АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія впливу технічного прогресу на міжнародну торгівлю. Технологія (technology) – наукові методи досягнення практичних цілей

Читайте также:
  1. XV.5. Теорія водневої перенапруги
  2. Аналіз технічного рівня розвитку підприємства
  3. Аналітичний метод розрахунку кількості технічного обслуговування і ремонту тракторів
  4. Бюджетні обмеження споживача, бюджетне рівняння та фактори впливу на бюджетну лінію.
  5. Види електромагнітних випромінювань, їх джерела, нормування та засоби захисту від їх негативного впливу
  6. Види і принципи екологічної політики. Теорія зовнішніх ефектів
  7. Визначення впливу ризику на прибуток
  8. Використання сучасних технологій психологічного впливу для нейтралізації негативних психічних станів серед населення
  9. Вібрація: її джерела, нормування та засоби захисту від її негативного впливу
  10. Вплив матеріально-технічного забезпечення на собівартість ремонтно-будівельних робіт
  11. Вплив параметрів технічного стану і ТО на собівартість сільськогосподарської продукції та основні техніко-економічні показники використання МТП
  12. Глава 2. ЗАГАЛЬНА ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ЯК ФУНДАМЕНТАЛЬНА НАУКА

Технологія (technology) – наукові методи досягнення практичних цілей. До поняття технології переважно включаються три групи технологій: технологія продуктів, технологія процесів і технологій управління.

Міжнародна передача технології (international technology transfer) – міждержавне переміщення науково-технічних досягнень на комерційній або безкоштовній основі.

Нейтральний ТП (neutral technical progress) – прогрес, оснований на одночасному збільшенні продуктивності обох факторів виробництва – і праці, і капіталу.

Працезберігаючий ТП (labor-saving technical progress) – прогрес, оснований на технології, яка забезпечує збільшення продуктивності капіталу у відносно більшому ступеню, ніж праці. Капітал стає дешевшим і тому заміщає працю.

Капіталозберігаючий ТП (capital-saving technical progress) - прогрес, оснований на технології, яка забезпечує збільшення продуктивності праці у відносно більшому ступеню, ніж капіталу. Праця стає дешевшою і тому заміщає капітал.

Згідно з теорією Вернона товар проходить п’ять стадій життя у міжнародній торгівлі (рис. 10.2).

1. Стадія нового продукту. Новий продукт виготовляється і споживається у зростаючих масштабах винятково у країні, яка його розробила. Поступово зростає якість і радають ціни.

2. Стадія зростання продукту. Товар вдосконалюється, зростають внутрішні продажі і починається експорт за кордон. Іноземної конкуренції поки що немає і країна-розробник має тимчасову монополію.

3. Стадія зрілості товару. Технологія товару відпрацьована настільки, що висококваліфікованої робочої сили вже не потрібно. Тому частина виробництва переноситься у країни з дешевшою робочою силою, які починають виготовляти товар за ліцензією.

4. Стадія падіння виробництва товару. Використовуючи дешеву робочу силу імітуючи країна починає поставляти товар не тільки на свій ринок, а й у країну роз0робника. Конкуренція технологій переходить у цінову конкуренцію.

5. Стадія припинення внутрішнього виробництва товару. Країна-розробник припиняє виробництво товару, оскільки стає неконкурентоспроможною за витратами. Починається впровадження нового товару, технологія виробництва якого поки що не відома іншим країнам.

 
 

 


Рис. 10.2. Цикл життя товару у міжнародній торгівлі

Наприклад, калькулятори (1961 США, 1000 дол. 1970-і – 400 дол. США і Японія, 80-і – все виробництво у Сінгапур і Тайвань, ціна 20 дол., а далі і 2-4 дол.)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)