АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правопис прикметникових форм від географічних назв

Читайте также:
  1. V. Оцінювання правописних (орфографічних і пунктуаційних) умінь учнів
  2. Блок 2. ЕПОХА ВЕЛИКИХ ГЕОГРАФІЧНИХ ВІДКРИТТІВ
  3. Блок 8-3. КАРТИ — ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ.
  4. Правопис прислівників.
  5. Правописание gie – ge
  6. Правописание гласных в суффиксах
  7. Правописание заимствованных слов
  8. Правописание приставок
  9. Правописание прописной и строчной букв
  10. Правописание частей речи
  11. Правописание частицы НИ

Суфікси -ИНСЬК(ИЙ), -ІНСЬК(ИЙ)

1. У суфіксах -инськ(ий), -інськ(ий) прикметників, утворених від географічних назв і назв народів, що мають у своїй основі суфікси -ин, -ін, -инськ, -інськ, зберігається той самий голосний (и або і), що й в основній назві: Кам и шин – кам и шинський, Н і жин — н і жинський, П е нжино – п е нжинський, Тульч и н — тульч и нський, Т у шино — т у шинський, Цюр у пинськ — цюр у пинський, Чигир и н — чигир и нський; груз и н — груз и нський, осет и н — осет и нський; Б о лдіно — б о лдінський, Філіпп і ни — філіпп і нський.

В аналогічних прикметниках, утворених від географічних назв, що не мають суфіксів -ин, -ін, пишеться завжди и: Ал я ска — ал я скинський, Бак у – бак и нський, Кабард а — кабард и нський, Караганд а – караганд и нський, П о ті — п о тинський, С о чі — с о чинський, Чит а — чит и нський, Ш а хти — ш а хтинський.

Суфікси -ОВСЬК(ИЙ) [-ЬОВСЬК(ИЙ)], -ЕВСЬК(ИЙ) [-ЄВСЬК(ИЙ)], -ІВСЬК(ИЙ) [-ЇВСЬК(ИЙ)]

2. У суфіксах -овськ(ий) [-ьовськ(ий)], евськ(ий) [-євськ(ий)], -івськ(ий) [-ївськ(ий)] прикметників, утворених від географічних назв, що мають у своїй основі -ов (-ьов), ев (-єв), -ів (-їв), зберігається той самий голосний (о, е, є, і, ї), що й в основній назві: Дніпропетр о вськ – дніпропетр о вський, Тамб о в — тамб о вський, Кар а чев — кар а чевський, Колг у єв — колг у євський; Кишин і в — кишин і вський, Львів – льв і вський, Могил і в — могил і вський; Т е терів — т е терівський, Черн і гів – черн і гівський. Якщо при творенні таких прикметникових форм від українських географічних назв відкритий склад з о, е стає закритим, діє правило чергування о, е з і: Лозов а — лоз і вський, Св а тове — св а тівський, Хм е леве — хм е лівський.

У прикметниках, утворених від географічних назв із суфіксальним к, перед яким іде інший приголосний, пишеться -івський (-ївський): Б і ла Ц е рква — білоцерк і вський, В а лки – в а лківський, Греб і нка — греб і нківський, Каз а нка – каз а нківський, а також Злато у ст — злато у стівський. Але: Ор е л — орл о вський і т. ін.

При творенні прикметників за допомогою суфікса - ськ(ий) від географічних назв і назв народів, основа яких закінчується на приголосний, відбуваються такі фонетичні зміни:


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)