АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оцінка фінансової забезпеченості соціального страхування в Калуському районі, Івано-Франківська область

Читайте также:
  1. II. Поняття соціального процесу.
  2. IV. Результати інвестиційної, операційної та фінансової діяльності
  3. Алгоритм наложения согревающего компресса на околоушную область
  4. Амурская область
  5. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  6. Аналіз забезпеченості підприємства основними засобами
  7. Аналіз і оцінка зібраних у справі доказів
  8. Аналіз фінансової стійкості підприємства
  9. Бухгалтерський баланс,його побудова, зміст і оцінка статей.
  10. В) Ревізія розрахунків за страхуванням
  11. В) становлять зміст соціального захисту безробітних.
  12. Види і оцінка дебіторської заборгованості

Соціальне страхування - це система заходів щодо матеріального забезпечення населення в старості, на випадок захворювання чи втрати працездатності в працездатному віці, на випадок безробіття, підтримки материнства й дитинства, охорони здоров'я громадян, при виході на пенсію.

Соціальне страхування є фінансовою категорією, яка виражає економічні відносини, що виникають в процесі розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту шляхом формування фондів грошових коштів та їх використання для забезпечення громадян у старості, на випадок постійної чи тимчасової втрати працездатності, безробіття, підтримки материнства, а також з охорони здоров'я.

Система соціального страхування має дві складові:

- відновлення і збереження працездатності робітників;

- гарантування матеріального забезпечення громадян, що втратили працездатність або її не мали, шляхом надання соціальних послуг.

Матеріальною основою для виконання цих завдань виступають визначені фонди з характерними для них напрямами використання грошових коштів.

В Україні найбільшого розвитку і відповідного правового оформлення набуло загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Загальнообов'язкове державне соціальне страхування - це система прав, обов'язків і гарантій, що передбачає надання соціальною захисту, тобто матеріальне забезпечення громадян у випадку хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття за незалежними від них обставинами, а також у старості й у інших випадках, передбачених законом, за рахунок грошових фондів, сформованих шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також бюджетних та інших джерел, передбачених законом [29].

Принципи та загальні правові, фінансові й організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування визначені ЗУ «Основи законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (від 14.01.1998, №16/98). Законом обумовлено встановлення п'яти видів соціального страхування, але даний час в Україні функціонує чотири із п’яти зазначених видів, система загальнообов’язкового державного медичного страхування населення відсутня. Механізм реалізації загальнообов’язкового державного соціального страхування наведено в табл. 2.6.

Таблиця 2.6.

Механізм реалізації загальнообов'язкового державного соціального страхування

Тип соціального страхування Механізм реалізації
Страхування на випадок безробіття Виплати здійснюється через Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття
Соціальне страхування з тимчасової втрати працездатності та витратами, зумовленими похованням Виплати здійснюється через Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
Від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності Виплати здійснюється через Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України
Пенсійне страхування. Виплати здійснюється через Пенсійний фонд України та недержавні пенсійні фонди

 

Право на забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням мають застраховані громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні.

Кошти за кожним із напрямів формуються за рахунок внесків роботодавців і найманих працівників (за винятком страхування від нещасних випадків на виробництві і професійного захворювання). Управління в системі соціального страхування здійснюється на основі поєднання інтересів застрахованих громадян, роботодавців та держави на засадах трипартизму.

Загальнообов'язкове державне соціальне страхування здійснюється за такими принципами:

1. законодавчого визначення умов і порядку здійснення державного соціального страхування;

2. обов'язковості страхування осіб, які працюють на умовах трудового договору та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності;

3. надання права отримання виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням особам, зайнятим підприємницькою, творчою діяльністю тощо;

4. обов'язковості фінансування страховими фондами витрат, пов'язаних із наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг у обсягах, передбачених законами з окремих видів страхування;

5. солідарності та субсидування;

6. державних гарантій реалізації застрахованими громадянами своїх прав;

7. забезпечення рівня життя, не нижчого за прожитковий мінімум, встановлений законом, шляхом надання пенсій;

8. інших видів соціальних виплат та допомоги, які є основним джерелом існування;

9. цільового використання коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування;

10. паритетності представників усіх суб'єктів загальнообов'язкового державного соціального страхування в управлінні ним.

Соціальне страхування покликане виконувати такі функції:

- формування грошових фондів, з яких покриваються затрати, пов’язані з утриманням непрацездатних та осіб, що, з огляду на обставини, не беруть участі в трудовому процесі;

- забезпечення певною мірою чисельності та структури трудових ресурсів;

- скорочення розриву в рівнях матеріального забезпечення працюючих та непрацюючих громадян;

- сприяння вирівнюванню життєвого рівня різних соціальних груп населення, не залучених до трудового процесу.

Загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню підлягають:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту):

а) на підприємствах, в організаціях, установах незалежно від їх форм власності та господарювання;

б) фізичні особи;

2) особи, які забезпечують себе роботою самостійно (члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності.

Громадяни України, які працюють за межами території України та не застраховані в системі соціального страхування країни, в якій вони перебувають, мають право на загальнообов'язкове соціальне страхування в Україні за умови сплати ними страхових внесків, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Усі застраховані громадяни є членами відповідних страхових фондів залежно від виду соціального страхування.(Рис. 2.9.) Управління страховими фондами здійснюється на паритетній основі державою та представниками суб'єктів соціального страхування.

Рис. 2.9. Складові соціального страхування

 

Загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття - система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг.

Соціальне страхування на випадок безробіття розвивається у складному інституційному середовищі. При обмежених можливостях працевлаштування та низькій заробітній платі близько 2 млн. економічно активних громадян у віці 20 - 49 років працюють за кордоном. І хоча дані Держкомстату свідчать про те, що рівень безробіття в Україні знижується, ситуація на ринку праці критична.

Калуський район Івано-Франківської області не є виключенням і характеризує рівень безробіття, що відповідає всеукраїнській тенденції.

У 2013 року на обліку в міськрайонному центрі зайнятості перебувало 1903 особи, які проживають в Калуському районі. Із загальної кількості осіб, які звернулися до центру зайнятості, 54% — жінки, 51% — молодь у віці до 35 р. З початку 2013 р. працевлаштовано на вільні та новостворені робочі місця 704 мешканці району. Рівень працевлаштування у Калуському районі за звітний період склав 36,99%.

Протягом І півріччя 2013 року започаткували власну справу 8 мешканців Калуського району, яким центр зайнятості здійснив одноразову виплату допомоги з безробіття для організації підприємницької діяльності в сумі понад 89,7 тис. грн. На ці кошти буде започатковано власну справу за такими видами діяльності: надання туристичних послуг; вирощування кролів; вирощування та продаж овочів; заготівельна діяльність; торгівля одягом; торгівля будівельними матеріалами; торгівля продуктами харчування.

Станом на 1 липня рівень фіксованого безробіття становив 1,54%, що на 0,24% менше, ніж станом на 1 липня 2012 року. З початку року за направленням центру зайнятості навчалося 158 мешканців району в закладах Калуша та Івано-Франківська і безпосередньо на підприємствах регіону. У громадських та інших роботах тимчасового характеру брало участь 230 мешканців району, які працювали на підприємствах, установах та організаціях регіону.

Для управління соціальним страхуванням на випадок безробіття, збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, здійснення виплат матеріального забезпечення та надання соціальних послуг з 1 січня 2001 р. запроваджена система загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, почав функціонувати Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, який є правонаступником Державного фонду сприяння зайнятості населення. Він є цільовим централізованим страховим фондом, некомерційною самоврядною організацією. Основними напрямами діяльності є управління соціальним страхуванням на випадок безробіття, збір і акумуляція страхових внесків, контроль за використанням коштів, виплата матеріального забезпечення та надання соціальних послуг, виконання інших функцій згідно з статутом. Держава є гарантом забезпечення застрахованих осіб та надання їм відповідних соціальних послуг.

Виплати Фонду на матеріальне забезпечення та соціальні послуги в Калуському районі характеризуються неоднозначною динамікою (Табл. 2.7). Видатки затверджені кошторисом на рік протягом 2011-2013 років збільшились на 6563,8 тис. грн., або на 30,5% В свою чергу фактичні видатки за досліджуваний період зменшились на 1572,9 тис. грн., або на 7,8%, що пов’язано з тенденцією недовиконання планових видатків затверджених в кошторисі. В структурі видатків Фонду, найбільшу частку займає фінансування допомоги по безробіттю, які становлять відповідно у 2011 р. – 57,3%, у 2012 р. – 72,2%, у 2013 р. – 77,2% до всього видатків на матеріальне забезпечення та соціальні послуги.

Таблиця 2.7.

Динаміка видатків фонду загальнообов’язкового соціального страхування в Калуському районі, тис. грн.*

Показники Роки
     
Затверджено кошторисом на рік Фактичні видатки Затверджено кошторисом на рік Фактичні видатки Затверджено кошторисом на рік Фактичні видатки
1.Матеріальне забезпечення та соціальні послуги, всього 21 514,9 20 191,2 22518,8 17186,6 28 078,7 18 618, 3
1.1 Допомога по безробіттю 12804,4 11 565,7 16004,4 12406,2 20 794,1 14 374,8
1.2 Одноразова виплата допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю 651,1 513,8 456,1 429,1   666,7
1.3 Матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного 210,8 205,4   190,9 X 14,5
1.4 Допомога на поховання 11,8 109,2 5,2 1,1 3,3 1,1
1.5 Послуги банків 34,4 28,8 50,9 31,3 63,1 37,8

 

 

Продовження таблиці 2.7.

1.6 Професійна підготовка та перепідготовка підвищення кваліфікації безробітних - всього 156,3 153,8 334,5   267,6 23,9
1.7 Організація громадських робіт для безробітних 1147,4 1147,4 905,3 905,3    
1.8 Працевлаштування безробітних шляхом надання дотацій роботодавцям 48,5 48,5 4303,2 2961,4 4 418,4 3 994,7
1.9 Інформаційні та консультаційні послуги, пов'язані з працевлаштуванням та їх забезпечення – всього 73,2 104,1 121,8 138,7 214,3 140,7
1.10. Профорієнтація та її забезпечення – всього 12,5 168,1 40,6 33,7 55,9 40,8
1.11 Профілактика настання страхових випадків            

* складено автором за даними звітності Фонду загальнообов’язкового соціального страхування в Калуському районі (Додаток В)

Страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов'язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності. Допомога виплачується з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Робота Фонду в Калуському районі Івано-Франківської області за час свого існування піднявся з нуля до рівня одного з найвагоміших Фондів в системі соціального страхування працівників, членів сімей загиблих на виробництві, які працювали на підприємствах, установах, організаціях, і які внаслідок виробничих обставин втратили здоров'я чи загинули на виробництві.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань виконує три основні напрями роботи. Це проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров'ю застрахованих, викликаних умовами праці. Дуже важливою функцією Фонду є відновлення здоров'я та працездатності потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності застрахованої особи. Виплата матеріальних відшкодувань, передбачених законодавством, і медико-соціальної допомоги потерпілим.

Видаткам на основні види діяльності відділення Фонду в Калуському районі за 2011-2013 роки характерна тенденція зростання (Рис. 2.10, Додаток Д). Фінансування 2013 році збільшилось порівняно з 2011 роком на 3 235 987,4 грн. або на 52%. Основну частину в структурі видатків займають виплати на відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок ушкодження його здоров’я або в разі його смерті. Незначну частину від сукупних видатків, а в 2012 їх загальну відсутність, склали видатки на профілактику нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які в основному спрямовуються на фінансування заходів з пропаганди безпечних та нешкідливих умов праці.

Рис. 2.10. Видатки Фонду соціального страхування від нещасних випадків на основні види діяльності в Калуському районі

Робота Фонду тісно пов'язана з співпрацею із страхувальниками в частині стану охорони праці на підприємствах міста та району. Фонд має справу з наслідками нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань і є тією кінцевою інстанцією, де потерпілі отримують належний соціальний захист, передбачений законодавством.

У 2006 році, за сприяння Фонду, створено Калуську міськрайонну громадську організацію потерпілих на виробництві та членів їх сімей, основною метою діяльності якої є захист законних прав, інтересів, свобод своїх членів, сприяння їх соціальному, духовному становленню та реабілітації, активній діяльності у громадсько-політичному житті. Громадська організація об'єднує інвалідів праці міста Калуша та Калуського району.

Відділення виконавчої дирекції Фонду станом на 01.01.2013 року обслуговує 2727 страхувальників, з них 1231 - юридичні особи та 1496 фізичних осіб.

На обліку у відділенні виконавчої дирекції Фонду знаходиться 642 потерпілих на виробництві та членів їх сімей. Відповідно до медичних висновків, їм проводиться 22 види страхових виплат та медико-соціальних послуг, які включають виплату одноразової допомоги, щомісячні виплати, оплату на догляди, ліки та лікарські засоби, санаторно-курортне лікування, протезування та інше.

Крім того, разом з відповідними службами охорони здоров'я за призначеннями лікарів забезпечуємо потерпілих на виробництві повним обсягом медичної допомоги, а також протезно-ортопедичними виробами, необхідними лікарськими засобами, окулярами, слуховими апаратами, спеціальними засобами пересування, автомобілями тощо.

Тільки за 9 місяців 2013 року потерпілі отримали: 52 чол. - оплату за лікування в медичних закладах, 26 чол. – санаторно-курортне лікування, 5 чол. – протезування, а саме: очне протезування – 1 чол., отримали слухові апарати – 2 чол. та 1 чол. отримав інвалідний візок, 35 чол. - проводяться виплати на бензин та транспортне обслуговування, 3 чол. – отримують виплати на спеціальний медичний догляд, 14 чол. – на постійний сторонній догляд, 35 чол. - на побутове обслуговування.

Страховим експертом з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду за останні 10 років розслідувано 223 нещасних випадків на виробництві, з них 20 смертельних та 24 профзахворювання, проводиться належна профілактична робота. Враховуючи те, що на території м. Калуша та Калуського району розташовані шкідливі виробництва хімічної та нафтохімічної промисловості, саме на підприємствах м. Калуша зареєстровано найбільше професійних захворювань в області. В даний час більшість підприємств «великої хімії» реконструйовані або ліквідовані, а потерпілі залишились і потребують щоденної уваги працівників відділення.

Відділення виконавчої дирекції Фонду не тільки компенсує потерпілому на виробництві та його родині збитки від нещасного випадку, але й виконує іншу, не менш корисну і важливу функцію – проводить профілактичну роботу з попередження нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві.

Щороку проводяться наради-семінари з інженерами з охорони праці за участю спеціалістів районної державної адміністрації та міськвиконкому з питань виконання заходів з профілактики виробничого травматизму. На великих підприємствах міста та району проводяться засідання «круглих столів», на яких обговорюються питання запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.

Відділенням щорічно проводяться зустрічі з потерпілими, на засідання громадської організації запрошуються керівник управління та керівники структурних підрозділів управління, а також відділення. Потерпілі висловлюють свої зауваження та побажання до покращення роботи Фонду.

Тому робота у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань відрізняється від роботи в інших фондах соціального страхування. Справа потерпілого – це не набір необхідних документів, це людська доля, яку Фонд супроводжує впродовж всього життя, намагаючись вчасно провести страхові виплати, надати медико-соціальні послуги, провести належні перерахунки [30].

Пенсійне страхування - це гарантована державою система заходів щодо забезпечення громадян у старості, на випадок хвороби, втрати працездатності. Одна із основних форм соціального захисту, в основі якої лежить страховий метод, тобто внесення в особливі фонди обов'язкових платежів суб'єктами підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів господарської діяльності та особами найманої праці, які працюють на умовах трудового договору, й використання державою цих коштів для матеріального забезпечення громадян.

Пенсійний Фонд здійснює управління фінансами державного пенсійного страхування і, по суті, виступає гарантом стабільності державної системи пенсійного страхування.

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (підписаний 9 серпня 2003 р.) фактично було завершено процес формування законодавчої основи для запровадження системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, що базуватиметься на чіткому розподілі матеріального забезпечення в старості залежно від трудового внеску громадян до системи пенсійного страхування. Окрім цього, ним визначено складові трирівневої пенсійної системи (Рис. 2.11.)

Рис.2.11.Рівні пенсійного страхування

До бюджету Пенсійного фонду по управлінню Пенсійного фонду України в місті Калуші та Калуському районі надійшло в 2013 році 619 490,32 тис. грн., що на 24,28% більше порівняно з 2011 роком (Табл. 2.8.). Фактичні видатки Пенсійного фонду зросли у 2013 році до 616 081,48 тис. грн., що становить у порівнянні до 2011 року 123% За 2011-2013 роки фактично виплачені пенсії за звітний період завжди перевищують нараховані пенсії. Динаміка приросту показників у 2012 році до 2011 становить відповідно: доходи-14,83%, фактично виплачені пенсії – 14,59%, нараховано пенсій – 14,63%. У 2013 році до 2012 року темпи приросту менші майже в 2 рази відповідно: доходи 8,23%, фактично виплачені пенсії – 7,34%, нараховано пенсій – 7,37%.

Таблиця 2.8.

Аналіз виконання бюджету Пенсійного фонду України в м. Калуші та Калуському районі, тис. грн. *

Показники       Темпи приросту у %
2012 р. до 2011р. 2013р. до 2012р.
Доходи 498 470,10 572 385,70 619 490,32 14,83 8,23
Фактично виплачені пенсії за звітний період 500 863,02 573 945,52 616 081,48 14,59 7,34
Нараховано пенсій 497 683,97 570 488,02 612 535,18 14,63 7,37

* складено автором за даними звітоності Пенсійного Фонду в калуському районі (Додаток Е)

На січень 2014 року по управлінню на обліку перебуває 37545 пенсіонерів (37681- на 01. 01.2013 р.). Середній розмір пенсії становить 1321.37 грн. проти 1126.52 грн. минулого року або на 194.8 грн. більше. Отримують пенсію меншу за 1500 грн. 80% пенсіонерів міста та району (середня по області - 1284.88 грн.).

Позитивного результату досягнуто за рахунок росту фонду оплати праці та зменшення боргів по страхових та єдиному внеску до Пенсійного фонду суб'єктами господарювання. Найбільшими платниками є:

· ТОВ”Карпатнафтохім” – 40.4 млн.грн.,

· Управління освіти МВК – 19.1 млн.грн.,

· ЦРЛ – 15.0 млн.грн.,

· ПРАТ “Лукор” – 12.1 млн.грн.,

· ТзОВ”Даноша – 10.6 млн.грн.

Станом на 01.01.2014 року середньооблікова чисельність найманих працівників становить 26417 чол. проти 25319 чол. (01.01.2013 р.) Без врахування чисельності окружної виборчої комісії (1472 чол.), середньооблікова чисельність найманих працівників зменшилась на 461, в т.ч. по юридичних особах зменшилась на 529 чоловік, а по фізичних – збільшилась на 155 чол. Найбільше зменшення чисельності працюючих з початку року відбулось у:

· ТзОВ “Три Бетони” на 131 чоловік,

· ТОВ «Карпатнафтохім» на 281 чоловіки,

· ТзОВ “Добробуд” на 32 чоловік,

· ТзОВ «Техмаш» на 106 чоловіки,

· ДП «Калійний завод» ВАТ «Оріана» на 32 чоловік.

До Пенсійного фонду України за листопад 2013 року єдиний щомісячний звіт подали1539 страхувальників по 28360 застрахованих особах з середньою зарплатою 2032,4грн., що є нижчою ніж середня по області 2222,5 грн. (10 місце серед районів і міст області). В порівнянні з січнем 2013р. – 1488 страхувальників, у яких 26391 застрахованих осіб та середня заробітна плата 2062,2 грн. Найнижчою по області в м. Калуші та районі є заробітна плата у найманих працівників фізичних осіб-підприємців.

До речі, заробітна плата у найманих працівників фізичних осіб-підприємців Калущини є найнижчою в області. Це пов’язено з тим, що надто багато підприємців, які виплачують своїм працівникам заробітну плату у конвертах, тобто занижують їм заробітну плату або наймають людей на роботу без належного оформлення документів. Пенсійний фонд постійно проводить у ЗМІ роз’яснювальну роботу, розміщуємо відповідну інформацію — “Стоп зарплаті у конвертах, думай про пенсії сьогодні” — на бігбордах, сітілайтах. Чим пояснює людям, що сума доходів, отриманих найманим працівником у такий спосіб, а також відпрацьований ним час не буде враховуватись при визначенні розміру пенсії по досягненню пенсійного віку. Але, поки на Калущині не буде створено конкурентного поля на ринку праці, виправити ситуацію навряд чи вдасться. Громадяни і далі працюватимуть напівлегально, тому що інших варіантів немає. От якщо в нас збудують заводи, про які давно іде мова, — біогазовий, цегельний, м’ясопереробний, калійний, з випуску медичних інструментів тощо — ситуація зміниться.

Правові, організаційні та фінансові засади соціального страхування з тимчасової втрати працездатності визначаються Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18 січня 2001р. №2240-111.

Загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та за рахунок інших джерел, передбачених законодавством (Рис.2.12.)

 

Рис. 2.12. Види виплат у зв’язку з тимчасовою втрато працездатності.

Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи(включаючи період стажування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

Загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають:

- особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах;

- члени колективних підприємств, сільськогосподарських та інших виробничих кооперативів

Особи, які забезпечують себе роботою самостійно (особи, які займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною та іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності) та інші особи, які не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за умови сплати страхових внесків до Фонду відповідно до діючого законодавства.

Калуська міська виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Івано-Франківського обласного відділення не складає звітність загального зразка, а підшиває звіти про нараховані внески, перерахування та витрати, пов’язані з загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надані страхувальниками району і надсилає до обласного відділення.

Отже, формування соціально забезпеченого суспільства – це основа для стабільного економічного розвитку країни. Проблеми у розвитку ринкових відносин та соціальні питання у тандемі створюють необхідні умови для економічного оздоровлення, а також нормальної життєдіяльності людини впродовж усієї трудової діяльності і після її завершення.

Перед державою постає проблема забезпечення і підтримки малозабезпечених прошарків населення. Тому бюджетна політика в Україні має соціальне спрямування. Визначається висока питома вага видатків у соціальну сферу. Проте існують проблеми, що істотно зменшують соціально-економічний ефект цих видатків. Серед них: неефективна система надання соціальних пільг і допомог; спрямованість більшої частини видатків на фінансування споживання.

Сума видатків зведеного бюджету Калуського району на соціальний захист та соціальне забезпечення тримають стабільну тенденцію зростання. Відповідно з 2009 р. до 2013 р. видатки зросли на 118,6%. У відсотковому співвідношенні до загальних видатків фінансування зросло за період 2009-2013 на 12,5%.

Система соціальної допомоги в Україні складається з державної допомоги сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, програми житлових субсидій. Видатки бюджету Калуського району по всіх видах допомог за досліджуваний період становлять тенденцію зростання. Найбільш позитивна динаміка характерна виплатам державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Пріоритетними завданнями місцевої влади Калуського району у сфері соціального захисту та соціального забезпечення є підвищення ефективності управління бюджетними коштами на державну підтримку соціально вразливих верств населення, забезпечення адресного характеру надання соціальної підтримки, подальше реформування сфери надання соціальних послуг та соціального захисту.

Соціальне страхування є фінансовою категорією, яка виражає економічні відносини, що виникають в процесі розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту шляхом формування фондів грошових коштів та їх використання для забезпечення громадян у старості, на випадок постійної чи тимчасової втрати працездатності, безробіття, підтримки материнства, а також з охорони здоров'я.

Адміністрування виплати на соціальне страхування в Калуського району здійснюють чотири фонди: Пенсійний Фонд, Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)