АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прогноз товарного ринку: сутність та алгоритм

Читайте также:
  1. Cущность прогнозирования (лекция I)
  2. Анализ временных рядов и прогнозирование
  3. Анализ демографических прогнозов Краснодарского края
  4. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  5. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  6. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  7. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  8. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  9. Валовий внутрішній продукт: сутність, зміст його елементів за виробничим методом.
  10. Валютний курс: сутність та типологія.
  11. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, паритет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  12. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купів.спроможності та зв’язок з платіжним балансом.

46. Вимоги до прогнозу товарного ринку. 1) надійність та наукова обгрунтованість; 2) системність з урах чинників, які будуть здійсн вплив у майбутньому; 3) аргументов-ть та об'єктивність прогнозу; 4) наявність альтернативних варіантів розвитку, чітке формув всіх гіпотез та передумов покладених в їх основу; 5) веріфікованість – наявність надійної оцінки достовірності і точності прогнозу для його коригування; 6) чітка і ясна мова формулювань; 7) плановий хар-р та своєчасність прогнозу.

47. Прогнозні дослідження збуту: сутність, основні використовувані показники. Прогноз збуту (ПЗ) – це визначення того, що під-во розраховує продати виходячи із існуючої кон”юнктури, ринкового потенціалу і власних можливостей. Групи показників при ПЗ: контрольовані / керовані; некеровані. Осн. екон пок-ки, що викор при ПЗ: передумови /випереджаючі індикатори (сертривроб часу пром роб-ів, обсяги замовл вир-ам, контракти на обл-ння, капіталовкл); співпадаючі індикатори (% безроб, потреба в р/с, І обсягу пром вир-ва, ВНП, особ доходи); індикатор наслідків (витрати під-ва на нов обл-ння, баланс вар-ть запасів, заборг спож-ів, І затрат на роб сил з розрах на од прод-ї).

48. Некількісні методи прогнозування ринку. Жюрі керівників вищ ланки (експертн оцінк); об”єднана оцінк ПЗ тов-ів агентами. Індекс песимізму тов агентів = (досягнутий обс прод-ї мин р – прогноз прод за минул рік) / прогноз продаж на минул р.; очікувані покупці; метод Дельфі (мозг атаки); створ сценар майб роз-ку обсягів збуту.

49. Кількісні методи прогнозування ринку. множинна регресія (пошук рівн-ня зал-ті майб обс збуту від б-яких фак-ів); метод станд розпод ймов-ті (експертн методом визнач значення 3-х видів прогнозу збуту: О- оптиміс, П- песиміс, М- найб ймов. ПЗ= (О + 4М + П)/6; станд відхил= (О-П)/6) найбільш вірогідне значення збутового прогнозу з ймовірністю 25% буде знаходитись в межах ± 2 стандартні відхилення; на базі мин періодів; кореляц аналіз; прогнозув на основі частки р-ку; аналіз кінц викор-ня (обсяги збуту мат-ів, сиров, напівф-ів).

50. Сутність конкуренції та її функції в ринкових умовах. К – властиве тов вир-ву змагання між окремими госп суб-ми, зацікавлен у більш вигідних умовах вир-ва та збуту тов-ів. Ф-ї К: визнач ринк вар-ті тов-ру; стимул впровадж НТП; вибір найб ефект форм вл-ті і господ-ння; вплив на фор-ння ефект організац стр-р.

51. Види конкуренції. За родовою ознакою (вільна, монополістична);в зал-ті від меж взаємозамінності (К торг марок, галузева, формальна, загальна); за гол формами прояву (цінова: пряма, непряма; товарна: функціон, видова, предметна); в структ плані (галузева, міжгалуз); за територ принцип (регіональна, в межах країни, в межах регіону світу, світову); виход із суб-ів р-ку (між товаровир-ми, міжпокупцями, між тов-ми і пок-ми); згідно об”єкту (за ринки збуту, за кан розпод, за ринки закуп, за кан комунікац); згідно стану (потенц, активна, цілеспрям, тимчас, пост-на); недобросовісна.

52. Стратегії конкурентної боротьби за М. Портером. "ціна-кількість” (ефект масштабу – чим ↑ виробл тим ↓ ціна); диференціації (намаг досягти унікал-ті в якому-небудь аспекті, який є важлив для вел к-ті спож-ів); фокусування / спеціалізації (концентр на якомусь сегменті р-ку і обслуг його краще ніж кон-тами).

53. Стратегії конкурентної боротьби за Ф. Котлером. Стратегії:лідера (захист позицій), претендентів на лідерство (наступ на позиц лідера); ведених (тик, кого ведуть – мирне спів-во з лідером); займаючих ніши (спец-ся на невеликих, нецікавих для ін сегментах ринку).

54. П'ять сил конкурентного середовища. 1) потенційні конкуренти (­ вир потужностей, ­ пропозиції Þ ¯ цін); 2) товари-субститути (п-ція ін галузей, яка може замінити існуючі товари, оскільки вик-є такіж ф-ції для виділеної гшрупи споживачів); 3) покупці (¯ цін); 4) постачальники (можуть ­ ціни на свої товари та ¯ їх якість); 5) конкуренція в галузі (суттєва, коли конкуренти відчувають труднощі або бачать можл-ть покращити свій стан).

55. Аналіз конкурентного середовища через розрахунок показників ринкової концентрації. Коеф-т ринкової концентрації К – відношення заг обсягу реалізації п-ції до обсягу реалізації п-ції великими осн постачальниками. Індекс ринкової концентрації І: І = Н12 + Н22 + … + Ні2, де Ні – частка ринку кожного великого (і-го) постачальника. На основі цих п-ків є 3 типи ринку: 1) висококонцентрований (К > 70%, І >2000), 2) помірно конц-й (45% < К < 70%, 1000 < І < 2000), 3) низькоконц-й (К < 45%, І < 1000). Згідно цієї методики визнач-ть також бар'єри входу-виходу.

56. Типи конкурентних ситуацій. 1) чиста конкуренція (ринки масових станд товарів, ціни – під дією S – D), 2) олігополія (число конкурентів невелике або домінує декілька взаємозалежних під-в. хар-на для ринків, де товар на стадії зрілості, а первинний попит неможливо розширити. Можлива поведінка під-в: незалежна, адаптивна, корпоративна, випереджувальна, агресивна); 3) монополістична (недосконала) к-ція (к-ть конкурентів невелика, їх сили» рівні, товари диференційовані); 4) монополія (на ринку домінує один вир-к – досл-ня тривалості монополії та бар'єрів входу).

57. Аналіз можливої реакції конкурентів. Методи: а) коеф-т еластичності реакції конкурента – відношення % зміни марк дій конкурента до % зміни ваших власних марк дій. Якщо цей коеф-т > 1 – поведінка конкурентів агресивна, від 0,8 до 1 – є необх-ть адаптації до дій конкурентів, від 0,2 до 0,8 – часткова адаптація, < 0,2 – реакція конкурента відсутня; б) Схема Портера: 1) визначення того, що мотивує конкурент (його цілі на майбутнє), 2) аналіз сучасних стратегій конкурента та методів ведення ним конкур боротьби, 3) як уявляє себе конкурент і його уявлення про галузь; 4) можливі сильні та слабкі сторони конкурента. Виділяють 4 типи конкурентів (к-т, який не поспішає, тигровий, непередбачуваний, вибірковий).

58. Різновиди конкурентів підприємства. Є такі різновиди: активні к-ти (в даний час активно впливають на під-во), пасивні (потенційні); прямі (на цьому ж ринку, така ж п-ція), непрямі (товари-субститути), товарні (такаж п-ція для тих же споживачів), неявні (різні галузі, профілі під-в, борються за гаманець споживача), зі збуту (інтереси в каналах збуту), цінові, комунікаційні. Найсильніші для під-ва конкуренти – це ті, що викор-ть такі ж стратегії для досягнення тих самих цілей.

59. Об'єднаний аналіз галузі та ринку. Здійснюється шляхом побудови матриці «товар-ринок» (по вертикалі – сегменти ринку, по горизонталі – види товару). Інші параметри: технол рівень продукції, геогр розповсюдження та ін. Група під-в, які викор-ть» стратегії на даному цільовому ринку – стратегічна група. Аналіз цих груп дозволяє: визначити своїх прямих та потенційних конкурентів, проаналізувати бар'єри входу на сегмент, провести диференціацію товарів своїх та конкурентів.

60. Оцінка сильних та слабких сторін конкурентів. Тут викор-ся такі хар-ки: якість та доступність п-ції, відносини зі споживачами, кваліфікація і досвід персоналу, сервіс, проінформованість споживачів, частка ринку, міра популярності під-ва, лояльність споживачів. Ці досл-ня оформлюються у вигляді таблиці, в якій за кожним п-ком виставлені бали за певною шкалою нашому під-ву та конкурентам. На основі сумування цих балів робиться висновок про стан наш та конкурентів.

61. Розуміння поведінки споживачів. Поведінка споживачів (ПС) у сучасному розумінні – це всі економ, соц і психолог прояви, які мають місце в процесі підготовки і здійснення купівлі, а також використання купленого продукту, включаючи передачу набутого досвіду іншим. ПС – це дії, які здійсн-ть окремі особи, купуючи і використовуючи продукції (послуги), це розумові і соц процеси, які призводять до цих дій або слідують за ними.

62. Процес розвитку науки про поведінку споживачів. Наука, яка вивчає ПС була започаткована в 30-ті роки. Основоположник – Джон Ватсон. Головна тематика досліджень того часу (довоєнні роки): як посилити прихильність споживачів до товару, до властивостей, х-к продукції, вивчення методів рекламування з метою посилення іміджу підприємств. В 60-ті роки нова тема досліджень: мотивація споживачів; з'явились праці про можливості впливу на підсвідомість споживача; в цей час наука з'являється у ВУЗах; питання: як стимулювати споживача до купівлі; з'являється поняття " моделі поведінки споживачів ”.

63. Сучасні основи науки про поведінку споживачів. 1) споживач – хазяїн, він може відхилити всі спроби впливу на нього, тому діял-ть підпр-ва повинна бути адаптована до мотивацій і поведінки споживачів; 2) мотивація і поведінка споживачів може бути зрозуміла тільки завдяки проведенню відповідних досліджень. Але все ж таки завдяки цим дослідженням абсолютні прогнози неможливі. Можливо лише наблизитись до розуміння ПС; 3) поведінка споживачів може змінюватись завдяки впливу, при якому людина сприймається як суверенна і цілеспрямована особа. Переконання споживача і вплив на нього допускається лише в рамках закону і в ракурсі соц і етичних норм.

64. Сутність інтердисциплінарного підходу до вивчення поведінки споживачів. Для оцінки ПС потрібно використовувати інтердисциплінарний підхід: економ науки відповідають на питання: який дохід мають споживачі, який попит, пропозиція, які їх пропорції; психологія допомагає зрозуміти причини, стимули, мотивацію споживачів; етнографія вивчає поведінку споживачів, виходячи з розселення споживачів; симптоматологія – допомагає зрозуміти, чому людина виходить із якихось зовнішніх факторів; герменевтика – наука, яка допомагає аналізувати тексти (анкети і т.д.).

65. Економічна теорія поведінки споживачів А. Маршалла. В основі – споживач-"калькулятор”, який розраховує свій дохід, а потім приймає рішення, що купувати.Особливості ПС: 1) вибір товарів здійснюється після попереднього обдумування, рівень якого залежить від важливості товарів; 2) вибір базується на передбаченні результатів у майбутньому; 3) на вибір впливає принцип загальної недостатності, у відповідності з яким діє індивід.

66. Нова економічна теорія поведінки споживачів. В основі – споживач-"калькулятор”, який розраховує свій дохід, а потім приймає рішення, що купувати.Особливості ПС: 1) вибір товарів здійснюється після попереднього обдумування, рівень якого залежить від важливості товарів; 2) вибір базується на передбаченні результатів у майбутньому; 3) на вибір впливає принцип загальної недостатності, у відповідності з яким діє індивід. Споживання – це діял-ть, в рамках якої людина здійсн-є свій вибір з метою "створення” послуг, які забезпечують корисність. Згідно цієї теорії головними моментами в діяльності споживачів є: 1) орієнтація не на сам товар, а на послугу, користь, яку він надає; 2) різні товари можуть забезпечувати одну і ту ж послугу, а значить є вибір між товарів-субститутів; 3) кожний товар являє собою сукупність атрибутів, серед яких існує базовий; 4) одни і той же товар може задовольняти різні потреби.

67. Мотиваційна теорія поведінки споживачів. В основі вчинків споживачів лежить мотивація, яка є результатом постійного взаємовпливу комплексу свідомих і несвідомих, чуттєвих, інтелектуальних, культурних і фізіологічних потреб. Фрейд стверджував, що люди в більшості випадків не усвідомлюють, не кінця розуміють мотиви своїх дій. Причини такої поведінки закладені в психологічній структурі людини (3 частини): ід – несвідоме, его – свідоме, супер-его. Згідно мотивац теорії ПС основні положення теорії акту купівлі: 1) товари є символами, людина, сприймаючи чи не сприймаючи такі символи, купує товари чи відмовляється від них; 2) існує глибинний зв'язок між тим, ким ми хочемо бути і тим, що ми купуємо, купити щось – означає виразити себе, підвищити свій імідж; 3) всяка купівля створює дискомфорт; 4) трата грошей породжує часто приховані мукі совісті.

68. Моделі поведінки споживачів. … включають елементи маркетингового впливу, соц-культ впливу, елементи "чорної скриньки споживача”, ситуаційні впливи. Ядром цих моделей є процес прийняття рішень про купівлю. На нього впливають 3 групи факторів: 1) чорна скринька – потреби, цінності, побажання, ризик купівлі, орієнтація, емоції, пізнавальний дисонанс; 2) зовнішній вплив – маркетинговий вплив (МТП, МЦП, МПК, МПРозподілу) та соц вплив (культура, субкультура, референтні групи, сім'я, особистий вплив); 3) ситуаційні впливи – завдання купівлі, соц оточення, фін, стан, ефект часу, попередній стан, інф забезпечення.

69. Процес прийняття рішень про купівлю. Як правило цей процес має на меті вирішення певних проблем і може включати

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)