АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Уточнений спосіб розрахунку

Читайте также:
  1. Адміністративно-командна система (АКС) – спосіб економічної ор-
  2. Аналітичний метод розрахунку кількості технічного обслуговування і ремонту тракторів
  3. Безкровний ( перкутанний) спосіб кастрації бичків.
  4. Валовий внутрішній продукт: поняття та методи розрахунку
  5. Виконання розрахунку та завершення роботи
  6. Графічний метод розрахунку кількості машин періодичної дії
  7. Гуманістична психологія виділяє три потенціали, без реалізації яких не можна говорити про власне особистісний спосіб існування.
  8. Діяльність як спосіб існування соціального. Особливості прояву соціальних заковів
  9. Екзистенція як особливий спосіб буття
  10. Заняття 23. Спосіб отримання трьохфазної системи напруг та струмів. Трьохфазний генератор.
  11. Індексний спосіб
  12. Інтегральний спосіб

Основним недоліком спрощеного розрахунку щорічної лісосіки за рубками догляду є припущення про незмінність протягом ревізійного періоду площі насаджень, що потребують того чи іншого виду догляду. П.М. Мегалінським встановлена частка площі, яка переходить у наступний вид рубок догляду і за станом потребує їх. Запропонований спосіб розрахунку лісосік також враховує перспективні ділянки, виділені для освітлень та прочищень, які поступово протягом ревізійного періоду переходять у такі, що потребують рубки.

У загальному вигляді формула розрахунку щорічної лісосіки за площею, запропонована П.М. Мегалінським, має вигляд:

,

де qn – розрахункова щорічна лісосіка за площею;

Sn – площа насаджень, що потребують даного виду рубок догляду;

tn – період у роках, протягом якого проводиться даний вид рубок;

Sn-1 і tn-1 – аналогічні показники для попереднього виду рубок догляду;

аn – прийнятий середній період повторюваності.

Величина t1 при освітленні дорівнює 10 рокам (крім тополевих, білоакацієвих і вербових насаджень). При прочистках t2 рівне 10, а при проріджуваннях t3 = 20 рокам для дубових, ясенових, букових, як і для хвойних. Для інших листяних t3 дорівнює 10 рокам.

При прохідних рубках t4 необхідно розрахувати. Для цього встановлюється вік, в якому вони припиняються. З середини класу віку, в якому дані насадження вважаються стиглими, необхідно відняти один період повторюваності. Це і буде вік припинення прохідних рубок. Різниця між віком закінчення і початок прохідних рубок дає величину t4. Наприклад, прохідні рубки з періодом повторюваності 15 років проводяться в дубових насадженнях, які визнаються стиглими у ХІІ класі віку (середній вік становить 115 років). Починаються прохідні рубки після 40 років. Отже, t4 = 115 – 15 – 40 = 60 років.

Для освітлення немає попереднього виду рубок догляду. Вони поповнюються за рахунок тих молодняків, які створюються на ділянках після головних рубок. Якась частка цих насаджень протягом ревізійного періоду потребує першого виду рубок догляду – освітлення. Ця площа представляє частину щорічної лісосіки головних рубок у даній госпсекції, що дорівнює K · Sгол, де Sгол – щорічна лісосіка головних рубок за площею (у нашому випадку становить 9,1 га); К – коефіцієнт, який вказує, яка частина щорічної лісосіки буде поповнювати площі молодняків, що потребують освітлень.

Коефіцієнт К можна визначити, як відношення площі молодняків, що потребують освітлень, до загальної площі їх до 10-річного віку (включно). В нашому випадку коефіцієнт К = 87,6 / (87,6 + 0,0) = 1,0.

З урахуванням викладеного П.М. Мегалінським запропоновані такі формули розрахунку лісосіки за площею для окремих видів рубок догляду за лісом:

а) для освітлень:

,

га;

б) для прочищень:

,

га;

в) для проріджувань:

,

га;


г) для прохідних рубок:

,

га,

де q1, q2, q3, q4 – щорічні лісосіки за площею;

- площа насаджень, що потребують освітлень, прочищень, проріджувань і прохідних рубок;

- площа перспективних для освітлень і прочищень насаджень;

t1, t2, t3, t4 – період протягом якого проводяться окремі види рубок догляду;

а1, а2, а3, а4 – середні періоди повторюваності окремих видів догляду.

Хоча рубки догляду і плануються за площею насаджень, які потребують щорічного догляду, для виконання робіт потрібно знати кошти. Для визначення цих коштів необхідно обчислювати щорічну лісосіку за масою деревини, яка буде вирубуватися щороку. Застосувавши відповідні норми виробітку, визначають величину прямих затрат, які і потрібно передбачити при плануванні рубок догляду.

Щорічна лісосіка за масою (запасом деревини, що підлягає вирубці) може бути визначена наступним чином.

При розрахованому середньому відсоткові вибірки запасу для даного виду рубки розрахунок лісосік здійснюють за такою формулою:

, де

- щорічна лісосіка за запасом;

– щорічна лісосіка за площею;

Мn – загальний запас на ділянках, що потребують даного виду рубок догляду;

Sn – площа ділянок, що потребують догляду;

Рn – середній процент вибірки запасу.

В моєму випадку:

а) для освітлень:

м3;

б) для прочищень:

м3;

в) для проріджувань:

м3;

г) для прохідних рубок:

м3.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)