АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Система національних рахунків (СНР). Співвідношення основних показників СНР

Читайте также:
  1. I ступень – объектив- центрическая система из 4-10 линз для непосредственного рассмотрения объекта и формирования промежуточного изображения, расположенного перед окуляром.
  2. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  3. V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ
  4. VI. Система органов дыхания
  5. VII. Аналітичні дані до рахунків 30, 31, 33
  6. VІ. ВІДОМІСТЬ № 1.3 с.-г. в дебет рахунка 33 «Інші кошти» з кредиту рахунків Сальдо на початок місяця_____________ грн.
  7. А) звукопровідна система
  8. Аварии на коммунально-энергетических системах.
  9. Августовская водная система соединяет бассейны рек
  10. Автоматизированная информационная поисковая система правовой информации
  11. Автоматизированная информационно-справочная система
  12. Автоматизированная система информационного обеспечения

СНР - це міжнародний стандарт оцінки основних економічних показників певної країни, або своєрідний вимірювач ек становища країни. Система національних рахунків (СНР) ― це система взаємопов’язаних економічних показників, які відображають загальні та найбільш важливі аспекти економічного розвитку, пов’язані з виробництвом і споживанням продуктів і послуг, розподілом і перерозподілом доходів, формуванням національного багатства країни (ВНП, ВВП, ЧНП, НД). Валовий Внутрішній Продукт(ВВП) – вартість кінцевих товарів і послуг, вироблених в межах національної території певної країни за певний період часу(за рік) як національними, так і іноземними ресурсами. ВВП=ВНП – NE (чистий експорт). Валовий Національний Продукт(ВНП) – вартість усіх кінцевих товарів та послуг, вироблених національними факторами виробництва як у межах своєї країни, так і за її межами за певний проміжок часу(як правило за рік). ВНП – показник річного обсягу національної економіки, а ВВП – внутрішньої. Чистий Національний Продукт (ЧНП) – валовий нац. продукт, з якого вилучена вартість засобів виробництва, зношених у процесі виготовлення продукції(амортизаційні відрахування). ЧНП= ВНП – А. Національний дохід (НД) – це дохід, який визначається шляхом вилучення з вартості чистого нац. продукту чистих непрямих податків. НД =ЧНП – Тнч ; Тнч н - Сб ; Тнч – чисті непрямі податки; Тн – непрямі податки; Сб – субсидії бізнесу; НД – це сума факторних доходів від праці, землі і капіталу за рік. НД=W + R + i + p; W – заробітна плата; R – рента; i – процент; p – прибуток; Особистий дохід(ОД) – дохід отриманий приватними особами. ОД = НД – нарахування на соц. страх. – податки на прибутки підприємств і корпорації – нерозподілений прибуток підприємств і корпорацій – чистий процент з боргу + урядові трансферти і виплати домогосподарствам. Трансферти – це економічні операції, через які одні інституційні одиниці безоплатно і безповоротно передають іншим товари, послуги, активи або права власності. ОД = трансферти уряду домогосподарствам + трудові доходи + розподілені прибутки(дивіденди). Особистий дохід кінцевого використання – це частина особистого доходу, яка залишається після сплати індивідуальних прибуткових податків громадян. ОДКВ = ОД – Тінд. (особисті прибуткові податки; податки на особисте майно; податки на спадщину;)

4.Валовий внутрішній продукт: Методи обчислення ВВП.

ВВП – ринкова вартість усіх кінцевих товарів і послуг, які вироблені в країні протягом року.

ВВП обчислюється за:

А) за витратами:

GNP = C + Ig + G + NE, де

GNP – ВНП, C – споживчі витрати, Ig – валові приватні інвестиції, G – державні витрати, NE – чистий експорт.

C – споживчі витрати включають витрати дом госп на різні види товарів та послуг: предмети споживання довгострокового використання; предмети поточного споживання; споживчі витрати на послуги.

Ig – валові приватні інвестиції складаються з: інвестицій на заміщення капіталу який був зношений у процесі виробництва протягом року(амортизація); чистих інвестицій(чистого приросту обсягів основного капіталу)

G – державні витрати – обєднують усі витрати держави які йдуть безпосередньо на виробництво суспільних товарів та послуг а також на оплату праці держ службовців та працівників бюджетних установ.

NE – чистий експорт – це різниця між обсягом експорту і імпорту.

Б) За доходами:

GNP=W + R + i + p + A + Tн, де

W – заробітна плата, R – рента, i – процент, p – прибуток, А – амортизація, Тн – непрямі податки.

R – рента – визн рентні доходи, які отримують домашні господарства за здані в оренду землі, приміщення, житло та ін.

i – процент – виступає у вигляді доходів від грошового капіталу, заощаджуваного дом госп.

p – прибуток я кий отримують власники одноосібних господарств, товариств

А – амортизація – еквівалент величини знецінення осню капіталу за рік.

Тн – непрямі податки встан в цінах товарів та послуг, їхній розмір для окремого платника прямо не зал від його доходів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)