АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ситуаційний підхід до стилям керівництва

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. Господарські міністерства (відомства) як органи господарського керівництва
  3. Диференційований підхід до обслуговування різних груп музейних відвідувачів
  4. Доменний підхід
  5. Загальний стратегічний підхід до ведення перемовин.
  6. Конструктивістський підхід до визначення етносу і нації.
  7. Конфлікти як об’єкт керівництва
  8. Міжнародний підхід до екологічного менеджменту
  9. ОБ’ЄКТНО ОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД_____________________________________________________
  10. Органи господарського керівництва
  11. Основні напрями виховання, їх взаємозв’язок. Комплексний підхід до виховання.
  12. Поведінковий підхід до управління

Сучасна теорія лідерства сформувалася з урахуванням попередніх досліджень: поведінкового підходу і підходу із боку особистих якостей людини. Новий підхід до проблеми стилів керівництва у тому, що особисті риси і поведінку керівника є лише складовими частинами успіху. Проте вирішальна роль належить додатковим чинникам, які творяться у кожної конкретної історичної ситуації. До таких факторів, який отримав назву ситуаційних, відносять потреби та особисті якості підлеглих, характер завдання, вимоги, і впливу середовища, і навіть наявну в керівника інформацію.

Сучасні дослідження вказують, що аналогічна тій, як різні ситуації вимагають різних структур, так повинні обиратися й різні способи керівництва — залежно від характеру конкретної історичної ситуації. Щоб працювати найефективніше, керівник повинен застосовувати різних стилів, методи лікування й типивлияния.

За підсумками вивчення різних ситуацій розробили чотири ситуаційні моделі:

·Ситуационная модель керівництва Фидлера;

· Підхід Мітчела і Хауса «шлях - мета»;

· Теорія життєвого циклу Херси і Бланшара;

· Модель прийняття рішень керівником Врума-Йеттона.

Основу для ситуаційного підходи до управлінню заклавФидлер. Його модель зосередила увагу до ситуації та виявила три чинника, що впливають поведінка керівника. Цими чинниками є:

1. Стосунки між керівником і членів колективу. Існують лояльність,проявляемую підлеглими, їхню довіру до свого керівнику та привабливість особистості керівника для виконавців.

2. Структура завдання.Подразумевает звичність завдання, чіткість її формулювання і його структуризації, а чи не розпливчастість ібесструктурность.

3. Посадові повноваження. Це - обсяг законної влади, що з посадою керівника, що дозволяє йому використовувати винагороду, і навіть рівень підтримки, який надає керівнику формальна організація.

Стосунки між керівником і членів колективу може бути хорошими і поганими, це може бути структурована і структурована, а посадові повноваження керівника може бути великими чи малими. Різні поєднання цих розмірностей можуть дати потенційні стилі керівництва.

Ще один ситуаційна модель лідерства «шлях - мета» розробили ТеренсомМитчелом і Робертом Хаусом. Відповідно до цього підходу, керівник може спонукати підлеглих до досягнення цілей організації, впливаючи по дорозі досягнення цього. Керівник може спричинити підлеглих, «збільшуючи особисту вигоду досягнення підлеглими мети даної роботи. Він він може зробити шлях до цієї вигоді легшим, пояснюючи кошти її досягнення, прибираючи перешкоди і пастки і кількість змогу особистої задоволеності шляху довигоде». Нижче наведені деякі прийоми, з допомогою яких керівник впливає дорозі чи кошти досягнення мети:

· Роз'яснення те, що очікується від підлеглого;

· Надання підтримки, наставництво й усуненнясковивающих перешкод;

· Напрям зусиль підлеглих для досягнення мети;

· Створення у підлеглих такої потреби, що у компетенції керівника, який може задовольнити;

· Задоволення потреб підлеглих, коли впоралися.

Спочатку Хаус у своїй моделі розглядав два стилю керівництва: стиль підтримки і інструментальний стиль. Стиль підтримки аналогічний стилю, орієнтованому на людини чи людські стосунки.Инструментальний стиль аналогічний стилю, орієнтованому до роботи чи на завдання. Пізніше професор Хаус включив решта 2 стилю: стиль, який би участь підлеглих прийняття рішень і стиль, орієнтований досягнення.

Теорія життєвого циклу – ситуаційна теорія лідерства, авторами якої є ПольХерси і КенБланшар. Відповідно до цієї теорії найефективніші стилі лідерства залежить від «зрілості» виконавців. Зрілість окремих осіб і груп розуміємо здатність нести за свою поведінку, бажання досягти поставленої мети, і навіть освіту й досвіду у відношенні конкретного завдання, яку треба виконати. Поняття зрілості характеризує конкретну ситуацію. Керівник визначає цю зрілість, оцінюючи прагнення до досягнення, здатність нести за поведінка, і навіть рівень освіти та досвід минулої роботи над дорученими завданнями. Відповідно, може змінювати та свою поведінку залежно від відносної зрілості особи чи групи.

Є чотири стилю лідерства, які відповідають конкретному рівню зрілості виконавців:

· Давати вказівки

· «Продавати»

· Брати участь

·Делегировать

Перший стиль вимагає, щоб керівник поєднав велику ступінь орієнтованості на завдання й малу - на людські стосунки. Він готовий до підлеглих з низькому рівні зрілості. Тут цей стиль є досить доречним оскільки підлеглі або хочуть, або здатні відповідати за конкретне завдання, і їм потрібні відповідні інструкції, керівництво і суворий контроль.

Другий стиль - «продавати» - передбачає, що стиль керівника рівної й у високого рівня орієнтований і завдання, і відносини. У цій ситуації підлеглі хочуть прийняти відповідальність, але з можуть, оскільки у них середнім рівнем зрілості. Отже, керівник вибирає поведінка, орієнтоване на завдання, щоб показати конкретні інструкції підлеглим про те, що як треба робити. У той самий час керівник підтримує їхнє бажання і ентузіазм виконувати завдання під свою відповідальність.

Третій стиль характеризується помірковано високим рівнем зрілості. У цій ситуації підлеглі можуть, але з хочуть відповідати у виконанні завдання. Для керівника, поєднала низьку ступінь орієнтованості на завдання й високий рівень - на людські стосунки, найкращим буде стиль, заснований на участі підлеглих прийняття рішень, оскільки підлеглі знають, що як треба виконувати, і це непотрібен конкретних вказівок. Але вони також має хотіти і могти усвідомлювати свою причетність до виконання даного завдання. Керівники можуть підвищити мотивацію і причетність своїх підлеглих, надаючи можливість брати участь у прийняття рішень, і навіть надаючи їм допомогу дітям і не нав'язуючи жодних указівок.

Четвертий стиль характеризується високим рівнем зрілості. У цій ситуації підлеглі, і можуть, і хочуть відповідати. Тут понад всього підходить стиль делегування, а поведінка керівника може поєднувати низьку ступінь орієнтованості на завдання й на людські стосунки. Цей стиль доречний у ситуаціях зі зрілими виконавцями, оскільки підлеглі знають, що як робити, і усвідомлюють високий рівень свою причетність до завданню. Через війну керівник дозволяє підлеглим діяти самим: їм потрібні ні підтримка, ні вказівки, оскільки вони можуть робити всі це самі в відношенню друг до друга.


Висновки:

Стиль керівництва - це звична манера поведінки керівника з відношення до підлеглим, щоб надати ними вплив та спонукати до досягнення стилів организації. Стиль керівництва складається у залежність від безлічі різних чинників, як суб'єктивних (залежать від особистості керівника), і об'єктивних.

Найвідомішими критеріями до визначення ефективного стилю лідерства вважаються:

· Підхід з позиції особистих якостей

· Поведінковий підхід

·Ситуационний підхід

Відповідно до поведінковим підходом вчені виділяють три основних стилю керівництва: авторитарний, демократичний і ліберальний.

Найпоширенішим практично є авторитарний стиль, вважається універсальним. Він полягає в віддачі підлеглим в наказовій формі розпоряджень без будь-яких пояснень їхнього нерозривного зв'язку зі спільними цілями і завданнями діяльності організації.

Використання авторитарного стилю збільшує одноосібну владу керівника і можливості впливу на підлеглих, забезпечує максимальну продуктивність, допомагає рішенню завдань за скрутних умов, забезпечує роботу новостворених колективів і дозволяє виконати завдання, особливо коли вистачає часу, якщо компетентність керівників значно вища, ніж в підлеглих, чи працівники що неспроможні дійти згоди.

Підсумовуючи опису стилів авторитарного, демократичного і ліберального стилів керівництва відзначимо, що кожен з них має певні чесноти та вади. З іншого боку, практично залежно від цієї ситуації, найчастіше відбувається змішання цими стилями.


Список використаних джерел:

1. Аналочі Фаруад. Стратегічний менеджмент малих та середніх підприємств - М: 2001

2. Аналіз господарської діяльності підприємства. Під ред. Єрмолович Л.Л. Мінськ: «Інтерпрессервіс», 2001р. -570с.

3. Балабанов І.Т. Основи фінансового менеджменту. Як управляти капіталом? М: Фінанси і статистика, 1995р. -384с.

4. Блінов А.О. Мистецтво управління персоналом - М: 2001

5. Бурков В.М., Ірік В.М. Моделі і методи управління організаційними системами. М: БЕК, 1996. - 210C.

6. Вайсман А. Стратегія маркетингу: 10 кроків до успіху; Стратегія менеджменту: 5 факторів успіху: Пер. з нім. М: АТ «Інтерексперт», Економіка, 1995 - 344с.

7. Володін А.А. Довідник фінансиста підприємства. М: ИНФРА-М, 1997. - 368с.

8. Донцова Л.В. Система регулювання інвестиційних проектів в розвинених країнах та можливості її застосування в Росії. / Журнал

9. Єфремов В.С. Стратегія бізнесу. М: Финпресс, 1998р. -388с.

10. Єгоршин А. П. Основи управління персоналом - М: 2003

11. Карданская Н.А. Прийняття управлінських рішень - М: 2003

12. Коротков Е.М. Дослідження систем управління - М: 2003


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)