АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самостійна робота. Форма контролю:усне опитування, конспектування основних питань, підготовка короткого повідомленняреферативного характеру

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  4. Будова і робота фільтрів.
  5. Вимоги безпеки при виконанні робіт на повітряних лініях (робота на опорах)
  6. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  7. Дана робота може бути використана класними керівниками 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.
  8. Дипломна (магістерська) робота на тему: «Психологічне становлення соціометричного статусу школяра в учнівському колективі»
  9. ДИПЛОМНА РОБОТА
  10. І. Методична робота.
  11. ІІІ. Методична робота
  12. ІНДИВІДУАЛЬНА НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА

Форма контролю: усне опитування, конспектування основних питань, підготовка короткого повідомленняреферативного характеру, усна доповідь, підготовка і захист тематичних плакатів.

Об’єкт та предмет конфліктології. Теоретична та прикладна конфліктологія. Суспільні, міжособистісні та індивідуальні конфлікти вивчаються багатьма дисциплінами. Для кожної з них конфлікт виступає в якості об’єкту і предмету. Студентам пропонують: 1) Охарактеризувати предмет конфліктології, виявити його специфіку та відмінність від соціальної психології конфлікту, правової теорії юридичного конфлікту, а також історичної науки, яка вивчає конфлікти в історичній практиці; 2) Показати різницю між теоретичною і прикладною конфліктологією, проаналізувати функції обох галузей знання.
Види конфліктів та причини їх виникнення. Законспектувати наступні питання: 1) Наведіть ознакикласифікації конфліктів. 2) Визначте три аспекти меж конфлікту. 3) Наведіть приклади загальних причин конфлікту. 4) Визначте часткові причини конфлікту. 5) Чому за статистикою найбільш розповсюдженим конфліктом є міжособистісний?
Сутність конфлікту та його структура. З метою закріплення навичок виявлення конфліктних ситуацій в процесі соціальної взаємодії у нестандартних ділових ситуаціях студентам пропонується самостійно опрацювати малюнковий тест Розенцвейга «Фруструючі ситуації в ділових відносинах» (модифікація Н.Г. Хітрової).
Динаміка конфлікту та механізми його виникнення. Динаміка конфлікту характеризується його ста­діями: виникненням, розвитком і розв’язанням. Кожна з цих стадій описується поняттями, що неодноз­начно інтерпретуються в літературі: «латент­ний», «відкритий», «неповний», «повний» конфлікт; «загострення», «затухання» і «консервація» конфлік­ту; «завершення» та «розв’язання» конфлікту. Навчальне завдання: 1) вияснити зміст вказаних поня­ть та проілюструвати прикладами стани конфліктів, виражених цими поняттями. 2) Що таке трансакція? Сформулюйте основні види трансакцій («Батько», «Дорослий», «Дитина») та їх поведінкові характеристики. 3) Наведіть алгоритм трансактного аналізу.
Методи вивчення конфлікту. Законспектувати наступні питання: 1) Основні етапи вивчення конфліктів. 2) Експериментальні дослідження конфлікту в лабораторних умовах. 3) Експерименти з провокуванням конфліктів у природніх умовах. 4) Вивчення специфічних форм соціальної взаємодії як моделей конфлікту. 5) Поняття про модульний соціотест Анцупова.
Процес управління конфліктами. Законспектувати наступні питання: 1) Особливості управління конфліктами. 2) Залежність успішності вирішення проблемної ситуації від точності прогнозу її розвитку. 3) У чому полягає картографічний аналіз конфліктів? 4) Визначте зміст етапів моделі прийняття науковообгрунтованого рішення з управління конфліктом.
Методи та форми управління конфліктами. Законспектувати наступні питання: 1) Охарактеризуйте принципи управління конфліктами. 2) Визначте форми управління конфліктами за структурними методами. 3) За допомогою тесту «Опитувальник К.Томаса» виявити форми власної поведінки, які ви використовуєте у конфліктних ситуаціях.
Психологія переговорного процесу по вирішенню конфліктів. Законспектувати наступні питання: 1) Визначте основні етапи проведення переговорів. 2) Наведіть варіанти посередництва у переговорному процесі. 3) Перерахуте і визначте зміст моделей поведінки особистості в переговорному процесі.
Психопрофілактика, попередження та завершення конфліктів. Законспектувати наступні питання: 1) Стрес та попередження конфліків. 2) Визначте передумови передумови попередження конфліктів. 3) Компетентне управління як фактор попередження конфлікту. 4) Основні тактики впливу на опонента в конфлікті. 5) Сімнадцять кроків у самовирішенні міжособистісних конфліктів. 6) Назвіть відмінності понять «прогнозування конфлікту» і «попередження конфлікту».
Технології ефективного спілкування та раціональної поведінки у конфлікті. Законспектувати наступні питання: 1) Назвіть основні змістовні аспекти процесу спілкування. 2) Сформулюйте основне протиріччя процесу спілкування в конфлікті. 3) Сформулюйте психологічний закон спілкування. 4) Сформулюйте основні правила ефективного спілкування в конфлікті.
Психологія особистості в конфлікті. Законспектувати наступні питання: 1) Конфліктна особистість: психологічна схильність до конфліктів. 2) Конфліктна особистість: досвід системного опису особистісних характеристик. 3) Гендерний аспект конфліктної взаємодії. 4) Особистість в організаційних конфліктах. 5) Особистісні аспекти конфліктів у навчальних закладах.
Внутрішньоособистісні конфлікти. Законспектувати наступні питання: 1) Поняття внутрішньоособистісного конфлікту. 2) Перерахуйте основні психологічні концепції внутрішньоособистісних конфліктів. 3) Перерахуйте основні формипрояву внутрішньоособистісних конфліктів. 4) Основні способи вирішення внутрішньоособистісних конфліктів.
Міжособистісні конфлікти. Законспектувати наступні питання: 1) Особливості міжособистісних конфліктів. 2) Основні сфери прояву та причини міжособистісних конфліктів. 3) Назвіть типи міжособистісних конфліктів в залежності від взаємної спрямованості суб’єктів в особистісних стосунках.
Групові конфлікти. Законспектувати наступні питання: 1) Назвіть два основних типи групових конфліктів та охарактеризуйте їх. 2) Що лежить в основі міжгрупового конфлікту? 3) Поясніть поняття «групова атрибуція». 4) Особливості управління конфліктами між особистістю та групою.
Сімейні конфлікти. Законспектувати наступні питання: 1) Поняття сімейних конфліктів та їх особливості. 2) Причини сімейних конфліктів. 3) Назвіть кризисні періоди в розвитку сімейних стосунків. 4) Назвіть та розкрийте основні форми вирішення сімейних конфліктів. 5) Основні причини подружніх конфліктів. 6) Основні причини конфліктів між батьками та дітьми.
Конфлікти у суспільстві. Захист рефератів:
  • Сучасні конфлікти у суспільстві: сутність, зміст та форми прояву.
  • Рушійні сили та мотивації конфліктів у суспільстві.
  • Рівні економічних конфліктів у сучасному суспільстві.
  • Війна як конфлікт.
  • Ідеалогічні конфлікти у сучасному суспільстві.
  • Конфлікти у сфері мистецтва.
  • Релігійні конфлікти та основні сфери їх прояву: історія та сучасність.
  • Державнв влада як основний предмет політичних конфліктів.
  • Конфлікт та влада.
  • Дисидентський рух у колишньому Радянському союзі у світлі соціології конфлікту.
  • Конфлікт в культурно-історичному розрізі.
Глобальні та регіональні конфлікти. Законспектувати наступні питання: 1.Поняття глобальних проблем сучасності, їх філософсько- соціологічний зміст. 2.Глобальні конфлікти та глобальні проблеми сучасності: співвідношення та взаємозв’язок. 3.Особливості глобальних конфліктів та їх класифікація. 4.Прогнозування та попередження глобальних конфліктів. 5.Поняття регіональних конфліктів та їх особливості. 6.Співвідношення глобальних та регіональних конфліктів. 7.Класифікація регіональних конфліктів. 8.Управління регіональними конфліктами. Захист рефератів: o Співвідношення глобальних проблем та глобальних конфліктів. o Екологічна катастрофа як глобальний конфлікт та шляхи його попередження. o Регіональні конфлікти на пострадянському просторі. o Проблема війни та миру в історії та сучасності. o Міжнародне співробітництво по проблемі попередження екологічної катастрофи.

 

Екзаменаційні питання

1. Об’єкт, предмет і завдання конфліктології як науки.

2. Роль, мета та завдання конфліктології в системі наукових знань.

3. Історія становлення конфліктології як науки.

4. Методологія та методи конфліктології.

5. Основні етапи вивчення конфліктів.

6. Програма вивчення конфліктної взаємодії.

7. Психологічні методи в конфліктології.

8. Математичне моделювання конфлікту.

9. Конфлікт як складне соціальне явище.

10. Структурна модель конфлікту та його функції.

11. Предмет конфлікту, образ конфліктної ситуації, мотиви конфлікту.

12. Позиції конфліктуючих сторін та їх роль в аналізі конфлікту.

13. Етапи та фази конфлікту.

14. Класифікація конфліктів та їх динаміка.

15. Залежність конфлікту від конфліктогенів.

16. Формули конфлікту.

17. Причини виникнення конфліктів та межі конфлікту.

18. Конфлікти типу А, Б, В.

19. Теорії механізмів виникнення конфліктів.

20. Трансактний аналіз конфліктів.

21. Сутність управління конфліктом та його діагностика.

22. Зміст процесу управління конфліктами.

23. Управлінські рішення в конфліктних ситуаціях.

24. Принципи і методи управління конфліктами.

25. Структурні методи управління конфліктами.

26. Міжособистісні методи (стилі) управління конфліктами.

27. Внутрішньоособистісні і персональні методи управління конфліктами.

28. Основний зміст переговорного процесу.

29. Моделі поведінки партнерів у переговорному процесі.

30. Маніпулятивні технології у переговорному процесі та протидія їм.

31. Технології стратегій і тактик у переговорному процесі.

32. Профілактика конфліктів: сутність, підходи і напрями.

33. Технології попередження конфліктів.

34. Технології регулювання конфліктів: інформаційні, комунікативні, соціально-психологічні, організаційні.

35. Завершення коннфліктів: критерії, форми, фактори.

36. Поняття технологій ефективного спілкування та їх основний зміст.

37. Технології раціональної поведінки в конфлікті.

38. Проблема комунікацій в конфліктних ситуаціях.

39. Психологічні особливості особистості, які впливають на виникнення конфліктів.

40. Теорії поведінки особистості в конфлікті.

41. Типи конфліктних особистостей.

42. Конфліктна особистість: психологічна схильність до конфліктів.

43. Конфліктна особистість: досвід системного опису особистісних характеристик.

44. Психологічні шляхи зниження рівня конфліктності особистості.

45. Особистісно-орієнтовані методи вирішення конфліктів в організаціях.

46. Гендерний аспект конфліктної взаємодії.

47. Особистість в організаційних конфліктах.

48. Особистісні аспекти конфліктів у навчальних закладах.

49. Конфліктний вчитель та керівник: психологічні характеристики, особливості поведінки та відносин.

50. Стратегії поведінки особистості у конфлікті.

51. Поведінка індивіда в умовах конкуренції.

52. Поняття внутрішньоособистісного конфлікту.

53. Основні концепції внутрішньоособистісних конфліктів.

54. Форми прояву та способи вирішення внутрішньоособистісних конфліктів.

55. Поняття міжособистісного конфлікту. Управління міжособистісними конфліктами.

56. Види та причини міжособистісних конфліктів.

57. Основні підходи до вивчення міжособистісних конфліктів.

58. Поняття групових конфліктів та їх класифікація.

59. Конфлікт «особистість – група».

60. Міжгрупові конфлікти.

61. Поняття сімейних конфліктів та їх особливості.

62. Причини сімейних конфліктів.

63. Класифікація сімейних конфліктів. Кризові періоди у розвитку сім’ї.

64. Подружній конфлікт, його особливості та форми.

65. Психотравмуючі наслідки подружніх та сімейних конфліктів. Попередження та розв’язання сімейних конфліктів.

66. Поняття економічних конфліктів у суспільстві.

67. Поняття політичних конфліктів у суспільстві.

68. Поняття соціальних конфліктів у суспільстві.

69. Класифікація соціальних конфліктів та їх характеристика.

70. Поняття юридичних конфліктів у суспільстві.

71. Конфлікт культур і духовних цінностей.

72. Поняття релігійних конфліктів у суспільстві.

73. Поняття етно-національних конфліктів у суспільстві.

74. Поняття глобальних конфліктів. Управління глобальними конфліктами.

75. Поняття регіональних конфліктів та їх особливості. Класифікація регіональних конфліктів.

76. Управління регіональними конфліктами.

77. Вироблення моделі ефективного спілкування і раціональної поведінки у конфлікті за допомогою тренінгових вправ.

78. Застосування формул конфлікту у вирішенні ситуаційних задач.

79. Метод аналізу та обговорення конфліктних ситуацій у вирішенні конфлікту між особистістю та групою.

 

Рекомендована література


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)