АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні типи грошових систем

Читайте также:
  1. B. Взаимодействие с бензодиазепиновыми рецепторами, вызывающее активацию ГАМК – ергической системы
  2. C. Обладать незначительной системной биодоступностью
  3. CRM системы и их возможности
  4. D) по 20 бальной системе
  5. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  6. II. Освоение техники микроскопии с иммерсионной системой.
  7. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  8. III. Физиология специфических сенсорных систем
  9. IV. Настільні видавничі системи.
  10. IV. Поземельные книги и другие системы оглашений (вотчинная и крепостная системы)
  11. V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ
  12. VI. Система органов дыхания

Грошові системи

План

1.Основні типи грошових систем

2.Металева грошова система

3.Паперово-кредитна грошова система

4.Державне регулювання грошової сфери як головне призначення грошової систем

Основні типи грошових систем

Тип грошових систем залежить від форми,в якій перебувають в обігу. В науці та практиці вирізняють два типи грошових систем:

q Металеві грошові системи - зливки й монети, виготовлені з дорогоцінних металів, виконують усі функції грошей, а банкноти, що перебувають в обігу, є знаками повноцінних грошей і вільно на них обмінюються в банку, що їх випустив.

q Паперово-кредитні грошові системи- гроші,що є в обігу, не обмінюються на дорогоцінні метали, а їх кількість залежить від потреб держави або обсягу активів, якими вони забезпечені

Обраний тип грошової системи визначає її вид залежно від змісту закону грошового обігу, що лежить в основі її функціонування. За таким принципом грошові системи доцільно поділити на саморегульовані й регульовані.

У саморегульованих грошових системах гроші використовувалися як благородні метали, котрі були представлені в обігу повноцінними монетами і розмінними на ці метали банкнотами. Саморегулювання полягало в тому, що маса грошей в обігу автоматично врівноважувалася з потребами в обігу. Адже якщо внаслідок зменшення обсягів виробництва і реалізації товарів потреба у грошових знаках скорочувалася, то відповідна кількість грошей вилучалась з обігу, перетворюючись на скарб. У разі розширення виробництва і товарного обігу грошові знаки зі скарбів надходили в обіг. Крім того, саморегулювання відбувалося й у встановленні валютних курсів національних валют різних держав, бо вони також залежали від умісту в них дорогоцінних металів.

У саморегульованих грошових системах роль держави зводилася до законодавчого встановлення вмісту срібла у грошовій одиниці. Отже, саморегульованими були металеві грошові системи які в процесі своєї еволюції існували у формах біметалізму та монометалізму.

Основною характерною ознакою регульованих грошових систем є відсутність обміну паперових та металевих грошових знаків на дорогоцінні метали. Роль регулятора таких грошових систем належать державі. Саме вона стає монополістом у випуску грошей і відповідає за стабільність національної одиниці використовується при цьому всі можливі інструменти регулювання грошового обігу. Встановлення валютних курсів національних грошових одиниць відбувається на основі паритету їхньої купівельної спроможності.

Залежно від обраного державою механізму регулювання пропозиції грошей регульовані гроші системи поділяються на:

системи паперово-грошового та кредитно - грошового обігу.

У системі паперово-грошового обігу обсяги емісії грошей залежать від бюджетного дефіциту. Це означає, що держава приймає рішення про збільшення пропозиції грошей залежно від того, скільки коштів їй необхідно для фінансування своїх видатків.

Для регульованих систем кредитно-грошового обігу характерним є випуск грошей для кредитування економіки, тобто обсяги пропозиції грошей залежать від попиту на них з боку позичальників. Цим вони подібні до саморегульованих грошових систем. Єдиним емісійним центром стає центральний банк країни, який здійснює випуск грошей, надаючи комерційним банкам, які доводять гроші до кінцевих позичальників. Суб’єкти господарювання і населення використовують отримані в кредит кошти для фінансування своїх поточних потреб, реалізації інвестиційних проектів, купівлі товарів тривалого споживання. Таким чином вони стимулюють розвиток національної економіки.

У системі кредитно-грошового обігу фінансування дефіциту державного бюджету здійснюється також на основі кредиту, що виникає при випуску та розміщенні урядом, наприклад, облігацій державної позики, які потребують погашення у визначений термін. Як і в саморегульованих грошових системах, у системі кредитно-грошового обігу кількість грошей о в обігу має властивість не лише збільшуватися, а й зменшуватися. Таке спостерігається під час повернення кредитів чи зниження рівня попиту на гроші.

Залежно від типу економічної с регульовані грошові системи в країні та ступеня втручання держави в економіку регульовані грошові системи поділяють на системи ринкового та неринкового типу.

Вплив держави на ривок грошей у грошовій системі ринкового типу здійснюється переважно економічними методами. Центральний банк має змогу регулювати попит на гроші, встановлюючи ціну грошей у вигляді своєї ставки рефінансування. Найбільш дієвим способом впливати на пропозицію грошей є операції центрального банку на відкритому ринку при купівлі-продажу державних цінних паперів.

Грошові системи неринкового типу характерні для країн з командою економікою, де держава регулює грошовий обіг адміністративними методами. Таке регулювання здійснюється через встановлення чітких обмежень на обсяги і призначення кредитів, заборони окремих видів грошових операцій, лімітів на видачу готівкових коштів з рахунків у банках. У деяких випадках при товарів чи послуг замість грошей(або одночасно з ними) необхідно пред'являти талони чи картки, що значно звужує можливості використання їх грошових коштів. У таких грошових системах функціонування ринку грошей спотворене і зазвичай не відповідає законам грошового обігу.

Залежно від ступеня інтеграції національної грошової системи у світову та наявних у країні правил регулювання валютних відносив грошові системи поділяються на відкриті та закриті.

У відкритих грошових системах встановлено жодних обмежень на здійснення валютних операцій, національна валюта повністю конвертована, а її курс залежить від попиту і пропозиції на валютному ринку. Країни з такими грошовими системами органічно включені в міжнародний рух капіталу та світовий фінансовий ринок.

Для закритих грошових систем характерні різноманітні валютні обмеження, встановлені державою. До них можна віднести зокрема, заборону на здійснення певних валютних операцій, ввезення чи різних видів валют тощо. У країнах з такими грошовими системами спостерігається адміністративне регулювання валютного ринку та офіційне встановлення валютного курсу національної грошової одиниці, який залежить лише від волі можновладців, а не від ситуації на ринку.

Отже, сучасні грошові системи регульованими. Для того щоб національна економіка функціонувала ефективно, її грошова система, залежно від обраного державою механізму регулювання пропозиції має бути системою кредитно-грошового обігу; залежно типу економічної системи в країни та ступеня втручання держави в економіку — системою ринкового типу, а залежно від ступеня інтеграції національної грошової системи у світову та наявних у країн правил регулювання валютних відносин- відкрито.

Висновки:

Таким чином:

ž В сучасних умовах функціонують різноманітні системи та види грошових систем;

ž Типи грошової системи визначаються змістом її елементів та їх взаємодією, які обумовлюють тенденцію розвитку та закономірності функціонування грошової системи;

ž В сучасних умовах грошові системи класифікують за різними ознаками.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)