АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Застосування інтерактивних методів

Читайте также:
  1. Варіанти застосування методу. Порівняння з методом переміщень
  2. Види та особливості застосування митних режимів в Україні
  3. Визначення і застосування циклічного надлишкового коду.
  4. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  5. Визначення категорії “діапазон контролю”, наслідки його зменшення. Характеристики високої та пласкої структур управління (переваги, недоліки, сфери застосування).
  6. Використання фізіотерапевтичних методів
  7. Гемодіаліз. Застосування штучної нирки
  8. Головні аспекти комплексної (інтегральної) соціальної ефективності застосування правових норм
  9. Дайте характеристику формам і системам заробітної плати , визначте їх призначення та умови застосування.
  10. Дезінфікуючих розчинів та їх застосування
  11. Для медичного застосування препарату
  12. Застосування визначеного інтеграла

в навчально-пізнавальній діяльності.

Активізація пізнавальної діяльності на уроках природознавства невідємно пов’язана із застосуванням інтерактивних методик. Це дає можливість кожному учню стати активним суб’єктом навчання, активно та вільно мислити, набувати індивідуального досвіду толерантної співпраці.

На різних етапах уроку використовую різні інтерактивні технології:

s «Акваріум»;

s «Ажурна пилка»(Мозаїка);

s «Мозковий штурм»;

s «Незакінчена думка»;

s «Асоціативний кущ»;

s «Ігри-криголами»(«Дві правди, одна неправда», «Мій новий знайомий є особливою людиною, тому що…»).

s «Ігри-розминки»(«Космічна швидкість», «Казка»).

Великим поштовхом до розвитку пізнавальної активності учнів є робота в парах, робота в групах. При такій формі роботи кожен учень почуває свою значимість, вчиться висловлювати свої думки, прислухатися до чужої, спільно приходити до певного рішення.

До групового навчання можна віднести роботу в парах, ротаційні трійки, ”Два – чотири – всі разом”, роботу в малих групах,“Акваріум”.
До фронтальних інтерактивних методів належать такі, що передбачають одночасну спільну роботу всього класу. Це – обговорення проблеми у загальному колі: «Мікрофон», «Незакінчені речення», «Мозковий штурм», «Навчаючи – вчуся», «Дерево рішень». Я переконалася в тому, що систематичне використання таких видів пізнавальної діяльності дають моїм учням відчуття насолоди від гри, у процесі навчання – висока мотивація, емоційна насиченість. (додаток 4).

Починаючи з першого класу, активно включаємось у проектну діяльність. Проектна діяльність – це засіб активізації пізнавальної діяльності учнів. Програмою передбачено виконання міні-проектів:«Як облаштувати джерело?»,

«Моє улюблене місце відпочинку на природі в місті (селі)».

В 2 класі діти активно включаються в проектну діяльність за такою тематикою: «Як готуються бджоли до зими?, «Будьмо знайомі! (Походження назв рослин і тварин)».

Очікуванні результати моїх уроків проектів:

o учні навчаться планувати свій час;

o навчаться створювати продукти проекту згідно критеріїв;

o здобувати інформацію з різних джерел;

o аналізувати, систематизувати та представляти інформацію у графічному вигляді;

o навчаться проводити цільовий або ефективний пошук в мережі Інтернет;

o отримають досвід публічного виступу під час захисту проекту.

Моїм учням подобається брати участь у проектній діяльності і я помітила, що в дітей виникає інтерес до колективного обговорення загальних загальних питань, які формують критичність, уміння формувати думки, аргументувати їх.

Готуючись до кожного уроку – проекту детально планую алгоритм проведення уроків-проектів (додаток 5).

Впроваджую у своїй роботі метод навчання у дискусії – це важливий засіб пізнавальної діяльності учнів у процесі навчання, бо дискусія – це обмін думками в найрізноманітніших формах. Під час дискусій ставлю дискусійне питання або формулюю його у вигляді запитання, на яке можна дати відповідь «так» чи «ні». Види дискусій:«Карусель», «Один – удвох – усі разом»

Ці та інші прийоми на уроках допомагають домогтися великої активності учнів. Постійний пошук - гарантія успіху. Для цього на кожному уроці створюю ситуацію успіху для розвитку пізнання та розвитку особистості дитини, даю можливість кожному вихованцю відчути радість досягнення, усвідомлення своїх здібностей, віри у власні сили, допомагаю дитині зростати в умовах успіху, даю відчути радість від здолання труднощів, зрозуміти, що все потребує зусиль.

Постійно здійснюю інтелектуально-емоційну підтримку учнів на основі авансування. Це передбачає підхід до дитини з оптимістичною гіпотезою, вірою в її здібності й успіхи.

Вміння орієнтуватися в інформаційному просторі стало однією з найважливіших життєвих компетентностей, про яку йдеться в Державному стандарті початкової освіти і головне завдання вчителя – навчити дитину вчитися, самостійно здобувати знання. На уроках природознавства використовую можливості комп’ютера у підготовці та проведені уроків, починаючи з першого класу.

Наприклад, на уроці природознавства у 2 класі під час вивчення теми «Колообіг води в природі» пропоную створити асоціативний кущ «Стан води», також перегляд фрагменту мультфільму «Капітошка», поетапне утворення колообігу у слайдах (додаток 6).

Результативність


Використовуючи в своїй роботі активізацію пізнавальної

діяльності в основі якої закладені завдання сучасної школи вчити, вирішувати проблеми, використовувати власний досвід, здобувати інформацію, критично мислити, вміти співпрацювати та працювати в групі, вміти організовувати свою роботу.

Я переконалася в тому, що під час виконання цих завдань в моїх учнів підвищився інтерес до вивчення природознавства, результати власних досліджень можуть використати практично (описи, пам’ятки, плани діяльності, діалоги, інсценізації) завдяки цьому виникає ситуація успіху і підвищується творча активність школярів.

  Природознавство Математика Укр.мова
Високий 6 учнів 3 учні 3 учнів
Достатній 7 учня 5 учнів 7 учнів
Середній 4 учня 9 учнів 7 учнів
Початковий      

Під час проведення діагностичної перевірки я зясувала, що моніторинг знань з природознавства в порівняні з іншими предметам досягнув достатнього рівня знань. (За підсумками 4-х місяців навчання).

 

 

Література

1. Навчальні програми для загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням українською мовою 1-4 класи. К.: Видавничий дія «Освіта» 2012

2. Державний стандарт початкової загальної освіти

3. Карасик А. Р. Активізація пізнавальних процесів / А. Р. Карасик // Початкова освіта. – 2002. – № 14 (158). – С. 6.

4. Савченко О. Я. Дидактика початкової освіти: К.: «Грамота» 2012

5. Шейко Г.К.Інноваційні методи роботи в початковій школі.2008 р. 87 с.

6. Стебна О, Соценко А. Інтерактивні методи навчання в практиці роботи початкової школи.-Харків: Основа, 2005.- с. 19, 27

7. Сухомлинський В.О. Казки Школа під Голубим Небом/ Упорядник О.В. Сухомлинська. – К.: Рад.шк., - 1991.- с.139

8. Ірина Грущинська. Природознавство 1 клас. К.: Видавничий дім

«Освіта» 2012р.

9. Ірина Грущинська. Природознавство 2 клас. К.: Видавничий дім

«Освіта» 2012р.

10. Пометун О. І. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання: наук.-метод, посіб. / О. І. Пометун. - К.: АСХ, 2004.-192с.

11. Бондар Л.М. Уроки мислення серед природи у педагогічній спадщині В.О. Сухомлинського // Початкова школа. — 2005. — № 9. — С. 12-14.

12. Карасик А. Р. Активізація пізнавальних процесів / А. Р. Карасик // Початкова освіта. – 2002. – № 14 (158). – С. 6.

13. Коваль Л.В. Сучасні навчальні технології в початковій школі: Навч.- метод. Посіб.- Донецьк: ТОВ Юго-восток, 2006. – 227 с.

14. Компетентнісний підхід у сучасній освіті: світовий досвід і українські перспективи / За заг. Ред.. О.В. Овчарук.- К.: К.І.С., 2004.- 112 с.

15. Навчання в початковій школі як цілісний творчий процес: теорія і практика. К. Видавництво «Початкова школа» 2011р.

 

 

Василенко Раїси Володимирівни
м. Новий Буг, 2014
Додатки до досвіду роботи з теми: «Активізація пізнавальної діяльності молодших школярів на уроках природознавства» переможця районного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2014» в номінації «Початкові класи» вчителя Жовтневої ЗОШ І-ІІІ ступенів Новобузької районної ради
Відділ освіти Новобузької райдержадміністрації Районний методкабінет


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)