АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КОМПОНЕНТИ СИСТЕМИ

Читайте также:
  1. IV. Настільні видавничі системи.
  2. Аналізуючи ці компоненти можемо зазначити, що імідж людини має свою зовнішню та внутрішню складові.
  3. Афінська та спартанська системи виховання: порівняльний аналіз.
  4. АФО імунної системи
  5. АФО органів сечової системи
  6. Взаємодія користувача та файлової системи ПК
  7. Виборчі системи: їх ознаки та різновиди
  8. Виборчі системи: сутність І типологія
  9. Визначення неповних імунних антитіл системи AB0 непрямою пробою Кумбса
  10. Винагорода за працю. Заробітна плата: суть, форми і системи
  11. Випробування складальних одиниць гідросистеми
  12. Відновлення системи

Тема 1.2. Структура ЕОМ.

  1. Типи систем
  2. Компоненти системи

ТИПИ СИСТЕМ

Класифікувати PC можна класифікувати PC двома способами — по типу програмного забезпечення, яке вони можуть виконувати, і по типу головної шини системної плати комп'ютера, тобто по типу шини процесора і її розрядності. Оскільки увага концентрується головним чином на апаратних засобах, розглянемо спочатку саме таку класифікацію.

Процесор прочитує дані, що поступають через зовнішню сполучну шину даних процесора, яка безпосередньо сполучена з головною шиною на системній платі. Шина даних процесора (або головна шина) також іноді називається локальною шиною, оскільки вона локальна для процесора, який сполучений безпосередньо з нею. Будь-які інші пристрої, сполучені з головною шиною, по суті, можуть використовуватися так, як при безпосередньому з'єднанні з процесором. Якщо процесор має 32-розрядну шину даних, то головна шина процесора на системній платі також повинна бути 32-розрядною. Це означає, що система може пересилати в процесор або з процесора за один цикл 32 розряди (бита) даних.

У процесорів різних типів розрядність шини даних різна, причому розрядність головної шини процесора на системній платні повинна співпадати з розрядністю встановлюваних процесорів. У табл. 2.1 перераховані всі процесори, що випускаються Intel, і вказана розрядність їх шини даних.

Таблиця 2.1. Процесори Intel і розрядність їх шини даних

 

Процесор Розрядність шини даних
   
   
   
386SX  
386DX  
486 (всі моделі)  
Pentium  
Pentium MMX  
Pentium Pro  
Pentium Celeron/ll/lll  
Pentium ll/lll Xeon  
AMD Duron/Athlon  
Pentium IV  

Кажучи про розрядність процесорів, слід звернути увагу на той факт, що, хоча всі процесори Pentium мають 64-розрядну шину даних, розрядність їх внутрішніх регістрів складає тільки 32 біт і вони виконують 32-розрядні команди. Таким чином, в контексті програмного забезпечення всі чипи від 386 до Pentium TTT мають 32-розрядні регістри і виконують 32-розрядні інструкції. Проте, з погляду інженера-електронщика або фізика, розрядність шини даних цих процесорів, що працюють з 32-розрядним програмним забезпеченням, рівна 16 (386SX), 32 (386DX, 486) і 64 (Pentium) розрядам. Розрядність шини даних — головний чинник при проектуванні системної плати і систем пам'яті, оскільки вона визначає, скільки бітів передається в чіп і з чіпа за один цикл.

Процесор Р7, названий Itanium (раніше Merced), передбачає нову 64-розрядну систему команд (IA-64), але як і раніше виконує всі 32-розрядні команди, властиві звичним процессорам— від 386 до Pentium. Ще не відомо, чи буде Itanium мати 64-розрядну шину даних подібно Pentium або ж у нього буде 128-розрядна шина.

З табл. 2.1 витікає, що абсолютно всі процесори Pentium, починаючи від оригінального Pentium, Pentium MMX, Pentium Pro і закінчуючи Pentium ШШ/TV, мають 64-розрядну шину даних.

На основі апаратних засобів можна виділити наступні категорії систем:

• 8-розрядні;

• 16-розрядні;

• 32-розрядні;

• 64-розрядні.

З погляду розробника, якщо не брати до уваги розрядність шини, архітектура всіх систем — від 16- і до 64-розрядних — в основі своїй практично не змінювалася. Старіші 8-розрядні системи істотно відрізняються. Можна виділити два основні типи систем, або два класи апаратних засобів:

• 8-розрядні системи (клас PC/XT);

• 16/32/64-разрядные систем (клас AT).

Тут PC — це абревіатура, утворена від personal computer (персональний комп'ютер), XT— eXTended PC (розширений PC), а AT— advanced technology PC (вдосконалена технологія PC). Терміни PC, XT, і AT узяті з назв первинних систем IBM. Комп'ютер XT — це практично той же комп'ютер PC, але в ньому на додаток до дисковода для гнучких дисків, який використовувався в базисному комп'ютері PC для зберігання інформації, встановлений жорсткий диск. У цих комп'ютерах використовувалися 8-розрядні процесори 8088 і 8-розрядна шина ISA (Industry Standard Architecture — архітектура промислового стандарту) для розширення системи. Шина — ім'я, дане роз'ємам розширення, в які можна встановити додаткову плату. Шина ISA називається 8-розрядною тому, що в системах класу PC/XT через неї можна відправляти або одержувати тільки 8 біт даних за один цикл. Дані в 8-розрядній шині відправляються одночасно по восьми паралельних дротах.

Комп'ютери, в яких розрядність шини рівна 16 або більше, називаються комп'ютерами класу AT, причому слово advanced указує, що їх стандарти вдосконалені в порівнянні з базисним проектом, і ці удосконалення вперше були здійснені в комп'ютері IBM AT. AT — позначення, що застосовувалося IBM для комп'ютерів, в яких використовувалися вдосконалені роз'єми розширення і процесори (спочатку 16-, а пізніше 32- і 64-розрядні). У комп'ютер класу AT можна встановити будь-який процесор, сумісний з Intel 286 або старшою моделлю (включаючи 386, 486, Pentium, Pentium Pro і Pentium II), причому розрядність системної шини повинна бути рівна 16 або більше. При проектуванні систем найважливішим чинником є архітектура системної шини разом з базисною архітектурою пам'яті, реалізацією запитів переривання (Interrupt ReQuest — IRQ), прямого доступу до пам'яті (Direct Memory Access — DMA) і розподілом адрес портів вводу-виводу. Способи розподілу і функціонування цих ресурсів у всіх комп'ютерів класу AT схожі.

У перших комп'ютерах AT використовувався 16-розрядний варіант шини ISA, який розширив можливості первинної 8-розрядної шини, що застосовувалася в комп'ютерах класу PC/XT. З часом для комп'ютерів AT було розроблено декілька версій системної шини і роз'ємів розширення, наприклад:

• 16-розрядна шина ISA;

• 16/32-разрядная шин EISA (Extended ISA);

• 16/32-разрядная PS/2 шина MCA (Micro Channel Architecture);

• 16-розрядна шина PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association),
вона ж PC-Card;

• 32-розрядна шина PCMCIA, вона ж Cardbus;

• 32-розрядна шина VL-Bus (VESA Local Bus);

• 32/64-разрядная шин PCI (Peripheral Component Interconnect);

• 32-розрядний графічний порт AGP (Accelerated Graphics Port).

Комп'ютер з будь-якою із згаданих системних шин за визначенням відноситься до класу AT, незалежно від того, встановлений в ньому процесор Intel або сумісний з ним процесор. Проте комп'ютери AT з процесором 386 і вище володіють можливостями, яких немає в комп'ютерах AT першого покоління з процесором 286 (маються на увазі можливості адресації пам'яті, її перерозподілу і організації 32- і 64-розрядного доступу до даних). Більшість комп'ютерів з процесором 386DX і вище мають 32-розрядну шину і повною мірою використовують всі її можливості.

Звичайно комп'ютерні системи включають 16-розрядні роз'єми ISA, які забезпечують сумісність з ранніми версіями апаратних компонентів, а також роз'єми PCI для сучасних високоефективних адаптерів. Крім того, більшість портативних систем використовує роз'єми PC-Card і Cardbus безпосередньо в мобільних пристроях і роз'єми ISA і PCI в додаткових базових станціях.

Основні відмінності між стандартами комп'ютерів класів PC/XT і AT приведені в табл. 2.2. Ця інформація відноситься до всіх PC-сумісних моделей.

Визначити 8-розрядний комп'ютер PC/XT найпростіше по 8-розрядних роз'ємах ISA. Який би процесор і інші компоненти не були встановлені в системі, якщо всі роз'єми розширення є 8-розрядними ISA, значить, система відноситься до класу PC/XT. Комп'ютер класу AT можна визначити як IBM-сумісний з 16-розрядними або вище (32/64-разрядными) роз'ємами. Це можуть бути роз'єми ISA EISA, MCA, PC-Card (що називалися раніше PCMCIA), Cardbus, VL-Bus або PCI. Використовуючи цю інформацію, ви зможете правильно визначити клас фактично будь-якої системи, будь то PC/XT або AT. Насправді системи класу PC/XT (8-розрядні) вже багато років не випускаються. Фактично будь-яка сучасна система ґрунтується на проекті класу AT.

КОМПОНЕНТИ СИСТЕМИ

Сучасний PC одночасно і простий і складний. Він став простішим, оскільки за минулі роки багато компонентів, використовуваних для збірки системи, були інтегровані з іншими компонентами і тому кількість елементів зменшилася. Він став складнішим, оскільки кожна частина сучасної системи виконує набагато більше функцій, ніж в старіших системах.

Таблиця 2.2. Відмінності між комп'ютерами класів PC/XT і AT

Параметр комп'ютера Клас PC/XT (8-розрядний) Клас AT (1 6/32/64-разрадный)
Підтримуваний тип процесора х86илих88 286 або вище
Режим процесора Реальний Реальний або захищений (віртуальний на процесорах 386 і вище)
Підтримуване програмне забезпечення Тільки 16-розрядне 16- або 32-розрядне
Розрядність шин (роз'ємів) розширення   16/32/64
Тип шин Тільки ISA ISA, EISA, MCA, PC-Card, Cardbus, VL-Bus, PCI
Апаратні переривання 8 (використовується 6) 16 (використовується 11)
Канали прямого доступу до пам'яті (DMA) 4 (використовується 3) 8 (використовується 7)
Максимальний об'єм ОЗУ 1 Мбайт 16 Мбайт або 4 Гбайт і більше
Швидкість передачі даних (швидкодія) контроллера гнучкого диска, Кбіт/с   250/300/500/1 000
Стандартний завантажувальний накопичувач 360 або 720 Кбайт 1,2/1,44/2,88 Мбайт
Інтерфейс клавіатури Однонаправлений Двонаправлений
Стандарт на CMOS-пам’ять/часы Відсутній Сумісність з МС1 4681 8
Тип послідовних портів UART 8250В 16450/16550А

Нижче перераховані всі компоненти, які повинен містити сучасний PC.. Компоненти, необхідні для збірки сучасної системи PC:

• системна платня;

• процесор;

• пам'ять (оперативна пам'ять);

• корпус;

• блок живлення;

• дисковод для гнучких дисків;

• жорсткий диск;

• накопичувач CD-ROM, CD-R або DVD-ROM;

• клавіатура;

• миша;

• відеоадаптер;

• монітор (дисплей);

• звукова платня;

• акустичні системи;

• модем.

Всі компоненти стисло описані в табл. 2.3, а докладніший опис ви знайдете у відповідних розділах.

Таблиця 2.3. Основні компоненти PC

 

Компонент Опис
Системна платня Є центральною частиною системи, до якої підключаються всі апаратні компоненти ПК;
Процесор Це "двигун" комп'ютера, його називають також центральним процесором або CPU (central processing unit).
Оперативна пам'ять Пам'ять системи часто називається оперативною або пам'яттю з довільним доступом (Random Access Memory- RAM). Це основна пам'ять, в яку записуються всі програми і дані, використовувані процесором під час обробки.
Корпус Це рама або шасі, усередині якої розміщується системна платня, блок живлення, дисководи, платня адаптерів і будь-які інші компоненти системи;
Джерела живлення Від джерела живлення електрична напруга подається до кожного окремого компоненту PC
Дисковод гнучких дисків Простий, недорогий і дозволяє використовувати змінний магнітний носій;
Накопичувач на жорстких дисках Жорсткий диск - найголовніший носій інформації в системі. На ньому зберігаються всі програми і дані, які зараз не знаходяться в оперативній пам'яті.
Накопичувач CD-ROM/ DVD-ROM Накопичувачі CD-ROM (Compact Disc- компакт-диск) і DVD-ROM (Digital Versatile Disc- цифровий універсальний диск) є пристроями, що запам'ятовують, щодо великої ємності із змінними носіями з оптичним записом інформації;
Клавіатура Це основний пристрій PC, який із самого початку був створений для того, щоб користувач міг управляти системою.
Миша З появою операційних систем, в яких використовувався графічний інтерфейс користувача (Graphical User Interface- GUI), виникла необхідність в пристрої, який дозволяв би користувачу указувати або вибирати об'єкти, що відображаються на екрані.
Відеоадаптер Служить для управління відображенням інформації, яку ви бачите на моніторі;
Монітор (дисплей)  
Модем Цей пристрій використовується для підключення Internet;

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)