АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дипломна (магістерська) робота на тему: «Психологічне становлення соціометричного статусу школяра в учнівському колективі»

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Аналіз встановлення та порушення макрорівноваги у можелі «Кейнсіанський хрест»
  4. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  5. Будова і робота фільтрів.
  6. Види цін та порядок їх встановлення
  7. Види цін та порядок їх встановлення
  8. Вимоги безпеки при виконанні робіт на повітряних лініях (робота на опорах)
  9. Виробничий кооператив вважається створеним і набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації відповідно до вимог Господарського кодексу.
  10. Встановлення адрес FTP серверів
  11. Встановлення контакту в бесіді
  12. Встановлення робітничого контролю

ВСТУП

 

Актуальність дослідження. Новітня концепція освіти України серед провідних принципів навчання і виховання визначає їх гуманізацію і демократизацію, що полягають у постановці особистості учня в центр навчально-виховного процесу, сприйнятті її як вищої соціальної цінності, визнанні права дитини на свободу, на розвиток здібностей та виявлення індивідуальності. Формування особистості – неперервний і складний процес, де діє багато факторів. У процесі соціалізації, з одного боку, індивід засвоює соціальний досвід, цінності, норми, настанови, властивості суспільства і соціальної групи, до яких він належить. З іншого боку, індивід активно входить у систему соціальних зв’язків і набуває соціального досвіду.

Вивченням питань формування соціального та соціометричного статусу особистості у вітчизняній і зарубіжній психологічній науці займалися Б.Г. Ананьєв, Е.М. Дубовська, Я.Л. Коломийський, Р.Л. Кричевський, А.Г. Кирпичник, А.В. Киричук, В.С. Мерлін, Р.С. Нємов, А.В. Петровський, С.Н. Тимашов та ін. Ними визначено суттєві фактори детермінації статусу на всіх етапах онтогенезу, серед яких інтелектуальні, емоційно-вольові риси, особливості фізичного розвитку і зовнішнього вигляду, а також успіхи у провідному для молодшого шкільного віку виді діяльності. Серед окремих факторів, що визначають статус молодшого школяра, радянськими та українськими психологами досліджувалися такі: успішність дитини у навчанні (Е.І. Киричук, Л.С. Славіна), рівень інформованої (Р.Урінг, Г.В. Драіунова, Я.Л. Коломінський), особливості зовнішності (П. Лахестик), індивідуально-типологічні показники особистості (А.Н. Лутошкін), рівень потреби в спілкуванні (Ю.М. Орлов, Н.Д. Творогова), особливості сімейного виховання (А.Н. Лутошкін), стиль взаємодії педагога з класом (Я.Л. Коломенський, Н.А. Березовій) тощо.

Мета дослідження – виявлення умов становлення соціометричного статусу молодшого школяра в учнівському колективі.

Завдання дослідження:

1. Проаналізувати теоретичні підходи до розуміння природи соціометричного статусу в психологічних дослідженнях та розробити концептуальну модель психологічних умов його становлення.

2. Теоретично обґрунтувати методичну процедуру дослідження факторів, які зумовлюють становлення соціометричного статусу молодших школярів у системі внутрішньогрупових взаємин шкільного колективу.

3. За допомогою емпіричного дослідження виявити особливості зв’язку між інтраіндивідними та інтеріндивідними складовими особистості молодшого школяра та структурно-динамічними характеристиками його соціометричного статусу.

Об’єктом дослідження є соціометричний статус учня початкової школи.

Предметом дослідження є умови становлення соціометричного статусу молодшого школяра в системі групових відносин класу.

Методи дослідження. Для розв’язання поставлених завдань, досягнення мети, перевірки гіпотези використано загальнонаукові методи теоретичного рівня (аналіз, синтез, порівняння, систематизація, узагальнення науково-теоретичних та емпіричних даних), методи емпіричного дослідження (соціометрія, анкетування, тестування) та методи статистичної обробки даних.

Практичне значення одержаних результатів.

Структура та обсяг роботи. Робота складається зі вступу, шість-сім розділів, висновків, списку використаних джерел, що нараховує 92 найменування та 5 додатків. Робота викладена на 87 сторінках друкованого тексту, вміщує 5 таблиць та 3 рисунки.

 

 

Додаток Е

Зразок оформлення розділів та підрозділів


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)