АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Механічні коливання і хвилі

Читайте также:
  1. Гармонічні коливання пружних тіл
  2. Електромагнітний момент і механічні характеристики трифазного асинхронного двигуна.
  3. Загальна характеристика економічних циклів. Теорії та моделі економічних циклів. Нециклічні коливання економічної динаміки.
  4. Кон'юктурні коливання як наслідок порушення макрорівноваги.
  5. Механічні властивості біологічних тканин
  6. Механічні коливання
  7. Механічні коливання і хвилі
  8. Механічні хвилі
  9. Механічні хвилі. Звук
  10. Період затухаючого коливання
  11. Пружні хвилі та їх характеристики

Другий рівень

1. Маятниковий годинник після ремонту поставили та запустили точно опівдні, а о 16 год 20 хв того самого дня він показував тільки 15 год 54 хв. Визначте, як слід змінити довжину маятника, щоб годинник запрацював правильно. Маятник годинника вважайте математичним.

Розв’язання. За умовою, годинник «відстає»: протягом часу хв його показ збільшився на хв. Це означає, що маятник зробив менше коливань, ніж було потрібно, тобто період його коливань надто великий. Щоб зменшити період коливань від до Т, довжину маятника треба зменшити від до l. Час, який пройшов «за годинником», обернено пропорційний періоду коливань: . Оскільки і , отримуємо . Отже, довжину маятника слід зменшити на 19 %. Правильна відповідь В.

2. На маятнику завдовжки м закріплено крапельницю з чорнилами. Під час коливань маятника під ним рівномірно протягують зі швидкістю стрічку міліметрового паперу в напрямку, перпендикулярному до площини коливань. На рисунку подано вигляд цієї стрічки після досліду. Визначте швидкість руху стрічки. Вважайте, що маятник математичний; ; м/с2.

Розв’язання. Очевидно, що горизонтальні лінії на папері (див. рисунок) відповідають напрямку руху стрічки, а вертикальні — напрямку коливань маятника. З рисунка бачимо, що протягом половини періоду Т коливань (від верхньої до нижньої точки «пунктирної лінії», що її утворюють краплі) стрічка перемістилася на відстань см. Період коливань маятника с. Отже, см/с. Правильна відповідь В.

3. Поперечна хвиля біжить по натягнутому шнуру зі швидкістю м/с. Довжина хвилі м, амплітуда см. Визначте амплітудне значення швидкості руху точок шнура. Вважайте, що .

Розв’язання. Жодна точка шнура не рухається зі швидкістю хвилі (та в напрямку поширення хвилі). Точки шнура здійснюють коливання з амплітудою А та періодом . Амплітудне значення швидкості руху при коливаннях м/с. Правильна відповідь Б.

З більш детальною інформацією ви зможете ознайомитись у навчально-практичному посібнику:

І. М. Гельфгат. Повний курс шкільної фізики в тестах. — Х.: Вид-во «Ранок», 2013. — 384 с.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)