АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 8. Флористичне, зоогеографічне та біогеографічне районування суші

Читайте также:
  1. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  2. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  3. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  4. Алфавіт, слова, ідентифікатори, роздільники, лексеми
  5. Біотичне районування суші
  6. Бухгалтерія - це самостійний структурний підрозділю апарату управління (служба, відділ), який веде бухгалтерський облік діяльності бюджетної установи.
  7. Взаємовідносини з іншими підрозділами
  8. Взаємодія спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю та інших державних органів.
  9. Виголошенню промови. Основу цього розділу складають з'ясування умов спілкування,
  10. Видача зброї та боєприпасів у підрозділах.
  11. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  12. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ

 

 

При поділі суші земної кулі на регіони різного рангу виникають питання, пов'язані як із принципами, закладеними в цей поділ, так й із принципами проведення меж між регіонами. Хоча більшість ботаніко- і зоогеографів подібно трактують основи виділення різних регіонів, але різноманіття виділюваних регіонів, а також розходження уявлень про ранги цих регіонів і проведенні границь між ними свідчать про те, що не існує єдиної точки зору при застосуванні цих принципів виділення на практиці.

Основне питання, що виникає при розгляді цієї проблеми полягає в можливості існування єдиної регіональної системи для всієї флори й для всієї фауни суші, з одного боку, а, з іншого боку, необхідність виділення різних систем флористичних та фауністичних регіонів для різних систематичних категорій. Багато систематичних категорій мають різний геологічний вік, вони мають різну мобільність, тому, здавалося б, і системи регіонів, виділюваних для цих категорій, установлювані по їх географічному поширенню, повинні бути різними. Безсумнівно, що для квіткових рослин, мохів і папоротеподібних регіони різного порядку можуть бути різними. Точно так само для більш древніх членистоногих, зокрема, комах, птахів і ссавців, що з'явилися на Землі пізніше, повинні існувати різні системи регіонів. Однак, не виключаючи того, що для кожної великої систематичної категорії рослин і тварин можуть бути створені свої відповідні флористичні й фауністичні системи регіонів, можна припустити, що існують загальні географічні закономірності, пов'язані з основними етапами розвитку суші нашої планети, які дозволяють не тільки виділити єдині флористичні й фауністичні системи регіонів, але й підійти до єдиної системи загальнобіотичних регіонів (загальнобіотичного районування). Для того, щоб система загальних областей була побудована раціонально, необхідно керуватися рядом положень, на основі яких формуються регіони та їх межі: 1. Систематичні групи повинні бути розповсюдженими повсюдно, і тому вони повинні бути досить великими (на рівні класу, а може бути й типу). Так, серед тварин можна говорити про комах, молюсків, птахів ссавців, рептиліях або амфібіях (хоча останній клас менш зручний через відсутність на багатьох островах). Серед рослин основою для побудови системи регіонів суші найбільшою мірою можуть послужити квіткові (покритонасінні) рослини, у меншій - голонасінні, поширення яких більш обмежено, а число видів значно менше, ніж квіткових. Напевно, не можна будувати систему регіонів на поширенні загонів (порядків), наприклад на поширенні жуків, прямокрилих, хижих ссавців, горобиних птахів або жовтанцевих, злаків та ін. Такі системи будуть неповними. 2. Поширення систематичних груп повинне бути досить добре вивченим. Поки не існує систем, побудованих на поширенні мохоподібних рослин або павукоподібних тварин, поширення яких вивчено відносно слабко. 3. Неясне питання про те, які групи при виділенні регіонів варто вважати головними в тих випадках, коли межі областей поширення не збігаються, і необхідно зробити вибір. Тут, мабуть, доводиться підбирати набір регіонів і конфігурацію їх меж, що відповідають поширенню найбільшої кількості таксономічних груп.

Видимо, при виділенні регіонів різного порядку аж до областей і царств приходиться опиратися на таксони різного рангу: від класів і підкласів до видів й підвидів. При цьому твердої відповідності між рангом регіонів і таксонів (наприклад, виділення царств тільки за підкласами, областей тільки за родинами, підобластей тільки за родами тварин і рослин) бути не може. Кожний регіон виділяється за наявністю й відсутністю в ньому таксонів різного порядку. До речі, при виділенні регіонів негативна характеристика (відсутність) найчастіше буває не менш важливою, чим позитивна (присутність). Негативна характеристика є досить істотним доповненням до позитивної (Воронов, 1981).

В зв’язку з тим, що загалнобіотична система районування ще не знайшла свого загального визнання, ми розглянемо детально схеми флористичного й фаунистичного районування, а схему біотичного районування досить схематично.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)