АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Захворювання на ВІЛ/СНІД

Читайте также:
  1. ВІЛ/СНІД : характеристика та шляхи попередження.
  2. Для якого захворювання характерне виявлення в сечі білка Бенс-Джонса?
  3. Захворювання зовнішнього та середнього вуха. Гострий гнійний середній отит. Мастоїдит. Антромастоїдотомія.
  4. Змістовий модуль 2. Захворювання вуха.
  5. Змістовий модуль 3. Захворювання верхніх дихальних шляхів
  6. Зооантропозні захворювання. Біологія та цикл розвитку Дифілоботріозу
  7. Зооантропозні захворювання. Біологія та цикл розвитку Опісторхозу
  8. Йододефіцитні захворювання МКХ-10:Е01.1
  9. Механізми виникнення та розвитку захворювання (Патогенез)
  10. На виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності
  11. Основні травми і професійні захворювання користувачів КІТ.

Значення бактерій у природі

Бактерії — це найпоширеніша група мікроскопічних, переважно одноклітинних організмів. Вони присутні у ґрунті, воді, повітрі та як симбіонти у інших організмах. У природі трап-ляється не дуже велика кількість морфологічних типів прокаріотичних клітин. Морфологія еукаріотів набагато різноманітніша.

Автотрофні бактерії відіграють дуже важливу роль у природі. Вони утворюють велику кількість органічних речовин, тобто є продуцентами. Найбільше значення фотосинтетики мають для водних біоценозів, де вони переважно й живуть. Проте, надмірне розмножен-ня ціанобактерій може призводити до «цвітіння води» й масової загибелі живих організ-мів унаслідок виділення ними токсичних речовин і накопичення продуктів розпаду. А хе-мосинтетики є основою біоценозів, які функціонують у місцях, що не мають природного освітлення. Це глибини океанів, товща земної кори, печери.

Найважливіша роль гетеротрофних бактерій у тому, що вони є редуцентами — організ-мами, які завершують розклад мертвої органіки до неорганічних речовин і знову поверта-ють необхідні елементи до кругообігу речовин на нашій планеті. Без їхньої діяльності біо-сфера дуже швидко вичерпала би всі потрібні їй ресурси планети й загинула через їх не-стачу.

Людина постійно використовує симбіотичні бактерії. Крім тих видів, які живуть у люд-ському організмі; широко застосовуються бактерії для виготовлення продуктів харчування (йогуртів, кефіру).

Паразитичні збудники бактеріальних захворювань є важливими регуляторами чисель-ності всіх видів живих організмів. Бактерії викликають такі захворювання тварин, як сибір-ська виразка, туляремія, сап, бруцельоз, ботулізм. До рослинних захворювань бактеріаль-ної природи належать чорний та жовтий бактеріози зернових, стеблова гниль кукурудзи, чорна ніжка й кільцева гниль картоплі.

Багато зусиль потребує від людства боротьба з бактеріальними захворюваннями. Саме до бактерій належать збудники таких захворювань, як чума (паличкоподібна бакте-рія), дифтерія (коринебактерія), холера (вібріон), бактеріальна пневмонія (коки), ангіна (стрептококи та стафілококи), сифіліс (спірохети).

 

Вірусний гепатит

Гострий вірусний гепатит – інфекційне захворювання, одне з найбільш розповсюджених. Воно характеризується ураженням печінки, має перебіг з симптомами інтоксикації, жовтя-ницею або без неї. Зустрічається з частотою від 40,5 до 2000 випадків на 100 000 населен-ня. Відомо 7 самостійних гепатитів: А, В, С, D, Е, F, G. Існує прогноз про можливість появи нових самостійних форм вірусного гепатиту. Збудники позначаються буквами латинського алфавіту, відносяться до різних родин вірусів і кожен з них має здатність до модифікації патологічного процесу.

Джерелом інфекції є хвора людина. Вірус потрапляє у шлунково-кишковий тракт, роз-множується у клітинах епітелію та лімфатичній тканині тонкого кишечнику, поступає в кров. З кров’ю потрапляє у печінку і уражає гепатоцити. Розвивається синдром цитолізу.

 

Захворювання на ВІЛ/СНІД

Серед ВІЛ - інфікованих громадян України переважну частину складали особи репродук-тивного та працездатного віку 15 -- 49 років (близько 95 %), з них майже кожен п'ятий -- молода людина віком 18 -- 24 років. Хворі на СНІД заражені протягом усього життя. Кіль-кість інфікованих ВІЛ у багато разів перевищує кількість хворих на СНІД. Інфікована люди-на досить швидко стає зараженною (іноді через 1-2 тижні після зараження).

Що таке цей ВІЛ?

Збудником ВІЛ-інфекції є вірус імунодефіциту людини (скорочено ВІЛ), відноситься до групи повільних вірусів. Генетична програма вірусу закодована в його РНК. Інформація з вірусної РНК переходить на клітинну ДНК і керує нею. Наслідком дії цього механізму є по-будова компонентів вірусу, які накопичуються переважно в клітинах крові, нервової систе-ми та інших. Кількість вірусу в крові має спеціальний термін- - вірусне навантаження, воно визначає стан хвороби. З ростом рівня вірусного навантаження не спрацьовує контроль з боку імунної системи, що призводить до розвитку симптомів хвороби.

Після зараження людина може довгий час не відчувати ознак хвороби, вважати себе здо-ровою і водночас заражати інших -- насамперед своїх сексуальних партнерів та партнерів-наркоманів. Період безсимптомного носійства може тривати 8 -- 12 років, після чого роз-вивається СНІД.

 

Вірус ВІЛ передається:

• при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою, коли через слизову оболонку статевих органів (піхви, члена), прямої кишки чи ротової порожнини вірус проникає в організм ста-тевого партнера;

• через кров, насамперед через спільні шприци та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин, а також забруднений кров'ю, нестерильний медичний інструмент;

• дитині від ВІЛ-інфікованої матері - інфікування відбувається під час вагітності, пологів чи годуванні грудним молоком.

 

Що таке цей СНІД?

СНІД -- синдром набутого імунодефіциту -- це остання стадія інфекційної хвороби, що має назву ВІЛ-інфекція. ВІЛ вражає ті клітини крові, що захищають людину від інфекційних захворювань, розвитку злоякісних пухлин. Внаслідок дії ВІЛ відбувається глибоке ушко-дження імунної системи, і людина стає беззахисною перед збудниками різних інфекцій. До цього часу СНІД залишається невиліковною хворобою.

 

СНІД не передається:

Хоча хвороба вражає весь організм, до цього часу не доведена можливість інфікування через піт, сечу, сльози, слину, оскільки кількість вірусних частинок в цих рідинах надзви-чайно мала для зараження. Хвороба не передається побутовим шляхом: через повітря при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посу-дом. Не треба боятись подати руку чи обійняти інфіковану і хвору людину, не страшні та-кож дружні поцілунки, якщо на губах відсутні виразки чи тріщинки. Безпечним щодо зара-ження ВІЛ є спільне відвідання місць громадського користування -- лазня, сауна, басейн, туалет. СНІДом не можна заразитись в громадському транспорті.

Передача ВІЛ через укуси комарів чи інших комах не доведена, бо коли комар жалить людину, він впорскує свою слину, де вірусу практично немає. В організмі комахи вірус розмножуватись не здатний.

 

Медична допомога

Невідкладна медична допомога ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД надається в усіх ліку-вально-профілактичних закладах України.

Планова медична допомога надається у спеціалізованих відділеннях інфекційних ліка-рень, центрів профілактики і боротьби зі СНІДом, наркологічних диспансерів та протии-туберкульозних лікарнях (для лікування ВІЛ-інфікованих з активними формами туберку-льозу).

Диспансерний нагляд за хворими на ВІЛ-інфекцію/СНІД здійснюється диспансерними відділеннями центрів з профілактики та боротьби зі СНІДом або кабінетами інфекційних захворювань поліклінік за місцем проживання.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)