АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 11. Проблеми соціальної роботи з людьми різних категорій (4 год.)

Читайте также:
  1. III. Хід роботи
  2. III. Хід роботи
  3. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  4. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  5. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  6. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  7. Актуальність проблеми надійності діючих систем криптографічного захисту інформації.
  8. Аналіз ритмічності роботи підприємства
  9. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  10. в практиці роботи сучасного загальноосвітнього навчального закладу
  11. Варіант 13 Західні соціологічні теорії соціальної стратифікації
  12. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни

Проблеми соціальної роботи із хворими людьми. Соціальна обумовленість здоров'я. Структура захворюваності населення в сучасному суспільстві.

Соціальні наслідки захворювання. Профілактика захворювань населення. Роль соціальних служб в профілактиці захворювань. Соціальна реабілітація хворих. Відношення хворого до хвороби, соціально-психологічні типи хворих.

Взаємини хворого й найближчого соціального оточення. Принцип соціальної роботи з хворим і його родиною. Особливості соціальної роботи з важко хворими людьми. Соціальна робота із психічно хворими людьми. Організація соціальної роботи в установах охорони здоров'я. Соціальне обслуговування людей із проблемами здоров'я. Законодавство про охорону здоров'я і профілактику захворювань.

Проблеми соціальної роботи з безробітними людьми Безробіття як соціальна проблема.. Соціальні наслідки безробіття. Відношення людини до втрати роботи. Соціально-психологічні особливості безробітних. Проблема соціальної реадаптації безробітних. Центри зайнятості населення: мета й напрямки діяльності. Місце соціальної роботи в структурі центрів зайнятості. Бездомність як проблема соціальної роботи. Феномен бездомності в сучасному суспільстві. Генезис проблеми. Бродяжництво як соціальна проблема. Особи без певного місця проживання й занять, спосіб життя, соціальний і правовий статус. Соціально-демографічна характеристика даної категорії людей, проблеми їхньої інтеграції в суспільстві.

Бродяжництво серед дітей і підлітків. Поширеність дитячого бродяжництва. Причини й мотиви дитячого бродяжництва. Соціальні служби допомоги бездомним дорослим, бездомним дітям. Соціальна робота в конфліктних ситуаціях. Поняття конфлікту, типи конфліктів. Соціальні наслідки конфліктів, способи їх вирішення. Міжетнічні конфлікти. Національні відносини й причини соціальних конфліктів. Соціальна робота як механізм вирішення суспільних і національних конфліктів та їх попередження. Основні напрямки соціальної роботи з попередження суспільних і соціальних конфліктів. Соціальна робота в ситуації стихійних лих і катастроф і інших надзвичайних ситуацій. Робота з людьми, що перенесли стан страху, депресії й стресу. Поняття кризи. Типологія криз. Філософське й соціологічне пояснення криз

життєдіяльності.

Актуальність проблеми кризового стану індивіда в умовах переходу до ринкових відносин в умовах сучасного українського суспільства. Соціальна робота як сприяння в подоланні кризового стану людини. Самітність як специфічне переживання. Самітність як соціально-психологічна проблема. Самітність як соціальна проблема.. Типологія самітності. Причини самітності. Соціальні й особистісні наслідки самітності. Діагностика, профілактика і терапія самітності. Методи соціальної терапії самітності. Тренінг соціальних навичок. Стратегії самостійної допомоги самотнім людям.

Література: [3,.4,5,7,9,10,15,19,26].

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)