АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Багатосекційні будинки

Читайте также:
  1. Від земельної ділянки
  2. Внутрішні фактори розвитку
  3. Вставте замість крапок потрібну букву.
  4. Глава10: Повернення короля
  5. ГОВОРИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ 4 страница
  6. Дело Мартыненко» — межвидовая война украинских элит или банальный криминал?
  7. Економічні основи переходу від споживацького до виробляючого господарств
  8. Загальна характеристика системи освіти
  9. Збереження документа в Paint
  10. Класифікація будинків за капітальністю
  11. Класифікація і структура основних фондів

Багатосекційні будинки складаються з кількох самостійних елементів – секцій.

Секції багатосекційних будинків мають обмеження за світовим фронтом залежно від ступеня блокування.

За ступенем блокування секції поділяють на лінійні та багатопроменеві(рис. 9.1.4, 9.1.5).

 

 

Лінійні секції залежно від напряму блокування поділяють на рядові, кутні, поворотні а також торцеві. Кожна із секцій, крім торцевої, має дві протилежні глухі без прорізів стіни(площини) необхідні для блокування із сусідніми секціями. Торцеві секції розташовуються по краях будинку, одна із її стін повинна блокуватися із сусідньою рядовою.

Поворотні секції використовуються для створення будинків, що мають у плані складний рисунок з поворотами та поламаною фасадною лінією. Ці секції можуть мати кут повороту починаючи з 900 до 180 0.

Багатопроменеві секції поділяються на три – (Т,V-подібні) та чотирипроменеві (прямий та зміщений хрест). Трипроменеві секції мають три, а чотирьохпроменеві – чотири стіни, необхідні для блокування з іншими секціями.

Багатопроменеві секції збільшують можливості формування містобудівних утворень. При блокуванні різноманітних секцій можливе створення неперервних структур складної конфігурації.

На практиці використовують різні прийоми блокування секцій, це:

- побудова в одну лінію;

- зі зсуванням в одну сторону або чергуванням виступу та заступу;

- в умовах рельєфу, коли будинок розташовано впоперек горизонталей, а зсування секцій виконано по вертикалі зі створенням “каскадного” будинку.

Помешкання з односторонньою орієнтацією досить раціонально розв’язуються при одно- й двокімнатних квартирах. Чотирикімнатні квартири односторонньої орієнтації є неприпустимими.

Оскільки секційні житлові будинки можуть складатися із секцій різних за конфігурацією і складом квартир, важливим є їх єдність. Секції розробляють на основі однотипних планувальних і конструктивних схем.

Коридорні будинки

Основою планування коридорного будинку служать горизонтальні комунікації – коридори, вздовж яких розташовують житлові чарунки, як правило, по обидва його боки(рис. 9.2.1).

 

Коридор може проходити по центру будинку чи із зміщенням зсередини будинку. Коридорні будинки бувають:

- з коридором на кожному поверсі;

- з коридором через поверх;

- з коридором через два(три) поверхи.

Коридорні будинки порівняно із секційними мають більший вихід площі помешкань на вертикальні комунікації, що забезпечує їм певні економічні переваги. Вони мають більшу ширину корпусу порівняно із секційними.

Коридорні будинки мають чітку конструктивну систему поперечних несучих стін, що сприяє раціональному будівельному процесу.

Коридорні будинки коридором з коридором на кожному поверсі мають у своїй структурі односторонньо орієнтовані на протилежні сторони горизонту квартири, тобто є будинками меридіональної орієнтації. Крім обмеженої орієнтації, в цих помешканнях відсутнє наскрізне чи наріжне провітрювання.

Основні схеми форм плану коридорних будинків – прямокутна, криволінійна та зі зсуванням, яка розсікає коридор на короткі відрізки, що забезпечує освітлення та провітрювання в торцях коридору. Із окремих прямокутних відрізків можна компонувати план будинку будь-якої конфігурації. Ширина коридору повинна бути не меншою 1,4 м. Коридори мають бути забезпечені природним освітленням.

Галерейні будинки

В галерейних будинках усі житлові чарунки розташовують уздовж відкритих горизонтальних комунікацій – галерей, розташованих з однієї сторони будинку(рис. 9.3.1).

 

Галерейна структура створює високі санітарно-гігієнічні якості помешкань, котрі всі без винятку отримують двосторонню орієнтацію та наскрізне провітрювання через галерею. Галерейні будинки використовують тільки в південних районах. Самі галереї в жаркому кліматі захищають квартири від перегріву.

При проектуванні житлових чарунок слід прагнути до того, щоб убік галереї, як найбільш шумної частини будинку, були звернені нежитлові приміщення- передпокій, кухня, санітарний вузол. Житлові кімнати важливо зорієнтувати в сторону, протилежну галереї.

Планувальні схеми галерейних будинків, що використовуються на практиці, можна звести до таких основних схем:

- лінійні (прямокутні та із зсуванням);

- складні (кутові, хрестоподібні, трипроменеві, ломані);

- просторові (спарені, із загальною галереєю, із внутрішнім двором).

Довжина будинків з одними сходами не повинна перевищувати 40 м.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)