АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організаційно-виробнича структура підприємства

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. II. СТРУКТУРА отчетА по Практике по профилю специальности
  3. III. СТРУКТУРА КУРСА
  4. III. Структура курсовой и ВКР
  5. IV Структура и стратегия фирмы, внутриотраслевая конкуренция
  6. LDPC коды: структура
  7. V. ИНФРАСТРУКТУРА
  8. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  9. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  10. А.П. Цыганков. Современные политические режимы: структура, типология, динамика. (учебное пособие) Москва. Интерпракс, 1995.
  11. Адміністративно-господарська структура лісгоспу
  12. АК. Структура белков, физико-химические свойства (192 вопроса)

Організаційно-виробнича структура ДМП «Івано-Франківськтепло-комуненерго» наведена на рисунку 3.1.

Керівництво ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» здійснює директор, який призначається на посаду розпорядженням міського голови міста Івано-Франківська.

Апарат управління підприємства складається з виробничих та функціональних структурних підрозділів.

До апарату управління функціональними підрозділами відносяться заступники директора із підпорядкованими їм відділами та підрозділами. Так, на даний час на підприємстві є 5 заступників директора, а саме:

- заступник директора з фінансів;

- заступник директора з стратегічного розвитку;

- заступник директора з розрахунків та реалізації;

- заступник директора з юридичних питань;

- заступник директора по роботі з персоналом та безпеці.

Відповідно до затвердженої організаційної структури ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», заступнику директора з фінансів підпорядковуються наступні підрозділи:

- бухгалтерія на чолі з головним бухгалтером

- відділ тарифної політики та планування

- відділ бюджетування та кошторисних розрахунків

Бухгалтерія ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» забезпечує на підприємстві дотримання встановлених принципів та методологічних засад ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності; облік фактичної собівартості робіт (послуг) та надання облікової інформації структурним підрозділом про склад витрат; складання щомісячного бухгалтерського обліку, квартальних та річних бухгалтерських звітів; контроль за правильністю відображення в інвентаризаційній відомості інвентаризаційних різниць (нестачі, надлишки, пересортиці), втрати та псування цінностей з обчисленням розміру збитків; регулювання розходження фактичної наявності матеріальних цінностей з даними бухгалтерського обліку, що були виявлені під час інвентаризації та ін.

Відділ тарифної політики і планування є структурним підрозділом підприємства, який забезпечує підготовку проектів перспективних, річних та квартальних планів підрозділів підприємства з усіх видів діяльності, а також обґрунтувань і розрахунків до них. Підрозділ складає виробничі плани підприємства, розробляє прогресивні плани техніко-економічних нормативів матеріальних і трудових витрат, проектів постійних, тимчасових, разових цін і тарифів на роботи (послуги), а також тарифи на теплову енергію і гаряче водопостачання.

Відділ бюджетування та кошторисних розрахунків один із структурних підрозділів підприємства, створений в 2009 році з метою складання щорічного бюджету підприємства та контролю його виконання, проведення розрахунків щодо економічної ефективності впровадження нової техніки, технологій і винаходів, вартості робіт, матеріалів та витрат для проведення будівельно-монтажних робіт, аналізу всіх видів діяльності підприємства, а також складання калькуляцій та кошторисних розрахунків.

Заступнику директора з стратегічного розвитку підпорядковується відділ стратегічного розвитку та впровадження кредитно-інвестиційних проектів, який призначений для розробки стратегічних планів розвитку підприємства, оформлення та обслуговування кредитів у місцевих банках та міжнародних фінансових установах і організаціях, прийняття участі та допомозі в реалізації різних проектів та програм по енергозбереженню, модернізації та реконструкції існуючої системи теплопостачання, пошуку нових фінансових джерел, а також проведення процедур закупівель товарів, робіт та послуг відповідно до Закону України від 06.11.2014р. ”Про здійснення державних закупівель”.

Заступнику директора з розрахунків та реалізації підпорядковуються наступні відділи:

- абонентський відділ;

- відділ договірної роботи з теплопостачання, обліку та реалізації;

- відділ по роботі із споживачами;

- відділ звернень громадян та роботи із ЗМІ.

Абонентський відділ проводить нарахування для юридичних та фізичних осіб, здійснює облік пільг, субсидій, обробку платежів, відслідковує заборгованість населення та юридичних осіб, виконує оформлення і супровід договорів про реструктуризацію заборгованості та договорів на надання послуг центрального опалення та гарячого водопостачання, а також здійснює зведення місячної звітності по фізичних та юридичних особах. Веде прийом споживачів (особистий та по телефону).

Відділ договірної роботи з теплопостачання, обліку та реалізації укладає договори на теплопостачання теплової енергії з юридичними особами, реєструє акти прийняття засобів обліку теплової енергії, приймає і обробляє показники засобів обліку тепла від споживачів юридичних осіб та по житлових будинках, складає акти по фактично використані обсяги тепловій енергії, здійснює зведення звітності за використану теплову енергію у відповідності із показниками засобів обліку, складає і коригує плани з реалізації теплової енергії, подає дані для проведення нарахування в абонентський відділ.

Відділ по роботі із споживачами здійснює реєстрацію засобів обліку гарячої води, контроль за їх технічним станом, збереженням пломб; контролює недопущення крадіжок теплової енергії та гарячої води (витоки, самовільне зняття та пошкодження пломб і засобів обліку, збільшування опалювальної площі, тощо); знімає показники з побудинкових та квартирних засобів обліку тепла і гарячої води; інформує споживачів про розмір оплати за використану теплову енергію і гарячу воду, зміну тарифів, про відповідальність споживачів за несвоєчасну оплату та наявну заборгованість, проводить серед споживачів роз’яснювальну роботу з цих питань та ін.

Відділ звернень громадян та зв’язків з ЗМІ забезпечує облік письмових і усних звернень громадян, здійснюється вивчення та аналіз пропозицій, заяв і скарг громадян, які надійшли на підприємство, готується інформаційні матеріали, довідки, пропозиції керівництву підприємства про характер звернень громадян, причини виникнення скарг та недоліків в роботі з споживачами послуг, а також розробляє пропозиції та заходи щодо усунення причин виникнення недоліків в обслуговувані споживачів.

Заступнику директора з юридичних питань підпорядковується юридичний відділ, завданням якого є організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування та неухильне додержання вимог нормативно-правових актів законодавства та інших нормативних документів підприємства. Також відділ подає керівництву пропозиції щодо вирішення правових питань виробничої, економічної та соціальної діяльності підприємства, укладає договори на надання послуг, проводить заходи по відшкодуванню боргів, укладає договори реструктуризації заборгованості, здійснює судове провадження позовів до найбільших боржників та ін.

Заступнику директора по роботі з персоналом та безпеці підпорядковуються відділ по роботі з персоналом, провідний спеціаліст з питань цивільного захисту та пожежної безпеки, відділ забезпечення та обробки інформації, а також охорона.

Відділ по роботі з персоналом здійснює підбір і розміщення кадрів на підприємстві, їх облік, забезпечує права, пільги та соціальні гарантії працівників, організовує проведення усіх видів підготовки та підвищення кваліфікації кадрів. До основних функцій відділу належать:

- робота із забезпеченням підприємства працівниками необхідних професій, спеціальностей і кваліфікації;

- участь у роботі з прогнозування та визначення потреби в кадрах;

- вирішення питань найму, звільнення і переведення працівників та ін.

Відділ забезпечення та обробки інформації створений з метою проведення супроводу програмного комплексу по обробці інформації, пов’язаної з нарахуванням за послуги теплопостачання, введення коректив і перерахунків, якщо в них є потреба, формування звітів, передача необхідної інформації в ЦСУ, КП «Івано-Франківськводоекотехпром» та органам міської влади. В технічному плані відділ відповідає за роботу комп’ютерного парку, мережі сервера Інтернету, роботу електронної пошти, проводить планову профілактику комп’ютерів, забезпечує періодичні ремонти і контролює проблему заправки картриджів тощо.

Керівництво виробничими підрозділами здійснює головний інженер підприємства із своїми заступниками, а саме заступником головного інженера з енергозбереження, заступником головного інженера з виробництва та заступником головного інженера з енергетики та новітніх технологій.

Основними виробничими підрозділами є виробничо-технічний відділ та 3 теплових райони, які займаються виробництвом та транспортуванням теплової енергії споживачам.

Виробничо-технічний відділ є ведучим структурним підрозділом підприємства і призначений для забезпечення стабільної роботи та контролю за технічним станом та експлуатацією джерел теплопостачання, теплових мереж та об’єктів теплопостачання; підвищення технічного рівня виробництва. Основними завданнями виробничо-технічного відділу є розробка планів реконструкції, капітального і поточного ремонтів теплового господарства підприємства, як господарським так і підрядним способом, а також графіків ремонту теплового господарства, контроль за виконанням робіт з реконструкції капітального і поточного ремонтів теплового господарства; надання звітності про виробничо-технічну діяльність підприємства в вищестоящі організації, контроль за своєчасним і якісним проведенням пуско-налагоджувальних та режимно-налагоджувальних робіт та ін.

До основних функції і обов’язків теплових районів входить виробництво та розподіл теплової енергії для житлового фонду міста, а також на потреби комунальної сфери, зокрема забезпечення безперебійного виробництва теплової енергії згідно з температурою зовнішнього повітря, раціональне використання устаткування котельних, ЦТП, ТП і теплових мереж; розроблення та впровадження організаційно-технічних заходів з підвищення надійності роботи котельного устаткування, зниження втрат теплової енергії, раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів, скорочення простоїв устаткування; контроль дотримання установлених лімітів та питомих норм витрат палива, електроенергії і води, своєчасну оплату використаної теплової енергії споживачами, а також організація впровадження нової техніки і передової технології виробництва, реконструкція діючих об’єктів, своєчасної та якісної підготовки котельних, ЦТП і теплових мереж до експлуатації в осінньо-зимовий період.

Для забезпечення нормального функціонування теплових районів, підприємство має у своєму складі:

· виробничу службу;

· аварійно-диспетчерська служба;

· електроцех, до підпорядкування якого входить дільниця з ремонту та обслуговування когенераційних установок;

· цех з ремонту обладнання;

· цех КВП і А, до підпорядкування якого входить лабораторія з ремонту та калібрування ЗВТ;

· група метрології

· автотранспортний цех;

· ремонтно-будівельну дільницю;

· конструкторсько-технологічний відділ.

Виробнича служба є структурною одиницею до складу якої входять газова служба, лабораторія еколого-тепломеханічного налагоджування, хімлабораторія та зварювально-технологічна лабораторія. До їхніх завдань належать:

1. Газова служба забезпечує обслуговування приладів обліку, виконання робіт з ремонту і обслуговування газового господарства котелень, ГРП, ШРП, ГРУ, а також виконання робіт з монтажу, демонтажу, налагоджування газового обладнання котелень, ГРП, ШРП, ГРУ;

2. Лабораторія ЕТМН контролює якість спалювання палива та роботу обладнання за режимними картами, забезпечує виконання робіт з еколого-тепломеханічних випробувань котлів, виконання комплексних пуско-налагоджувальних робіт нових і реконструйованих об’єктів, а також виконання робіт з розрахунку, налагоджування теплових мереж та будинкових систем;

3. Хімлабораторія забезпечує постійний контроль за роботою та ремонтом системи ХВП на котельнях, ЦТП підприємства, згідно з картами водного режиму та графіками; контроль за витратою реагентів при технологічній обробці води, приготування і забезпечення хімреактивами котелень, ЦТП; контроль, ведення, розробка відповідної документації по ХВП котелень і ЦТП; виконання робіт з визначення калорійності газу; проведення налагоджувальних робіт систем ХВП, деаерації та водного режиму котлів на котельнях, ЦТП та інших об’єктах.

4. Зварювально-технологічна лабораторія забезпечує контроль за виконанням зварювальних робіт, проведення атестації зварників, а також виконання робіт з товщинометрії та діагностики котлів та посудин.

Цех з ремонту обладнання є самостійним структурним підрозділом підприємства, завданням якого є розроблення перспективних і річних планів ремонту тепломеханічного обладнання котелень, ЦТП і теплових мереж, забезпечення виконання планових завдань, зниження собівартості ремонту при високій якості ремонтних робіт, ефективне використання основних і оборотних фондів, забезпечення технічно правильної експлуатації устаткування, а також прийняття участі в роботі з планування технічного розвитку виробництва і модернізації устаткування, в розслідуванні причин підвищеного зношування та аварій устаткування та виробничого травматизму.

Група метрології є самостійним структурним підрозділом підприємства та створена з метою організації та виконання робіт з метрологічного забезпечення виробництва продукції, а також інших основних видів діяльності, закріплених за підприємством. До основних завдань групи належать: організація робіт із забезпечення необхідної точності вимірювань, підвищення рівня та вдосконалення метрологічного забезпечення на підприємстві; здійснення метрологічного контролю, зокрема: організація повірки та метрологічної атестації засобів вимірювальної техніки; метрологічна експертиза документації; участь в атестації калібрувальних лабораторій; атестація методик виконання вимірювань, які не належать до сфери державного метрологічного нагляду.

Проектно-конструкторський технологічний відділ (ПКТВ) являється структурним підрозділом підприємства, який забезпечує виготовляти проектних документацій на реконструкцію, капітальний і поточний ремонти котелень, ЦТП, теплових мереж, технічного переоснащення і оновлення технологічних схем основного та допоміжного обладнання. До завдань відділу також відноситься: розробляти зміст і видавати технічні умови на теплопостачання об’єктів, будівництва, погоджувати розроблені проекти та геодезичні зйомки майданчиків будівництва; погоджувати проекти розроблені у відділі з міськими органами містобудування і архітектури; службами експлуатації комунального господарства міста, які видали технічні умови на підключення до джерел постачання, з підземними інженерними мережами; державними управліннями по енергозбереженню, охороні праці, екології; державною санітарно-епідеміологічною службою; забезпечувати високі технічні та економічні рівні запроектованих об’єктів шляхом максимального використання досягнень науки і техніки, як вітчизняного так і зарубіжного досвіду і таких, які забезпечують сучасні вимоги по економії паливно-енергетичних ресурсів та сприяють ефективному використанню теплопостачальних установок при мінімальних затратах.

Також на підприємстві є структурні підрозділи, що безпосередньо підпорядковані директору підприємства, а саме: служба охорони праці та відділ матеріально-технічного постачання.

Служба охорони праці створена з метою організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних норм, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворювань і ав аріям у процесі праці. Основними завданнями служби охорони праці є:

1. Запровадження ефективної системи управління охороною праці (СУОП) на підприємстві та сприяння удосконаленню діяльності у цьому напрямі структурних підрозділів і кожного працівника. Забезпечення фахової підтримки рішень роботодавця з питань охорони праці.

2. Організація проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози життю або здоров’ю працівників.

3. Вивчення та впровадження у виробництво досягнень науки і техніки, прогресивних і безпечних технологій, сучасних засобів колективного та індивідуального захисту працівників.

4. Контроль за дотриманням працівниками вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці, положень діючих на підприємстві, розділу «Охорона праці» колективного договору, актів з охорони праці, що діють в межах підприємства.

5. Інформування та надання роз’яснень працівникам підприємства з питань охорони праці.

Відділ матеріально-технічного забезпечення є структурним підрозділом ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», основним завданням якого є безперебійне забезпечення підприємства матеріально-технічними цінностями необхідних для здійснення належної організації діяльності. приймання, зберігання та відвантаження на центральний склад товарно-матеріальних цінностей, організація і ведення складського господарства, визначення пріоритетних напрямків та вироблення єдиної стратегії у визначенні оптимальних напрямків ефективної роботи з залишками на центральному складі та складах, що знаходяться на теплових районах.

Слід зазначити, що організаційна структура підприємства постійно коректується під впливом виробничо-економічної кон'юнктури, науково-технічного прогресу та соціально-економічних процесів. Тому чинна організаційна структура підприємства і розподіл функціональних обов’язків у подальшому будуть удосконалюватись.


 

Структура


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)