АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Металева грошова система, та її різновиди

Читайте также:
  1. А)анкетування і його різновиди
  2. Анализатор – это сложная нейродинамическая система, которая представляет собой афферентную часть рефлекторного аппарата.
  3. Аттестация гражданских служащих: понятие, цель, задачи, система, функции и принципы аттестации. Квалификационный экзамен.
  4. Б) Інтерв'ю та його різновиди
  5. Б) система, яка використовується, коли продукт дуже складний, унікальний
  6. Банківська система та грошова пропозиція.
  7. Банківська система та грошова пропозиція.
  8. Виборчі системи: їх ознаки та різновиди
  9. Виробничі ресурси та їх різновиди
  10. Вопрос 32: Банковская система, её структура. Функции ЦБ
  11. Вопрос 33: Банковская система, её структура. Коммерческие банки
  12. Вопрос. Исполнительные органы государственной власти субъекта РФ: система, порядок формирования, структура, компетенция, правовые акты.

У процесі еволюції товарного господарства грошові системи поступово замінили одна одну. Тип грошова системи визначається змістом її елементів та їх взаємодією, які обумовлюють тенденції розвитку та закономірності функціонування грошової системи. В сучасних умовах грошові системи класифікують за різними ознаками.

У залежності від того, в якій формі функціонують гроші - як товар - загальний еквівалент або міра вартості, розрізняють 2 види грошових систем:

ž Система металевого обігу, коли грошовий метал безпосередньо перебуває в обігу (благородні метали) і виконує функції грошей, а банкноти розмінюються на метал;

ž Система обігу грошових знаків – коли золото та срібло витісняється з обігу нерозмінними на них кредитними грошима.

У свою чергу металеві системи поділяють на:

ž Біметалеві

ž Монометалеві

Біметалізм- грошова система, якій держава законодавчо закріпляє роль загального еквівалента за двома металами (золотом та сріблом). Монети з цих металів карбувалися і оберталися на рівних засадах.

Існували три різновиди біметалізму:

ž Система паралельної валюти, коли співвідношення між золотими і срібними монетами встановлювало на ринку стихійно.

ž Система подвійної валюти коли співвідношення золотими і срібними монетами встановлювалось державою в залежності від попита на метал, від економічної і політичної ситуації у країні і світі;

ž Система «кульгаючої валюти», за якою один з видів монет карбується у закритому порядку.

Монометалізм — грошова система, за якої, на відміну від біметалізму, роль загального еквівалента закріплено лише за одним валютним металом - золотом чи сріблом.

Оскільки за своїми фізичними і вартісними властивостями золото краще пристосоване виконувати цю роль, найпоширенішим був золотий металізм.

Майже все XIX ст. і початок Х століття золото відігравало провідну роль у міжнародних) валютно-кредитних відносинах. Найбільшої ваги золотий стандарт досяг у період з 1880 — 1914 рр.

Золотий монометалізм пройшов декілька стадій розвитку:

ž золотомонетний стандарт

ž золото зливковий стандарт

ž золото девізний стандарт

Золотомонетний стандарт являє собою найбільш стабільну, саморегульовану грошову систему. Саморегулювання виходило з адекватності вартості, яку виражали вказані гроші в обігу, вартості металу, який містився в монетах і міг бути одержаний в обмін на банкноти.

Золотомонетний стандарт проіснував у багатьох країнах до Першої світової війни. Під час війни випуск золотих монет в обіг припинився, а наявна там золота монета буде частково вилучена на державами, частково перетворилася в скарб.

Після війни деякі країни, які володіли запасами золота — Англія, Франція, Японія — запропонували золотозливковий стандарт. Вільного карбування монет не існувало, розмір банкнот на золото було обмежено вартістю злитків. В Англії, наприклад, злиток кив 12,4 кг. Для того, щоб Його отримати, необхідно було мати 1700 фунтів стерлінгів. У Франції злиток золота важив 12,7 кг, на нього можна було обміняти 215 тис. франків.

У країнах, які не володіли великими запаси золота (Австралія, Німеччина, Данія, Норвегія ін.), запровадили систему золото - девізного стандарту, При золото - девізному стандарті банкноти обмінювалися на девізи, тобто на іноземну валюту, яка була розмінна золото, Таким чином, виникла валютна залежність одних країн від інших. Світова економічна криза 1929 — 1933рр. призвела до того, що перестали існувати всі форми злотого монометалізму.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)