АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Наслідки міжнародного руху капіталу

Читайте также:
  1. Безробіття як економічне явище і його наслідки. Закон Оукена.
  2. Безробіття, його причини, види,форми, та соціально-економічні наслідки.
  3. Безробіття: суть, структура, вимірювання та соціально – економічні наслідки.
  4. В чому полягає проблема етичного співвідношення ідеального і реального(крізь призму поділу на належне і суще)?Чому небезпечний абсолютизований ідеалізм і які його наслідки?
  5. Види власного капіталу
  6. Види капіталу підприємства
  7. Визначення власного капіталу і його складових.
  8. Визначення власного капіталу, його класифікація.
  9. Визначення категорії “діапазон контролю”, наслідки його зменшення. Характеристики високої та пласкої структур управління (переваги, недоліки, сфери застосування).
  10. Визначення нормативу оборотного капіталу у виробничих запасах підприємства.
  11. Війна за незалежність та її наслідки
  12. ГОСТРИИ ГЕМАТОГЕННИЙ ОСТЕОМІЄЛІТ: УСКЛАДЕННЯ ТА НАСЛІДКИ

 

Сутність та форми міжнародного руху капіталу. Якщо брати до уваги що капітал за своїм економічним змістом є сукупністю або системою виробничих відносин (або відносин економічної власності), то його експорт прискорює процес формування сучасних капіталістичних виробничих відносин. Якщо капітал вивозиться з розвинутішої у менш розвинуту країну, то цей процес супроводжується формуванням зріліших відносин капіталістичної власності (а отже, і капіталу), досконаліших форм виробничих відносин.

 

Основними суб'єктами вивозу капіталу в сучасних умовах є ТНК, держави та наддержавні органи. Найважливішою кінцевою метою вивезення капіталу є привлас­нення монопольно високих прибутків. Так, у середині 90-х років норма прибутку американських ТНК у країнах, що розвиваються, приблизно у 2 рази була вищою, ніж усередині країни. Причиною цього є дешеві робоча сила, сировина тощо. Водночас метою вивозу капіталу може бути отримання інших вигод (політичних, військових тощо).

 

Вивіз капіталу здійснюється у двох основних формах — підприємницького і позичкового. Вивіз підприємницького капіталу означає інвестиції у промисловість, транспорт, в сільськогосподарські, банківські підприємства тощо шляхом нового будівництва або купівлі вже існуючих підприємств через механізм придбання їх акцій. Це зумовлює утворення власності за кордоном.

 

Позичковий капітал вивозиться у формі коротко- або довготермінових позичок і кредитів. Це дає можливість отримання фінансового доходу у вигляді відсотка, але не призводить до утворення за кордоном власності.

 

При вивозі підприємницького капіталу інвестиції поділяються на прямі (дають можливість здійснювати контроль над підприємством — для цього достатньо придбати до 10% акцій) та портфельні (не дають права на контроль, а лише на отримання прибутку).

 

Напередодні Першої світової війни закордонні інвестиції капіталістичних країн становили 44 млрд. дол., в 1970 p. — майже 285 млрд., у 1999 — понад 3 трлн дол.

 

Закономірності міжнародного руху капіталу. У процесі руху міжнародного капіталу спостерігається дія таких основних закономірностей:

 

1) прискорене зростання іноземних капіталовкладень. Так, у повоєнний період вони спочатку подвоювались кожні 10, а потім кожні 6—7 років, за період 1983-1992 pp. збільшилися вчетверо. Наприкінці 90-х років щороку вивозилося понад 300 млрд. дол. капіталовкладень;

 

2) постійне зростання частки прямих інвестицій порівняно з портфельними. Так, якщо до Першої світової війни частка прямих інвестицій становила лише майже 10%, у період між Першою та Другою світовими війнами — 25%, то в 90-х роках на них припадало до 80%;

 

3) посилення процесів монополізації в експорті капіталу. Так, у 1999 р. на 100 наймогутніших ТНК припадало

 

майже 65% іноземних інвестицій, тоді як у 1976 р. — приблизно 54%;

 

4) зростаюча концентрація прямих інвестицій у розвинутих країнах світу. Якщо в 1999 р. частка іноземних інвестицій у розвинутих країнах світу становила приблизно 60%, то в слаборозвинутих — майже вдвоє менше;

 

5) посилення в процесі вивозу капіталу інтернаціоналізації власності. Так, обсяг іноземного капіталу в США у 1996 р. становив понад 1,5 трлн дол. (у тому числі до 250 млрд. дол. прямих інвестицій), майже 20% активів банків належить іноземцям, в іноземних компаніях США працює понад 3 млн. осіб.

 

Серед різних форм руху міжнародного капіталу переважають недержавні форми. На їх частку припадає до 60% усього вивозу капіталу, тоді як державний капітал становить 30% експорту капіталу, міжнародні фінансові організації — до 10%. Водночас переплетіння цих форм капіталу, особливо монополістичного та державного, означає, що за своїм характером капітал, що вивозиться, має здебільшого державно-корпоративний, державно-транснаціональний характер.

 

На початку 90-х років сферою міграції міжнародного капіталу поступово стають країни Центральної та Східної Європи й колишнього СРСР. У 1996 р. в країни Центральної та Східної Європи було вивезено 32 млрд. дол., водночас вони експортували лише до 1,5 млрд. дол.

 

Міжнародний рух капіталу має неоднозначні наслідки як для країн-експортерів, так і для країн-імпортерів капіталу. Для країн, які вивозять капітал, позитивними наслідками цього процесу є розширення ринків збуту вітчизняних товарів і послуг; отримання прибутків від інвестицій; вплив на зовнішню політику країн-експортерів; вигода від поглиблення процесу міжнародного поділу праці; можливість використання дешевих ринків робочої сили й інші економічні та неекономічні вигоди. Негативними наслідками цього процесу є погіршення платіжного балансу (до моменту повернення у країни всіх або частини прибутків від експорту капіталу); звуження ринку праці та ринку робочої сили в національній економіці: збереження або модифікація в необхідному напрямі економічної системи.

Позитивними наслідками міжнародного руху для країн-імпортерів є: запровадження досконаліших технологій і техніки, передових форм організації виробництва; зменшення рівня безробіття; притік іноземної валюти; Прискорений розвиток існуючої економічної системи або п Удосконалення (таким шляхом розвивалась економіка

Сінгапуру, Південної Кореї, Тайваню та інших нових індустріальних країн). Негативними наслідками цих процесів є поступова втрата контролю над частиною підприємств, галузей; посилення іноземного впливу у сфері військово-стратегічних і політичних інтересів.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)