АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація податків, їх ознаки

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Вибір способів формування ООД у тих, кого навчають з теми «Класифікація способів захисту інформації», та способи реалізації
  3. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація
  4. Види (класифікація) спеціальних суб’єктів злочину
  5. Види банкетів,їх класифікація та характеристика.
  6. Визначення власного капіталу, його класифікація.
  7. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  8. Вогнепальна зброя. Класифікація
  9. Вопрос Класифікація господарських договорів.
  10. Гігієнічна класифікація умов праці.
  11. Господарсько-правовій відповідальності властиві особливі ознаки.
  12. Джерела права ЄС: поняття й класифікація

Поняття про податки. Функції і принципи оподаткування.

Осн. джерело доходів держави – податкові надходження, які включ. податки і збори.

Податок – обов’язк. платіж, який встановл. держава для юр. і фіз. осіб з метою форм-ня загальнодерж. фонду країни.

Збір - обов’язк. платіж, який сплачують юр. та фіз. особи за вчинення держ. органами, органами місц. самовряд-ня, їх посадовими особами дій, які мають юр значення за надання певних прав, видачу дозволів і ліцензій, а також для забезпечення ф-ня системи держ. соц. страхування і держ. пенс. забезпечення.

З ек. точки зору, податки – ек. відносини, які виникають між державою і юр та фіз. особами (платниками податків) з приводу форм-ня загальнодерж. централізованого фонду грошових коштів.

Функції:

1) фіскальна – реалізовує головне сусп. призначення податків (форм-ня фін рес. держави, які акумулюються в бюджеті та ДЦФ і забезпечують державні витрати).

2) регулююча – за доп. сист. опод-ня відбув рег-ня ек. та соц. процесів в держ. Маніпулюючи под. ставками, пільгами та штрафами, змінюючи умови опод-ня, держава створює умови для прискорення розвитку пев. галузей, вир-в, сприяє вирішенню актуальних проблем ек-ки.

Принципи:

1. обов’язковість – норми щодо сплати податків і зборів на підставі достовірних даних про об’єкти оподаткування.

2. стимулювання підприємницької діяльності та інвестиційної активності.

3. рівнозначність і пропорційність – справляння податків у певній частці від прибутків, доходів.

4. рівність – однаковий підхід до платників податків.

5. стабільність – незмінність п., зборів, їх ставок та под. пільг протягом бюдж. року.

6. ек. обґрунтованість – встановлення п. і зборів на підставі показників розвитку національної ек-ки та фін. можливостей.

7. компетентність – встановл. і скасування п. і пільг відповідно до закон-ва.

8. рівномірність сплати – встановлення строків сплати, виходячи з необхідності забезпечення своєчасного надходження коштів до бюджету.

9. доступність – зрозумілість норм податкового законодавства для платників податків Елементи системи оподаткування:

- суб’єкти (платники податків) – це юр. або фіз. особи, на яку законом покладено обов’язок щодо платити та перераховувати податок до бюдж.;

- об’єкт (база оподаткування) – це те, що оподатковується.

- одиниця оподаткування – це одиниця виміру об’єкта оподаткування (грн., м, л)

- ставка податку – законодавчо встановлена величина податку на одиницю оподаткування (%, частка, грн.).

Класифікація податків, їх ознаки.

Види загальнодерж. податків і зборів: ПДВ, акциз, мито, податок на прибуток підпр., ПДФО, держ. мито, податок на нерухоме майно (фактично не функціонує), плата за землю, рентні платежі, п. з власників трансп. засобів, п. на промисел; збір за геологорозвідувальні роботи; збір за спец. викор. прир. рес.; збір за використання навколиш. прир. середовища; збір на держ. пенс. страх-ня; збір до фондів соц. забезпечення та страх.; плата за торг. патент на деякі види підпр. д-ті; фікс. с/г податок; збір на розв. виноград., садівництва та хмелярства; єдиний збір, що справляється в пунктах пропуску через держ. кордон У.; збір за використання радіочастотного рес. У.; єдиний податок для суб’єктів малого бізнесу; збір до фонду гарантування вкладів фіз. осіб; збір за проведення гастрольних заходів; судовий збір; збір у вигляді цільової надбавки до затвердж. тарифу на прир. газ для споживачів усіх форм власності; збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію.

Місцеві податки та збори: податок з реклами, комун. п., ринковий збір, збір за паркування автотранспорту, збір за видачу ордера на квартиру, курорт. збір, збір за участь у бігах на іподромі, збір за виграш у бігах на іподромі; збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі, збір за право викор-ня місц. символіки, збір за право проведення кіно і телезйомок, збір за проведення місц. аукціону, конкурсного розпродажу і лотерей, збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг, збір з власників собак.

Податки класифікують:

За формою оподаткування: а) прямі (прибуток, дохід, майно); б) непрямі (акцизній збір, ПДВ, мито)

За ек. змістом об'єкта оподаткування: а) под. на доходи та прибуток; б) податки на майно; в) податки на споживання;

В залежності від рівня держ. структур, які їх встановили: а) загальнодерж.; б) місц.

В залежності від хар-ру встановлених ставок оподаткування: а) прогресивні; б) пропорційні; в) регресивні.

В залежності від суб'єкта оподат: а) з юр. осіб б) з фіз. осіб в) змішані.

В залежності від встановленого порядку використання: а) загальні; б) спеціальні.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)