АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етапи діагностики кризового процесу

Читайте также:
  1. II. Поняття соціального процесу.
  2. АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ АКТИВНОГО ВЕНТИЛЮВАННЯ ЗЕРНА
  3. БЕЗПЕЧНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ
  4. Види юридичного процесу
  5. Визначення виробничого циклу складного процесу
  6. Визначення гігієнічного класу робіт за показниками шкідливості й небезпечності робочого процесу. Атестація робочого місця
  7. Вимірюваного параметру під час виробничого процесу.
  8. Вимоги до юридичного процесу та юридичної процедури
  9. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  10. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  11. Виховного процесу
  12. Генезис та етапи культурної еволюції

 

Дослідження кризових явищ потребує вивчення прояву економічних законів та категорій ринкової економіки в умовах різних видів підприємств і об'єднань, їх специфіку на кожному етапі розвитку ринкових відносин. Важливою складовою прогнозування та запобігання банкрутства підприємств є проведення економічного аналізу, складовими якого є фінансовий і внутрішньогосподарський аналіз, зумовлений, насамперед, розмежуванням системи господарського обліку.

Фінансовий аналіз — багатоцільовий інструмент, який спрямований на виявлення різних недоліків у діяльності підприємства, потенційно небезпечних з точки зору можливостей настання банкрутства. Не слід чекати від фінансового аналізу точного встановлення конкретної причини можливого банкрутства. Однак лише за його допомогою можна поставити правильний «діагноз економічної хвороби» підприємства, знайти найбільш ризикові місця в діяльності і запропонувати ефективні рішення по виходу підприємства із складного становища. Метою фінансового аналізу є виявлення причин, що впливають на зміну показників їх зв'язків і взаємозалежностей між собою.

При проведенні аналізу виробничо-фінансової діяльності виробничого підприємства повинні особливу увагу звертати на те, що їх незадовільний фінансовий стан зумовлений як зовнішніми, так і внутрішніми факторами. Тому оцінювання сучасного стану господарюючого суб'єкта та дослідження основних чинників, що його зумовили, є першочерговим і визначальним етапом антикризового управління. Зовнішній фінансовий аналіз ґрунтується на інформації публічної фінансової звітності, тому він, як правило, не дає можливості розкрити всі причини позитивних чи негативних харак­теристик у діяльності підприємства. Він проводиться з метою встановлення можливостей вигідного вкладення коштів у підприємницьку діяльність суб'єкта господарювання, оцінку умов кредитування та визначення ступеня фінансового ризику, своєчасного проведення платежів, перевірку дотримання підприємством податкової та бюджетної дисципліни. При проведенні аналізу використовуються показники-індикатори: прибутковість, ліквідність, платоспроможність, кредитоспроможність, ділова активність, ефективність залученого капіталу тощо. Вивчення існуючих тенденцій методичного забезпечення діагностики кризових явищ та застосування їх на практиці дало змогу виділити основні етапи проведення діагностики підприємства (рис. 5.1).

Рис 1. Технологія проведення діагностики фінансового стану підприємства

 

Внутрішньогосподарський фінансовий аналіз проводиться з метою вивчення фінансового стану підприємства, забезпечення стійкості, його функціонування, оцінки динаміки формування доходів, беззбитковості, ліквідності та платоспроможності тощо.

Спочатку проводять експрес-аналіз фінансового стану підприємства. Метою експрес-аналізу є досить швидке і доступне оцінювання фінансового стану підприємства та динаміки його економічного розвитку. Експрес-аналіз виконується в такій послідовності:

а) підготовчий етап — визначається функціональна мета, проводиться збір необхідної інформації та перевірка форм фінансової звітності (внутрішньогосподарський аудит), проводиться розподіл функцій аналітичних працівників, здійснюється підвищен­ня їх кваліфікації;

б) попередній огляд фінансової звітності — встановлюють зміни в підсумках балансу за звітний період. Зменшення (в абсо­лютному виразі) валюти балансу свідчить про скорочення господарського обороту, відповідно негативні зміни в балансі можуть викликати неплатоспроможність підприємства. При збільшенні валюти балансу за звітний період необхідно врахувати вплив переоцінки активів. Якщо спостерігається стабільність підсумків активу і пасиву балансу, то причини неплатоспроможності потрібно шукати в помилковій ціновій стратегії та нераціональній кредитно-фінансовій політиці, включаючи використання прибутку, помилки в маркетинговій діяльності. Узагальнююча оцінка результатів фінансово-виробничої діяльності — висновок про стійкість або нестійкість (передкризовий фінансовий стан);

в) наступним етапом є проведення деталізованого аналізу динаміки підсумків балансу та об'єму виробництва і реалізації продукції, а також прибутку підприємства. Випереджаючі темпи зростання суми балансу порівняно з темпами зростання об'єму виробництва, реалізації продукції та прибутку свідчать про погіршення використання засобів на підприємстві.

Виявити причини неплатоспроможності підприємства можна, розглядаючи структуру активу і пасиву балансу. Такий підхід нзивається вертикальним. Дослідження структури пасиву балансу дозволяє встановити можливі причини фінансової нестабільності підприємства. Однією з причин може бути нераціонально висока частка залучених засобів у джерелах фінансово-господарської діяльності. Тенденція до збільшення залучених засобів свідчить, з одного боку, про зростання фінансової нестабільності і фінансових ризиків, з іншого — про активний перерозподіл доходів від кредиторів до підприємства-боржника.

У фінансовій звітності існує ряд статей, які безпосередньо вказують на нестабільний стан підприємства. їх можна розділити на дві групи: перша — статті, що свідчать про незадовільну роботу підприємства у звітному періоді; друга — статті, що свідчать про недоліки в роботі підприємства.

До першої групи відносять такі статті балансу: «Збитки минулих років», «Непокриті збитки». Збиткову роботу підприємства можна побачити і за даними, наведеними в звіті про фінансові результати. Якщо виявлено суми по статті «Збитки», необхідно розглянути форми звітності попередніх років. Коли суми по цих рядках були й раніше, то це говорить про хронічно незадовільну роботу підприємства. Якщо в попередніх звітних періодах суми за цими статтями були відсутні, то необхідно виявити причини виникнення фінансових проблем.

До другої групи відносять статті, аналіз яких потребує додаткового розшифрування. Насамперед розглядають динаміку дебіторської та кредиторської заборгованості. Різкі коливання дебіторської заборгованості — негативний симптом. Значне збільшення сум за цими статтями може бути зумовлене рядом причин: дуже швидкі темпи нарощування об'ємів продажу продукції; необачливою кредитною політикою підприємства по відношенню до покупців і замовників; нерозбірливим вибором партнерів та їх банкрутством. Таким чином, високі темпи зростання дебіторської заборгованості покупців і замовників за товари, роботи, послуги можуть свідчити про те, що підприємство активно використовує стратегію товарних кредитів для споживачів своєї продукції: кредитуючи їх, підприємство фактично ділиться з ними частиною доходу. Різке зменшення дебіторської заборгованості також може бути наслідком негативних моментів у взаємовідносинах із клієнтами. Про це свідчить зменшення об'ємів продажу продукції.

При вивченні складу та структури кредиторської заборгованості особливу увагу слід звернути на зростання простроченої заборгованості за розрахунками з бюджетом, фондами соціального страхування, пенсійним фондом. Для більш детального аналізу дебіторської і кредиторської заборгованості подається розшифровка відомостей про кожного дебітора (кредитора) — сума заборгованості та строки її погашення. З метою запобігання кризової ситуації підприємства потрібно вміти управляти заборгованістю, для цього необхідно: контролювати стан розрахунків з покупцями по простроченій заборгованості; по можливості орієнтуватись на більшу кількість покупців з метою зменшення ризику несплати боргів; слідкувати за співвідношенням дебіторської і кредиторської заборгованості.

Після проведення експрес-аналізу підприємства-боржника здійснюється параметричний аналіз, тобто аналіз за системою показників, які характеризують фінансову діяльність. Насамперед розраховують показники ліквідності і платоспроможності. Згідно з «Методичними рекомендаціями по аналізу фінансово-господарського стану підприємств та організацій», платоспроможністю (ліквідністю) підприємства називається його спроможність здійснювати платежі наявними засобами, або такими, котрі безперервно поповнюються за рахунок його діяльності. Платоспроможність характеризує життєздатність, стійкість підприємства. Тобто платоспроможність — це здатність підприємства своєчасно і в повному обсязі провести розрахунки за короткостроковими зобов'язаннями (розрахуватися з працівниками по оплаті праці, з постачальниками за отримані товарно-матеріальні цінності, з ба­нками по кредитах та ін.). Платоспроможність та ліквідність роз­глядаються як невід'ємні поняття ринкової економіки.

У міжнародній практиці, залежно від здатності активів набувати грошової форми, проводиться така класифікація:

— абсолютно ліквідні активи (грошові кошти та їхні еквівале­нти, оскільки вони завжди готові для здійснення платежів);

— добре ліквідні активи (короткострокові фінансові інвести­ції, дебіторська заборгованість);

— найменш ліквідні активи (запаси: вироблена продукція);

— важко ліквідні активи (необоротні, довгострокові активи: для їхньої реалізації через високу вартість є необхідним пошук специфічного покупця).

Ліквідність — це короткострокова характеристика платоспро­можності, яка вказує на швидкість перетворення активів на готів­ку, що не завжди цей показник є прийнятним для сільськогоспо­дарських підприємств, як зазначалося раніше. Ліквідність слід розглядати як стан активів у їхньому обороті, який закінчується отриманням грошових коштів, що є необхідною умовою платоспроможності. Платоспроможність — це здатність, готовність виконати зобов'язання в зазначений строк. Іншими словами, це поняття, яке визначає стан і готовність. Якщо підприємство не здатне виконати свої зобов'язання в передбачені строки, то воно неплатоспроможне і може бути ліквідоване, тобто припинити свою діяльність. Тоді в рахунок погашення існуючих зобов'язань йде майно, в тому числі й необоротні активи, в даному випадку може настати банкрутство.

Найважливішим показником платоспроможності, як відмічається в методиці, є коефіцієнт платоспроможності, що являє собою відношення поточних активів до короткострокових зобов'язань.

Критичне значення Кпл = 1, або при Кпл < 1 підприємство вже має неліквідний баланс. Значення Кпок в межах 1—1,5 свідчить про те, що підприємство своєчасно ліквідовує борги. Про це йдеться і в «Методичних рекомендаціях з виявлення ознак неплатоспроможності підприємства і ознак дії по приховуванню банкрутства, фіктивного банкрутства або доведення до банкрутства», які дають можливість своєчасного виявити формування незадовільної структури балансу для здійснення попередніх заходів щодо запобігання банкрутству підприємств. Критична неплатоспроможність при цьому визначається за наявності поточної неплатоспроможності, а також якщо коефіцієнт платоспроможності і коефіцієнт забезпече­ності власними коштами в кінці звітного кварталу менші від їхніх нормативних значень — 1,5 і 0,1 відповідно.

Коефіцієнт покриття, на думку Є. Є. Іоніна, до якої приєдну­ється автор, має однакове значення, один і той же алгоритм роз­рахунку, як і коефіцієнт забезпеченості, але по різному визнача­ються їх критерії: так, Кп > 1 — за Методикою Агентства з питань банкрутства, та Кп > 1,5 — за Методикою Міністерства економіки.

Розглянемо залежність між вказаними вище коефіцієнтами. З цією метою введемо умовні позначення: х — поточні активи; у — поточні зобов'язання; (х — у) — робочий капітал (наявність власних оборотних коштів); Кпл — коефіцієнт платоспроможнос­ті; Кзаб — коефіцієнт забезпеченості власними коштами.

Ці коефіцієнти взаємно пов'язані: знаючи Кпл, завжди можна визначити Кзаб і навпаки. Виникає справедливе питання про пріоритетність цих двох показників. Показник Кзаб — це відношення робочого капіталу до поточних активів, і за результатом цього коефіцієнта неможливо визначити чисельник та знаменник формули. З іншого боку, Кпл показує перевищення поточних активів над поточними пасивами, що повинно бути обов'язковим для но­рмальної господарської діяльності, а цьому перевищенню, як на­ми було показано раніше, повинен передувати показник «робочий капітал», який передбачає ліквідність і платоспроможність. Таким чином, пріоритетність повинна бути віддана коефіцієнту покриття Кпл.

У випадку, якщо у > х, тобто поточні зобов'язання перевищують поточні активи, Кзаб < 1. Не викликає жодного сумніву про те, що за коефіцієнта платоспроможності Кпл < 1 підприємство буде неліквідним, оскільки поточних активів буде менше, ніж короткострокових зобов'язань (від'ємний робочий капітал). У цьому випадку коефіцієнт забезпеченості Кзаб дорівнюватиме від'ємній величині. Прийнявши значення Кзаб _ 0,1, знайдемо (табл..3).

Таким чином, коефіцієнт забезпеченості може бути більшим за 0,1 лише у випадку, якщо коефіцієнт платоспроможності >1,11(1). Іншими словами, при знаходженні коефіцієнта платоспроможності в інтервалі 1,0—1,11 коефіцієнт забезпеченості власними коштами ніколи не буде більшим за 0,1.

 

Отже, для того щоб коефіцієнт забезпеченості Кзаб був біль­шим за 0,1, необхідно, щоб коефіцієнт платоспроможності пере­вищував 1,1.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)