АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Операційна (виробнича) система і її основні функції

Читайте также:
  1. A) прогрессивная система налогообложения.
  2. C) Систематическими
  3. ERP и CRM система OpenERP
  4. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  5. I. Основні риси політичної системи України
  6. I. Суспільство як соціальна система.
  7. I.2. Система римского права
  8. III. Соціальна політика, її сутність і функції.
  9. NDS і файлова система
  10. SCАDA-системы: основные блоки. Архивирование в SCADA-системах. Архитектура системы архивирования.
  11. WAIS – информационная система широкого пользования
  12. X. Налоги. Налоговая система

Поняття "операційна система" запозичена з закордонних джерел і, в першу чергу, американських. У вітчизняній науці управління існують вирази "виробничий процес", "система виробництва", що, на наш погляд, точніше відображають суть досліджуваного явища. За визнанням самих авторів, терміни "операції" і "виробництво" взаємозамінні. При цьому під виробництвом вони розуміють випуск товарів і переробку сировини, а термін " операції"" ширший, він включає не тільки виробництво товарів, але й надання послуг, видів діяльності, що входять в операційну функцію.

Необхідно відзначити, що слово "операція" з латинського "орега-tio" дослівно переводиться як "дія" і має значення:

а) механічний вплив на тканини й органи тіла;

б) воєнні дії;

в) виконання якого-небудь завдання: фінансового, кредитного, торгового, страхового, промислового і т.д.

Слово "процес" (також з латинського) означає послідовну зміну станів, явищ, а виробництво трактується як процес створення продукту праці. Виходить, ми з повним правом можемо говорити, що виробничий процес — це послідовна зміна стану предметів праці, в результаті якого одержують продукт праці — виріб, товар, послугу.

На користь вітчизняних, устояних виразів "виробничий процес", "система виробництва", "виробнича система" говорить ще один факт. Це поняття "операція", застосовуване в технології й організації виробництва: операція — організаційно неподільний і технологічно однорідний елемент технологічного процесу, що складається з ряду Робочих прийомів. Таким чином, вводити в нашу практику ще один термін, що не кращий існуючих і, на додачу до всього, здатний внести плутанину в технологію, організацію й управління підприємством, навряд чи є виправданим.

На підтвердження і розвиток зробленого висновку розглянемо суть операційної системи, схема якої наводиться у відомій монографії (рис. 3).

Рис 3. Операційна (виробнича) система

 

Виробнича система складається з трьох основних підсистем — переробної, забезпечення і планування.

Переробна підсистема є домінуючою і виконує виробничу роботу, безпосередньо пов'язану з перетворенням вхідних параметрів у вихідні результати (продукти чи послуги). Так, наприклад, для будівельної фірми основними результатами її діяльності є готовий будинок чи споруда, переданий замовнику і введений в експлуатацію. Матеріали, що надходять, деталі і конструкції переробляються даною підсистемою. Вона вимагає значних капітальних вкладень, певної кількості трудових і матеріальних ресурсів, витрат на експлуатацію машин і механізмів з основного виробництва. Вагома частка витрат падає на всілякі тимчасові будинки і споруди, необхідні для підготовки і здійснення будівництва.

Будівництво споживає значну кількість різних видів енергії, води, великі транспортні витрати, тому підсистема забезпечення відіграє винятково важливу роль. Підсистема забезпечення не пов'язана прямо з виробництвом виходу, але виконує важливі функції забезпечення безперебійної роботи переробної підсистеми.

Будівництво, приміром, у даний час споживає продукцію всіх галузей народного господарства, використовує понад 26 тисяч найменувань виробів і матеріалів, вироблених різними підприємствами країни.

Особливу роль відіграє транспорт, покликаний забезпечувати будівництво величезною кількістю матеріальних ресурсів. При цьому можуть бути задіяні усі види наявного транспорту — залізничний, автомобільний, водний, трубопровідний, тракторний і навіть повітряний.

Варто мати на увазі, що часто функція, що вважається частиною підсистеми забезпечення в одній організації, може бути складовою величиною чи цілком переробною підсистемою в іншій системі. Так, наприклад, проектна організація розробляє будівництвам необхідну проектно-кошторисну документацію (ПКД) і відіграє роль підсистеми, що забезпечує. У той же час усередині фірми-проектувальника підрозділи, що розробляють ПКД, відіграють роль переробної підсистеми. Те ж саме можна сказати про транспорт, банки, підприємства оптової торгівлі, субпідрядні організації і т.д.

Система планування і контролю одержує від переробної підсистеми інформацію про її стан, системи в цілому, стан незавершеного виробництва. Інформація надходить із внутрішнього середовища організації про результати аналізу, результати за звітний період, цілі, політику фірми, хід виробництва, відхилення від графіка і т.п.

Інформація про попит на продукцію, вартість ресурсів, тенденції розвитку технології, нормативні акти, конкурентів й інші фактори надходить із зовнішнього середовища. Підсистема планування і контролю повинна обробити весь обсяг цієї великої і досить складної інформації і видати рішення з організації і коректування роботи переробної підсистеми.

Конкретні питання, що підлягають вирішенню, як правило, включають планування виробничої потужності, планування виробничого процесу, управління матеріально-виробничими запасами, контроль виробництва і якості продукції, що випускається.

Численні обов'язки операційних (виробничих) менеджерів можна розділити на три основні групи:

1. Участь у розробці і реалізації загальної стратегії фірми й основних напрямків її діяльності.

2. Розробка і впровадження виробничої системи, що включає розробку виробничого процесу, рішення про розташування виробничих потужностей, проектування роботи підприємства, проектування продукту, введення стандартів і норм на виконання обсягів робіт.

3. Планування і контроль поточного функціонування системи, проектування проведення робіт (ППР).

Як видно з вищевикладеного, керуючому операціями (виробництвом) приходиться мати справу з великими обсягами інформації. Він повинен мислити аналітично, мати здатність до сприйняття й оцінки нових технологій, уміти швидко і вчасно приймати необхідні управлінські рішення.

У виконанні управлінських функцій звичайно зайнято більше людей, ніж у будь-якій іншій галузі, тому що саме люди, в кінцевому рахунку, визначають успіх чи невдачу будь-якої виробничої системи. Таким чином, керуючий операціями повинен володіти і вміти користуватися широким арсеналом знань і навичок в галузі аналізу, системотехніки, технології, а також поведінкових і соціальних наук.

Для того, щоб краще зрозуміти завдання і складності, що стоять перед керівником виробництва, необхідно розглянути концепцію ефективності виробничої системи.

Ефективність виробництва в даний час частіше всього визначається відношенням ринкової вартості зроблених виходів до загальної величини витрат даного підприємства на витрачені входи. Іноді ефективність визначають співвідношенням ефекту з витратами. Звідси випливає необхідність розібратися з поняттями "ефект", "ефективність", "входи", "виходи" й іншими супутніми економічними категоріями, наприклад, такими, як продуктивність і прибуток. Ефект можна трактувати як досягнення деякого заданого результату: наскільки добре виконане завдання з виробництва товару чи послуги, чи задовольняє він споживача і чи взагалі варто цей продукт робити.

Ефективність — співвідношення ефекту з витратами, "ціна" за досягнення цього результату. І далі —..."будь-яка американська фірма живе не заради підвищення продуктивності праці, а заради підвищення прибутку як основної міри ефективності. Але в умовах інфляції прибуток не є надійним орієнтиром стійкості фірми в довгостроковій перспективі. Міра продуктивності дозволяє аналізувати стан справ з виправленням на інфляцію, тобто виступає як коригувальний коефіцієнт".

В даний час уже недостатньо робити максимальний обсяг продукції належної якості в одиницю часу чи на одиницю якого-небудь матеріального ресурсу. Стає визначальним фактором не обсяг, а здатність зробити швидше за своїх конкурентів принципово нову продукцію, що задовольняє потребу клієнта. Тут мірою продуктивності може служити "час", витрачений на те, щоб новий товар вийшов на ринок.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)