АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття позичкового капіталу підприємства, його ознаки і складові елементи

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  3. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Акціонерне товариство: поняття і види.
  6. Аналіз платоспроможності (фінансової стійкості) підприємства, 2009-2010 рр.
  7. Аналіз рентабельності підприємства, 2009-2010 рр.
  8. Аналізуючи ці компоненти можемо зазначити, що імідж людини має свою зовнішню та внутрішню складові.
  9. Апарат держави: поняття та структура
  10. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  11. Б) Інформаційна культура та її складові
  12. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.

ТЕМА 6. Фінансування підприємства за рахунок запозичених фінансових ресурсів

Поняття позичкового капіталу підприємства, його ознаки і складові елементи

Ефективна фінансова діяльність підприємства неможлива без постійного залучення позичкових коштів. Використання позичкового капіталу дозволяє покривати тимчасовий дефіцит наявних коштів внаслідок де синхронності вихідних та вхідних грошових потоків; сезонності виробництва, коли витрати покриваються з великим відривом від часу одержання виручки від реалізованої продукції.

Позичковий капітал – це кредити банків і фінансових компаній, позики, кредиторська заборгованість, лізинг, комерційні папери.

Позичковий капітал – грошовий капітал чи майно, що надається в позику на умовах повернення і плати у формі процента. Розрізняють такі види позичкового капіталу: фінансовий банківський капітал, фінансовий кредит, отриманий від інших установ та підприємств, емісія облігацій підприємства, товарний кредит, отриманий від контрагентів, внутрішня кредиторська заборгованість за розрахунками.

Джерелами формування позичкового капіталу є сукупність джерел формування додаткової потреби в капіталі на майбутній період для забезпечення розвитку підприємства. Ці джерела поділяються на зовнішні та внутрішні.

Зовнішніми джерелами залучення позичкового капіталує такі: банківський кредит; податковий фінансовий кредит; випуск облігацій підприємства; товарний кредит тощо.

Внутрішніми джерелами залучення позичкових коштів є: приріст заборгованості з оплати праці; приріст заборгованості в розрахунку з бюджетом та позабюджетними фондами; приріст заборгованості в розрахунках зі страхування; приріст іншої внутрішньої кредиторської заборгованості.

Якщо між капіталодавцем і підприємством виникають відносини позички, то це означає, що фінансування ведеться за рахунок позичкового капіталу: капіталодавець набуває статусу кредитора.

Кредитор - юридична та (або) фізична особа, яка має підтверджені належними документами грошові вимоги до боржника, в тому числі вимоги з виплати заробітної плати, зі сплати податків, інших обов’язкових платежів тощо.

До складу позичкового капіталу відносяться довгострокові і поточні (короткострокові) зобов’язання, а також зобов’язання відображені за розділом балансу підприємства „Доходи майбутніх періодів”.

Згідно П(С)БО 2 „Баланс” під довгостроковими зобов’язаннями необхідно розуміти зобов’язання, що будуть погашені протягом строку, який перевищує 12 календарних місяців, або протягом строку, що перевищує операційний цикл, якщо він більше року.

Під поточними (короткостроковими) зобов’язаннями необхідно розуміти зобов’язання, які будуть погашені протягом операційного циклу або повинні бути погашені протягом 12 місяців з дати складання балансу.

До складу доходів майбутніх періодів зокрема належать доходи у вигляді одержаних авансових платежів за передані в оренду основні засоби та інші необоротні активи(авансовані орендні платежі), передплата на періодичні та довідкові видання, виручка за вантажні перевезення, виручка від продажу квитків транспортних і театрально-видовищних підприємств, абонентна плата за користування засобами зв’язку та інше.

Великий вплив на фінансовий стан підприємства справляють склад і структура позичкових коштів, тобто співвідношення довгострокових, середньострокових і короткострокових фінансових зобов’язань.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)