АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Місце системного підходу в логістичних дослідженнях

Читайте также:
  1. A. Дату, місце, розмір зони затоплення, метеоумови, наявність під’їзних шляхів.
  2. АДРЕСА ОРГАНІЗАЦІЙНОГО КОМІТЕТУ ТА МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ.
  3. Алгоритм системного подхода.
  4. Б) місцеві органи управління.
  5. В сутністній структурі юридичного конфлікту особливе місце належить його предмету і об’єкту.
  6. Виконавчі комітети місцевих рад: формування, склад основні форми і методи діяльності
  7. Втрати напору в місцевих опорах визначаються за формулою Вейсбаха в частках якого напору?
  8. Гарантії місцевого самоврядування в Україні
  9. Глава 14 Місцеві Ради народних депутатів
  10. Глава 15 Виконавчі комітети місцевих Рад народних депутатів
  11. Глобальний вимір сталого місцевого розвитку.
  12. Джерела доходів місцевих бюджетів

Реферат

з дисципліни:

«Логістика»

На тему:

«Системний підхід як методологічна база логістики. Базові характеристики логістики»

 

Виконав: Дрозд С. В.

Студент групи 4-ЗС

Перевірив: Двуліт З. П.

 

 

Київ 2014


Місце системного підходу в логістичних дослідженнях

Основним завданням будь-якого підприємства є його функціонування та розвиток у сучасних ринкових умовах, а інструментом його вирішення є якісне задоволення потреба споживача. Саме таку генеральну мету, що визначається правилом "восьми R": товар, кількість, якість, місце, час, інформація, споживач, ціна - ставить для себе логістика. При вирішенні й оптимізації завдань, які ведуть до зазначеної мети, необхідно кількісно оцінити всі взаємозалежні фактори, значущі для функціонування суб'єкта господарювання, що реалізуються за допомогою:

- системного підходу;

- всебічного використання інформаційних технологій, а також шляхом застосування економіко-математичних і статистичних методів, які становлять наукове підґрунття логістики.

Відомо, що на основі системного підходу реалізується концепція логістики, яка визначається як система поглядів та інтерпретації відповідних явищ і процесів. Концепція розглядається як основний, конструктивний принцип, що об'єднує різні види діяльності. Цей принцип вивчається як основне, вихідне положення будь-якої теорії, вчення, науки.

Відповідний системний підхід використовується для глибшого розуміння концепції логістики та більш ефективного проведення логістичних досліджень.

Методологія - це вчення про структуру, логічну організацію, методи та засоби діяльності.

Методи логістики - способи впливу на керований об'єкт з метою ефективного та результативного рішення логістичних задач на підприємстві. Однією з найважливіших концепцій логістики є системний підхід. Системний підхід - це формалізований метод, який застосовується для глибокого розуміння взаємозалежностей між складовими частинами чогось цілісного, єдиного.

Логістика сама по собі утворює певну систему - мережу взаємопов’язаних функцій і процесів, мета яких - оптимальне управління потоками матеріалів, інформації, коштів тощо.

Системний аналіз будь-якого об'єкту передбачає виконання таких етапів:

• формулювання проблеми: визначення об'єкта дослідження, мети, формування критеріїв для вивчення об'єкта та управління ним;

• виділення досліджуваної системи та її структуризація;

• формування моделі досліджуваної системи та оптимізація управління нею.

Системний підхід - це напрям методології наукового пізнання, в основі якого лежить розгляд об'єктів як систем. Це означає, що кожна система є інтегрованим цілим навіть тоді, коли складається з окремих, розподілених підсистем. Системний підхід дозволяє побачити досліджуваний об'єкт як комплекс взаємозв'язаних підсистем, об'єднаних загальною метою, розкрити його інтегративні властивості, внутрішні та зовнішні зв'язки. Відмітні ознаки логістичної системи:

• наявність потокового процесу;

• наявність цілісної мети - оптимальне управління інтегрованими потоками (матеріальними, інформаційними, фінансовими, сервісними, трудовими в комплексі).

Як зазначає відомий український вчений Крикавський Є.В., будь-який економічний об'єкт з ознаками системи може бути віднесений до класу логістичних систем за умови його функціонування на засадах концепції логістики. Тобто, не кожна економічна система може вважатися логістичною системою, але кожна економічна система може стати логістичною.

Позиції системного підходу логістична система може бути сформована на рівні будь-якої економічної системи, починаючи від економіки окремої держави чи групи держав і закінчуючи підприємством.

 

Сучасна теорія логістики в концептуальному плані базується на чотирьох методологіях:

. системного аналізу;

. кібернетичного підходу;

. дослідження операцій;

. прогностики.

Застосування цих методів дозволяє прогнозувати матеріальні потоки, створювати інтегровані системи управління та контролю їх руху, розробляти системи логістичного обслуговування, оптимізувати запаси і вирішувати ряд інших завдань.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)