АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Енергетчина і пластична ф-ція ліпідів.сновні етапи ліпідного обміну

Читайте также:
  1. В історії оподаткування (у глобальному масштабі) зазвичай виділяють три етапи.
  2. Виникнення та етапи розвитку демократії
  3. Гіпопластична анемія – зумовлена гіпоплазією кісткового мозку, що веде до зменшеного утворення всіх форменних елементів крові. Успадковується генетично (сімейний характер)
  4. Економетрична модель та етапи економетричного моделювання
  5. Економічна теорія. Виникнення та етапи ровзитку
  6. Енергетичний обмін та його етапи.
  7. Етапи виконання завдання
  8. Етапи виконання завдання
  9. Етапи виконання завдання
  10. Етапи екологічного виховання
  11. Етапи засвоєння сенсорних еталонів (за Л. А. Венгером)

-Депо енергії;-джерело ендогенної води(100 г жиру-107 г води);-термоізолююча сист.;-заповнює очноямкову западину;-розчиннює віт.АДЕК

Етапи: 1 - зовн.-починається частково в шлунку в більшості у 12-палій кишці під дією жовчних к-т жир емульгується і розподаєтья до гліцерину та жовчних к-т. 2 - проміжний-а)жирні к-ти разом із жовчними к-ами утв.водорозчинні комплекси-холеїнати. Вони всмоктуються в епітел.стінку кишечника і утв.хіломекрони-це дрібні ч-ни,які скл.з 3-гліцридів,холестерин,фосфоліпідів замкнуні в ліпопротеїдну оболонку. Б)жирні к-ти+ альбуміни утв.комплекси,які всмоткуються в кров ворітну вену печінки.тут жир відкладається у вигляді 3-гліцеридів-ліпогенез,і розпадаєтся – ліполіз. 3 – кінцевий-продукти нейтр.жирів СО2 і Н2О виводяться через легені і нирки.

11. Фосфоліпіди відіграють суттєву роль у функціонуванні клітинних оболонок і внутріклітинному обміні та виконують структурну, регуляційну і транспортну функцію: ♦ структурна: фосфоліпіди входять до структури:клітинних мембран;- нервової тканини, печінки, серцевого м'яза, статевих залоз;- нуклеїнових комплексів клітини і її ядра. ♦ регуляційна: - забезпечують функцію клітинних мембран, їх проникність для жиророзчинних речовин;- регулюють обмін холестерину;- сприяють кращому використанню білка і жиру у тканинах, беруть участь у біосинтезі білка; ♦ транспортна: - транспортують тригліцериди у клітини і від них; Серед стеринів важливу фізіологічну роль відіграють холестерин, ергостерин та Р-ситостерин. β-ситостерин з'єднується з холестерином у нерозчинні комплекси і виводиться з організму. Ергостерин є попередником ергокальциферолу (вітаміну D2) при дії ультрафіолетових променів. Холестерин виконує важливу пластичну функцію, входить до структури:- клітинних мембран;- (мозку, нирок, печінки, шкіри, кісткового мозку);- мієлінової оболонки;- жовчних кислот;- гормонів кори наднирників (кортикостероїдні, статеві жіночі);- попередник вітаміну D

12. Регуляція ліпідного обміну. Процес відкладання жиру та його мобілізації з жирових депо із подальшим використанням в тк.здійснюється за принципом саморегуляції.Мобілізаційний цикл в жирвих депо орг-му коорднується фізіологічним станом тв.,характером годівлі і регулюється ланками нейроендокринної сист.Особливу роль виконують нейрони задніх ядер гіпоталамуса.Руйнування внтролатеральних ядер призводить до афагії-втрати апетиту,відмови від корми.Руйнування вентромедільних ядер,навпаки,викликає тривале харчове збудження.

13. Взаємозв'язок обміну вуглеводів, жирів, білків проявляється в двох аспектах: а) в наявності єдиних проміжних продуктів обміну і б) під взаємоперетвореннях вуглецю, жирів, білків.

Особливе значення взаємозв'язок жирів, білків, вуглеводів має для забезпечення їх взаємоперетворення. Більшість реакцій обміну речовин в організмі є оборотними, напрямок їх залежить від концентрації субстратів, продуктів та інших умов.

В обміні білків, жирів та вуглеводів є специфічні особливості. Проте поряд з ними в їх процесах існують і загальні закономірності. Так, у процесі обміну білків, жирів та вуглеводів утворюється піровиноградна кислота, яка є спільним продуктом їхнього обміну, оскільки вона може бути продуктом для синтезу вуглеводів і жирів,
Багаточисленними дослідами встановлено, що в організмі сільськогосподарських тварин з амінокислот утворюються вуглеводи й жири, з вуглеводів — жир, а жири перетворюються у вуглеводи.

14.Особливості обміну реч.у жуйних тв. У жуйних тв.до основних попередників належить леткі жирні кк-ти,які утв.у рубці із клітковини.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)