати, що виступає як форма пси­хологической захисту у інтелектуально підлягаючого зберіганню дитяти.
Дитя може почати виконувати завдання: діяти з предло­женным йому матеріалом, але це ще не означає, що він зрозумів і при­нял завдання, оскільки дії його можуть бути імпульсивними, неце­ленаправленными і неадекватними поставленому завданню, і, таким чином, не можна ототожнювати початок його конкретної діяльності з розумінням завдання.

Отже, аналіз розуміння і прийняття завдання дитям дає воз­можности оцінити:

а) відношення дитини до ситуації обстеження;

б) характер мотивації як один з провідних компонентів мысли­
тельной діяльності.

Розуміння інструкції

Від розуміння інструкції залежить орієнтування в завданні, без ко­торой його цілеспрямоване виконання неможливе. Нерозуміння словесної інструкції часто проявляють діти з порушеннями слуху і мови. У таких випадках рекомендується давати інструкцію в діях. Демонстрація зразка полегшує виконання завдань цими дітьми.

У дітей з мовними порушеннями на цьому етапі співпраці з експериментатором може виникнути скрута різного типа. Переважно вони характерні для дітей з сенсорними расстрой­ствами, в яких порушено сприйняття звукових сигналів.

Якщо нерозуміння інструкції проявляють діти з підлягаючим зберіганню то­нальным слухом, то це може бути пов'язано з наступними особен­ностями дітей:

* нестійкість слухової уваги («мерехтлива увага»). При стимулюючій і організуючій допомозі, що забезпечує дитяті концентрацію уваги, ця трудність може бути ком­пенсирована. В такому разі експериментатор утримує вни­мание дитяти на виконанні завдання — називає і фіксує послідовність дій, задає організуючі увага во­просы. Найчастіше цей феномен спостерігається у дітей з лобным
синдромом;

* семантичні пропуски, при яких розуміння неможливе або важко унаслідок неусвоенности значень слів. Для пре­одоления цих труднощів необхідне переформулировать зада­ние, включивши в інструкцію доступний дитяті лексичний ма­териал;

* несформованість фонемного сприйняття у дитяти, що пов'язане з порушеннями в роботі скроневих відділів кори головно­го мозку або з мінімальною мозковою дисфункцією. Труднощі такого роду можуть бути здолані при переформулировании інструкції із заміною лексичних одиниць. При невдачі использу­ют невербальну інструкцію (у випадках порушень акустико-гностических збільшення гучності голосу що говорить знижує по­нимание інструкції дитям);

* акустико-мнестический дефект, що виражається в скороченому об'ємі сприйманої дитям мовної інформації. У таких випадках компенсація труднощів розуміння мови може насту­пить при скороченні об'єму інформації для сприйняття в еди­ницу часі (при розчленовуванні складної інструкції на состав­ные частині або при скороченні інструкції).

Аналізуючи процес і міру розуміння інструкції дітьми, експериментатор отримує уявлення про можливості дитяти в орієнтуванні в умовах завдання і виділяє психолого-физиологи­ческие механізми труднощів на цьому етапі вирішення розумових завдань.

Способи виконання завдання

Цей параметр оцінки дозволяє аналізувати процес рішення мыс­лительной задачі. Аналіз вибираних дитям способів дій і динаміки їх вживання дає можливість зробити два висновки:

* про характер програмування розумової діяльності і її стратегії;

* про процес виконання розумової діяльності і її тактику.

В сукупності ці дані дозволяють судити про рівень мысли­тельной діяльності дитяти, яке оцінюється адекватністю способів виконання завдань завданню розумової діяльності, а також адекватністю цих способів віковим нормам розвитку.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)