АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пам’ятка при державній реєстрації юридичної особи чи фізичної особи-підприємця

Читайте также:
  1. Акушерское пособие складывается из четырех моментов.
  2. Аннотация на учебное пособие «Экологический менеджмент»
  3. Базы данных :: Учебные пособия и обзоры
  4. В чому полягають особливості концепції особистості Ч.Кулі – 15 б.
  5. В.Д. Кулиев, В.Л. Сендеров, Т.И. Юрченко, Б.А. Лагоша, В.В. Озик Менеджмент. Управленческие решения. Учебное пособие. – М.: 2006.
  6. Вивчення фізичної культури у 2013-2014 навчальному році в 5 класі
  7. Види юридичної відповідальності
  8. Види юридичної відповідальності залежно від галузевої структури права
  9. Види, способи і типи правового регулювання
  10. Визначте поняття і структуру особистості в соціології
  11. Визначте поняття «соціалізація особистості – 15 б.
  12. Вимоги до юридичного процесу та юридичної процедури

Крок 1.. Рішення про створення підприємства, вибір його організаційно-правової форми (наприклад, Реєстрація ФОП,Реєстрація ПП), видів діяльності, системи оподаткування
Крок 2. Складання і посвідчення статутних документів
Крок 3. Резервування найменування юридичної особи
Крок 4. Відкриття банківського рахунку для формування статутного капіталу ТОВ
Крок 5. Державна реєстрація
Крок 6. Реєстрація підприємства в органах державної статистики
Крок 7. Податкова інспекція
Крок 8. Взяття на облік в органі Пенсійного фонду України
Крок 9. Виготовлення печаток і штампів
Крок 10. Відкриття рахунку в банку
Якщо Ви прийняли рішення створити власне підприємство, Вам доведеться легалізувати вашу діяльність і пройти процедуру державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, так як законодавством України передбачена адміністративна та (або) кримінальна відповідальність за заняття підприємницькою діяльністю без держ. реєстрації.

Крок 1. Рішення про створення підприємства, вибір його організаційно-правової форми та видів діяльності.
Підготовчий етап. Ще перед початком процедури реєстрації Вам необхідно прийняти низку стратегічних і організаційних рішень, які багато в чому визначать надалі побудову самого бізнесу і можуть істотно вплинути на процес його реєстрації:
Вибір організаційно-правової форми;
Вибір системи оподаткування;
Вибір виду діяльності
Звичайно, Ви уявляєте, яким видом діяльності будете займатися. Але при держ. реєстрації вказуються коди видів діяльності відповідно до держ. класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД). Ви повинні вибрати один основний і 5 додаткових видів. Серйозно поставтеся до їх вибору - в деяких випадках, наприклад при отриманні ліцензії (дозволу) на здійснення деяких видів діяльності, Вам доведеться пройти процедуру перереєстрації, якщо Ви не внесете до реєстраційної картки на етапі держ. реєстрації потрібні для діяльності підприємства класифікаційні коди.
Так само не зайвим буде з'ясувати заздалегідь, чи підлягає обраний Вами вид діяльності ліцензуванню та патентуванню. Для отримання кожного виду ліцензій (патентів) необхідно пройти певну процедуру і надати потрібні документи, отримання яких теж вимагає часу і не завжди проходить гладко.
Назва майбутнього підприємства;
Юридична адреса майбутнього підприємства;
Вибір керівника підприємства та інших посадових осіб (директора, заступників), які будуть мати право представляти підприємство без довіреності і згодом відображення їх повноважень в Статуті
;
Визначення особи, яка буде відповідати за проведення реєстрації;
Вибір відділення банку, з яким Вам буде зручно (і вигідно) працювати.
Радимо Вам також заздалегідь зібрати всю інформацію про засновників: копії паспортів (сторінка 1 і 2, + сторінка з пропискою) та довідок про присвоєння їм індивідуального коду (оригінали), і з'ясувати який саме відділ виконкому або держадміністрації здійснює державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності та час його роботи, а при його відвідуванні так само уточнити банківські рахунки для платежів за реєстраційні збори, адреси інших держ. органів, що беруть участь в реєстрації і "особливості" процедури реєстрації у Вашому районі (буває й таке).

Крок 2. Складання і посвідчення статутних документів
Рішення засновників про створення підприємства (якщо їх більше одного) необхідно зафіксувати у письмовій формі у вигляді протоколу зборів засновників, в якому відображаються також прийняті засновниками рішення, необхідні для початку підприємницької діяльності:
затверджуються статутні документи;
призначається керівництво підприємства (директор);
призначається особа, відповідальна за подачу документів і проведення процедури реєстрації підприємства і т.п.
Підготовка установчих документів підприємства.
Установчі документи (статут товариства, установчий договір) складаються з урахуванням форми господарювання, передбачуваних видів діяльності і цілей підприємства. Вимоги законодавства до змісту установчих документів залежать від обраної організаційно-правової форми для створюваного СПД.
Відповідно до ст. 4 Закону "Про господарські товариства" акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю створюються і діють на підставі статуту, а повне та командитне товариства - на підставі установчого договору.
Для реєстрації приватних підприємств або при наявності лише одного засновника ТОВ (а за новими нормами це можливо) - не потрібні установчий договір і протокол зборів - тільки Статут.
Для реєстрації приватних підприємців (суб'єктів підприємницької діяльності - фіз.осіб) статутні документи не потрібні взагалі.
Загалом, до установчих документів належать наступні документи:
1) рішення власників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи: протокол зборів засновників, накази, рішення і т.п розпорядчі акти.
Протокол установчих зборів також повинні подавати колективні підприємства і кооперативи (зокрема, житлово-будівельні, гаражно-будівельні, садово-городні кооперативи), споживчі товариства, які діють тільки на підставі статуту;
2) установчий договір, якщо власників або уповноважених ними органів два або більше і відповідно до законодавства це необхідно для створюваної організаційно-правової форми СПД.
3) статут підприємства.
Вимоги до установчих документів.
Всі установчі документи складаються українською мовою.
У установчому договорі товариства визначаються зобов'язання учасників створити товариство, порядок їх спільної діяльності щодо його створення, умови передачі товариству майна учасників.
У статуті підприємства вказуються відповідно до вимог ЦК (ст.88):
найменування юридичної особи;
органи управління товариством, їх компетенція та порядок прийняття ними рішень;
порядок вступу до товариства та виходу з нього.
Закон "Про господарські товариства" (ст.4) вимагає визначити та відобразити в статуті підприємства:
відомості про вид товариства;
предмет і цілі його діяльності;
склад засновників та учасників;
найменування та місцезнаходження;
розмір і порядок формування статутного фонду;
порядок розподілу прибутків і збитків;
склад і компетенція органів товариства та порядок прийняття ними рішень;
перелік питань, для ухвалення яких необхідна одностайність або кваліфікована більшість голосів;
порядок внесення змін до установчих документів;
порядок ліквідації та реорганізації товариства.
Установчі документи повинні також містити відомості, передбачені Законом для різних організаційно-правових форм підприємств (ст. ст. 37, 51, 65, 67 і 76):
установчі документи товариства з обмеженою відповідальністю повинні містити відомості про розмір частки кожного учасника, розмір, склад і порядок внесення ними вкладів (ст.51);
статут акціонерного товариства, повинен містити відомості про види акцій, що випускаються, їх номінальну вартість, співвідношення кількості акцій різних видів, кількість акцій, які викуповуються засновниками, наслідки невиконання зобов'язань по викупу акцій, термін та порядок виплати частини прибутку (дивідендів) раз на рік за підсумками календарного року (ст. 37).
Відсутність зазначених відомостей в установчих документах є підставою для відмови в державній реєстрації товариства.
У повному найменуванні підприємства зазначається його організаційно-правова форма (АТ, ТОВ, ПП) і назва. Допускається вказівка на характерні ознаки діяльності (видавництво, маркетинговий центр, завод, і т.п.).
ВАЖЛИВО! Під час підготовки Статуту радимо підійти уважно до вибору й опису передбачуваних видів діяльності підприємства:
не забудьте включити і описати як статутні дійсно важливі для Вашого бізнесу види діяльності, включаючи суміжні з ними, але не намагайтеся перерахувати всі з існуючих. Не включайте без потреби в статутні види діяльності гральний бізнес, фінансові послуги, виробництво та реалізацію підакцизних товарів (алкоголь, тютюн), наркотичних засобів і зброї, - це може зажадати згодом перереєстрації Вашого підприємства, якщо Ви, наприклад, оберете спрощену систему оподаткування, що має обмеження на заняття певними видами діяльності.
Установчі документи (статут та установчий договір) підписуються засновниками, прошиваються і нумеруються і завіряються нотаріусом.
Установчі документи підлягають нотаріальному посвідченню.
Для реєстрації потрібно не менше 2 оригіналів і 3 копій нотаріально завірених примірників установчих документів.

Крок 3. Резервування найменування юридичної особи
Для виключення випадків реєстрації підприємств з тотожними найменуваннями чинним законодавством введена можливість попереднього резервування найменування створюваного підприємства до реєстрації.
Для цього засновник юр. особи або уповноважена ним особа повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи:
заяву встановленого зразка про резервування найменування юридичної особи, в якій вказується повне найменування підприємства, під яким мають намір зареєструвати юр. особу;
документ, що підтверджує внесення плати за проведення резервування найменування (квитанція).
Необхідно мати при собі для пред'явлення: паспорт, документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи (довіреність).
Плата за проведення резервування найменування стягується в розмірі двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 грн.).
Державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, які подані для проведення резервування найменування юридичної особи, якщо найменування юридичної особи не відповідає вимогам, які встановлені законом.
Розгляд заявки здійснюється у термін до трьох робочих днів від дати надходження документів.
У разі відсутності в реєстрі найменування юридичної особи тотожного заявленому Вами, державний реєстратор видає (надсилає рекомендованим листом) засновнику або уповноваженій ним особі довідку про резервування найменування юридичної особи, яка дійсна протягом строку резервування -2 місяці (9 місяців - для АТ).
У разі наявності в Єдиному державному реєстрі найменування тотожного Вашому, державний реєстратор видає (надсилає) повідомлення про відмову в резервуванні найменування юридичної особи.
Плата за проведення резервування найменування юридичної особи в такому випадку не повертається і всю процедуру доведеться починати спочатку.
Що треба врахувати при виборі найменування підприємства?
Законодавство України розрізняє найменування та назву суб'єкта підприємницької діяльності.
Відповідно до «Вимог щодо написання найменування юридичної особи...» (Держпідприємництво, Наказ № 65 от 09.06.2004), у найменуванні юридичної особи зазначається її організаційно-правова форма і назва (українською мовою).
Назва юридичної особи береться в лапки і пишеться безпосередньо після організаційно-правової форми суб'єкта господарювання.
Назва юридичної особи може складатися з власної назви юридичної особи, а також містити інформацію щодо мети діяльності, виду, способу утворення, залежності юридичної особи та інших відомостей. Юридична особа, крім повного найменування, може мати скорочене найменування.
У найменуванні юридичної особи забороняється використання найменувань органів державної влади, місцевого самоврядування та історичних державних найменувань, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.
У назві юридичної особи не може бути використане слово "національний" у всіх відмінках, крім закладів (установ), які набувають статусу національного закладу (установи).
У найменуванні суб'єктів підприємницької діяльності - юридичних осіб повинна відзначатися лише одна, а не дві і більше організаційно-правові форми, визначена відповідно до Класифікації організаційно-правових форм господарювання (наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 30 травня 2005 р. N 133).
Не допускається використовувати в найменуваннях такі організаційно-правові форми, які чинним законодавством не передбачені (наприклад, приватна фірма, науково-виробничий центр, тощо) або вміщують в собі не одну, а кілька організаційно-правових форм (наприклад, Товариство з обмеженою відповідальністю Корпорація "Альфа" або Приватне підприємство Холдингова компанія "Бета").
У той же час, у назві підприємства можуть вживатися такі терміни, як завод, фабрика, майстерня та інші.
Крім того, у найменуванні юридичної особи забороняється використовувати три крапки і двокрапка, такі римські цифри, як L, C, D, M, літери суто іноземного алфавіту - S, F, N і т.д.
Повне найменування не повинно перевищувати 182 символи, а скорочене - 38 (Наказ № 65).

Крок 4. Відкриття банківського рахунку для формування статутного капіталу ТОВ
Примітка: цей передреєстраційний етап проходять тільки підприємства, організаційно - правова форма яких вимагає наявності мінімального статутного фонду у встановленому законодавством розмірі.
При створенні підприємства у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) законодавчо встановлена необхідність сформувати статутний фонд підприємства до моменту його державної реєстрації в розмірі не менше 30% від величини, заявленої у статутних документах.
Для цього в установі банку потрібно відкрити рахунок, на який всі засновники і вносять свої вклади, після чого банк видає Довідку для подання до органу державної реєстрації, що підтверджує сплату учасниками (власниками) товариства внеску до його статутного фонду.
Крім того засновникам необхідно вибрати і затвердити уповноваженого, якому надається право підпису для управління операціями за цим рахунком (зазвичай вибирається директор). На такого уповноваженого оформляється довіреність, яка повинна бути засвідчена нотаріально, якщо хоча б одним із засновників є фізична особа.
Для відкриття рахунку для формування статутного фонду СПД-юр. особи подаються наступні документи:
заява про відкриття поточного рахунку, підписана уповноваженою засновниками особою;
один примірник оригіналу установчого документа або його копія, засвідчена нотаріально;
рішення засновників про визначення особи, якій надається право підпису для проведення грошових операцій за цим рахунком (довіреність, завірена нотаріально);
картка із зразками підписів і відбитка печатки, в якій наводиться зразок підпису особи, якій надано право розпорядчого підпису. (Картка приймається без відбитка печатки).
У разі відмови в державній реєстрації кошти повертаються засновникам, а рахунок закривається на підставі листа із зазначенням причини закриття рахунку, підписаного уповноваженою особою.
Зауважимо, що цей рахунок зможе функціонувати як поточний рахунок підприємства лише після повної реєстрації підприємства і надання банку підтверджувальних документів у повному обсязі (див. р. «Відкриття рахунку в банку»), а так само після отримання банком повідомлення про узяття рахунку на облік органом державної податкової служби за місцезнаходженням СПД.
На підставі поданих документів вносяться зміни до картки із зразками підписів і відбитка печатки або подається нова картка.
Процедура відкриття поточних рахунків у національній або іноземній валюті регламентується Інструкцією № 492.

Крок 5. Державна реєстрація
З набранням чинності Закону № 755 про держ. реєстрацію (з 01.06. 2004) у черговий раз змінилася процедура реєстрації (перереєстрації) підприємств і приватних підприємців, і стала набагато простішою. І хоча - треба віддати належне законодавцям-декларується принцип «єдиного вікна» і на новий інститут державних реєстраторів переклали значну частину бюрократичної тяганини (узгодження з іншими держ. органами, отримання дозволів, реєстраційних відміток і т.п.), що повинно спростити для підприємців всю процедуру, - на практиці поки не все так райдужно! Все вперлося в організаційні проблеми на місцях, більшість органів держ. реєстрації просто змінили назву на держ. реєстраторів, не особливо прагнучи виконувати нові функції по взаємодії з іншими держ. конторами. Але все-таки «процес пішов», у багатьох райдержадміністраціях вже функціонує система «єдиного вікна», вдосконалюється нормативна база (див. збірки нормативних актів та консультацій «реєстрація СПД») і, можливо, скоро ми й доживемо до повсюдного впровадження «спрощеній процедури реєстрації». Зараз триває перехідний період - тому, ми для економії Вашого часу постараємося викласти алгоритм реєстрації «із запасом» і, можливо, деякі етапи Вам вдасться пройти простіше чи їх уникнути, але готуйтеся про всяк випадок до забігу на довгі дистанції.
Для здійснення державної реєстрації необхідно звернутися до державного реєстратора (до органу державної реєстрації), який знаходиться при виконкомах міської/районної ради або при районних держадміністраціях (Київ, Севастополь) за місцезнаходженням підприємства (для СПД-фіз. особи - за місцем проживання).
Місцезнаходженням підприємства вважається місцезнаходження (розміщення) його постійного керівного органу (дирекції, правління тощо), або особи, що виступає від імені підприємства відповідно до установчих документів.
Це - юридична адреса Вашого підприємства. Основний критерій при її виборі - можливість тривалого використання - так як зміна юр. адреси тягне за собою перереєстрацію установчих документів і підприємства в цілому.
Місцезнаходженням підприємства на момент його державної реєстрації може бути:
місцезнаходження (місце проживання) одного із засновників підприємства;
місцезнаходження за адресою, яку надано підприємству для розміщення її виконавчого органу іншою особою, що підтверджується договором, який передбачає передачу засновнику підприємства в користування (оренду) або у власність приміщення або його частину. У цьому випадку для підтвердження місцезнаходження підприємства Вам необхідно подати до органу державної реєстрації цей договір і (або) його копію.
Документи для державної реєстрації засновник (засновники) юридичної особи або уповноважена ними особа або фізична особа, яка збирається стати підприємцем, повинні подати державному реєстратору особисто (або надіслати рекомендованим листом з описом вкладення).
Документи для реєстрації підприємства:
Реєстраційна картка (заява) на проведення держ.реєстрації юридичної особи (заповнена);
копія рішення засновників про створення юр. особи (протокол зборів засновників) у випадках, передбачених законом;
нотаріально завірені установчі документи в повному обсязі для створюваної організаційно-правової форми СПД відповідно до вимог законодавства;
документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації (квитанція про оплату);
інформація з документами, що підтверджують структуру власності засновників-юридичних осіб, яка дає змогу встановити фізичних осіб-власників істотної участі цих юридичних осіб.
Для реєстрації фіз. особи-підприємця:
заповнена реєстраційна картка на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця;
документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору (квитанція);
копія довідки про включення заявника до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів.
Реєстраційна картка суб'єкта підприємницької діяльності одночасно є заявою про державну реєстрацію. Заявник особисто заповнює один примірник реєстраційної заяви, а орган державної реєстрації може зробити дві копії цієї картки.

Якщо одним із засновників Вашого підприємства є іноземна юридична особа, то Ви повинні подати до органу державної реєстрації документ, що підтверджує реєстрацію іноземної юридичної особи в країні місцезнаходження (витяг з торговельного, банківського або судового реєстру). Цей документ повинен бути засвідчений згідно з законодавством країни його видачі, перекладений на українську мову та легалізований у консульській установі України (якщо міжнародними договорами, в яких бере участь Україна, не передбачені інші умови) або завірений у посольстві відповідної держави в Україні та легалізований в МЗС України. Можна подавати оригінали документів або їх нотаріально завірені копії.
Якщо документи для державної реєстрації заявник подає особисто, державному реєстратору додатково пред'являється паспорт, уповноважена особа пред'являє доручення на проведення процедури реєстрації та паспорт.
При наявності всіх документів, необхідних для державної реєстрації, орган державної реєстрації зобов'язаний у термін, що не перевищує трьох робочих днів з моменту їх надходження внести дані реєстраційної картки до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців та видати Виписку з Єдиного державного реєстру (п.3,6 ст.25)

Реєстраційний збір за проведення державної реєстрації складає:
для юридичних осіб - 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн)
для фізичних осіб - 2 нмдг (34 грн).

Крок 6. Реєстрація підприємства в органах державної статистики
Кожне підприємство повинно бути включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України з присвоєнням йому індивідуального коду (далі - код ЄДРПОУ), про що відділення Мінстату видає довідку.
Для отримання довідки з Статистики Ви повинні звернутися до територіального органу державної статистики за місцезнаходженням підприємства (не пізніше 10 днів після держ. реєстрації), заповнити інформаційну картку підприємства (видається), сплатити реєстраційний збір, і (можливо, тут же) отримати довідку.
Отже, для включення до ЄДРПОУ подаються такі документи:
облікова картка встановленого зразка (заповнена);
оригінал та копія виписки з Єдиного державного реєстру;
оригінал та копія документу, який засвідчує право представляти інтереси;
пред'являється документ, що підтверджує внесення плати за включення до ЄДРПОУ (квитанція, платіжка).
При собі мати (можуть знадобитися):
копії статуту або інших установчих документів;
паспорт директора або уповноваженої особи;
коди основних видів діяльності з КВЕД, які обрані при державній реєстрації (запам'ятайте або запишіть їх).
Результат: Ви повинні отримати Довідку про включення до ЄДРПОУ та присвоєння індивідуального коду Вашому підприємству.

ВАЖЛИВО! У довідці крім ідентифікаційного коду, вказуються коди класифікаційних ознак Вашого підприємства по заявленим видами діяльності. Серйозно поставтеся до їхнього вибору (коди основних видів діяльності, вперше заповнюються при державній реєстрації) - у деяких випадках, наприклад при отриманні ліцензії на певний вид діяльності, Вам доведеться пройти процедуру перереєстрації, якщо Ви не внесете на цьому етапі потрібні для діяльності підприємства класифікаційні ознаки.
Присвоєний ідентифікаційний код зберігається за підприємством протягом усього періоду його існування.

Крок 7. Податкова інспекція
Наступним кроком у реєстрації новоствореного підприємства є постановка його на облік як платника податків в органі державної податкової служби за місцезнаходженням підприємства.
Всі документи для взяття на облік у податковій інспекції повинен подавати або особисто власник (засновники), або уповноважена ними особа (заявник), або призначений керівник, або головний бухгалтер підприємства.
Якщо підприємство уповноважує сторонню особу для проведення реєстрації, у такої особи повинна бути нотаріально завірена довіреність.
Відповідно до Наказу ДПА України №979 від 22.12.2010 р.для взяття на облік платник податків-юридична особа (резидент) подає до органу державної податкової служби:
заяву за ф. N 1-ОПП;
копію виписки з Єдиного державного реєстру;
копію документа, що підтверджує присвоєння коду за ЄДРПОУ.
Дані заяви за ф. N 1-ОПП мають бути достовірними, відповідати відомостям Єдиного державного реєстру для платників податків, які включаються до цього реєстру.
Одночасно з поданням заяви та копій документів пред'являються оригінали відповідних документів, документ, що засвідчує повноваження особи та її паспорт.
Якщо Ви обираєте спрощену систему оподаткування, для реєстрації як платника єдиного податку та отримання Свідоцтва про право сплати єдиного податку необхідно подати до органу ДПС України наступні документи:
Заява про вибір спрощеної системи оподаткування;
Книга обліку доходів і витрат, яку зобов'язані вести всі суб'єкти підприємницької діяльності, що обрали спрощену систему оподаткування, за встановленою формою. Книга повинна бути пронумерована і прошита;
Реєстраційна картка з видами діяльності;
Копії:
-виписка з Єдиного державного реєстру
-довідка про взяття на облік платника податків 4-ОПП
-квитанція про сплату єдиного податку.
Орган державної податкової служби зобов'язаний протягом десяти робочих днів видати Свідоцтво про право сплати єдиного податку або надати письмову мотивовану відмову.
Підприємці, які подали документи для реєстрації платником єдиного податку, мають отримати:
Свідоцтво про право сплати єдиного податку;
Книгу № 10 (завірену начальником або заступником начальника податкової інспекції).

Крок 8. Взяття на облік в органі Пенсійного фонду України
Порядок взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування регулюється Постановою Правління Пенсійного фонду України N 21-6 від 27 вересня 2010 року.
Відповідно до положень даної Постанови взяття на облік юридичних осіб (фізичних осіб-підприємців як платників єдиного внеску) здійснюється управліннями Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи) на підставі відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації, наданих державним реєстратором згідно із Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (755-15), не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей органами Пенсійного фонду.
Повідомлення про взяття на облік юридичної особи або фізичної особи-підприємця як платника єдиного внеску безоплатно надсилається платнику поштою з повідомленням про вручення наступного робочого дня з дня взяття на облік в органі Пенсійного фонду.
Дане повідомлення можна одержати особисто, звернувшись до відповідного органу Пенсійного фонду. При собі необхідно мати документ, який засвідчує повноваження і паспорт.
У разі незгоди зі встановленим розміром єдиного внеску платник протягом десяти робочих днів з дня надходження повідомлення про взяття на облік має право звернутися до органу Пенсійного фонду з письмовою заявою про зміну розміру єдиного внеску.
Результат: Отримання повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску, у якому вказаний Ваш реєстраційний номер. Цей Реєстраційний номер згодом буде вказуватися у звітності, що подається до Пенсійного фонду, і в платіжних документах по сплаті єдиного внеску.

Крок 9. Виготовлення печаток і штампів.
Юридичним особам для ведення діяльності необхідна печатка (а іноді і різні штампи).
Для юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців більше непотрібно отримувати дозволи МВС на виготовлення печаток і штампів.
Наказом МВС №5 від 11 січня 2011 року визнано таким, що втратив чинність наказ МВС від 11.01.99 "Про затвердження Інструкції про порядок видачі міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, підприємствам, установам, організаціям, господарським об'єднанням та громадянам дозволів на право відкриття та функціонування штемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток і штампів, а також порядок видачі дозволів на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів, та затвердження Умов і правил провадження діяльності з відкриття та функціонування штемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток і штампів", яким регулювався порядок видачі дозволів на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів.
Відповідно до Постанови Кабінету міністрів України №1216 від 29 грудня 2010 року внесено зміни до Положення про дозвільну систему, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України N 576 від 12 жовтня 1992 р. (зі змінами), а саме: виключено у пункті 2 та абзаці 2 пункту 9 слова „штемпельно-граверні майстерні, печатки і штампи” з переліку предметів, матеріалів і речовин, підприємств, майстерень і лабораторій, на які поширюється дозвільна система та щодо яких здійснюється видача дозволів на виготовлення, придбання, зберігання, облік, охорону, перевезення і використання предметів, матеріалів і речовин, відкриття підприємств, майстерень і лабораторій.
Виготовляти печатки і штампи можуть будь-які суб'єкти господарювання без отримання на це дозволу МВС.
На всіх печатках і штампах має бути ідентифікаційний код Вашого підприємства за ЄДРПОУ, а написи на них повинні буквально відповідати даним, зазначеним у виписці з Єдиного державного реєстру.
виготовлення печаток і штемпелів на сьогодні не є обов’язковим!!! Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу»№2258а
Крок 10. Відкриття рахунку в банку
Процедура відкриття поточних рахунків у національній або іноземній валюті передбачена Інструкцією № 492.
Для відкриття поточного рахунку в банку необхідно подати наступні документи:
1) Заява про відкриття поточного рахунку (заповнюється в банку);
2) Виписка з Єдиного державного реєстру, засвідчена органом, що видав виписку, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;
3) Установчі документи, завірені нотаріально (тільки для юридичних осіб);
4) Копія довідки з Мінстату про внесення юридичної особи до Єдиного реєстру підприємств та організацій України (засвідчується підписом уповноваженого працівника банку);
5) Копія довідки за формою № 4-ОПП, що підтверджує взяття юридичної особи на облік в органі державної податкової служби, засвідчена органом, що видав документ, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;
6)Картка із зразками підписів і відбитка печатки, засвідчена нотаріально;
7) Копія документа, що підтверджує реєстрацію юр. особи в Пенсійному фонді України, завірена органом, що видав його або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку.

При собі мати: паспорт, оригінали документів п.4, 5, 7.
Відповідно до наказу ДПА України №993 від 23 грудня 2010 р. банки протягом трьох робочих днів з дня проведення операції відкриття/закриття рахунків платників податків та відкриття/закриття власних кореспондентських рахунків (включаючи день відкриття/закриття) подають відомості про це в електронному вигляді засобами електронної пошти Національного банку України на адресу органів державної податкової служби в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі з використанням засобів захисту інформації НБУ та надійних засобів електронного цифрового підпису з посиленими сертифікатами відкритих ключів відповідно до законодавства. У разі неможливості подання з технічних причин Повідомлення в електронному вигляді банками та органами Державного казначейства України таке Повідомлення може бути надано або надіслано поштою з повідомленням про вручення в паперовому вигляді протягом трьох робочих днів з дня відкриття/закриття рахунку (включаючи день відкриття/закриття) до органу ДПС, у якому Платник податків обліковується як платник податків і зборів.
Органи ДПС мають перевіряти інформацію про відкриття/закриття рахунків Платників податків, отриману від фінансових установ, на відповідність існуючій інформації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України, у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків та у базах даних органів ДПС.
Орган ДПС протягом трьох робочих днів з дня отримання електронного Повідомлення надсилає в електронному вигляді засобами електронної пошти НБУ з використанням засобів захисту інформації НБУ до фінансової установи файл-відповідь щодо взяття рахунку на облік. У разі надходження від фінансової установи Повідомлення у паперовому вигляді орган ДПС протягом трьох робочих днів з дня отримання Повідомлення надсилає до фінансової установи, в якій відкрито рахунок платнику податків, корінець Повідомлення з відміткою про взяття рахунку на облік або повідомлення органу ДПС про відмову в узятті на облік рахунку Платника податків за формою N П2 із зазначенням причини відмови.
У подальшому Ви зобов'язані повідомляти банку про зміни місцезнаходження підприємства, надавши:
нову виписку з єдиного державного реєстру з внесеними змінами;
копію змін до установчих документів, завірену нотаріально;
копію нового документа за формою 4-ОПП (у разі зміни адміністративного району).
На підставі поданих документів вносяться зміни до картки із зразками підписів і відбитка печатки(картки із зразками підписів) або подається нова картка.

 

Будь які зміни повинні вноситися з метою спрощення процедури реєстрації, але вона й досі залишається складною. Шлях до відкриття приватної справи потребує значної кількості документів, чимало часу на їхнє оформлення і значних коштів.

За оцінкою міжнародної фінансової корпорації, вартість відкриття в Україні власної справи (реєстрація, ліцензування, виконання необхідних формальностей) 1069 дол. США, що перевищує середній річний дохід. Якщо врахувати ще й витрати на придбання обладнання, оренду приміщень, загальна сума витрат, щоб розпочати малий бізнес – 2000 дол. США і більше. Цей рівень, при відсутності кредитних ресурсів, не дає можливості правомірно розпочати власну справу.

Реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності (СПД) у всьому світі здійснюється органами юстиції і розглядається як реалізація державно-владної функції. В Україні реєстрація СПД в компетенції органів виконавчої влади і розглядається як виконання певного виду послуг цивільно-правового характеру. Таким чином, реєстрація перетворюється в джерело доходу, а не в адміністративний інститут контролю. А це призводить до зловживань, з боку службовців державного апарату, при розв’язанні цих питань.

Навіть консультування й інформування розглядаються як такі ж самі послуги.

Ліцензування. Ліцензування регламентується постановою КМУ від 3.07.98 р. №1020 „Про порядок ліцензування підприємницької діяльності” та постановою КМУ від 4 липня 2001 р. N 756 «Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності»


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)