АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шлях до створення атомної бомби

Читайте также:
  1. Банківські гроші та процес їх створення. Мультиплікативне розширення пропозиції грошей.
  2. Виробничі кооперативи: поняття, види, особливості створення та діяльності.
  3. Відкрити програму для створення електронних таблиць Microsoft Exel.
  4. Відкрити програму для створення електронних таблиць Microsoft Exel.
  5. Вопрос 10.Порядок створення та установчі документи суб’єктів господарювання.
  6. Договір на створення і передачу науково-технічної продукції
  7. Документів на створення підприємства
  8. За допомогою який інструментів центральний банк регулює процес створення грошей комерційними банками?
  9. Загальні умови створення господарських організацій
  10. Зародження і етапи розвитку контролінгу(історія виникнення, передумови створення концепції контролінгу, розвиток контролінгу в США та Німеччині)
  11. Іноземні підприємства та підприємства з іноземною інвестицією: поняття, організаційно-правові форми, особливості створення та діяльності.
  12. Інституціоналізація — процес створення (продовжити думку).
  • В 1896 році французький хімік Антуан Анрі Беккерель відкриває радіоактивність урану.
  • В 1899 році Эрнест Резерфорд виявляє альфа- і бета- промені. В 1900 р. відкрито гамма-випромінювання.
  • У ці роки відкрито багато радіоактивних ізотопів хімічних елементів: в 1898 р. П’єром Кюрі й Марією Кюрі відкриті полоній й радій, в 1899 Резерфордом відкритий радон, а Деб’єрном — актиній.
  • В 1903 році Резерфорд і Фредерік Содді опублікували закон радіоактивного розпаду.
  • В 1921 р. Отто Ган, фактично, відкриває ядерну ізомерію.
  • В 1932 р. Джеймс Чедвік відкрив нейтрон, а Карл Д. Андерсон — позитрон.
  • У тому ж 1932 році у США Ернест Лоуренс запустив перший циклотрон, а в Англії Ернест Уолтон й Джон Кокрофт уперше розщепили ядро атома: вони зруйнували ядро літію, обстрілюючи його на прискорювачі протонами. Одночасно такий експеримент був проведений у СРСР.
  • В 1934 р. Фредерік Жоліо-Кюрі відкрив штучну радіоактивність, а Енріко Фермі розробив методику сповільнення нейтронів. В 1936 р. ним було відкрито селективне поглинання нейтронів.
  • В 1938 р. Отто Ган, Фріц Штрассман й Ліза Мейтнер відкривають розщеплення ядра урану при поглинанні ним нейтронів. Із цього й починається розробка ядерної зброї.
  • В 1940 р. Г. Н. Флеров й К. А. Петржак, працюючи в ЛФТІ, відкрили спонтанний розподіл ядра урану.
  • Навесні 1941 р. Фермі завершив розробку теорії ланцюгової ядерної реакції.
  • У червні 1942 р. Фермі й Г. Андерсоном у ході дослідів був отриманий коефіцієнт розмноження нейтронів більше одиниці, що відкрило шлях до створення ядерного реактора.
  • 2 грудня 1942 р. у США заробив перший у світі ядерний реактор, здійснена перша ядерна ланцюгова реакція, яка самопідтримувалась.
  • 17 вересня 1943 р. стартував «Манхеттенський проект».
  • 16 липня 1945 р. у США в пустелі під Аламогордо (штат Нью-Мексико) випробувано перший ядерний вибуховий пристрій «Gadget» (одноступінчастий, на основі плутонію).
  • У серпні 1945 р. на японські міста американцями були скинуті перші атомні бомби «Маля» (6 серпня, Хіросіма) і «Товстун» (9 серпня, Нагасакі). Див. Ядерне бомбардування Хіросіми і Наґасакі.

Післявоєнне вдосконалювання ядерної зброї

  • Липень 1946 р. США проводять операцію «Перехрестя» на атолі Бікіні: 4-й й 5-й атомні вибухи в історії людства.
  • Навесні 1948 р. американці провели операцію «Піщаник». Підготовка до неї йшла з літа 1947 р. У ході операції були випробувані 3 удосконалені атомні бомби.
  • 29 серпня 1949 р. СРСР провів випробування своєї атомної бомби РДС-1, зруйнувавши ядерну монополію США.
  • Наприкінці січня — початку лютого 1951 р. США відкрили Ядерний полігон у Неваді і провели там операцію «Рейнджер» з 5 ядерних вибухів.
  • У квітні — травні 1951 р. США провели операцію «Парник» (Operation Greenhouse).
  • У жовтні — листопаді 1951 р. на полігоні в Невадіе США провели операцію «Бастер-Джангл».
  • У жовтні 1961 р. СРСР провів випробування Цар-бомби, найпотужнішого ядерного заряду в історії.

Ядерний клуб

Докладніше: Ядерний клуб

«Ядерний клуб» — неофіційна назва групи країн, що володіють ядерною зброєю. У неї входять США (з 1945), Росія (перед тим Радянський Союз: з 1949), Великобританія (1952), Франція (1960), КНР (1964), Індія (1974), Пакистан (1998) і КНДР (2006). Також вважається, що Ізраїль має ядерну зброю.

«Старі» ядерні держави США, Росія, Великобританія, Франція й Китай є т.зв. ядерною п'ятіркою — тобто державами, які вважаються «легітимними» ядерними державами згідно Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Інші країни, що володіють ядерною зброєю, називаються «молодими» ядерними державами.

Крім того, на території декількох держав, які є членами НАТО й іншими союзниками, перебуває або може перебувати ядерна зброя США. Деякі експерти вважають, що в певних обставинах ці країни можуть ним скористатися[4].

Випробування термоядерної бомби на атолі Бікіні, 1954 р. Потужність вибуху 11 Мт, з яких 7 Мт виділилося від розподілу тампера з урану-238

США здійснили перший в історії ядерний вибух потужністю 20 кілотонн 16 липня 1945 року. 6 й 9 серпня 1945 ядерні бомби були скинуті, відповідно, на японські міста Хіросіма й Нагасакі. Перше в історії випробування термоядерного пристрою було проведено 31 жовтня 1951 року на атолі Бікіні.

Файл:Взрыв сов-ат-бомб авг 1949 300p.jpg

Вибух першого радянського ядерного пристрою на Семипалатинському полігоні 29 серпня 1949 року. 10 годин 05 хвилин.

СРСР випробував свій перший ядерний пристрій потужністю 22 кілотонни 29 серпня 1949 ріка на Семипалатинському полігоні. Випробування першої у світі термоядерної бомби — там же ж 12 серпня 1953 року. Росія стала єдиним міжнародно-визнанним спадкоємцем ядерного арсеналу Радянського Союзу.

Великобританія зробила перший надводний ядерний вибух потужністю близько 25 кілотонн 3 жовтня 1952 ріка в районі островів Монте-Белло (західніше Австралії). Термоядерне випробування — 15 травня 1957 року на острові Різдва в Полінезії.

Франція провела наземні випробування ядерного заряду потужністю 20 кілотонн 13 лютого 1960 ріка в оазисі Регган в Алжирі. Термоядерне випробування — 24 серпня 1968 року на атолі Муруроа.

Китай підірвав ядерну бомбу потужністю 20 кілотонн 16 жовтня 1964 ріка в районі озера Лобнор. Там же ж була випробувана термоядерна бомба 17 червня 1967 року.

Індія зробила перше випробування ядерного заряду потужністю 20 кілотонн 18 травня 1974 ріка на полігоні Покхаран у штаті Раджастхан, але офіційно не визнала себе власником ядерної зброї. Це було зроблено лише після підземних випробувань п'яти ядерних вибухових пристроїв, включаючи 32-кілотонну термоядерну бомбу, які пройшли на полігоні Покхаран 11-13 травня 1998 ріка.

Пакистан провів підземні випробування шести ядерних зарядів 28 й 30 травня 1998 року на полігоні Чагай-Хиллз у провінції Белуджистан як симетрична відповідь на індійські ядерні випробування 1974 й 1998 років.

КНДР заявила про створення ядерної зброї в середині 2005року й провела перше підземне випробування ядерної бомби можливою потужністю близько 1 кілотонни 9 жовтня 2006 ріка (очевидно, вибух з неповним енерговиділенням) і друге потужністю приблизно 12 кілотонн 25 травня 2009 ріка. 12.02.2013 була випробувана бомба потужністю 6-7 кілотонн.

Ізраїль не коментує інформацію про наявність у нього ядерної зброї, однак, по одностайній думці всіх експертів, володіє ядерними боєзарядами власної розробки з кінця 1960-х — початку 1970-х рр.

Невеликий ядерний арсенал був в ПАР, але всі шість зібраних ядерних зарядів були добровільно знищені при демонтажі режиму апартеїду на початку 1990-х років. Думають, що ПАР проводила власні або разом з Ізраїлем ядерні випробування у районі острова Буве в 1979 рікв. ПАР — єдина країна, що самостійно розробила ядерну зброю й при цьому добровільно від нього відмовилася.

Україна, Білорусія й Казахстан, на території яких перебувала частина ядерного озброєння СРСР, після підписання в 1992році Лісабонського протоколу були оголошені країнами, що не мають ядерної зброї, і в 1994-1996 ріках передали всі ядерні боєприпаси Російської Федерації[5]. 1991 року після розпаду Радянського Союзу Україна була третьою країною у світі за ядерним арсеналом. Україна відмовилась від свого арсеналу, який розташовувався на її території з часів Радянського Союзу, за умов надання їй відповідних гарантій провідними ядерними державами світу. З вересня 1993 р. під час переговорів двох Президентів України і Росії була досягнута домовленість про ліквідацію всієї ядерної зброї, що розташовувалася в Україні. Угода між Урядом РФ і Урядом України про утилізацію ядерних боєзарядів, а також документи про основні принципи утилізації ядерних боєзарядів Стратегічних ядерних сил, дислокованих в Україні, були підписані керівниками урядів двох країн. Верховна Рада України прийняла Постанову про ратифікацію Договору між СРСР і США про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, підписаного в Москві 31 липня 1991 p., і протоколу до нього, підписаного в Лісабоні від імені України 23 травня 1992 р. з певними застереженнями, без урахування яких ратифікації не відбудеться. Серед застережень привертають увагу такі:

  • нерухомість, стратегічні і тактичні ядерні сили, в тому числі ядерні боєзаряди, розташовані на території України, оголошено власністю України (пункт 1);
  • Україна, яка стала власником ядерної зброї, наслідуваної від колишнього СРСР, здійснює адміністративне управління стратегічними ядерними силами (пункт 3);
  • Україна як держава-власник ядерної зброї просуватиметься до без'ядерного статусу і поетапно вивільнятиметься від розміщеної на її території ядерної зброї за умов одержання нею надійних гарантій її національної безпеки, в яких ядерні держави візьмуть на себе зобов'язання ніколи не використовувати ядерну зброю проти України, не використовувати проти неї звичайні збройні сили і не застосовувати погрози силою, поважати територіальну цілісність і недоторканність кордонів України, утримуватися від економічного тиску з метою розв'язання будь-яких спірних питань (пункт 5);

Україна виконає свої зобов'язання по Договору у передбачені ним строки...

По різних причинах добровільно відмовилися від своїх ядерних програм Бразилія, Аргентина, Лівія. У різні роки підозрювалося, що ядерну зброю можуть розробляти ще кілька країн. У цей час передбачається, що найбільш близько до створення власної ядерної зброї Іран. Також на думку багатьох фахівців, деякі країни (наприклад, Японія й Німеччина), що не володіють ядерною зброєю, по своїх науково-виробничих можливостях здатні створити її протягом короткого часу після ухвалення політичного рішення й фінансування[6]

Історично потенційну можливість створити ядерну зброю другою або навіть першою мала Нацистська Німеччина. Однак Урановий проект до розгрому Третього Рейха завершений не був з ряду причин.

Випробовування

Підводне випробування ядерної зброї.

Перше випробовування ядерної зброї відбулося в США 16 липня 1945. Потужність атомної бомби складала 20 кілотонн. Найпотужніша випробувана бомба, «Цар-бомба» потужністю 50 мегатонн, вибухнула 30 жовтня 1961 на Новій Землі[7].. 1963 року всі ядерні держави підписали договір про обмеження випробовування ядерної зброї, за яким заборонялися вибухи в атмосфері, під водою й у відкритому космосі, але дозволялися підземні вибухи. Франція продовжувала випробовування в атмосфері до 1974 року, Китай — до 1980.

Востаннє підземні випробування ядерної зброї здійснювалися: Радянським Союзом — 1990 року, Сполученим Королівством — 1991 року, США — 1992 року, Китаєм та Францією — 1996 року. 1996 року було підписано договір про повну заборону випробовувань ядерної зброї. Індія та Пакистан не підписали цей договір і здійснили випробовування 1998 року. Останнє випробовування станом на вересень 2010 здійснила Північна Корея - 25 травня 2009 [8].


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)