АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хімічні властивості

Читайте также:
  1. Біохімічні зміни в організмі під впливом фізичних вправ.
  2. Біохімічні показники крові собак
  3. Біохімічні процеси в продуктах відбуваються під дією
  4. Біохімічні фактори, які визначають прояв м’язової сили швидкості та витривалості.
  5. Властивості абзаців
  6. Властивості алгоритмів.
  7. Властивості бібліотечного фонду
  8. ВЛАСТИВОСТІ БУД. МАТ.
  9. Властивості моралі та її функції
  10. Властивості символів
  11. Властивості сукцесії
  12. Властивості та оцінка масової свідомості

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровський технікум

Зварювання та електроніки імені Є.О.Патона

 

Газотермічна обробка матеріалів

СРС №

На тему:

 

Виконав:

Студент гр.ЗВ-13-1\ПТ

Первірив викладач:

Жикало Ю.Т

Дніпропетровськ 2014

Фізичні властивості

Ацетилен — при нормальних умовах — безбарвний газ без запаху, малорозчинний в воді, легший за повітря. При сильному охолодженні переходить відразу в білу кристалічну речовину, минаючи рідкий стан. При —83,6°С випаровується (сублімує), не плавлячись. При стисненні розкладається з вибухом, зберігають в балонах, заповнених активованим вугіллям, що просочене ацетоном, в якому ацетилен розчиняється під тиском в великих кількостях. Вибухонебезпечний. C2Н2 виявлений на Урані і Нептуні.

Будова

Молекулярна формула C2Н2.

Хімічні властивості

Ацетилен у чистому кисні згорає сліпучо білим полум'ям,з виділенням великої кількості теплоти,а на повітрі згорає жовтим полум'ям з виділенням сажі.

У хімічному відношенні ацетилен активніший, ніж етилен. Висока хімічна активність ацетилену обумовлюється наявністю в його молекулі потрійного зв'язку. Для ацетилену, як і етилену, характерні реакції окиснення, приєднання і полімеризації.

Так, ацетилен легко знебарвлює бромну воду, приєднуючи при цьому бром за місцем розриву спочатку одного, а потім і другого зв'язку з утворенням відповідно дибромоетену С2Н2Br2, а потім тетрабромоетану С2Н2Br4:

У присутності порошку нікелю як каталізатора ацетилен легко вступає і в реакцію гідрування. При цьому, як і в попередньому випадку, реакція відбувається у дві стадії. Спочатку утворюється етилен, а потім етан:

При взаємодії з хлороводнем у присутності каталізатора ацетилен утворює хлорвініл СН2=CHCl:

Ця реакція має велике практичне значення, оскільки хлорвініл широко використовується для одержання полімерних матеріалів.

Ацетилен вступає також у реакцію гідратації з утворенням ацетальдегіду і реакції полімеризації з утворенням бензолу. На повітрі ацетилен горить чадним полум'ям, а в атмосфері кисню — сліпучо-яскравим полум'ям з виділенням значної кількості тепла. З повітрям ацетилен утворює вибухову суміш.

Ацетилен використовують:

для зварювання та різання металів,

як джерело дуже яскравого, білого світла в автономних світильниках, де він виходить реакцією карбіду кальцію і води (див. карбідна лампа),

у виробництві вибухових речовин (див. ацетиленіди),

для отримання оцтової кислоти, етилового спирту, розчинників, пластичних мас, каучуку, ароматичних вуглеводнів.

для отримання технічного вуглецю

в атомно-абсорбційної спектрофотометрії за полум'яної атомізації

в ракетних двигунах (разом з аміаком)

ГАЗИ - ЗАМІННИКИ АЦЕТИЛЕНУ

Пропан-бутан — це суміш пропану з бутаном (5-30%), яку називають технічним пропаном. Одержують його при добуванні природних газів і при переробці нафти. Температура полум'я становить 2400°С, тому його використовують для зварювання сталі товщиною до 3 мм. Використовують також для різання, теплового випрямляння, очищення металу.

Для зварювання пропан-бутан постачають у зрідженому стані. З рідкого стану в газоподібний він переходить самовільно у верхній частині балону через меншу питому вагу газу. Він важчий за повітря і має неприємний специфічний запах.

Природний газ складається з метану (77-98%) і невеликої кількості бутану, пропану та ін. Він не має запаху, тому для виявлення його витікання додають спеціальні різкопахучі речовини. Температура полум'я становить 2100-2200°С. Використовують обмежено, здебільшого для різання.

Для утворення газового полум'я використовують й інші гази: водень, коксовий, нафтовий, сланцевий, піролізний.

Горючі рідини менш дефіцитні, але потребують спеціальної тари. При зварюванні та різанні шляхом нагрівання наконечника

пальника або різака горюча рідина перетворюється в пару. Температура полум'я: гасо-кисневого — 2400-2450°С; бензино-кисне-вого - 2500-2600°С.

В основному використовуються для різання і поверхневої обробки металів.

При роботі на тракторному гасі апаратура забивається смолою. Забороняється використовувати етилований бензин через його токсичність.

У табл. 1.2 наведені основні властивості горючих газів і рідин для зварюння та різання


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)