АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Соціальна сфера

Читайте также:
  1. Атмосфера розничного торгового предприятия
  2. Барьеры выхода на рынок в отдельных отраслях и сферах деятельности коммерческих предприятий
  3. Биосфера и ее границы
  4. Биосфера и человек
  5. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  6. Блок 18. ГІДРОСФЕРА. СВІТОВИЙ ОКЕАН І ЙОГО ЧАСТИНИ.
  7. Блок 23. БІОСФЕРА. ГЕОГРАФІЧНА ОБОЛОНКА
  8. Взаимосвязь политики с другими сферами общественной жизни. Политика и экономика.
  9. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  10. Двухшаговый метод наименьших квадратов, алгоритм и сфера применения.
  11. Девіантна поведінка. Соціальна природа правопорушення
  12. Деятельность как доминирующая сфера жизни личности.

Індійська нація розвивається вже понад 4500 років. Історію країни характеризують боротьба, піднесення та занепади, утворення нових шкіл у філософії, архітектурі й скульптурі, музиці, танцювальному мистецтві.

Освіта. Для дітей молодших 15 років навчання у школі є безкоштовним і обов’язковим. На початку XXI ст. в Індії діють 228 університетів і 7000 коледжів, в яких навчається понад 7 млн. студентів. Найбільші університети — Колкатський (150 тис. студентів), Мумбайський (150 тис.), Делійський (130 тис.) та ін. За кількістю фахівців з вищою освітою Індія посідає одне з перших місць у світі (в університетах країни навчається 6% молоді віком 17—23 роки), однак загальна письменність досі залишається низькою — 59% (2003).

Культура і мистецтво. Індійська культура відзначається внутрішньою цілісністю, незважаючи на різноманітність кастових, національних, лінгвістичних і релігійних особливостей різних груп населення. Літературні пам’ятки, зокрема «Махабхарата» (епос II тис. до н. е.) та «Рама- яна» (давньоіндійська епічна поема III ст.), заклали основу сучасної літератури. Образотворче мистецтво яскраво виявлене у скульптурному оформленні численних храмів. Індія — батьківщина релігійної і філософської системи йога. Країна належить до найбільших виробників художніх фільмів у світі (понад 1000 фільмів щороку). Музика і танець у сучасній Індії є частиною культурної спадщини, що налічує 2000 років.

У країні знаходиться чимало міст з великою кількістю історико-культурних пам’яток різних епох: у Нью-Делі — Залізна колона (V ст.), фортеця Лал-Кіла (Червоний форт, ст.) з палацами та мечеттю, Соборна мечеть (XVII ст.), палац Ранг-Махал, Перлинна мечеть, вежа Кутб-Мінар XII ст. (найвищий мінарет Індії — 72,5 м) та ін.; у Джайпурі — палацовий комплекс XVIII ст., з палацом Чандра-Ма- хал, басейнами і садами, палацом Хава-Махал («Палац вітрів») і обсерваторією Джантар-Мантар; у Варанасі (одна з головних святинь індусів) — 1500 храмів, найсвященнішим з яких є «Золотий храм Шиви» (1750), палаци XVI—XIX ст., зокрема Ман-Мандир (1600); в Агрі — мавзолей Тадж-Махал (XVII ст.), мармуровий мавзолей Джагангрі- Махал та ін.; у Мумбаї — печери Канхері з наскальними барельєфами II—IX ст.; в Амрітсарі (головна святиня сикхів) — Золотий храм, святиня сикхизму, оточений священним водоймищем безсмертя; в Ахмадабаді — Тріумфальні ворота Тін-Дарвіза (XV ст.) і мечеть Рані-Сіпрі з мавзолеєм(1514) та ін.

В Індії нараховується понад 450 музеїв, зокрема у Делі — Національний музей Індії, Національна галерея сучасного мистецтва, Інтернаціональний музей ляльок, меморіальні музеї М. Ганді, Дж. Неру та ін.; у Колкаті — Музей Індії (археологія, природнича історія) і Музей «Будинок Тагора»; у Хайдарабаді — Музей Салар-Джунг; у Мумбаї — Музей принца Уельського; у Ченаї — Національна художня галерея та ін. Цікаві археологічні експозиції містяться у музеях, що засновані у місцях розкопок у Конаракі, Нагарджу- наконді, Наланді, Санчі та Сананатхі.

Рекреація і туризм. Щороку країну відвідують понад2 млн. туристів, що приносить державі до 2,5 млрд. дол. прибутків. В Індії існує чимало туристських розваг: чудові пляжі Коваламу і Гоа, комфортабельні готелі, дискотеки і морські круїзи. Більшість туристів цікавляться Гімалаями з гірськими курортами. їх приваблює і незвичайно строкатий етноконфесійний склад населення.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)