АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна структура кваліфікаційних робіт з наказу № 884-01

Читайте также:
  1. II. СТРУКТУРА отчетА по Практике по профилю специальности
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. III. СТРУКТУРА КУРСА
  4. III. Структура курсовой и ВКР
  5. IV Структура и стратегия фирмы, внутриотраслевая конкуренция
  6. LDPC коды: структура
  7. V. ИНФРАСТРУКТУРА
  8. А.П. Цыганков. Современные политические режимы: структура, типология, динамика. (учебное пособие) Москва. Интерпракс, 1995.
  9. Автоматизація робіт за допомогою Mathcad.
  10. Адміністративно-господарська структура лісгоспу
  11. АК. Структура белков, физико-химические свойства (192 вопроса)
  12. Анкета – структура, основные критерии построения анкеты

Від 14.12.2011 р.

Назва виду навчальної роботи Об’єм пояснювальної записки, % Примітки
Дипломна робота («бакалавр»)
Основна частина роботи 75-80  
Спеціальна частина 8-10  
Психолого-економічна доцільність наукового дослідження 6-8  
Охорона праці 6-7  
Загальний обсяг дипломної роботи   Обсяг пояснювальної записки 80-100 аркушів формату А4 без додатків
Дипломна робота («спеціаліст»)
Основна частина роботи 71-78  
Спеціальна частина 6-8  
Психолого-економічна доцільність наукового дослідження 8-10  
Охорона праці 4-5  
Безпека в надзвичайних ситуаціях 2-3  
Екологія 2-3  
Загальний обсяг дипломної роботи   Обсяг пояснювальної записки 100-120 аркушів формату А4 без додатків
Магістерська робота
Основна частина роботи 71-78  
Спеціальна частина 8-10  
Психолого-економічна доцільність наукового дослідження 6-8  
Охорона праці 4-5  
Безпека в надзвичайних ситуаціях 2-3  
Екологія 2-3  
Загальний обсяг дипломної роботи   Обсяг пояснювальної записки 100-120 аркушів формату А4 без додатків

Методологію наукового аналізу студенти актуалізують із теоретичного курсу як необхідну базову умову для виконання успішної наукової роботи.

Необхідні вміння та навички для реалізації технології виконання дипломної (магістерської) роботи – від написання ІНДЗ та курсових робіт.

Як наукове дослідження, дипломна (магістерська) робота є формою реалізації інтелектуальної діяльності студента, результати найцікавіших досліджень можуть бути опубліковані в збірках студентських наукових робіт та у наукових записках.

Дипломна (магістерська) робота дає змогу виявити творчий та науковий потенціал студента, а також може бути сходинкою до подальшої наукової роботи. У процесі її підготовки розвиваються навички самостійного вивчення й узагальнення наукової літератури з будь-якого вузького питання; виявляються нові й невирішені наукові проблеми.

Слід зазначити, що в процесі дослідження й пошуку відповіді на невідоме або невирішене питання розвиваються не тільки професійні якості майбутнього фахівця, але й формується здатність приймати самостійні рішення після аналізу проблемної пізнавальної ситуації дипломного дослідження студента.

Даний аспект дуже важливий для підготовки майбутнього фахівця. Студент-виконавець дипломної (магістерської) роботи з певної дисципліни, вивчаючи наукову літературу, намагається осмислити й критично оцінити її, шукає свої шляхи розв’язання поставленої проблеми. Досвід самостійного наукового дослідження, вибір найбільш ефективних методів та прийомів, аналіз одержаних результатів та їх оцінка, безперечно, розвиває здатність у відстоюванні своєї думки та вміння викласти її в письмовій формі.

Мета дипломної (магістерської) роботи – це формування вмінь та навичок студентів щодо самостійного аналізу малодослідженої проблеми або нової постановки відомої проблеми.

У процесі підготовки і захисту дипломної (магістерської) роботи студент набуває таких навичок та вмінь:

- виокремлювати проблему, що не одержала достатнього висвітлення в науковій літературі;

- визначати мету, основні завдання, об’єкт, предмет дослідження;

- здійснювати пошук і добір потрібної наукової інформації;

- встановлювати нові зв’язки між відомими явищами, робити нову постановку відомої проблеми;

- вміти проводити емпіричні дослідження;

- інтерпретувати, систематизувати і класифікувати одержані результати;

- формулювати судження і висновки, логічно й обґрунтовано їх викладати, рекомендувати щодо використання в практиці розробленої технології навчання (методика);

- давати рекомендації про використання запропонованих результатів і висновків у науці та практиці;

- вміти правильно оформлювати науково-довідковий матеріал;

- вміти публічно захистити підготовлений матеріал за темою дипломної (магістерської) роботи.

 

Основні етапи виконання дипломних та магістерських робіт

Важливим елементом у написанні дипломної та магістерської роботи є вибір теми, тобто проблеми дослідження. Слід пам’ятати, що від правильного обрання теми та складеного плану залежить якість виконання роботи.

Тематика дипломних (магістерських) робіт розробляється на кафедрах навчального закладу, відповідно до навчального плану спеціальності викладачами з предметів, програмою яких передбачено виконання такого виду самостійних робіт. Студенти самі вибирають ту чи іншу тему із списку, що є на кафедрі. Вони також можуть самі запропонувати тему роботи, виходячи з її актуальності, відповідності фахові, зі своїх наукових інтересів та сучасного стану розвитку наукових досліджень, визначальних для обраної проблеми. У більшості випадків дипломна (магістерська) робота студента є продовженням попередніх дослідницьких пошуків, які конкретизувалися в ІНДЗ та курсових роботах.

При розробці і виборі тем дипломних та магістерських робіт мають враховуватися інтереси й інших кафедр навчального закладу, а також особливості майбутньої діяльності випускника.

Тематика дипломних (магістерських) робіт повинна щорічно коригуватися з урахуванням нагромадженого на кафедрі досвіду, побажань спеціалістів, які беруть участь у рецензуванні робіт.

Після вибору теми студент звертається до свого наукового керівника за порадою. Дуже важливо, коли він сам перед тим спробує розробити план своєї теми, добре обміркує і чітко уявить собі хід її виконання, враховуючи конкретні умови, в яких йому доведеться працювати. Це дасть можливість керівникові зважити і врахувати здібності студента, його підготовленість до виконання даної роботи, а отже, зробити правильні висновки про те, яку йому надати допомогу саме там, де вона найбільш необхідна.

Дипломні та магістерські роботи мають теоретичний та дослідницький характер. Студент використовує як науково-методичну літературу, так і свої спостереження і факти, результати емпіричних досліджень, які він провів, висуває власні гіпотези тощо. Дипломна (магістерська) робота такого типу повинна мати і теоретико-методологічну частину, яка включає аналіз і узагальнення опублікованих наукових даних з проблеми, що досліджується, а також вступ та висновки.

Слід зауважити, що до студентських робіт висувається низка вимог. Основні з них такі:

- актуальність тематики, відповідність її сучасному стану певної галузі науки та перспективам її розвитку, практичним завданням сучасної науки;

- вивчення та критичний аналіз наукової і періодичної літератури з теми;

- вивчення та характеристику історії досліджуваної проблеми та її практичного стану, а також передового (при наявності – й власного) досвіду;

- наявність чіткої характеристики об’єкта, предмета, мети і завдань, методів дослідження, опис та аналіз проведених автором емпіричних досліджень;

- мінімальна кількість досліджуваних повинна становити не менше 50 осіб;

- кількість використаних джерел повинна бути не меншою ніж 60-70;

- узагальнення результатів, обґрунтування їх, висновки та практичні рекомендації.

Студентські роботи мають свою специфіку та їх деталі завжди потрібно погоджувати з науковим керівником. Все ж інше, що стосується їх написання та оформлення має майже однакові риси, а тому буде проаналізовано спільно.

Організація та контроль за процесом підготовки та захисту дипломної (магістерської) роботи покладається на наукового керівника. Безпосереднє керівництво за виконанням дипломної (магістерської) роботи здійснюється науковим керівником із числа професорсько-викладацького складу провідної кафедри. У випадку виконання дослідження за межами навчального закладу додатково затверджується відповідальний консультант тієї установи, де студент проводить свої дослідження.

Для оптимізації виконання дипломної (магістерської) роботи студентом та його співпраці із науковим керівником рекомендується календарний графік основних консультацій, поданий в таблиці 2.

 

Таблиця 2.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)