АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормоконтроль технічної документації

Читайте также:
  1. Види документації основних учасників ремонтно-будівельного господарства
  2. Види інвесторської кошторисної документації
  3. Дисципліна “Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання” як галузь науково-технічної діяльності є методологічною дисципліною для розвитку науки і техніки.
  4. Засідання Громадської ради з питань науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності при Міністерстві освіти і науки України
  5. Науково-технічної революції
  6. Нормоконтроль
  7. Оснащення та обладнання ортопедичного кабінету і зуботехнічної лабораторії.
  8. Особливості організації зуботехнічної лабораторії
  9. Оформлення документації на капітальний ремонт будівель
  10. Педагогічні умови ефективності формування в ліворуких першокласників технічної навички письма.
  11. Поняття про коефіцієнт технічної готовності та технічного використання машин

 

Технічні документи (конструкторські і технологіч­ні) мають відповідати низці вимог, найважливішими з яких є:

— вимоги до конструкції, що визначають її раціо­нальність, взаємозв'язок елементів, правильність вибо­ру матеріалів, характер оздоблення тощо;

— вимоги до технології, що визначають можливість використання у виготовленні виробів найпрогресивніших і найекономічніших технологічних процесів та устаткування:

— вимоги до оформлення, що визначають чіткість і точність зображення на кресленні всіх даних, необхід­них для виготовлення деталі чи виробу.

Щоб розроблювана в процесі проектування технічна документація задовольняла перераховані вище вимоги, необхідний постійний, добре організований контроль, як конструкторський і технологічний, так і норматив­ний (нормоконтроль).

Мета нормоконтролю — повне додержання в техніч­них документах вимог чинних стандартів, широке ви­користання у виробах під час проектування стандарт­них і уніфікованих елементів.

Здійснення нормоконтролю обов'язкове для всіх ор­ганізацій і підприємств, що виконують проектно-кон­структорські роботи незалежно від їх відомчої підпо­рядкованості.

Нормоконтролю підлягають текстові документи (по­яснювальна записка, інструкції, технічний опис і умо­ви тощо), креслення та інша конструкторська доку­ментація.

Під час нормоконтролю технологічної документації перевіряють: карти технологічних процесів, додер­жання технологічних нормативів, технологічні крес­лення, карти розкрою матеріалів, розрахунки з нор­мування матеріалів тощо. Нормоконтроль — один із завершальних етапів створення технічної докумен­тації, значення якого з розвитком стандартизації по­стійно зростає. Як один із засобів упровадження і до­держання стандартів нормоконтроль дисциплінує кон­структора і технолога, привчає їх до чіткого вико­нання встановлених правил розробки й оформлення технічної документації.

На підприємстві нормоконтроль може бути як цент­ралізованим, так і децентралізованим, залежно від мас­штабів підприємства і загальної схеми організації робіт зі стандартизації. Під час централізованого нормокон­тролю до складу відділу стандартизації входить група нормоконтролю або відповідальний за нормоконтроль, що підпорядковані керівнику відділу. Під час децент­ралізованого нормоконтролю процес поширюється на різні підрозділи підприємства.

Права й обов'язки виконавців нормоконтролю визна­чаються відповідним положенням і наказом по підпри­ємству. Нормоконтролер має бути спеціалістом високої кваліфікації, бездоганно знати своє виробництво, регу­лярно слідкувати за виданням нових стандартів усіх категорій та інших обов'язкових нормативних доку­ментів.

Вказівки нормоконтролера обов'язкові для виконан­ня. Суперечки між ним і виконавцем вирішує керівник відділу (бюро, групи) стандартизації підприємства. Його рішення може бути скасовано тільки головним інженером підприємства або директором.

Технічна документація, яка не має підпису нормо­контролера не приймається до подальшої роботи.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)