АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості про країну

Читайте также:
  1. E. Відновлення свідомості
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  5. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  6. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. У якому випадку Ви перевертаєте постраждалого на спину?
  7. Ви приступили до надання допомоги постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. Ви перевернули його на спину. Постраждалий не дихає. Ваші дії далі.
  8. Відомості про будь-які обмеження щодо права володіння цінними паперами.
  9. ВІРШ ПРО УКРАЇНУ
  10. Властивості та оцінка масової свідомості
  11. Вопрос Загальні вимоги до форми і змісту позовної заяви.
  12. Вопрос Загальні положення договору оренди.

Індія — найбільша країна Південної Азії, що розташована на півострові Індостан, за площею посідає сьоме місце в світі (3, 29 млн. км2), а за чисельністю населення — друге після Китаю (кожний шостий житель Землі мешкає в Індії)- Територія країни на півночі у широтному напрямку простягається на 2930 км, у меридіональному — на 3220 км. Індія омивається водами Аравійського моря на заході, Індійського океану на півдні та Бенгальської затоки — на сході. Індії належать Андаманські (6 тис. км2), Нікобарські (1,6 тис. км2) та Лаккадівські (28 км2) острови в Індійському океані.

Наприкінці XX — на початку XXI ст. в країні постійно виникали конфлікти з мусульманським Пакистаном, особливо у грудні 2001 р., коли держави опинилися на порозі війни внаслідок нападу мусульманських терористів на Будинок індійського парламенту. Можливість військового зіткнення двох ядерних держав істотно змінила рівновагу сил як всередині Індії, так і в регіоні.

Офіційна назва країни — Республіка Індія (на мові хінді — Бхарат). Столиця — Нью-Делі.

Населення Нью-Делі налічує 10 млн. осіб. Площа міста — 400 км2. Місто розташоване у північній частині країни, на високому правому березі р. Джамна (притоки Гангу) біля підніжжя пагорбкуватого пасма Аравалі (на висоті 216 м). Клімат мусонний. Весна і літо спекотні (найжаркіший період — березень—червень, середня температура липня +31°С), зима тепла (у січні +14°С). Опадів випадає до 650 мм на рік (переважно у період мусонних дощів у червні—жовтні).

Нью-Делі — одне із найдавніших міст Індії, у давнину воно було відоме під назвою «Індрапрастха». Назва з’явилася в 736 р. У середньовіччі місто кілька разів переносилося у межах території сучасного Делі. У 1206 р. стає столицею Делійського султанату, а з 1526 р. — Монгольської імперії. У 1911 р. до Делі (Старе місто) з Калькутти була перенесена столиця Індії.

Місто є найбільшим економічним центром країни. Промисловість представлена переважно галузями, що обслуговують потреби столичного населення. Працюють підприємства текстильної (бавовняні й вовняні тканини), швейної, трикотажної, шкіряно-взуттєвої, скляно-керамічної, а також металообробної та машинобудівної галузей, поліграфічної, хіміко-фармацевтичної промисловості. Зберігають своє значення художні ремесла (різьблення по слоновій кістці, філігранні срібні та золоті ювелірні вироби, роботи з пап’є- маше) і ручне ткацтво. Нью-Делі — важливий вузол залізничних, автомобільних і повітряних сполучень (два аеропорти: «Палам» — міжнародний і «Сафдар- джанг» — місцевий).

У Старому місті (Шахджаганабаді) збереглися міські стіни з воротами (частково), Соборна мечеть (1644— 1658), фортеця Лал-Кіла (Червоний форт, 1639—1648), що охоплює палаци Ранг-Махал, Дівана-Ам, Дівані-Кхас (усі 1639—1648) і Перлинну мечеть (прибл. 1660 р.). Новий Делі — великий район з низкою площ, садиб та скверів, що містить ансамбль урядових будівель 1912— 1930 рр. (Палац Раштрапаті), національний стадіон, храм Лакшлі Нараян

 

Індія є парламентською республікою. Глава держави — президент, який обирається на 5 років колегією виборців у складі депутатів обох палат парламенту та членів законодавчих зборів штатів. Віце-президент (одночасно є головою Ради штатів) обирається також колегією виборців на 5 років. Влада президента є представницькою, згідно з конституцією 1977 р. він повинний діяти відповідно до рекомендацій уряду. Парламент складається з двох палат: верхньої — Раджя Сабха, або Ради штатів (245 депутатів, що обираються у законодавчих зборах штатів і союзних територій, а також призначаються президентом з видатних осіб на 6 років), та нижньої — Лок Сабха, або Народної палати (545 депутатів (обов’язковим членом є президент), що обираються прямим, загальним і таємним голосуванням на 5 років). Виконавча влада належить Раді міністрів на чолі з прем’єр-міністром.

Країна є федеративною. Конституція визначає Індію як «союз штатів», які не мають права вільного виходу з держави. Індійські штати — це великі адміністративно-територіальні утворення, основою яких є мовна єдність населення. Країна поділяється на 28 штатів та 7 союзних територій.

Кордони. Індія межує на заході і північному заході з Пакистаном (2912 км), на півночі — з Китаєм (3380 км), Непалом (1690 км), Бутаном (605 км), на сході — з М’янмою (1463 км) та Бангладеш (4053 км). Наявні спірні ділянки кордону з Китаєм, Бангладеш і Пакистаном. Загальна довжина кордонів — 14 103 км. Загальна протяжність берегової смуги становить 6843 км.

Участь у міжнародних організаціях. Після проголошення незалежності Індія вступила до Британської Співдру*´ ності, стала однією із засновниць ООН (з 1945 р.) та Руху неприєднання. Важливого значення індійське керівництво надає Асоціації регіонального співробітництва Південної Азії (СААРК). Індія входить до групи економічного співробітництва БІМСТЕК (з Бангладеш, М’янмою, Шрі-Ланкою і Таїландом), учасниця Плану Коломбо (з 1950 р.).


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)