АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Історія статистичних методів у мовознавстві

Читайте также:
  1. Види статистичних спостережень
  2. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  3. Використання фізіотерапевтичних методів
  4. Гузир та Тумовс. Корупційна історія
  5. Зародження і етапи розвитку контролінгу(історія виникнення, передумови створення концепції контролінгу, розвиток контролінгу в США та Німеччині)
  6. Застосування інтерактивних методів
  7. Захарченко М.В., Погорілий О.І. Історія соціології. – К., 1993.
  8. І. ДАВНЯ ТА НОВА ІСТОРІЯ УКРАЇНИ
  9. І. Історія виникнення
  10. із предмета «Історія української культури»
  11. Імперія інків та її історія.
  12. Історія алкоголю.

Питання до теми «Статистична лінгвістика»

Cфери застосування статистичних методів у мовознавстві.

Статистична лінг­вістика - наука, що займається виявленням та описом кількісних характеристик та закономірностей мови та мовлення; ґрунтується на факті, що певні кількісні характеристики, а також функціональні залежності між ними, отримані на обмеженій вибірці, характеризують мову загалом або окремі її функціональні стилі. Завданням статистичної лінг­вістики є визначення статистичної структури тексту для вирішення задач, зокрема, лінгвометрії, стилеметрії та глоттохронології. Ці задачі полягають, наприклад, у автоматизації лексикографічних процесів, порівнянні словників, створенні систем стенографії, автоматичного визначення мови чи автентичності твору, типології, атрибуції (авторська, часова, стилева - для застосування, наприклад, у судовій та кримінальній лінгвістиці), діагностиці і т.д. текстів та їх частин, визначенні тривалості роздільного існування двох споріднених мов тощо. Також результати статистичної лінгвістики знаходять своє застосування у криптолінгвістиці, під час інформаційного пошуку. Лінґвометрія - галузь прикладної лінгвістики, що виявляє, вимірює та аналізує кіль­кісні характеристики одиниць різних рівнів мови. Застосовуючи апарат математичної статистики, лінґвометрія бере участь у вирішенні таких завдань мовознавства, як створення та порівняння словників, створення автоматичних словників, тезаурусів, створення систем стенографії, автоматичне визначення мови, інформаційний пошук тощо. Cти­леметрія - галузь прикладної лінгвістики, що виявляє, вимірює та аналізує кількісні характеристики певного функціонального стилю мови чи мовлення. Вона вирішує задачі типології, діагностики, атрибуції, класифікації, реконструкції, датування, тощо. Гроттохронологія – підрозділ порівняльно-історичного та математичного мовознавства, предметом якого є виявлення швидкості мовних змін та визначення на основі цього часу споріднення розмовних мов.

 

 

Історія статистичних методів у мовознавстві.

Початки застосовувати кількісних та статистичних методів до мови та мовлення ся­гають ще античності, а новим поштовхом до її розвитку в сучасності стало, зокрема, зростання популярності вивчення іноземних мов у середині XIX - на поч. XX ст. Те­оретики та практики викладання мови усвідомили, що повністю оволодіти мовою за декілька років при кількох годинах занять на тиждень неможливо, тому вирішили об­межити словник найбільш частовживаними словами. Справжній «вибух» статистичних досліджень відбувся з появою та розвитком обчислювальної техніки. Комп’ютери допо­могли максимально спростити механічну роботу, зокрема таку, як обчислення кількості слововживань у тексті. На відміну від єдино можливого колись ручного обрахунку, зараз переведення тексту в електронний вигляд та застосування відповідного програмного забезпечення дає змогу отримати ці дані автоматично. Лінґвостатистичні дослідження в Україні почалися з 50-х рр. XX ст., і спочатку вони стосувалися відбору лексичного мінімуму для іноземних мов, але згодом сфера їх застосування розширилася. Так, на початку 1960-х років в Інституті мовознавства ім. О.О. Потебні АН УРСР було організо­вано групу структурно-математичної лінгвістики, яка розпочала цілеспрямоване статис­тичне дослідження українських текстів художнього, науково-технічного та соціально- політичного функціональних стилів, що дало змогу виявити їхні статистичні параме­три. Тоді ж розпочався проект з укладання серії частотних словників: художньої прози, драми, поезії, публіцистики, наукової прози, до якого було також залучено лабораторію комп’ютерної лінгвістики Київського національного університету імені Тараса Шевчен­ка.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)