АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Звернімося до джерел

Читайте также:
  1. VІ. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ
  2. Архаїчні джерела української культури
  3. Баланс підприємства як найважливіша форма звітності, його структура та джерела даних для складання.
  4. Блок 8-3. КАРТИ — ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ.
  5. Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування.
  6. Бюджетний дефіцит, його причини, види та джерела покриття.
  7. Види джерел конституційного права
  8. Види майна суб'єктів господарювання та джерела його формування
  9. Визначення координат джерела забруднення
  10. Визначення потреби в оборотному капіталі та джерела фінансування.
  11. Використані джерела
  12. Вопрос Види майна суб’єктів господарювання та джерела його формування

Тема: Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР)

Цілі заняття: розглянути особливості національно - визвольного руху на західноукраїнських землях; з’ясувати причини поглинання західноукраїнських земель іншими державами; виховувати в учнів історичну самосвідомість, пов’язану з ідеєю соборності українського народу.

План заняття:

Проголошення ЗУНР та створення УГА.

Злука УНР і ЗУНР.

Українсько-польська війна.

Поглинення Північної Буковини, Бессарабії та Закарпаття іноземними державами.

Рекомендації щодо вивчення дистанційного модулю

 

План діяльності слухача

1. Опрацювання навчальних матеріалів розділів.

2. Засвоєння базових понять з теми.

3. Знайомство з комп’ютерною презентацією.

4. Перегляд відео фрагменту «Хроніка української революції частина 4»

5. Відповідь на запитання і виконання практичних завдань, надсилання їх у письмовому вигляді тьютору.

А) Практичне заняття: Порівняйте обставини, за яких були створені УНР і ЗУНР. Чи є щось спільне? Чим вони відрізняються?

Б) Візьміть участь уфорумі на тему: Н.Полонська-Василенко (український історик ХХ ст..) вважає, що “За цей короткий період, глибоко-трагічний період своєї історії 1918-1919 рр. – ЗУНР дала багато прикладів національної солідарності та розуміння державних інтересів ”. Спробуйте навести такі приклади. Якщо ви не погоджуєтесь з Н.Полонською-Василенко, дайте свою оцінку періоду та поясніть її.

Словник термінів: Західноукраїнська Народна республіка (ЗУНР)- короткочасна держава, створена у Східній Галичині після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорщини.

Українська Національна рада- постала 18 жовтня 1918 у Львові з метою здійснити право на самовизначення українських земель в Австро-Угорській монархії.

Акт Злуки - урочисте оголошення 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну, День соборності України. Соборність – консолідація,об’єднання.

Конфедерація -союз держав, кожний член якого зберігає незалежність, має власні органи державної влади та управління, але водночас створює спеціальні органи для координації діяльності в певних, чітко визначених сферах (насамперед військовій, рідше зовнішньополітичній, економічній та інших сферах).

Проголошення ЗУНР та створення УГА.

Напередодні поразки Австро-Угорщини у Першій світовій активізувався визвольний рух у західноукраїнських землях.

18 жовтня 1918 р. депутати-українці в австрійському парламенті, об’єднані в Українську парламентарну репрезентацію, скликали у Львові збори політичних і громадських діячів Галичини і Буковини (конституанту), на яких було обрано Українську Національну раду. Українська Національна рада (УНР) заявила, що усі західноукраїнські землі мають створити Українську Державу і закликала населення інших національностей послати до УНР і своїх представників.

Звернімося до джерел

Із Статуту Української Національної ради, прийнятого у Львові 19 жовтня 1918 р.

 

  1. Українська Національна Рада є Конституантою тієї частини українського народу, яка живе в Австро-Угорській монархії, на цілій його етнографічній території,
  2. Українська Національна Рада має право і обов'язок:
    1. виконати в хвилі, яку признається за відповідну, іменем українського народу Австро-Угорської монархії, його право самовизначення та рішити про державну долю всіх областей, заселених тим народом;
    2. підприняти усі постанови та заходи репрезентативного, законодатного та адміністративного характеру, щоби своє рішення під перевести в життя.

Чиї інтереси представляла Українська Національна рада? Які завдання вона ставила перед собою?що вважала за пріоритет?

Проголошення в Києві утворення Української Народної Республіки інтенсифікувало потяг пробуджуваного населення Західної України до об'єднання з Східною Україною. В Західній Україні почалися виступи за створення незалежної Української держави. Особливо активними були виступи українських студентів, які вимагали приєднання усіх українських земель Австро-Угорщини до Української Народної Республіки.

Створення ЗУНР

 

Становлення західноукраїнської республіки відбувалось одночасно з відродженням Польщі, яка претендувала не тільки на свої етнічні землі, а й на українські, зокрема на Східну Галичину. Тому Українська Національна Рада поставила перед австрійським урядом питання про передачу їй всієї повноти влади у Галичині та Буковині. Проте, австрійський намісник в краї відмовив українцям. (Див. Мультимедійну презентацію слайд 2)

У відповідь на це українські національно-демократичні сили вирішили взяти владу у Львові збройним шляхом. У ніч на 1 листопада 1918 р. частини легіону українських січових стрільців на чолі зі сотником Д.Вітовським зайняли у Львові всі урядові установи та стратегічні пункти. Австрійський намісник, перелякавшись, передав усі владні адміністративні повноваження заступнику, а той, у свою чергу, – Українській Національній Раді.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)