АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні знаки та кольори

Читайте также:
  1. II. Право на фабричные рисунки и модели (прикладное искусство), на товарные знаки и фирму
  2. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  3. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  6. В-83 Правоотношения: понятие, признаки и виды?
  7. В-93 Правонарушение: понятие, признаки и виды?
  8. В-95 Правовое гос-во: понятие и признаки?
  9. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  10. Виборчі системи: їх ознаки та різновиди
  11. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  12. Визначення понять “інфекція” та “інфекційний процес”. Характерні ознаки і періоди перебігу інфекційної хвороби

Хвиляста лінія - знак Води. Дощ зображується вертикальними лініями, річки, підземні води - горизонтальними, «сльота небесні» - горизонтальними.

Громовник (шестикінечний хрест у колі або шестигранник). Знак Грома (і Перуна). Використовувався як оберіг від блискавки; також є військовим оберегом.

Квадрат (або ромб), поділений хрестом на чотири частини - (зоране поле). Якщо всередині є крапки - засіяне поле. Це - знаки Землі і родючості.

Колокрес (хрест у колі). Знак Сонця. перепона і відраза зла, знак закритості.

Крада («грати») - знак Вогню. Крада - жертовний або похоронне багаття.

Крес (рівносторонній хрест: прямий або косий) - знак Вогню (і Бога Вогню - Агуна).

Місяць - Знак місяця, місяця. Відомі підвіски «лунніци».

Півнячий гребінь з сімома виступами - знак Вогню.

Ріг достатку. Знак багатства, достатку. [ 23]

Ярга (свастика). Інакше - коловорот. Варіантів накреслення існує величезна кількість. Ярга - знак Сонця (і, відповідно, Богів Сонця: Хорса, Даждьбога та ін). По спрямованості обертання (посолонь \ протисолонь) розрізняють знак світлого Сонця (сонця Яви) і знак темного Сонця (сонця Нави). Сонце Яви - доброчинна, творча Сила; Сонце Наві - руйнівна Сила. Згідно слов'янським міфам, після заходу Сонце освітлювало Подземья (Нав), звідси і назва. Ми знаємо, що Сонце вночі не перебуває під Землею, але в наявності руйнівного аспекту у Сонця важко засумніватися... Є два трактування визначення напрямку обертання знака; традиційна, наскільки мені відомо, така: кінці променів загинаються проти напрямку обертання.

Дерево (найчастіше ялинка) - символ взаємозв'язку всього у світі, символ довгого життя.

Спіраль - символ мудрості; якщо колірна гамма синьо - фіолетова - таємних знань. Найпотужніший здобич знак для всіх темних сутностей тіньового світу - якщо колір червоний, білий або ж чорний.

Трикутник - символ людини; особливо якщо супроводжується невеликими крапочками або гуртками з боку вершини. Символ людського спілкування. [ 20]

Кольор оберега пов'язаний з захистом однієї з семи чакр людини. Червоний - для самої нижньої, розташованої в районі куприка і відповідає за сечостатеву систему, пряму кишку, опорно - руховий апарат. Помаранчевий - для другої, що знаходиться на кілька пальців нижче пупка, що відповідає за статеву енергію і нирки. Жовтий - для третьої чакри (область сонячного сплетіння) - центру життєвої енергії, що відповідає також за всі органи черевної порожнини. Зелений - для четвертої, серцевої чакри. Вона контролює діяльність не лише серця, але і легенів, хребта, рук, відповідає за наші емоції. Блакитний - для п'ятої, горловий, відповідальної за органи дихання і слуху, горло і шкіру, а також творчий потенціал людини. Синій - для шостої (зона «третього ока»), відповідальної за наші інтелектуальні здібності. Фіолетовий - для сьомої (тім'ячко), сполучною нас з Вищими силами, з Богом.

1) Білий. Пов'язаний з ідеєю Світла, чистоти і священність (Білий Світ, Білий Цар - над царями цар і т.п.); в той же час - колір Смерті, жалоби.

2) Червоний - Вогонь, (і Сонце - як небесний Вогонь), кров (життєва Сила).

3) Зелений - Рослинність, Життя.

4) Чорний - Земля.

5) Золотий - Сонце.

6) Синій - Небо, Води.

7) Фіолетовий рідко зустрічається в російській вишивці.

Серед численних візерунків народної творчості селян -язичників не зустрічається жодного з відображенням злих сил, нечистого, диявола, чортів. Одна літня вчителька з Новогрудка М. Кровец так говорила про це: "Ми вишиваємо Сонце, Коляди, Купалу тому, що вони приносять щастя, добро, щоб була любов, милосердя. Все, що погано, що від зла, від ненависті, від нечистого і чортів, ми на рушники не пускаємо. [ 30]

Ми вишиваємо тільки добре, гарне і корисне для людини. А хто на іконах разом зі святими зображують і чортів, і диявола, так не всі ж попи і ксьондзи - добрі люди. Є серед них і погані. Ось тому і малюють вони на іконах святих і чортів разом. Чесний ж людина не поклониться нечистій силі ". Хотілося б відзначити, що багато речей, які згодом, і не без участі в цьому християнства, стали представлятися поганими і недобрими, наші пращури язичники сприймали без того дурного значення. Такі, наприклад, тонкоматеріалние істоти, як лісовики, русалки, водяний вважалися природною складовою частиною навколишнього Матері -природи. і з ними завжди намагалися подружитися, щоб знайти хороші відносини і з елементами, ними охоронюваними. Вважалося: не досягне людина успіху в якому - небудь справі, якщо Парфуми - Хранителі даній місцевості не допоможуть йому.

Як можна сприймати чортів? З приходом християнства, звичайно, багато речей, вже з поганим або хорошим значенням, але також стали проникати в теми, що відображаються народною творчістю. Зараз нам важко поділяти і судити, чи знаходили образи недобрі відображення у виробах народної творчості. Сучасна людина взагалі, має інший світогляд і інший погляд на речі. [ 10]

Мабуть у всьому декоративному мистецтві немає іншого такого предмета, який би концентрував у собі стільки різноманітних символічних значень. Тут знайшли відображення орнаменти, пов’язані з образами добра, краси, захисту від усього злого на землі. Тому у стародавні часи рушники мали не тільки утилітарне, декоративне призначення, а й ритуальне, культове.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)