АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВЛАСТИВОСТІ БУД. МАТ

Читайте также:
  1. Властивості абзаців
  2. Властивості алгоритмів.
  3. Властивості бібліотечного фонду
  4. Властивості моралі та її функції
  5. Властивості символів
  6. Властивості сукцесії
  7. Властивості та оцінка масової свідомості
  8. Властивості функції, неперервної на замкнутому інтервалі .
  9. Властивості, ознаки та функції документа
  10. Двочленні квадратичні порывняння. Властивості символу Якобі.
  11. Дослідіть властивості диска: обсяг диска, а також обсяг у байтах і відсотках вільного місця на диску.

Властивості будівельних матеріалів залежать від їх хімічного та мінералогічного складу і фазової структури.

Хімічний склад обумовлює такі властивості будівельних ма­теріалів, як вогнестійкість, біологічну стійкість, механічну та інші характеристики. Хімічний склад, наприклад, мінеральних в'яжучих речовин (цементу, вапна та ін.) а також кам'яних матеріалів ви­ражають кількістю оксидів, які вони містять.

Мінеральний склад показує, які мінерали і в якій кількості входять до складу в'яжучої речовини або кам'яного матеріалу, на­приклад, у портландцементі кількість аліту СаОЗіСЬ становить 45-60%, причому із збільшенням його кількості прискорюється тверд­нення і підвищується міцність цементного каменю.

Фазова структура матеріалу і фазові переходи води в його порах впливають на властивості і поведінку матеріалів при їх екс­плуатації.

Структуру матеріалу визначають на трьох рівнях - перший -макроструктура матеріалу - будова, яку видно неозброєним оком; другий - мікроструктура матеріалу, видима в оптичний мікроскоп; третій - молекулярно-іонна будова речовини, яка вивчається мето­дами рентгеноструктурного аналізу і електронної мікроскопії тощо.

Макроструктура твердих будівельних матеріалів може бути конгломератною, капілярно-пористою, волокнистою, порошкопо­дібною.

Молекулярно-іонна структура речовин може бути кристаліч­ною й аморфною.

Властивості будівельних матеріалів розділяють на основні групи:

- фізичні (густина - істинна, середня, насипна; пористість; питома поверхня тощо)

- відношення до дії води і морозу (водовбирання, вологість,
водостійкість, водопроникність, вологовіддача, гігроскопічність,
морозостійкість);

- теплові (теплопровідність, теплоємність, вогнестійкість, во­гнетривкість);

- механічні (міцність на стиск, вигин і розтягання; твердість,
крихкість, стирання, пружність, пластичність, опір ударові, зносо­стійкість, повзучість);

- спеціальні (хімічна (корозійна) і біологічна стійкість, газо-паропроникність, довговічність, адгезія, акустичні властивості);

- технологічні - характеризують придатність до механічної
обробки (різання, свердлення, стругання, розпилювання).

Деякі властивості мають важливе значення для всіх будівель­них матеріалів, інші - тільки для деяких і у певних умовах (морозо­стійкість, водостійкість, вогнетривкість і т.п.).

МІНЕРАЛЬНІ ВЯЖУЧІ МАТЕРІАЛИ ТА ВИРОБИ НА ЇХ ОСНОВІ. До мінеральних неорганічних в'яжучих речовин відносяться речовини, що здатні при змішуванні з водою утворювати пласти­чне легкоформівне тісто, яке під впливом ряду фізико-хімічних процесів твердне і набуває каменеподібного стану. Цю власти­вість в'яжучих речовин широко використовують для виготовлен­ня різних безвипалювальних та штучних кам'яних матеріалів і виробів (розчинів, бетонів, вапняно-піщаної цегли тощо).

Залежно від умов, що сприяють підвищенню і збереженню міцності, мінеральні в'яжучі речовини ділять на повітряні та гід­равлічні

Повітряні в'яжучі речовини тверднуть і зберігають міцність на повітрі (гіпсові, магнезійні в'яжучі, повітряне вапно, рідке скло).

Гідравлічні в'яжучі речовини тверднуть і зберігають міц­ність не тільки на повітрі, а й у воді. До цієї групи належать порт­ландцемент і його різновиди: пуцолановий, шлаковий, глинозе­мистий та ін., гідравлічне вапно, романцемент.Нарівні з цим розрізняють в'яжучі речовини, які ефективно тве­рднуть тільки при автоклавній обробці - тиску насиченої пари 0,8-1,2 МПа і температурі 170-200°С. До групи в'яжучих речовин авто-клавного тверднення входять вапняково-кремнеземисті, вапняковозольні, вапняково-шлакові та ін..

На основі мінеральних в'яжучих речовин отримують і сухі будівельні суміші.

Якість мінеральних в'яжучих речовин залежить від їхньої активності (вмісту активних оксидів і мінералів), тонкості поме­лу, міцності, термінів схоплювання, рівномірності зміни об'єму, водо- і хімічної стійкості й інших показників. У залежності від ряду показників їх підрозділяють на сорти і марки. Активність в'яжучих речовин виражається у відсотках. Чим більший вміст активних оксидів мінералів, тим вищі міцність і сорт.

Повітряні в'яжучі речовини. Повітряним вапном називають в'яжучу речовину, яка утво­рюється при помірному випалюванні (не до спікання) карбонат­них порід (вапняку, крейди, доломітизованих вапняків тощо), які містять не більше, як 6% глинистих домішок. Процес виробницт­ва вапна полягає в подрібненні сировини і випалюванні її при те­мпературі 1000-1200°С.

Негашене мелене вапно отримують при механічному по­дрібненні грудкового вапна. На відміну від гашеного вапна воно має здатність швидко тужавіти і тверднути, а також не залишає відходів. Вироби з меленого вапна відзначаються більшою міцністю, водо- і морозостійкістю, ніж вироби з гашеного вапна.

Гашене вапно. Гашення вапна водою відбувається за реак­цією його взаємодії з водою.

Залежно від кількості води, взятої для гашення, виходить вапно-пушонка або вапняне тісто

Гіпсові в'яжучі речовини. Сировиною для їх виробництва служать природний гіпсовий камінь Са8О4-2Н2О, ангідрит Са8О4 і відходи хімічної промисловості (фосфогіпс). Отримують їх шляхом випалювання сировини.

Магнезійні в'яжучі речовини. До магнезійних в'яжучих ре­човин належать каустичний магнезит М§О і каустичний доломіт М§ОСаС03, що їх добувають помірним випалюванням при 800-°50 С природного магнезиту МдСО3 або при 650-750°С природного Доломіту М§СО3СаСО3. При випалюванні сировина розкладається 1 виділяється вуглекислий газ. Після випалювання продукт подрібнюють, а потім мелють у кульових млинах.

Рідке скло. Рідке скло - це розчинні у воді силікати натрію Ка2Оп8іО2 або калію К20п8і02, які утворюються в скловарильних печах із суміші кварцового піску з содою №2СО3 або поташем К2СО3.

Натрієве розчинне скло застосовують у виробництві кислото­стійких цементів, розчинів і бетонів, жаростійких бетонів, для ущі­льнення ґрунтів (силікатизації"). Калієве розчинне скло більш доро­ге, застосовується переважно в силікатних фарбах.

Гідравлічні в'яжучі речовиниГідравлічні в'яжучі речовини отримують випалюванням гір­ських порід або змішуванням вапна з активними мінеральними до­мішками. Вони відзначаються здатністю до гідравлічного тверд­нення на повітрі і у воді і складаються головним чином з оксиду кальцію СаО, кремнезему 8іО2, глинозему А12О3 або оксиду заліза Ре2О3. Такі сполуки називають, відповідно, силікатами пСа08і02,алюмінатами пСаОА1203 і феритами пСаОРе2О3, оскільки оксиди кремнію, алюмінію і заліза істотно впливають на їх міцність та зда­тність тверднути.

До гідравлічних в'яжучих відносять гідравлічне вапно і це­менти.

Гідравлічним вапном називають в'яжучу речовину, яку отримують при помірному (900-1000°) випалюванні (не до спікан­ня) мергелистих вапняків, які містять від 6 до 20 % глинистих до­мішок. Здатність до гідравлічного тверднення дає можливість вико­ристовувати це вапно для штукатурних і мурувальних розчинів, які застосовуються в будівництві частин будівель і споруд, що експлу­атуються в сухому і вологому середовищах.

СУХІ МІНЕРАЛЬНІ СУМІШІ, ЇХ СКЛАД, ВЛАСТИВОСТІ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ. Сухою будівельною сумішшю (СБС) називають строго дозо­ваний відповідно до рецепта набір інградієнтів, у який входить в'я­зка речовина (цемент, гіпс, вапно або їхні комбінації), нейтральні наповнювачі для забезпечення оптимального обсягу (найчастіше це пісок) і спеціальні домішки, що додають суміші необхідні власти­вості для виконання певного виду будівельних і ремонтних робіт. Використання цементно-піщаних сумішей пов'язано з рядом недоліків: високою питомою вагою розчину, складністю і трудомі­сткістю у роботі. Внаслідок цих недоліків суміш не набирає доста­тньої міцності, що призводить до зчеплення з основою і погіршен­ня якості поверхні при деформаціях розтягання і вигину.

Сухі суміші використовуються при плиткових і шпаклюваль­них роботах, для вирівнювання стін і стель, устрою підлоги, для гі­дро- і теплоізоляції.

Використання сухих сумішей дозволяє: значно підвищити якість будівельних робіт при зниженні їх трудомісткості та змен­шенні вимог до кваліфікації працівників; зменшити відходи за ра­хунок порційного приготування; знизити транспортні витрати по­рівняно з доставкою готових розчинів, при цьому повністю виклю­чена небезпека замерзання; скоротити час приготування готового розчину з заданими обумовленими стабільними властивостями, яких неможливо досягнути без СБС. Сухі будівельні суміші підви­щують ефективність будівельних і опоряджувальних робіт на 150-200%. а за умови застосування засобів малої механізації на 400-500%.

Модифіковані сухі будівельні суміші складаються: з в'яжучої речовини (наприклад цементу), наповнювача (наприклад піску) і різних домішок, які визначають найважливіші відмінності будіве­льних сумішей.

В вигляді домішки використовують, наприклад, ефіри целю­лози або водорозчинні порошки різного призначення.

Номенклатура сухих сумішей змінюється за рахунок усклад­нення рецептур. Розширюється номенклатура сумішей і за рахунок випуску більш спеціалізованих (за кольоровою гамою, фізико-механічними властивостями, умовами експлуатації).

Сухі будівельні суміші можуть бути класифіковані за такими знаками:

- основним призначенням суміші;

- видом основного в'яжучого у суміші;

- чітко вираженою властивістю продукту в затверділому стані

В зв'язку з наявністю в сухих сумішах різноманітних модифікувальних домішок, регламентованих стандартами, розмірів наповнюва­чів, їх вологості, чистоті і інших факторів, вони характеризуються спе­цифічними властивостями в залежності від призначення.

Так споживчі властивості клеїв для плитки оцінюються за: кількістю води, яка необхідна при змішуванні (мл/кг), часом мож­ливого накладання плитки, часом можливого корегування поло­ження плитки, витратами (кг/м2); сповзанням плитки (мм); швид­кістю дії (сек.); товщиною шару клею (мм); робочим часом суміші (год.).

Шпаклівки характеризуються такими специфічними власти­востями, як: кольором після висихання; твердістю поверхні; мож­ливістю шліфування наждачним папером.

До штукатурних розчинів висувають вимоги до паропроникності (мг/мчПа); усадки (%); витрат накладеного шару (кг/мм); водопоглинання (кг/м2) та інші.

ЦЕМЕНТИ: СКЛАД, ВИДИ, МАРКИ, ПРИЗНАЧЕННЯ Романцементи. Романцементе отримують при випалюванні вапнякових або магнезійних мергелів, а також штучних сумішей, що складаються з вапняку і глини (= 1000-1100°С, глини не ме-: нше 25%). При подрібненні продукту випалювання можна вводи- ти домішки: до 5% гіпсу (для регулювання строків тужавлення) і до 15% активних мінеральних домішок, що підвищують водостій­кість цементу.

За межею міцності при стиску романцемент поділяється на три марки: 25, 50 і 100. Його застосовують для мурувальних і штукатурних розчинів, а також бетонів низьких марок, при виго­товленні стінових каменів і блоків з обов'язковою обробкою ви­робу гарячою парою.

Портландцемент (ПЦ) - продукт тонкого подрібнення це­ментного клінкеру, який одержують випалюванням до спікання (1450°С) вапнякових мергелів або штучної суміші, яка складається з 75 % вапняку і 25 % глини. Для регулювання строків тужавлення при помелі клінкеру в нього додають до 5 % гіпсу, а для зниження вартості цементу - до 15 % активної мінеральної домішки.

В сировині портландцементного клінкеру має бути точно нормований вміст чотирьох основних оксидів: СаО - 63-67 %; 8іО2 - 20-24 %; А12О3 - 4-8 % і Ре2О3 - 2-5 %; крім того вміст М§О<5%; 8Оз - 0,5-1,5 %; вміст оксидів натрію, калію, титану тощо до 1 %.

Головні оксиди містяться в клінкері не у вільному стані, а у вигляді хімічних сполук - клінкерних мінералів.

Мінералогічний склад портландцементу такий:

-трикальційовий силікат ЗСаО8Ю2 або С38 (аліт) - 42-65%;

-двокальційовий силікат 2СаОЗЮ2 або С28 (беліт) -

12-35%;

- трикальційовий алюмінат або С3А - 4-14%;

- чотирикальційовий алюмоферит або С4АР - 10-18%.
Залежно від вмісту клінкерних мінералів портландцемент

умовно поділяють на: високоалітовий (С33>60%); алітовий (С38=50-60%); белітовий (С28>35%); алюмінатний (С2А>12%); алюмоферитний (С3А<2%, С4АР>18%). (ГОСТ 23464 - 79. Цемен-тн. Классификация).

Виробництво портландцементу. Залежно від умов приготу­вання сировинної суміші застосовуються два способи виробницт­ва портландцементу: мокрий і сухий. Вибір способу зумовлений багатьма факторами, і, в першу чергу, якістю сировини. Якщо во­на має неоднорідний хімічний склад, доцільно застосовувати мок­рий спосіб, оскільки при цьому суміш краще перемішується і її склад усереднюється. Якщо ж сировина має багато включень і ни­зьку вологість, тоді вигідніше застосовувати сухий спосіб. Цей спосіб є більш економічним і ефективним.

Виробляють портландцемент також шляхом випалювання клінкеру в сольовому розчині хлоридів. При цьому способі силі­катний розплав замінено сольовим розплавом на основі хлориду кальцію. У сольовому розплаві прискорюється розчинення основ­них клінкероутворюючих оксидів (СаО, 8іО2, А12О3, Ре2О3) і утво­рення мінералів (аліту, беліту тощо) завершується при 1100-1150°С.

Використовують портландцемент для виготовлення монолі­тних бетонних і залізобетонних конструкцій, що працюють як у підземних, так і наземних умовах. Портландцемент - основна в'яжуча речовина для виготовлення залізобетонних виробів.

При навантаженні навалом цемент слід перевозити в кон­тейнерах, цементовозах і закритих вагонах, пристосованих до механічного розвантаження. Але краще транспортувати його в бага­тошарових паперових або полімерних мішках.

Зберігати портландцемент слід у закритих складах, захище­них від ґрунтових вод й атмосферних опадів. При цьому слід вра­ховувати, що навіть при зберіганні цементу в найсприятливіших умовах його активність знижується (внаслідок часткової гідратації і карбонізації) через 3 місяці приблизно на 20, через 6 - на 30, а через 12 місяців - на 40 %. Технічні вимоги до портландцементів наведені в ГОСТ 10178-85. Портландцемент і шлакопортландце­мент. Технические условия. ГОСТ 22236-85. Цементи. Правила прийома. ДСТУ БВ.2.7 - 112 - 2002. Будівельні матеріали. Цемен­ти. Загальні технічні умови.

Спеціальні види портландцементу (ПЦ). Особливі (спеці­альні) види ПЦ виділено в окрему групу, бо вони, на відміну від звичайного ПЦ, мають особливі властивості і їх застосовують тільки тоді, коли їх властивості можуть бути використані з макси­мальним ефектом. До спеціальних видів цементів відносять: суль­фатостійкий, пластифікований, гідрофобний, швидкотверднучий, особливо швидкотверднучий, кольорові, пуцоланові.

Сульфатостійкий ПЦ отримують, тонко подрібнюючи клін­кер, що містить не більше 50 % С3§, 5% С3А при сумі С3А+С4АР не більше 22 %. Він має низьке тепловиділення (мало С38), харак­теризується повільним твердненням в початкові строки (мало С3А і С35), по суті є белітовим цементом.

Сульфатостійкий ПЦ має марку 400. Він широко застосову­ється в гідротехнічному будівництві, його використовують для спорудження бетонних і залізобетонних конструкцій, до яких ви­суваються підвищені вимоги щодо морозостійкості і стійкості проти сульфатної корозії. (ДСТУ Б.В.2.7.-85-99 Будівельні матері­али. Цементи сульфатостійкі. Технічні умови).

Пластифікований портландцемент виготовляють, вводячи в клінкер при його помелі пластифіковану домішку, що надає розчиновим і бетонним сумішам підвищені рухомість і легкоукладність. Пластифікований ПЦ буває тих марок, що й звичайний це­мент (300, 400, 500, 600), але бетони і розчини на його основі більш морозостійкі і менш водопроникні. Тому пластифікований ПЦ застосовують для конструкцій, які повинні бути морозостій­кими або водонепроникними.

Гідрофобний портландцемент являє собою продукт тонко­го подрібнення портландцементного клінкеру разом з гідрофоб­ними домішками - органічними речовинами (милонафтом, олеї­новою кислотою, асидолом). Домішки вводять залежно від їх виду в кількості 0,1-0,3% від маси цементу. Ці речовини утворюють на цементних зернах гідрофобні (такі, що не змочуються водою) плі­вки, які перешкоджають проникненню вологи. Тому гідрофобний ПЦ не боїться зволоження, не злежується і протягом тривалого часу не втрачає активності. Під час приготування бетонної суміші зерна заповнювачів (піску, гравію або щебеню) руйнують гідро­фобні плівки, і цемент реагує з водою подібно до ПЦ, набираючи такої самої міцності (марки 300,400, 500 і 600).

Застосовують гідрофобний портландцемент для тих самих потреб, що й пластифікований.

Швидкотверднучий (ШТЦ) і особливо швидкотвернучий портландцементи (ОШТЦ) відзначаються інтенсивнішим, ніж звичайний, збільшенням міцності в початковий період тверднен­ня. При такій самій активності на 28-ій добі, як у ПЦ, швидкотверднучі цементи вже через 24 години тверднення мають міцність при стиску 200, а через 3 доби - не менше 250-300 кгс/см2. Цього досягають, добираючи трикальціовий силікат С38 в кількості до 55 % ШТЦ і до 65 % ОШТЦ і трикальційовий алюмінат С3А (до 8-14 %), а також додають гіпс.

Швидкотверднучий і особливо швидкотверднучий порт­ландцементи мають марки 400, 500, 600. Застосовують їх при ви­робництві високоміцного монолітного і збірного залізобетону, ви­готовлених без обробки виробів гарячою парою або з пропарю­ванням при нормальному тиску.

Білий і кольоровий портландцементи мають декоративне призначення. Білий портландцемент виготовляють тонким поме­лом білого клінкеру, який одержують, випалюючи чисті вапняки і білі глини. Випалюють сировину на беззольному паливі - рідкому або газоподібному, його білизна оцінюється відносно до Ва8О4 (96,3 %). Марки за білизною БЦ-1 (80%), БЦ-2 (76 %), БЦ-3 (72 %). (ГОСТ 965 - 89 Портландцементьі бельїе. Технические условия).

Кольорові цементи отримують спільним помелом білого клі­нкеру з мінеральними світло- і лугостійкими пігментами (охра, залізний сурик тощо). Застосовують їх для внутрішнього і зовніш­нього опорядження будівель, отримання штучного мармуру.

Пуцоланові цементи виготовляють спільним помелом портландцементного клінкеру або вапна з активною мінеральною домішкою а також старанним змішуванням вказаних компонентів після попереднього тонкого подрібнення кожного з них окремо.

Шлакопортландцемент - це гідравлічна в'яжуча речовина, яку виготовляють так, як і портландцемент, але як домішку вико­ристовують доменні гранульовані шлаки. Випускають шлакопорт­ландцемент трьох марок - 300,400, 500.

Розширні цементи. До розширних цементів відносять гідра­влічні в'яжучі речовини, які при твердненні збільшуються в об'ємі, не дають усадки, як у багатьох цементів, а, навпаки, збіль­шуються в об'ємі (до 1,0-1,5 %) без утворення тріщин, що підси­лює міцність та монолітність бетонних конструкцій у стиках. Розширний портландцемент отримують із портландцементного клінкеру (60%), високоглиноземистого доменного шлаку (5%), двоводного гіпсу (10%) і активних мінеральних домішок (25%). Залежно від строків тужавлення розширний цемент поділяється на швидкотужавіючий (початок тужавлення не раніше 5 хв., кінець не пізніше 30 хв.) і цемент із сповільненим тужавленням (початок тужавлення не раніше 20 хв., кінець не пізніше 1 год.). Швидко-тужавіючий цемент випускають чотирьох марок: 300, 400, 500, 600, а цемент з повільними строками тужавлення - трьох: 300, 400, 500.

СТІНОВІ МАТЕРІАЛИ З КЕРАМІКИ До групи стінових виробів із кераміки відносяться: цегла ке­рамічна звичайна, ефективні матеріали (цегла з порожнинами, по­ристо-порожниста, порожнисті камені, великорозмірні блоки і пли­ти із цегли та керамічних каменів).

Керамічні цеглу і камінь виготовляють із легкоплавких глин з

домішками або без них.

За теплотехнічними властивостями і щільністю (об'ємною масою) цегла і камені у висушеному до постійної маси стані під­розділяються на три групи: звичайна цегла, ефективні, такі що по­ліпшують теплотехнічні властивості стін, і такі, що дозволяють зменшити їхню товщину в порівнянні з товщиною стін, виконаних із звичайної цегли.

Звичайна цегла - це рівномірно випалений штучний камінь у формі паралелепіпеду розміром 250x120x65 мм.

До ефективних керамічних стінових матеріалів відносяться (рис. З.2.): цегла потовщена (250x120x88 мм) (б), модульна цегла (288x138x63 мм) (в), камінь (250x120x138 мм) (г), камінь модуль­них розмірів (288x138x138 мм) (є), камінь укрупнений (250x250x138 мм) (д), камені з горизонтальним розташуванням по­рожнин (250х250х 12250x200x80 мм) (ж, з). Керамічна цегла виго­товляється повнотілою і пустотілою, а камінь лише пустотілим.

Цегла, яка випускається для облицьовування або фасадних робіт, має більш високі показники естетичних властивостей.

Як правило, це цегла з порожнинами, різного кольору, грані такої цегли більш гладенькі, форми точніші. Не допускаються трі­щини і розшарування поверхні. Шляхом підбору складу кераміч­них мас, часу і температури випалювання одержують найрізнома­нітніші кольори. Випускається така цегла як із гладенькою поверх­нею, так і фактурною (рельєфною). Це може бути просто витісне­ний рельєф, або обробка під мармур, дерево, стилізована під дав­нину (фактурна з потертими або спеціально нерівними гранями).

Фасонна цегла має округлені кути і ребра, скошені сторони або криволінійні грані. Підвидом фасонної цегли є лекальна (вико­нана за лекалами). Використовується для зведення арок, круглих колон, оздоблення фасадів. Існують спеціальні елементи для підві­коння і карнизів.

Цеглу облицювальну випускають глазуровану і ангобовану.

Глазурована цегла (покрита глазурями - легкоплавким склом) використовується для мозаїчних панно.

Ангобована цегла одержується в результаті нанесення анго­бу (білої рідкої глини з барвником) на висушений сирець і обпалю­ється лише один раз. Ангобована цегла може бути широкої кольо­рової гами.

Розміри цегли і каменів повинні задовольняти вимоги станда­ртів. У залежності від межі міцності при стисканні і вигинанні вони бувають марок — 300, 250, 200, 175, 150, 125, 100, 75

Міцність цегли і каменів з горизонтально розташованими по­рожнинами встановлюють за згодою споживача з урахуванням за­стосування цих виробів (нанесення білої глини з барвником рідкої консистенції).

За морозостійкістю керамічна цегла і камені бувають марок М 15, 25,35,50.Кількість половинок цеглин в партії не повинна бути більшою 5%. Половняком вважають вироби, що складаються з парних половинок або мають тріщини протяжністю по постелі повнотілої цегли більше ЗО мм, порожнистих виробів - більше, ніж до пер­шого ряду порожнин (на цеглині на всю товщину, на каменях - ні '/2 лежакових або тичкових граней).

Недопалювання, перепалювання цегли і каменів є браком, постачання таких виробів споживачу не допускається.

Вапнякові включення (дутики), що викликають після випробування у відповідності зі стандартом відколки на їх поверхні розміром від 5 до 10 мм у кількості більше трьох, не допускається! Водопоглинання цегли і каменів, висушених до постійної маси, повинне бути для повнотілої цегли не менше 8%, для пустотілих виробів - не менше 6%.

Цегла і камені в стані максимального насичення водою повинні витримувати без будь-яких ознак видимих пошкоджень (шарування, розтріскування, фарбування) не менше 25, 35 і 50 клів поперемінного заморожування й розморожування в залежності від марки за морозостійкістю.

Цегла і камені повинні відповідати вимогам: пустотілі повинні бути ефективними чи умовно-ефективними і мати марку за міцністю не менше 100, а повнотілі не менше 150; морозостійкості виробів повинна бути не менше 25.

ЛАМІНОВАНІ ПІДЛОГИ Ламінат являє собою пластини з 6-15-міліметрової водостій­кої деревоволокнистої плити (ДВП) середньої або високої щільнос­ті з підвищеною вологостійкістю. Пластина облицьовується міцним пластиком, який має плівку з малюнком, що імітує фактуру дере­вини. Ширина і довжина пластин може бути різною. Найчастіше вона має розміри 1200x200 мм. З'єднання - гребінь - паз.

За своїми споживчими властивостями така підлога займає проміжне положення між дуже гарним лінолеумом і гарним парке­том. Від лінолеуму ламінована підлога відрізняється твердістю, до­вговічністю і більш естетичним зовнішнім виглядом, від паркету — гігієнічністю, вологостійкістю, простотою монтажу й експлуатації.

За технологією виробництва ламіновані підлоги можна розді­лити на:

• меламіновані;

• композитні (технологія РЕК.ОО);

• акрилатні (технологія фірми НОМ),

Меламіновану підлогу виробляють практично всі компанії, що присутні на українському ринку. Панель меламінованої підлоги складається з чотирьох основних шарів. Верхній шар являє собою захисну поверхню, під якою розташовується шар паперу з малюн­ком, наступний шар - це основа (дуже щільний лист) і нижній шар, що забезпечує геометрію дошки. Плита запресовується зверху ме-ламіновою смолою під великим тиском при температурі близь­ко 800°С. До технічних обмежень, крім товщини і щільності ство­рюваного захисного шару, відноситься збільшення температури і тиску, які вище певного рівня призводять до руйнування плити.

При виготовленні композитної підлоги використовується дворазове пресування. Спочатку пресується верхній шар (для ство­рення багатошарового композиту) і наноситься під звичайним тис­ком на плиту. Ця технологія дозволяє одержувати верхній шар то­вщиною 0,5-0,9 мм (на відміну від 0,2-0,4 мм при одноразовому пресуванні), що дає можливість значно підвищити зносостійкість підлоги. Для запобігання вицвітання декору застосовується діоксид алюмінію.

При виготовленні ламінованої підлоги на основі акрилатних смол ламінат виготовляють із трьох шарів: два шари забезпечують стійкість до стирання і подряпин, третій шар являє собою папір з декором, просочений акрилатною смолою. Цей ламінат твердіє під впливом електронного променя без нагрівання до високих темпе­ратур, а потім його приклеюють до плити. Хімічні розчинники смол не використовуються, що значно підвищує екологічну безпе­ку продукції. Крім того, акрилатна смола має більш високі оптичні показники, ніж меламінова.

Ламіновані підлоги підрозділяються на шість класів:

1) для побутових приміщень з низьким ступенем наванта­ження (наприклад, для домашніх комор);

2) для побутових приміщень із середнім ступенем наванта­ження (наприклад, для спальні);

3) для побутових приміщень з високим ступенем наванта­ження (кухня, вітальня, внутрішні коридори);

4) для громадських приміщень з низьким ступенем наванта­ження (маленькі офісні приміщення, конференц-зали);

5) для громадських приміщень із середнім ступенем наван­таження (великі і людні офіси);

6) для суспільних приміщень з високим ступенем наванта­ження (бари, дискотеки, холи готелів).

Клас ламінованої підлоги визначається, у першу чергу, її стій­кістю до стирання (зносу) або числом оборотів спеціально підгото­вленого абразивного диску на поверхні панелі до появи першого видимого пошкодження. За способом кріплення підлоги поділя­ються на клейові і клинові (на засувках). Останні з'явилися біля п'яти років назад і зараз упевнено витісняють клейові, через прос­тоту і швидкість монтажу, а також можливості кількаразового зби­рання і розбирання підлоги.

ОЗДОБЛЮВАЛЬНІ БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ. КЛАСИФІКАЦІЯ, ВИДИ. Оздоблювальні матеріали повинні здійснювати завершальне архітектурне оформлення будівель, покращувати санітарно-гігієнічні властивості будівельних матеріалів, забезпечувати мож­ливість відновлювати властивості оброблюваної поверхні, що екс­плуатується.

Оздоблювальні матеріали за вихідним матеріалом підрозді­ляють на такі групи: зовнішньої обробки; внутрішньої обробки; покриття підлог; спеціальних цілей.

Характер властивостей або показників якості оздоблюваль­них матеріалів дозволяє виділити дві групи: функціональні і буді­вельно-експлуатаційні. Під функціональними мають на увазі вла­стивості матеріалу, що відповідають його основному призначен­ню. Будівельно-експлуатаційні властивості забезпечують транс­портування виробів, їх довговічність, монтаж.

Крім експлуатаційно-технічних, естетичних і санітарно-гігієнічних вимог до матеріалів цієї групи висуваються також і економічні вимоги.

Умовою створення високої естетичної якості є підпорядку­вання матеріалів оздоблення законам краси, гармонії художнього смаку. Причому до естетичних вимог відносяться лише насиче­ність кольору, малюнок, структурно-текстурні особливості мате­ріалу.Фактура оздоблювальних шарів може бути гладенькою, гор­бистою, рельєфною. Якщо поверхня характеризується висотою нерівностей до 0,5 мм, фактура вважається гладенькою, 0,5-2 мм- дрібнозернистою шагренню, 2-3,5 мм - середньозернистою, 3,5-5 мм - грубозернистою шагренню, 5-12 мм - горбистою. Рельєф­ну фактуру (поверхня, у якої поперечний переріз має профіль пе­вної форми) створюють спеціальними пристосуваннями. Така по­верхня дозволяє приховувати деякі дефекти оздоблення.

Для оздоблювальних робіт у будівництві широко застосо­вують плиткові, рулонні і погонні полімерні матеріали. З плитко­вих і листових матеріалів для обробки одержали поширення де­коративний паперово-шаруватий пластик (ДПШП), аркуші і пли­тки з полістиролу і полівінілхлориду. Декоративні паперово-шаруваті пластики одержують пресуванням спеціального паперу, просоченого термореактивни­ми полімерами, їхня поверхня може імітувати цінні породи дерев чи каменю, бути глянсовою або матовою, одно- чи різнобарвною. Полістирольні плитки виготовляють квадратними, розмі­рами 100x100x1,25 і 150x150x1,35 мм, а також прямокутними і фризовими. Сировиною для їхнього виробництва є емульсійний полістирол і тонкомелений мінеральний наповнювач. Плитки одержують методом лиття під тиском на автоматичних машинах. Крім декоративних плівок використовують набрані рейки, профілі, плінтуси і рулони для облицювання.

Незамінним будівельно-оздоблювальним матеріалом для зведення міжкімнатних перегородок, облицювання стін, улашту­вання підлог, підвісних стель, виготовлення декоративних і зву­ковбирних виробів, а також вогнезахисних покрить у будинках і приміщеннях із сухим і нормальним режимом є гіпсокартон. Основою гіпсокартонних конструкцій є плити, що склада­ються з гіпсового сердечника, обклеєного з двох сторін спеціаль­ним картоном.За фізичними і гігієнічними властивостями гіпсокартон іде­ально підходить для житлового приміщення.Для оздоблення використовують і рулонні матеріали, до яких відносяться шпалери, плівки на паперовій і текстильній ос­новах, безосновні полівінілхлоридні плівки, лінкруст, віністен, піноплен та інші матеріали. Вони стали більш популярними для оздоблення приміщень, ніж фарбування.

Шпалери являють собою рулонний матеріал, виготовлений переважно на паперовій основі; їх випускають з малюнком і без малюнка, однотонними і різнобарвними. В даний час шпалери ча­сто виготовляють на основі полімерних матеріалівНа папір декоративні покриття наносять друкованим спосо­бом з наступною обробкою і без неї.

За фактурою паперу шпалери підрозділяють на гладенькі, тиснені і гофровані.

Бордюри і фризи. Бордюри і фризи — це смуги паперу, вздовж яких нанесені малюнки, їх наклеюють по верхньому обрі­зу шпалер відповідно до виду і малюнку шпалер. Бордюри випус­кають у бобінах шириною 15—16 мм і довжиною 25 м. Бордюри довжиною до 6 м випускають у рулонах. Ширина рулонів фриза 240, 290 і 480 мм, довжина — 12м.

Ізоплен. Ізоплен — полівінілхлоридна плівка на паперовій основі, призначена для обробки внутрішніх поверхонь стін і пере­городок.

Девілон. Девілон — відносно новий матеріал, що характе­ризується властивостями, подібними ізоплену. Він виготовляється з полівінілхлоридної маси, нанесеної на підоснову з паперу, тка­нини, склотканини чи спіненої полімерної підкладки. Його випу­скають у рулонах довжиною до 10 м і шириною 450, 600 і 900 мм різних кольорів і малюнків.

Вінілісшкіра. Вінілісшкіра являє собою тканину, на один бік якої нанесене полівінілхлоридне покриття з наповнювачами і пластифікаторами. Для оздоблювальних робіт найчастіше засто­совують вінілісшкіру-Т оббивну. Це рулонний матеріал із глад­кою або тисненою лицьовою кольоровою поверхнею і з підосно­вою з наметової чи іншої тканини лицьовому покриттю можуть бути надані будь-який візерунок і колір. Вінілісшкіра-Т випуска­ється у вигляді рулонів довжиною від 4 до 20 м, шириною 600-1140 мм і товщиною 0,2-0,4 мм.

Клейонка столова. Клейонку столову також використову­ють для оздоблювальних робіт у приміщеннях з вологими про­цесами. Вона являє собою ткану чи паперову основу, на один бік якої нанесене полівінілхлоридне покриття. Ширина матеріалів — 870- 1480 мм, довжина не менше 3 м.

Безосновна полівінілхлоридна декоративна плівка. Безо­сновна полівінілхлоридна декоративна плівка призначена для обробки добре підготовлених внутрішніх поверхонь стін, дверних полотнищ. Плівку випускають двох типів: ПДСО — із клейовим шаром на зворотному боці, захищеним спеціальним па­пером від висихання; ПДО — без клейового шару.

Лінкруст. Лінкруст — рулонний матеріал з рельєфним ма­люнком, що складається з пластичної маси на основі синтетичної смоли з наповнювачем, нанесеної на паперову підоснову. При­значений для внутрішньої обробки стін у приміщеннях з норма­льним температурно-вологісним режимом експлуатації. Віністен. Віністен — полівінілхлоридний рулонний матері­ал із друкованим малюнком і рельєфною поверхнею, характери­зується високими декоративними властивостями, може бути од­ноколірним і багатобарвним, імітує цінні породи деревини. Шпалери під фарбування. До основних видів під фарбу­вання відносять шпалери із скловолокна (склошпалери), паперові (рауфазер), флізелінові (тиснені), вінілові на флізеліновій основі.

Флізелін - дуже щільний за структурою, стійкий матеріал із спрямованих натуральних і штучних волокон (целлюлози і віско­зи). Він екологічно чистий, не підтримує горіння, зберігає розміри при намоканні і висиханні, пропускає водяні пари (за рахунок цього стіни дихають). Рисунок шпалер під фарбування створюють за допомогою спіненого вінілу. Вінілову масу наносять на флізе­лін у вигляді рисунку і потім вспінюють у високотемпературній печі. В результаті з однієї сторони утворюється рельєф, з іншої гладеньке полотно.

Шпалери на флізеліні підходять практично для всіх примі­щень з нормальною вологістю. Випускають також і бордюри і цо­кольні шпалери для обклеювання нижньої частини стіни висотою їм).

Лісові матеріали. Обробка лісовими матеріалами досить різноманітна і цінується текстурою деревини. У першу чергу ви­користовуються пиляні вироби: дошки, рейки, вагонка, плінтуси, накладки й ін. Ці вироби часто покривають лаками, у тому числі кольоровими, а у випадку зовнішньої обробки лак з'єднують з речовинами, що запобігають гниттю, антисептиками, іноді анти­піренами.

Деревоволокнисті, деревостружкові плити, фанера широко використовуються для обробки стель і стін. Ці матеріали також обробляються лаками, краще безбарвними, що дозволяє зберегти і підкреслити текстуру дерева різних порід. Цю же функцію ви­конують тонкі пластинки шпона, які наклеюються на деревину менш цінних порід.

Зазвичай в житловому і цивільному будівництві використо­вують породи дуба, ясена, горіха, липи, червоного дерева, граба і багатьох інших видів деревини, створюючи унікальні за красою малюнки.

Одним з ефективних прийомів використання відходів і ни­зькоякісної листяної деревини є її модифікування полімерами, що підвищує міцність, волого- і вогнестійкість, стійкість до агре­сивних середовищ, формостабільність.Різні дерев'яні вироби, скульптури з дерева є здебільшого творами мистецтва і використовуються для обробки інтер'єрів, включаючи дерева з цікавими пороками, кривизною, різними сучками

ВІКОННІ ТА ДВЕРНІ КОНСТРУКЦІЇ. Віконні конструкції. Сучасне вікно - це складна інженерна конструкція, до якої висуваються високі експлуатаційні вимоги і від якої багато в чому залежить комфорт та дизайн житла чи іншої будівлі. Вікна повинні служити прикрасою будинку, пропускати багато світла, бути теплоізоляційними, щільними, оберігати від шуму і шкідливих елементів атмосфери, захищати від злому, легко відкриватись для провітрювання, легко митись, бути недорогими, ремонтопридат­ними.

Вікно складається з таких елементів: віконного прорізу з лу­ткою, віконного блока (власне вікно), системи ущільнення мон­тажних швів, підвіконної дошки, деталей зливу і облицювань, си­стем жалюзі.

Віконний блок - це світлопрозора настінна конструкція, призначена для природного освітлення приміщення, його венти­ляції і захисту від атмосферних і шумових впливів. Він склада­ється з коробки і стулкових елементів, вбудованих систем провіт­рювання склозаповнених і додаткових елементів (жалюзі, вікон­ниці та ін.).

Коробка - це збірна одиниця віконного блока рамкової конструкції, на яку навішуються стулки або полотна і яка неру­хомо кріпиться до стін віконного прорізу.

Стулка - це збірна одиниця віконного блока з світлопрозорим заповненням, яка з'єднана з коробкою за допомогою навісів

(петель).

Частиною стулкового елемента є кватирка, яка призначена для провітрювання, а різновидом кватирки є фрамуга.

Склозаповнювальними елементами вікон є листове скло або склопакети.

Віконні блоки класифікують за такими ознаками: призна­ченням, матеріалом рамкових елементів, матеріалом заповнення рами, конструкцією, архітектурними елементами, за основним розмірним видом оздоблювального покриття За матеріалом рамкових елементів вікна поділяються на: де­рев'яні, металеві (стальні, з алюмінієвих сплавів), пластмасові (полівінілхлоридні), склопластикові, комбіновані (деревоалюмінієві, деревопластмасові). За матеріалом склозаповнення вікна бувають: з листовим склом, склопакетами, з листовим склом і скло-

пакетами (комбіновані).

За конструкцією, вони поділяються в залежності від:

- типів елементів - одинарні, спарені, роздільні, роздільно-
спарені;

- кількості рядів скління - з одинарним, подвійним, по­
трійним, четверним;

- кількості стулок - одно-, дво-, багатостулкові;

- напрямом відчинення стулок - всередину, зовні, правого,
лівого, двостороннього, симетричного відкривання;

- способом відчинення - навстіж, відкидні, поворотно-
відкидні, середньо-поворотні, розсувні, підіймальні, ком­
біновані і такі, що не відчиняються;

- конструкцією пристроїв провітрювання - з кватирками, з
фрамугами, з клапанними стулками, з вентиляційними,
кліматичними, з самовентиляцією.

До найважливіших факторів якості віконних блоків (вікон) належать матеріал і конструкція їх основних складових елементів (деталей): коробок, стулок, скла і склопакетів, ущільнювачів, фу­рнітури і ін. а також якість їх зборки.

Основними матеріалами, які використовуються для вироб­ництва коробок і стулок вікон, є деревина, полівінілхлорид, алю­мінієві сплави, склопластики або комбінації цих матеріалів.

Дерев'яні вікна одержали в житловому будівництві найбі­льше поширення. Перевагами дерев'яних вікон є: гарні теплоізолювальні властивості, екологічна чистота, відсутність деформа­цій, високі естетичні властивості. До їх недоліків можна віднести схильність до впливу атмосфери, низька стійкість до утворення грибків, дії мікроорганізмів. Нанесення захисного шару сучасних лакофарбових матеріалів знімає цю проблему - захищені вікна зберігають зовнішній вигляд і міцність протягом усього терміну експлуатації.

Вікна з алюмінію донедавна, застосовувались в об'єктах промислового призначення або суспільних будинках і спорудах. В житлових будинках металеві рами практично не застосовували­ся, що було пов'язано з декількома факторами: психологічними (метал сприймається як холодний, "неживий" матеріал, на відміну від дерева), низькими теплозахисними властивостями і високою вартістю металевих рам.

Сьогодні спостерігається тенденція збільшення використан­ня металевих вікон у житлових будинках, що пов'язано, насампе­ред, з застосуванням нових технологій, які дозволяють підвищити опір теплопередачі металевих профілів, нових способів обробки поверхонь і великих можливостей в області дизайну. Застосуван­ня алюмінієвих рам доцільно при виготовленні вікон великих розмірів, вітражів, а також при засклінні балконів. Металеві вікна можуть бути будь-якої форми, будь-якого кольору і з будь-яким способом відкривання.

Перевагами алюмінієвих вікон є:

• практично необмежена довговічність;

• висока міцність при низькій питомій вазі;

• стійкість до корозії, деформації й інших шкідливих впли­
вів навколишнього середовища;

 

• відсутність особливого обслуговування;

• можливість виготовляти вікна дуже великих розмірів і
будь-яких форм;

• найкраща ремонтопридатність серед інших типів вікон;

• великі можливості в області дизайну.

У той же час, алюміній, як віконний матеріал, має і ряд не­доліків. По-перше, виробництво алюмінію - дуже енергоємний, дорогий процес. Тому вікна з алюмінію, як правило, у 2-3 рази дорожчі, ніж, наприклад, із ПВХ. Великим недоліком є і те, що безпосередній або непрямий контакт алюмінію з іншими метала­ми, наприклад, при дії дощової води, може викликати протікання електролітичних реакцій, що викликає сильну електрокорозію алюмінію, аж до його руйнування.

Вікна з полівінілхлориду (ПВХ) і на його основі, які порів­няно недавно з'явилися на ринку, мають цілий ряд переваг: довго­вічність; стійкість до усіх видів метеорологічних впливів (особ­ливо важливо в умовах підвищеної вологості); герметичність усіх швів і стиків; не вимагають додаткової обробки (під час усього терміну експлуатації зберігають первісне фарбування); високі по­казники теплоізоляції і звукоізоляції; не вимагають спеціального обслуговування; відсутність проблем, пов'язаних з утилізацією відходів виробництва; висока технологічність виготовлення.

До недоліків пластикових ПВХ вікон можна віднести склад­ність ремонту при ушкодженнях, залежність якості експлуатації вікна від правильного складання і встановлення, старіння пласт­маси, низькі гігієнічні властивості.

Склопластикові вікна на основі термореактивних поліефір-них смол (поліефірних склокомпонентів) - наймолодші з усіх ти­пів вікон, що є присутніми сьогодні на ринку, і частка їхнього за­стосування в житловому і цивільному будівництві поки незначна. Склопластикові вікна мають рад переваг:

• низькі значення коефіцієнта теплопровідності (приблизно
такі ж, як у дерева);

• не вимагають встановлення армувальних підсилювальних
вкладишів;

• висока довговічність;

• висока волого- і атмосферостійкість;

• висока звукоізоляція;

• спрощена конструкція рами: менша кількість повіт­
ряних камер (у порівнянні з пластиковими вікнами);

• стійкість до дії гнилісних бактерій, мікроорганізмів;

• стійкість до зміни кольору.

До недоліків склопластикових вікон можна віднести вузький асортимент конструкцій, тому що вони виготовляються тільки прямолінійних форм.

Найбільш розповсюдженими комбінаціями матеріалів в вік­нах, в даний час, є металодсрев'яні вікна. Металева оболонка або зовнішня стулка з металу захищають дерево від несприятливих впливів. Такі вікна зберігають усі переваги дерев'яних вікон, здо­буваючи додаткові переваги, а саме:

• дерево набуває додатковий захист від несприятливих
атмосферних впливів і охороняється від гниття;

• металеві оболонки сприяють відведенню вологи;

• не вимагають спеціального догляду за поверхнею а також
періодичного фарбування, неминучого для звичайних дерев'яних
вікон.

Новими, на сьогоднішній день, є металеві вікна з дерев'яни­ми, декоративними планками, що закривають металевий профіль зсередини приміщення. Тим самим вікно зовні захищається від всіх атмосферних впливів, є довговічним і міцним, а всередині приміщення сприймається як затишне, тепле і прекрасно співвід­носиться з усіма деталями інтер'єру

В якості скляних елементів вікон використовується різне ли­стове скло і зібрані на його основі склопакети.

Склопакет - це окремий елемент вікна, що складається з двох або трьох плоских листів скла, з'єднаних по контуру так, що між ними утворюється герметично замкнута камера. Простір між склом заповнюється осушеним повітрям, а щілини закриті промі­жними алюмінієвими профілями, всередині яких міститься воло­говбирний матеріал. По периметру пакет герметизується органіч­ною замазкою і бутиловою стрічкою, які знижують механічну на­пругу і перешкоджають проникненню водяної пари. Тобто скло­пакет являє собою стійку систему, що істотно підвищує тепло- і звукоізоляційні властивості вікна

Енергозберігаюче скло - це скло, на яке наноситься спеціаль­не покриття, що забезпечує проходження в будинок сонячної ене­ргії, але перешкоджає виходові з приміщення довгохвильового випромінювання від опалювальних приладів. Таке покриття складається з дуже тонких шарів, тому прозорість скла практично не змінюється. Воно виготовляється двох типів: з м'яким покрит­тям і твердим.

Існує ще і рефлекторне скло. Це світловідбивальне скло зі спеціальним покриттям з оксиду металу, що наноситься на одну з поверхонь скла в процесі його виробництва. Таке скло захищає приміщення від сонячного УФ-випромінювання і створює ефект дзеркальності.

Дверні конструкції. Двері служать для зв'язку між окремими приміщеннями бу­динку чи приміщенням і зовнішнім середовищем, встановлюються в дверних прорізах, що залишаються в стінах і перегородках, які розділяють приміщення.

Основні складові частини дверей залишилися сьогодні прак­тично такими ж, якими і були протягом багатьох сторіч, але в су­часних дверях вони можуть бути виконані з нових матеріалів, із застосуванням новітніх технологій. Це дає можливість, з одного бо­ку, домогтися необхідних технічних характеристик, а з іншого, отримати необмежені можливості для художнього рішення дверей.

До дверей висуваються такі вимоги: сучасний, гарний зов­нішній вигляд, який гармонізує з вікнами, легкість у користуванні, висока надійність, стійкість до злому, наявність броньованих вста­вок, систем сигналізації і відеонагляду, ізоляція від шкідливих зовнішніх факторів (пилу, диму, газу), висока тепло- і звукоізоля­ція, вогнестійкість і ін.

Двері складаються із таких окремих частин і деталей: двер­ної коробки; дверного полотна; наличників; дверного порога, плінтусів; дверних нащільників; дверних штапиків; обв'язки две­рного полотна, основних брусків, серединок; фільонок. Дверні полотна кріплять до коробки (навішують) на петлях, а до полотен кріплять дверні прилади: замки, ручки, шпінгалети (засувки), за­побіжні ланцюжки і т.д.; для збільшення звуко- і теплозахисних властивостей дверей застосовують спеціальні ущільнювачі.

Це далеко неповний перелік елементів, що можуть застосо­вуватися для виготовлення дверей. Наприклад, для засувних і складних дверей використовуються напрямні ролики, у теплоза­хисних - спеціальні утеплювачі і склопакети і т.д.

Дверний блок складається з двох основних частин: коробки і дверного полотна, які, в свою чергу, виготовляються з системи брусів, фільонок, фурнітури і інших деталей.

Двері, в залежності від їхнього розташування в будинку, числа полотен, способу відкривання і т.д. класифікують за таки­ми ознаками: способом відкривання, матеріалом виготовлення, функціональним призначенням, числом полотен, матеріалом за­повнення полотна і інше.

Так, за розташуванням в будинку двері бувають:

- зовнішні (вхідні і балконні);

- внутрішні (вхідні в квартиру чи в інші приміщення, між-
кімнатні і шафові).

За способом відкриття розрізняють двері: розстібні; засувні, складні, обертові.

Найбільш відомі і звичні - двері розстібні. Вони можуть від­криватися в одну сторону чи в обидві сторони, тобто бути хитни­ми. Застосовуються як внутрішні, так і зовнішні. Можуть бути за­скленими і глухими, правими і лівими. Розстібні двері можуть бу­ти як з порогом, так і без нього. В сучасних конструкціях поріг

може автоматично опускатись, що підвищує міцність звуко- і теп­лозахисних характеристик дверей.

Одним з недоліків розстібних дверей є необхідність певного простору для відкривання, що не завжди зручно в малих примі­щеннях. Засувні і складні двері вирішують цю проблему. Вони дають можливість створити необхідні інтер'єри, збільшити транс-формівність приміщення, перепланувати внутрішній простір як житлових будинків, так і громадських приміщень (офісів, ресто­ранів, конференц-залів і т.п.).

Складні двері мають окремі секції, що рухаються на напрям­ній, встановленій в дверному прорізі. Вони можуть бути глухими і заскленими, виготовленими з масиву дерева або пластмаси, по­критої натуральною деревиною, і з інших матеріалів. Застосову­ються такі двері тільки як внутрішні.

Засувні двері, при відкриванні, направляються всередину стіни, або рухаються паралельно їй. Для облицювання, оздоблення дверей використовуються сучасні матеріали: скло, ламінат, дзер­кала, деревинний шпон а також їхні комбінації. В наш час цей тип дверей також широко використовується для конструкцій "шаф-купе".

Револьверні (карусельні) двері застосовуються в громадсь­ких будинках (готелі, універмаги, аеропорти і т.д.). Вони бувають у дво-, три- і чотиристулковому виконанні, з ручним чи автомати­чним відкриванням.

За матеріалом, з якого виготовляються двері, їх можна роз­ділити на: дерев'яні, на основі профілю з ПВХ, на основі профілю з алюмінію, сталеві, скляні, комбіновані.

Сучасні двері виготовляються з деревини, оброб­леної за новими технологіями, з сучасних штучних матеріалів з деревини (клеєний брус, дерев'яні панелі).

Двері можуть бути комбінованими, виготовленими з застосу­ванням різних матеріалів, що збільшує можливості додавання їм необхідних технічних характеристик і зовнішніх форм. Значно розширився і модифікувався асортимент зовнішніх дверей. Найча­стіше зовнішні двері є сталевими і профільними, в основі констру­кції яких використовується алюмінієвий чи ПВХ-профіль. Профі­льні двері прекрасно гармонують із сучасними фасадами і профіль­ними вхідними групами. А сталеві двері можуть забезпечити необ­хідну безпеку приміщень, яка сьогодні є основною вимогою спо­живачів до таких дверей.

В залежності від числа стулок двері можуть бути: одностул­кові, двостулкові, полуторні (із двома стулками нерівної ширини).

За заповненням дверного полотна вони можуть бути заскле­ними або глухими. Балконні двері завжди роблять заскленими,енергозберігаючими. Внутрішні двері також часто роблять заскле­ними для освітлення природним світлом допоміжних приміщень. З цією ж метою над дверми влаштовують фрамуги. Скло чи склопа-кети можуть бути прозорими, матовими або з рельєфним візерун­ком, різних кольорів, із застосуванням вітражів. Форма скління може бути різна, як традиційна: прямокутна й аркова, так і кругла чи навіть трикутна. Для кріплення елементів скління дверей вико­ристовуються штапики.

В залежності від функціонального призначення приміщення до дверей висуваються різні технічні вимоги, але їх зовнішній ви­гляд повинний відповідати загальній ідеї інтер'єра чи фасаду буди­нку.

Двері спеціального призначення поділяються на: вогнезахис-ні, енергозберігаючі, підвищеної звукоізоляції, "захисні" (проти­ударні, куленепробивні, противзломні), водостійкі, інші (напри­клад, захисні від рентгенівського випромінювання).

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.038 сек.)